Топ-15 найсмачніших чаїв та глінтвейнів: зроби цю осінь гарячою!

Тетяна Зінченко
18 вересня, 2019 середа
11:47

Пропонуємо вам найсмачніші і найкорисніші чаї - зі спеціями, ягодами, фруктами, травами, які здатні восени творити літні дива. А також глінтвейни - з алкоголем та без нього - для затишних осінніх вечорів

Осінь - чудова пора барвистого листя і ранніх теплих вечорів. Але чим далі ці вечори холоднішають, а листя тьмянішає. Такі осінні зміни в природі впливають, природно, і на зміни в нашому організмі. Стан, який ми часто називаємо “депресією”, підвищений апетит (організм намагається утворити жировий прошарок для зігріву взимку), сонливість - це лише вершина “айсберга похолодання”.

Можна продовжувати цей список, а можна його відкоригувати у приємному у всіх відношеннях напрямі. На кшталт: “За вікном - хурделиця з осіннього листя, холодно і незатишно, а в нас духмяниться гарячий корисний напій, пахне літом, домашнім затишком і спокоєм. Таку осінь варто любити! ”. 

 null

Напої восени відіграють особливу роль: зігрівають, зміцнюють імунітет, додають настрою, спонукають до приємних літніх спогадів. Про каву наразі не мовиться: вона цю функцію виконує незалежно від погоди, кавомани знають. Однак і чаї в цьому відношенні також не пасуть задніх.

Читайте також: Рекомендований усім наркотик. Все, що треба знати і не знати про каву

Сила і можливості чаю

Дуже давно людина зрозуміла, що пити гарячу воду з ароматами і безліччю смаків приємно: вона і заспокоїть, і зігріє, і підлікує. І яких тільки трав не вживали люди! Приміром, древні шумери заварювали мирис і вербу. Гіппократ, побувавши у Скіфії, писав про використання ревеню, полину та інших рослин. А тим часом у теплих краях, на сході планети, росла маленька рослина під назвою "чай", яка згодом підкорила весь світ.

Ми давно облюбували чорний та зелений. А ще залюбки, якщо приготуємо, п'ємо чай квітковий, ягідний, лісовий, комбінований, який, крім смаку та аромату, має ще і певні лікувальні властивості. Багатьом подобається липовий, м’ятний, малиновий, трояндовий, жасминовий і ще багато інших. Готує чаї кожен по-різному. Квіти і листя заварюють у порцеляновому чайнику, заливаючи крутим окропом і кілька хвилин тримають на слабкому вогні, або просто настоюють. 
Ми пропонуємо вам найароматніші, найкорисніші, найсмачніші чаї - вибирайте на здоров'я!

Імбирний чай - тонізує, омолоджує, зміцнює!

А ще - повертає ясність думки. Корінь імбиру сприяє розрідженню крові, добре впливає на колір шкіри, сприяє швидшому обміну речовин, за що його особливо шанують жінки - помічний же при нормалізації маси тіла. І, звичайно, імбирний чай з лимоном - це один iз найкращих засобів для профілактики застуди.

На літр води потрібно: столова ложка дрібно натертого імбиру (можна порізати тоненькими пластинками), лимон чи апельсин, 3 столові ложки меду (перед подачею), за бажанням - кілька подрібнених листочків м’яти або дрібка чорного меленого перцю. В окріп кидаємо натертий імбир. Коли він кілька хвилин покипить, проціджуємо в чашку, додаємо перець, лимон (апельсин), м’яту і мед. Пити гарячим - дуже смачно!

null

Шипшиновий - наш дивовижний

Шипшину називають диво-ягідою, напевне, за однойменними властивостями. Ні для кого не секрет, що ця ягода - одне з див природи, джерело вітаміну С.

На одну склянку беріть 5-6 ягід сушеної шипшини, їх краще заздалегідь розім’яти. Настоювати чай із шипшини можна по-різному: або залити холодною водою і, довівши до кипіння, настояти 20-30 хвилин, або настояти півтори-дві години в термосі, заливши ягоди окропом. Добре додати ще й сухі пелюстки квіток шипшини. А перед подачею додати трішки меду і, якщо бажаєте, скибочку лимона.

null

 Кориця - чудовий настрій зранку!

