20 років трагічної загибелі Чорновола. ДТП чи вбивство?

25 березня, 2019 понедiлок
11:33

У ніч з 24 на 25 березня 1999 року трагічно загинув український національний лідер, голова Народного руху В'ячеслав Чорновіл. Загинув у рік проведення президентських виборів. Точно так як у січні 1994-го, тобто теж у рік виборів глави держави, безслідно зник та досі не знайдений голова секретаріату Руху, підскарбій партії Михайло Бойчишин

62-річний Чорновіл перебував на передньому пасажирському сидінні "Тойоти", коли вона влетіла у навантажений зерном КаМАЗ з причепом на автошляху Бориспіль-Золотоноша, що під Києвом. Він та його водій Євген Павлов загинули відразу, прес-секретар політика, відомий журналіст Дмитро Понамарчук, який у той час відпочивав на задньому сидінні, отримав ушкодження, але лишився в живих.

За даними Понамарчука, Чорновіл вмер не відразу й виконавці замаху на нього - а він, як і молодший син політика, Тарас Чорновіл, та чимало інших близьких та рідних керівника Руху вважають, що то був саме замах - мали ще кілька хвилин, аби "добити" В'ячеслава Максимовича.

"Є один період після катастрофи, де я не міг контролювати ситуацію. Приблизно, я з лікарями встановив, 5-7 хвилин. Цього було б достатньо, щоби вбивці повбивали тих, хто був на передньому сидінні. Чому мене не добили? Тому що я впав із заднього сидіння на підлогу", - повідомив Понамарчук вже 2018 року.

Про добивання Чорновіла кастетом говорив й екс-заступник генерального прокурора Микола Голомша. Про це, зазначав він, свідчать чотири характерні пошкодження на черепі покійного.

За президентства Леоніда Кучми розслідування зупинилося на версії "нещасний випадок" й було припинене. Це ж підтвердив й Бориспільський районний суд.

Слід наголосити, що тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, не чекаючи результатів слідства, відразу заявив, що лідер Руху і його водій загинули в результаті ДТП, а версія про замах не розглядається.

У червні 2011 року, тобто вже за президента Віктора Януковича та за генпрокурора Віктора Пшонки, було проведено ексгумацію решток Чорновола, після якого прокурор Києва Анатолій Мельник запевняв, що череп загиблого буцімто не мав слідів кастета.

Після перемоги Революції Гідності, у квітні 2014 року Апеляційний суд відновив справу, її направили на повторне розслідування до Генеральної прокуратури, у т.ч. за статтею "Посягання на державного чи громадського діяча" (ст. 112). За словами Чорновола-молодшого, чинний генпрокурор Юрій Луценко обіцяв йому повернутися до справи його батька після завершення розслідування злочинів Януковича й загибелі Небесної сотні.

Подушки безпеки, прізвища виконавців та організаторів

Розслідувати у справі головного "рухівця", справді, є що. Наприклад, яким чином зловісний КамАЗ опинився у той самий час у тому самому місці. Чому не спрацювали подушки безпеки (а вони не спрацювали), скільки було цих подушок, і що в дійсності означають виявлені під час ексгумації нехарактерні для ДТП пошкодження черепів Чорновола й Павлова, а також пошкодження самого авта тощо.

Є запитання щодо особи водія вантажівки, простого колгоспника Володимира Куделі, який теж наполягав на "трагічній випадковості" того, що сталося. Казав, що пропустив свій поворот, не встиг розвернутися... А офіційна версія ще й додавала, що автівка Чорновола їхала з перевищенням швидкості: 130-140 км/год при дозволених 90 км/год. До речі, зіткнулася вона не безпосередньо з КаМАЗом чи з причепом, а з перемичкою між ними. А це ще одна "випадковість" у "випадковості". Й чи не найголовніша.

"Що Куделя - він всього лише сліпий виконавець чиєїсь злої волі, який в суді говорить тільки те, що хоче сказати і що вигідно особисто йому. А ось, хто замовник цього страшного злочину - це питання питань, на нього немає відповіді, і невідомо, чи отримаємо ми його коли-небудь! " - говорила 2012 року сестра Чорновола, Валентина Максимівна, у коментарі газеті "Сегодня".

