5 причин чекати від збірної України на Євро-2020 на сенсацію

Дмитро Марценишин
3 січня, 2020 п'ятниця
10:29

Еспресо.TV розповідає, чому збірна України влітку 2020 року здатна стати однією з сенсацій чемпіонату Європи з футболу

Менталітет переможців

Зі збірною України під керівництвом Андрія Шевченка сталася дивовижна трансформація. За три з половиною роки на посаді головного тренера він зміг перетворити посередню команду із великими ігровими проблемами у збірну, яка демонструє видовищну гру, а головне - досягає результату.

Спочатку українці восени 2018 року переконливо виступили у новому турнірі УЄФА - Лізі націй, де перемогли у групі з міцними командами Словаччини та Чехії та здобули право у наступному розіграші турніру виступати у найсильнішому дивізіоні змагань із європейськими топ-збірними.

А у 2019-му команда Шевченка блискуче пройшла кваліфікацію Євро-2020, де її суперниками були чинний чемпіон Європи - Португалія та потужна за складом Сербія.

Сербів українці принизили у Львові, де розгромили їх з рахунком 5:0, зігравши, на думку багатьох фахівців, свій найкращий матч в історії. Португалію Україна здолала у Києві 2:1 у вирішальній грі відбору та достроково гарантувала собі не лише путівку до фінальної частини турніру, але й перше місце у групі.

Читайте також: Україна на Євро-2020: 7 речей, які зробили можливим футбольне диво команди Шевченка

В українських футболістів впродовж цієї відбіркової кампанії сформувався менталітет переможців. Вони не визнають авторитетів на полі, що має неабияк допомогти у фінальній частині турніру. Вже у стартовому матчі групового раунду збірна України зустрінеться у Амстердамі з одним із фаворитів Євро-2020 - Нідерландами, які володіють фантастичним підбором виконавців. Але Португалія на чолі з Кріштіану Роналду мало в чому їм поступалася, що не завадило українцям залишити її позаду та відправити на ЧЄ у групу "смерті" із Німеччиною та Францію.

Сама збірна України, завдяки успішному виступу у відборі, отримала набагато зручнішу групу. Окрім Нідерландів, вона зіграє з Австрією, яка є середняком європейського футболу. Ще один суперник українців визначиться у плей-офф Ліги націй. Якщо до фінальної частини не проб’ється Румунія, то наша команда отримає у "подарунок", когось із четвірки - Білорусь, Грузія, Північна Македонія, Косово.


Лідери у розквіті

Під час цієї відбіркової кампанії у збірної України з’явилися нові лідері, які визначають її гру. Передовсім мова про півзахисників Руслана Малиновського та Олександра Зінченка і форварда Романа Яремчука. Усі вони перебувають у розквіті сил.

26-річний Малиновський у 2019-му став справжнім двигуном та мозковим центром команди, який керує її діями. Наважившись у 2016 році на перехід із "Зорі" до "Генка" хавбек, права на якого належали "Шахтарю", зробив вирішальний крок у кар’єрі.

Поступово він став одним із найкращих футболістів чемпіонату Бельгії та допоміг своєму клубу виграти у 2019 році національне золото. Завдяки стрімкому прогресу, українець минулого літа за 13,7 млн євро перейшов до італійської "Аталанти". Українець поступово стає незамінним і в новому клубі, який тримається серед лідерів у серії A та вийшов до плей-офф Ліги чемпіонів, відібравши заключному турі групового раунду путівку до 1/8 фіналу в "Шахтаря".

Зінченко у свої 22 роки вже є дворазовим чемпіоном Англії у складі "Манчестер Сіті" та найдорожчим українським футболістом, трансферна вартість якого оцінюється сайтом Transfermarkt у 30 млн євро.

У Зінченка було обмаль шансів потрапити до основи одного з найкращих клубів світу. Проте він не залишив команду та продовжував боротися за "місце під сонцем", дочекався свого часу та отримав довіру від тренера англійців Хосепа Гвардіоли.