Улюблена багатьма кориця лише дуже корисна (поліпшує кровообіг, знижує рівень холестерину, регулює рівень цукру в крові), вона ще й дуже смачно доповнює страви.

Для чаю з корицею потрібно: 1-1,5 л води, 2 столові ложки чорного чаю, паличка кориці, два яблука і 2 столові ложки меду.

В окріп додати яблука, порізані шматочками, і корицю. Все треба довести до кипіння, але не кип’ятити. Процідити в чайник, дати настоятися 5 хвилин і додати мед.

Полюбляєте прянощі, для вас - є чудовий рецепт чаю з корицею і гвоздикою. Знадобиться (на дві чашки чаю) паличка корицi, півтори столові ложки чорного чаю, 2 суцвіття гвоздики і мед за смаком.

Приготувати пряну воду: у каструлю виливаємо 2 склянки води, додаємо корицю і гвоздику, доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і варимо спеції 5 хвилин, залежно від того, наскільки насичений смак ви хочете отримати в результаті. Далі засипаємо чай, швидко знiмаємо каструлю з вогню і розливаємо ароматний напій у чашки, додаючи мед за смаком.

null

Калина + яблуко= любов
Так, це дуже смачний тандем! Бо чай із калиною смакує не кожному через його специфічний запах та гіркуватий смак, втім, коли додати інші інгредієнти, червоні ягоди набувають дуже приємного смаку і аромату.
А про цілющі властивості чаю з калиною знають усі. Калина багата вітамінами С, К, залізом, каротином тощо. Чай із калиною корисний і для підняття імунітету, і для боротьби з власне застудою.

Ягоди можна додавати у чорний чи зелений чай і пити його з медом. Отже, калину треба залити окропом, дати постояти 5 хвилин, потім розчавити ягоди і додати за смаком заварку чорного, зеленого чи трав’яного чаю та мед.

  Обліпихово-апельсиновий мікс — для барвистого теплого ранку

Півсклянки обліпихи, один нарізаний солодкий апельсин, паличка кориці і мед за смаком. Все з’єднайте і залийте 600 мл гарячої води. Мед краще додати вже в чашку.

Обліпиха з яблуком і м’ятою поліпшить захисні функції організму. Потрібно 2 частини обліпихи, 1 частина м’яти, 1 частина яблук. Залийте окропом і розмішайте у воді компоненти, дайте настоятися 10 хвилин. Щоб чай за цей час не охолов - накрийте кришкою.

Його також можна заварювати в термосі: чим більше він настоюється - тим смачніший.

У філіжанці з яблука

Чай  безпосередньо в яблуці - чудова ідея для святкового столу. На дві порції потрібно чотири яблука. Для початку дрібно наріжте 2 яблука, покладіть у каструлю і залийте окропом, додайте трішки натертого імбиру.

Затим додайте цедру апельсина, палички кориці, бадьян, гвоздику і свіжий чебрець. Проваріть протягом 5-7 хвилин. Із двох яблук зріжте верхівки й акуратно видаліть серцевину, щоб у вас вийшли "чашечки". Подавайте гарячий напій у "яблуках", додавши мед. Перед подачею прикрасьте паличками кориці й чебрецем. 

Чайні фантазії

Чорний чи зелений чай - це великий простір для чайних фантазій!  Приміром, додати до заварки кілька свіжих або заморожених улюблених ягід, гілочку з трьома-чотирма листочками м’яти, чайну ложечку меду. 

Або додати в чай вишень або малини, можна й заморожених. Це дуже смачно.

Заморожена вишня додає необхідну кислинку і терпкість, але відчувається м’якше, ніж лимон, а малина, навпаки, без цукру зробить ваш напій солодким і запашним. Заварений у скляному чайнику такий чай виглядає дуже гарно.

Чудові варіанти: суниця і липа - ще одне надзвичайне літнє поєднання ароматів і смаків. Для чаю можна використовувати засушені або заморожені ягоди суниці, і навіть гілочки і листя. Липу і суницю покласти в чайник, залити окропом і дати настоятися 10 хвилин. Можна додати трішки меду. 

