Яка Росія нам потрібна?

Богдан Буткевич
24 вересня, 2019 вiвторок
13:55

Останнім часом діюча влада почала піддавати сумніву майже всі ті максими, які для майданно-патріотичної частини суспільства були проговорені ще 4-5 років тому

Не так навіть важливо, з якою кінцевою метою робить це команда Зеленського. Але це факт. Й тому настав час поставити одне дуже важливе питання. Я би навіть сказав – найважливіше. Ось воно – то яка ж Росія нам потрібна? Розумію, що зараз найпростіше відповісти анекдотом про заливання бетоном усього "запорєбріку", але в реальності, як ми розуміємо, все трохи складніше. Й ніхто, за помахом чаклунської палички, не прибере 140-мільйонну (ок, може, вже й менше, але все одно втричі більшу за нас) гігантську вмираючу імперію, яка межує з нами з трьох сторін світу. Тож, повторюся – яку саме Росію ми хочемо мати на кордоні? Звичайно, якщо виходити з позицій українського патріотизму. Тобто, що РФ – ворог, у нас російська агресія, наші землі анексовані та окуповані.

Давайте одразу собі скажемо правду – розвалу РФії, в тому вигляді, як нам тут, в Україні, серед тих, для кого війна – не порожній звук, хотілося б, не буде. Ну, тобто, як – звичайно, статися може все і ніхто в цьому буремному світі нічого не гарантує. Окрім "балакучих голів" та псевдо-експертів на інформаційних каналах, звичайно. Але треба собі нарешті затямити просту річ: колективний Захід не був зацікавлений саме у розвалі навіть Радянського Союзу, до потенціалу якого нинішній Росії – як до неба на рачки. Так само, він не зацікавлений і у розвалі Росії. Через кілька дуже прагматичних причин, які, в принципі, не сильно змінилися з кінця 1980-х.

По-перше, розпад такої гігантської країни напевно призведе до гігантської дестабілізації в масштабах всього світу. Мова й про біженців, й про економічний шок, й про купу зброї, яка може потрапити до рук кого завгодно. Звичайно ж, ядерна зброя, якою б древньою чи анахронічною у порівнянні із західними технологіями, вона не була – це головне, що буде втримувати від неконтрольованого розпаду Росії. Та й просто, це нова геополітична реальність, яка принесе стільки нових, абсолютно непрогнозованих викликів, що будь-який Держдеп втомиться розгрібати.

По-друге, міркування економічні. Росія – це велетенський, понад 100-мільйонний ринок, де купується й продається все. Де, якщо ти домовився з чекістами, можна навіть будувати виробництво і вести бізнес. При чому, з непоганою маржею. Плюс нафта й газ. Й, по-третє, Захід почав зважати на Китай всерйоз. Й хай Росія – це вже далеко не найсильніша регіональна держава, ніякий не світовий лідер, однак, якщо вона перетвориться на харч для китайців, то це все одно буде для останніх могутнім посиленням. Що в плани не входить, адже російський чекістський режим й надалі має знати своє місце в світі. Тобто, під вивіскою криків про "дедиваєвалє" безжально грабувати РФ та вивозити награбоване на Захід. Який, в свою чергу, за це дозволить собі закрити очі на деякі "перегини на місцях" кремлівський мафії. Ну, й ще за право теж брати участь в цьому великому дерибані.

То що ж ми маємо? Нинішній рівень санкцій достатньо серйозно вплинув на російську економіку, яка увійшла в період стагнації, через що достатньо відчутно впав рівень життя запорєбріком. Однак сказати, що це щось непереборне й таке, що змусить РФію розпастися найближчим часом, звичайно, не можна. Так, є загальні тенденції, через які можна провести певні аналогії з пізнім совком, але не більше. Так, на Росію очікує завжди критичний, як показує її історія, процес зміни влади чергового автократа на троні. Через що Кремль, до речі, й намагається гарячково владнати по максимуму всі міжнародні справи до моменту, коли у 2022-2024 роках піде процес транзиту влади. І погляди всіх кремлівських башт будуть прикуті до внутрішніх розборок.

Однак все це ніяк не означає, що політика Москви до України зазнає хоч якихось змін. Хто б не був при владі у нинішній РФ – нинішні чекісти-бандити або ліберал-чекісти, під якими зараз, як і під час перебудови, ховається чергове щупальце "гебні" – Україна буде мішенню номер один. Будь-яка імперія живиться експансією. І так, іржаві зуби та старіючі м’язи Росії вже не можуть втримати гігантські території на Далекому Сході. Але за Україну кремлівський режим чіплятиметься до останнього подиху.