Народний депутат Анатолій Єрмак, перед тим як 2003 року сам загинув у зіткненні своєї "Лади" з МАЗом, стверджував: до замаху на Чорновола причетні заступник начальника загону спеціального призначення "Сокіл" МВС Юрій Ненаженко і генерал-полковник, начальник міліцейської розвідки під назвою "Управління кримінального пошуку", керівник апарату МВС Едуард Фере (він же "Дід", "Дідусь"). Той самий Фере, котрого згадуватимуть і у прив'язці до загибелі Георгія Гонагдзе та інших політичних вбивств того часу.

Фере, до речі, вже мертвий, то ж нічого не розкаже. Після 6 років коми помер 2009-го у лікарні. Його тодішній безпосередній начальник, міністр внутрішніх справ Кравченко, як відомо, вранці 4 березня 2005 року, перед тим як йти на допит у Генпрокуратуру, двічі вистрілив собі у голову.

"Мої дорогі, я не винний ні в чому. Пробачте мене, я став жертвою політичних інтриг президента Кучми та його оточення. Іду від вас з чистим сумлінням, прощавайте", - йшлося у його прощальній записці. 

Якщо це, звісно ж, його записка. І якщо це він сам у себе стріляв.

Була й загадкова відеокасета з людиною у масці, яка назвалася "полковником МВС" й детально описувала ніби як замах на Чорновола.

YouTube тоді ще не було. У відкритому доступі цього запису наразі немає.

Загибель В'ячеслава Чорновола. Програма "Знак оклику" Артема Шевченка, ТВі

 
Художньо-документальний фільм Володимир Онищенка "Той, що пробудив Кам'яну державу", 2006
 

200-тиячний похорон. Аматорська зйомка Ярослава Олійника з Нового Роздолу

Замовники

Один з "патріархів" Руху Ярослав Кендзьор розповідав, що загибелі провідника Руху, найбільшої та найчисельнішої націонал-демократичної партії 90-их рр., передувало встановлене за ним постійне стеження.  

Також слід пам'ятати про кілька хвиль розколу Народного Руху з середини, щодо походження яких також є питання. Й повертався Чорновіл до столиці з поїздки до Кропивницького, де саме й залагоджував ідеологічні чвари та організаційні суперечки.

Читайте також: Граната для Вітренко, фальсифікації Януковича, справа педофілів. ТОП-5 скандалів президентських кампаній в Україні

Нинішній керівник НРУ Віктор Кривенко, своєю чергою, усунення Чорновола (1999) та Бойчишина (1994), в якого, за його словами, була "вся мережа по виборах", пояснює тим, що у ці роки проводилися президентські вибори. І навіть 99-го В'ячеслав Максимович "міг вийти у другий тур". Такі міркування він висловив у четвер, 21 березня 2019 року, в ефірі програми "Політклуб" з Віталієм Портниковим на Еспресо.TV.

"З Рухом почали боротися з перших днів. Наприклад, у 1991 році так звана КНДС ("Коаліція народно-демократичних сил") - це був один з перших проектів по розколу Народного руху. Ми бачили як вбили Михайла Бойчишина, в якого була вся мережа по виборам в 94-му році, все фінансування через нього йшло, все узгодження кандидатів. Він був керівником штабу. В 99-му році Чорновіл міг вийти у другий тур, якби він прийняв рішення йти на вибори, а треба було Симоненка витягувати", - зазначив Кривенко.

