Анонс

Пострадянська недоторканність

Лариса Волошина
3 вересня, 2019 вiвторок
18:08

Як тільки-но українські парламентарі скасували свою недоторканність, в країні виросли надої, знизилися тарифи, а гроші, які раніше йшли на хабарі, миттєво потекли в кишені "простих" громадян

Принаймні так можна подумати, спостерігаючи загальне тріумфування з приводу сьогоднішнього рішення Верховної Ради щодо скасування кількох статей Конституції. До речі, депутати так поспішали, що забули позбавити недоторканності главу держави та суддів. Хоча пан Зеленський на своїй сторінці у Facebook чітко відзвітував про кінець касти недоторканності для всіх.

Перший віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук вже пообіцяв, що упродовж тижня з‘явиться законопроект про позбавлення імунітету президента. Багато хто сприйняв цю новину, як доказ чистоти помислів президентської команди. Але чи вирішить це проблему рівності всіх перед законом? Особливо після підпорядкування голові держави низки правоохоронних органів. Не будемо забувати, що Зеленський досі не підписав закон "Про спеціальні слідчі комісії", який прописує процедуру імпічменту президента. Але, враховуючи, що в свідомості народу безкарність є злом, тільки тоді, коли вона стосується народних обранців, ніщо вже не зможе зіпсувати загального свята. Всі ми - рівні. Всі ми - президенти. Еге ж?

В законодавствах цивілізованих країн недоторканність існує. Але там є чіткі положення, що стосується виключно політичної діяльності депутата і не розповсюджується на його кримінальні злочини. Так, до прикладу, європейські норми передбачають, що парламентарій може бути затриманий без дозволу парламенту на місці злочину. Або навіть арештований упродовж наступного дня після його вчинення. Однак для здійснення слідчих дій, прослуховування та інших методів правоохоронці мають звертатися до парламенту. На практиці це означає, що підстави для проведення слідчих дій проти народного обранця стають відомі не тільки його колегам, але й суспільству. Це дозволяє всім ознайомитися із доказами, які є у слідства, і, якщо потрібно, вплинути на парламентарів. Обмежена недоторканність суттєво зменшує можливості для політичних переслідувань. Що є корисним для країн із хиткою демократією. Іншими словами, недоторканність - її цивілізована форма - потрібна не владцям, а найперше - громадянам. Вони мають можливість контролювати владу, оскільки знають, що живуть у демократичній країні, в якій неможливе затягти опозиціонера до буцегарні тільки тому, що на нього прийшло замовлення згори. І тут ми підходимо до основного питання. Як так сталося, що в уяві сучасного українця популістичне гасло про скасування депутатської недоторканності стало об’єктом нестримного бажання? Все просто. Ми зробили це разом. Як суспільство, так і політики підміняли розмовами про позбавлення депутатів імунітету необхідність розбудовувати верховенство права. На цьому питанні паразитували всі провідні політики.

У 1996 році вперше про це заговорив Леонід Кучма. В 2000-му році він навіть виніс скасування недоторканності на референдум. "За" тоді висловилися 89% українців. Потім у 2002-му Віктор Ющенко вніс питання недоторканності в програму "Нашої України".

Але вже в 2005-му, в рамках угоди з Віктором Януковичем, було повернуто імунітет депутатам всіх рівнів. Тобто місцевих рад. Ця ще радянська норма діяла в Україні до 1998 року і після нетривалого повернення в законодавче поле, була остаточно скасована в 2006-му. 

В 2010 році з гаслом про скасування недоторканності на вибори йшла Юлія Тимошенко, але програвши Януковичу, передала естафету йому. Той теж майже до своєї втечі з країни погрожував відмінити депутатський імунітет. Упродовж багатьох років розуміння демократичних процесів, верховенства права та здорового глузду настільки викривлялося за допомогою таких-от популістичних обіцянок, що згодом українці остаточно втратили здатність розрізняти, де є прояв справедливості, а де початок чергового витку авторитаризму. Попри те, що тема недоторканності завжди була своєрідним батогом, який мав би спонукати депутатів до слухняності, всі проєвропейські політичні сили час від часу піднімали її на передвиборчий штандарт. Так, скасування обіцяв Петро Порошенко, Арсеній Яценюк, Юрій Луценко. Після Революції гідності та наявного прикладу, до чого може призвести авторитаризм, градус очікувань тільки підвищився. З 2014 року позбавити парламентаріїв імунітету обіцяли кандидати від партій "Батьківщина", "Радикальна партія Олега Ляшка", "Самопоміч" та "Свобода". Тож, маємо процес зародження популізму. Суспільство очікує того, що йому обіцяють в якості акту доброї парламентської волі. Не сильно при цьому вдаючись в подробиці та забуваючи, що на початку процесу скасування депутатської недоторканності стоять диктатори. А політики продовжують обіцяти виборцям щось, чого вони не збираються виконувати, замість того, щоб привести наявну в Конституції нору до європейських стандартів.

У 1990 році, в часи УРСР недоторканності був позбавлений опозиціонер Степан Хмара. Тоді його звинувачували у побитті міліціонера, через що він майже рік провів у СІЗО. Радянська монобільшість, як і зараз, могла віддати під суд будь-кого. Тому скасування недоторканності не має жодного практичного сенсу. Це - сигнал. Що будь-які безглузді очікування будуть втілені у життя, якщо того забажає президент, який і керує слухняною більшістю. Те, що голосування за зміни до Конституції сталося в сумнівний спосіб, що депутати навіть не читали документ і не зробили навіть декларативної спроби провести дискусії, тільки підтверджує занепокоєння, що ніякого парламентаризму в Україні більше нема. Тоді чим все це відрізняється від радянських практик? Там теж були і одностайні голосування за вказівкою згори. Як і переслідування дисидентів за кримінальними статтями. А ще там була недоторканність депутатів, яка нікого ні від чого не захищала. Тому там, де лунають гасла, замість сенсів, завжди немає рівності перед законами. Тому що законів нема.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів-порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:44
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
пожежа, Росія, РФ, Дагестан
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
Більше новин