І знову повторимо питання, з якого розпочали: то яка ж Росія нам потрібна, щоб нарешті позбутися вічної експансії з її боку? Відповідь, здавалось би очевидна – загибель проекту Російської імперії. Однак в Україні дуже часто намагаються сумістити два, насправді, не зовсім сумісних поняття – закриття проекту Російської імперії й загибель Росії як такої. А це далеко не одне й те саме. Бо знову ж таки, РФ може втратити величезні землі за Уралом, але ж залишиться національне ядро цієї країни. І це ядро нікуди не подінеться. Й, що найбільш цікаво, Російська імперія була завжди безжальна до етнічних руських. Яких жорстоко приносилися в жертву молоху імперських устремлінь.

Тому відповідь автора цих рядків досить проста. Нам варто підтримувати проект національної держави руського народу. Не російського, а саме руського. Бо саме слово "російський" є імперським і відображає сутність російської ж імперської ідеї. Ідея ж національної держави прямо суперечить імперській. Що нам й потрібно. В практичній площині це означає безкомпромісну боротьбу на всіх фронтах проти імперськості РФ та її попередників, а також максимальну підтримку всіх відцентрових процесів за порєбріком.

Настав час відійти від простого неприйняття всього звідти. Це в жодному разі не означає, що ми маємо раптом полюбити псевдо-ліберальну тусовочку московських медійників з чекістською ксивою у кишені, що так люблять робити наші деякі ЗМІ з малоросійством головного мозку. Ні, ми маємо системно шукати справді антисистемні сили в російському суспільстві і по максимуму допомагати знищувати імперію із середини. Ба більше – ми маємо допомогти їм встановити нові сенси тієї самої національної держави, яка не буде мати ніяких територіальних та імперських претензій. Заради перемоги ми маємо навчитися розуміти свого ворога. І зробити все, щоб цей ворог змінився настільки, щоб просто втратив нас зі свого поля зору. Хтось каже, що це звучить вельми фантастично. Але іншого шляху нема. Допоки дракону не вирвати зуби, він знову й знову полюватиме на овець.   

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
16 квітня
21:59
Ексклюзив
Олександр Корнієнко
Віцеспікер Корнієнко пояснив, чому серед українців впала довіра до Верховної Ради
21:57
Оновлено
ПАРЄ
ПАРЄ підтримала вступ Косова до Ради Європи
21:40
Ексклюзив
курс валют
Економіст Пендзин спрогнозував, чи НБУ підвищить курс долара більше 40 грн
21:36
Ексклюзив
Катаріна Матернова
Посол ЄС в Україні Матернова назвала дві найскладніші сфери під час переговорів про вступ до Євросоюзу
21:32
Ексклюзив
Роман Безсмертний
На найближчому зібранні буде голосуватися ленд-ліз для України: Безсмертний про пакет допомоги США для України
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як врятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
18:40
Матвій Пономаренко, УПЛ, "Динамо" - ЛНЗ
Клуби АПЛ зацікавилися 18-річним талантом із "Динамо", - ЗМІ
18:33
Ексклюзив
РФ зруйнувала Трипільську ТЕС
Patriot не може брати таку ціль: авіаційний експерт Криволап розповів, чим РФ знищила Трипільську ТЕС
18:32
відключення електроенергії
"Зима буде викликом": очільник Міненерго Галущенко заявив, що Україна втратила 7 ГВт генерації
18:16
Франція
Франція запросила РФ на 80-ту річницю висадки в Нормандії. Кремль заявив, що не в курсі
18:12
Данило Гетманцев
Гетманцев про петицію щодо спрямування коштів із телемарафону на ЗСУ: "Відверта дичина"
18:11
На фото: Спартак Суббота
Спартак Суббота повідомив про заручини з 24-річною моделлю
18:02
OPINION
Олексій Мустафін
Жандарми й профурсетки
18:01
Євросолідарність
"Євросолідарність" вимагає протягом 48 годин зібрати Раду і викликати урядовців для звіту щодо ситуації в енергетиці
17:59
Бердянськ
Росіяни хочуть створити в одній зі шкіл окупованого Бердянська загін "рятувальників", - очільниця МВА Галіцина
17:58
Ексклюзив
Defense Express: росіяни вважають операцію на Бахмутському напрямку трампліном для літнього наступу
17:57
застосунок Дія
В Україні запустять мультишеринг електронних документів через Дію
17:56
блекаут, вимкнення світла
Енергетики підготували графіки для відключення світла в Києві
17:48
Олег Гладковський
НАБУ оголосило в розшук колишнього першого заступника секретаря РНБО Гладковського
17:28
Андрій Юсов
Україні відомо про майже 2 тис. літніх громадян, які стали жертвами насильницьких зникнень, - Юсов
17:25
відключення електроенергії
Влада розробила план відновлення енергосистеми Харківщини: Кубраков розкрив деталі
Більше новин