Комбінації з трав

Один зi смачних і корисних комбінованих чаїв - листяно-ягідний. Потрібно змішати по столовій ложці листя чорної смородини, ожини, малини, додати 3 столові ложки плодів шипшини, столову ложку чорної смородини (можна замороженої або свіжої, перетертої з цукром), 0,5 чайної ложки чебрецю. Заварити все це в термосі - літо зазирне до вас на гостину щоразу, коли відкриєте термос.

Липовий чай - топ-напій при застудах. Одну столову ложку висушеного липового цвіту залити літром окропу і настоювати 15 хвилин. Перед споживанням додати трошки меду.

Трав'яні і неймовірні!

Дуже смачні напої можна готувати, додаючи в чай листя яблуні, вишні, брусниці, чорної смородини, ожини, малини, пелюстки троянди.

До заварки чаю (чорного чи зеленого) добре "пасують" трави: чебрець, м’ята, звіробій. Свіжий лісовий аромат, кислуватий присмак надають чаю соснові та ялинкові голки. Пропорцію для змішування компонентів краще підбирати самостійно, залежно від власних уподобань. Причому до цього питання потрібно підходити дуже творчо і з певною часткою педантизму, бо чай - це комбінація безлічі трав, приправ, рослин, спецій, які лікують, оздоровлюють, запобігають виникненню хвороб і тонізують, але у великих кількостях можуть і зашкодити організму. Тому для лікувального ефекту все-таки потрібно радитися з лікарем, а в самостійному приготуванні з пропорціями лікарських трав не передозовувати.

 

Глінтвейн - напій для дружньої компанії

Так, зібратися у дружньому колі прохолодного осіннього вечора за запашним гарячим  глінтвейном - те, що треба!

Глінтвейн - це феєрверк спецій: гвоздика, кориця, зірковий ганус, кардамон, імбир, лавровий листок, мускатний горіх. Імпровізуйте! 

  

Ось - з червоного напівсухого. Треба буде: 0,75 л напівсолодкого червоного вина, 1 паличка кориці.

Спеції для глінтвейну: 2-3 см кореня імбиру, 2-3 зірочки бодяну, 5-6 бутонів гвоздики, 2 щіпки мускатного горіха, лимон і те, що ви виберете ще. 

Імбир порізати, з лимона зняти цедру, порізати кружальцями, а цедру потерти на крупній тертці. Нагріти  вино на слабкому вогні та додайте всі спеції. Вино не можна кип’ятити, його можна тільки нагрівати, інакше алкоголь випарується. Бажано використовувати емальовану посудину й дерев’яну ложку. Перед подаванням залиште під кришкою. Зазвичай вистачає 10-15 хвилин, щоб відбулася магія змішування смаків і запахів.

Зцідіть домішки, розливайте і пригощайте смачним напоєм, коли він ще гарячий!

 Безалкогольний глінтвейн

На компанію колег з 4 чоловік треба літр яблучного соку, склянка води (з чайника, кип'яченої тобто), яблуко чи апельсин, трохи кориці, кардамону, гвоздики, мускатного горіху - всі ці спеції недорогі, раз купити по пакетику - і надовго вистачить на глінтвейни).

Яблуко чи апельсин (чи і те, і те) порізати, скласти в каструльку, залити соком і водою, додати спеції і поставити на вогонь. Довести майже до кипіння і розлити по склянках-філіжанках. 

Імпровізуйте з інгредієнтами, фантазуйте з подачею духмяних гарячих напоїв. Осінь можна зробити смачною і барвистою! 

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
19:56
Кол-центр, що виманював кошти у громадян ЄС: СБУ з латвійськими правоохоронцями ліквідували міжнародну схему
19:51
Оновлено
Сенатор США Ліндсі Грем прибув до Києва: каже, що спікер Джонсон шукає спосіб просунути допомогу Україні
19:47
Ексклюзив
Сумщина
"Немає проїзних мостів": журналістка Яцина про евакуацію з прикордоння на Сумщині
Більше новин