Теги:
Читайте також:
Київ
+20°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.38
    Купівля 39.38
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.98
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
30 квітня
12:41
фейк
Зеленський "скасував вибори", а українці "гинутимуть через допомогу США": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 30 квітня
12:32
Новини компаній
Підприємство Ferrexpo
У 2023 році Ferrexpo інвестувала понад $101 млн в українські активи
12:26
Володимир Зеленський та Єнс Столтенберг зустрілися зі слухачами Національного університету оборони
Зеленський зі Столтенбергом відвідали офіцерів, які проходять курси за стандартами НАТО
12:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Втрати на війні зростають на обох фронтах та роль ромів у російсько-українській війні. Акценти світових ЗМІ 30 квітня
12:17
Ексклюзив
прикордонники, прикордонник, перевірка документів
Держава має компенсувати конфіскацію майна в громадян, - правозахисник Тарахкало
12:07
OPINION
Віктор Андрусів
Про різницю між участю та індульгенцією
11:54
Азовсталь
Азовсталь перетворять на музей: мер Маріуполя розповів про нову економічну модель міста після деокупації
11:51
Арктика, морж
В Арктиці зафіксували перший випадок смерті моржа від пташиного грипу
11:45
Зерно, порт
Експорт агропродукції з чорноморських портів України сягнув довоєнного рівня, - Кислиця
11:42
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, якою буде погода у перший день травня
11:39
Україна-Польща
Польща має намір урегулювати питання перебування у країні українців призовного віку
11:34
Ексклюзив
У владі говорять, що марафон буде тривати до закінчення воєнного стану, - голова Наглядової ради Суспільного
11:27
Рівненська АЕС
У США готуються до введення ембарго на російський уран, – Bloomberg
11:19
TikTok
Фон дер Ляєн припустила можливість блокування TikTok у ЄС
11:19
Ісландія
Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України до 2028 року
11:16
Оновлено
Обстріл, Харків
РФ зранку атакувала цивільні об'єкти Харкова: є загиблий, 7 поранених
11:10
У Києві демонтують пам'ятник на честь Переяславської ради
У Києві демонтують пам'ятник на честь Переяславської ради
11:03
Естонія
У Естонії заявили, що не висилатимуть українців призовного віку з протермінованими паспортами
11:02
Нацбанк України
У НБУ розповіли, чи працюватимуть банки на Великдень та травневі свята
10:59
міни, замінований пляж
Україна прагне залучати більше жінок до розмінування
10:51
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
Макрон хоче поглибити особистий зв’язок із Сі Цзіньпіном, щоб той вплинув на РФ, - Bloomberg
10:46
електроенергія
В Україні знижується споживання електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 30 квітня
10:35
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 30 квітня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:34
Польща
У МЗС Польщі стверджують, що заяви Дуди щодо ядерної зброї наражають країну на небезпеку з боку РФ
10:24
Олексій Чернишов, НАК "Нафтогаз"
Очільник Нафтогазу Чернишов закликав ЄС захистити газові сховища від атак РФ
10:19
СБУ затримали підозрювану
Шпигувала за понтонними переправами ЗСУ через річки Донеччини: СБУ затримала підозрювану
10:12
Колумбія, ветоліт
У Колумбії розбився вертоліт, який перевозив боєприпаси: загинули 9 солдатів
10:05
OPINION
Карл Волох
Трамп підриває довіру до Америки
10:00
День прикордонника України
30 квітня - День прикордонника України. Яке ще свято відзначаємо та прикмети цього дня
09:49
Гора Етна, найактивніший вулкан Європи, Італія, 13 серпня 2023 р.
В Індонезії відбувається виверження вулкана Руанг, влада оголосила найвищий рівень тривоги
09:39
Ексклюзив
Сі Цзіньпін та Путін
Китай продовжує допомагати РФ відновлювати ВПК, - Згурець
09:37
Оновлено
Росіяни обстріляли Одесу: загинули 5 людей та собака, 32 поранених. У місті оголосили день жалоби
09:28
на фото прикордонник
У День прикордонника України Клименко заявив про створення третьої бойової бригади ДПСУ - "Гарт"
09:00
цензура
Спільнота Медіаруху закликає владу припинити тиск на Суспільне, - звернення
08:56
Ексклюзив
Часів Яр
У Часовому Ярі залишається 682 цивільних громадян, - начальник міської ВА Чаус
08:27
Південнокитайське море
Китай відігнав корабель Філіппін зі спірних вод
08:19
Оновлено
В окупованих Сімферополі та Джанкої вночі були чутні вибухи: РФ каже про атаку ракетами ATACMS
08:03
OPINION
Борислав Береза
Біля Зеленського — або пристосуванці, або корупціонери
08:02
знищений російський танк Т-72
Грошова винагорода для ЗСУ: речник Міноборони назвав суми виплат за знищення техніки РФ
07:42
Інфографіка
Знищений російський танк
Засіб ППО, 22 танки та 1250 військових: втрати РФ за добу повномасштабного вторгнення
Більше новин