На відміну від "Ман Сіті", де Зінченко діє на лівому фланзі оборони, в збірній він грає у центрі півзахисту та відповідає за креатив у атаці. Фірмовим почерком хавбека стали гострі передачі та надійність і низький відсоток браку.

24-річний Роман Яремчук у минулій кваліфікації Євро-2020 виграв боротьбу за місце центрального форварда збірної України. Він забив у відборі 4 голи, в тому числі й у ключових матчах із Сербією та Португалією.

А якихось два роки тому нападник виявився не потрібен "Динамо" та перейшов до бельгійського "Гента", де наразі проводить найкращий сезон у кар’єрі. У нинішньому сезоні він уже забив 17 голів та віддав 4 результативні передачі. Не має сумнівів, що наступний сезон Яремчук розпочне у сильнішому чемпіонаті.

Найголовніше ж, що Малиновський, Зінченко та Яремчук покінчили із залежністю збірної України від форми та настрою багаторічних лідерів команди - Андрія Ярмоленка та Євгена Коноплянки. Команда Шевченка навчилася досягати результату, завдяки командній грі, а не спалахам індивідуальностей.


Відсутність травм

Та й загалом, Андрієві Шевченку за час роботи у збірній України, вдалося вибудувати чітку тактичну модель, яка не залежить від персоналій. Тренер доніс футболістам свої ідеї, і може варіювати складом та робити у разі необхідності перестановки. Малюнок гри від цього не змінюється.

Скажімо, на лівому фланзі оборони за Шевченка у збірній пограли Едуард Соболь та Микола Матвієнко, поки до складу у 19 років не увірвався Віталій Миколенко. Той же Матвієнко, безболісно перейшов у центр захисту, замінивши у критичний момент Ярослава Ракицького, який поставив хрест на своїй кар’єрі в збірній, подавшись на заробітки у російський "Зеніт". А натуралізований бразилець Марлос на правому фланзі атаки, коли було потрібно, нівелював відсутність травмованого Андрія Ярмоленка

Та все ж, у збірній України є кілька системоутворюючих футболістів, яких у команді замінити буде складно. Це Руслан Малиновський, Олександр Зінченко та опорний півзахисник Тарас Степаненко.

На тому, що важливо підійти до Євро-2020 без травм наголошував і сам Андрій Шевченко. Хоча він навчився варіювати складом, свій максимум у фінальній частині команда здана продемонструвати лише за умови, якщо усі лідери будуть здоровими.


Атмосфера у команді

У збірній України традиційно існувало два не надто дружніх табори, які складалися із футболістів найсильніших клубів країни - "Динамо" та "Шахтаря". Через це у національній команді майже ніколи не було єдиного колективу.

Перед Євро-2016 взагалі спалахнув жорсткий конфлікт між динамівцем Андрієм Ярмоленком та гравцем "Шахтаря" Тарасом Степаненком, які побилися під час матчу чемпіонату України. За місяць вони вже разом грали за збірну України на фінальній частині чемпіонату Європи, де наша команда програла усі три матчі, не забила жодного голу та стала найгіршою на турнірі.

Симптоматичною стала й ситуація з одним із тодішніх лідерів збірної Олегом Гусєвим з "Динамо", якого взагалі не включили у заявку на турнір. Подейкують, що через "дідівщину" у команді стосовно молодих гравців, зокрема - півзахисника "Шахтаря" Віктора Коваленка.

Читайте також: 5 причин провалу України на Євро-2016

За Андрія Шевченка атмосфера у команді змінилася на краще і збірна нарешті стала єдиним цілим. Почасти, посприяло цьому те, що футболістів "Динамо", яке зараз переживає кризу, у збірній стало набагато менше. Основу команди переважно формують легіонери та футболісти "Шахтаря". Чвари залишилися у минулому, тому команда має все, щоб підійти до Євро-2020 не лише у хорошій форма, але й у належному психологічному стані, який на турнірах такого рівня може мати вирішальне значення.


Втома фаворитів після клубного сезону

Перед кожним чемпіонатом світу та Європи у головних фаворитів турніру виникає одна й та ж проблема. Через насиченість клубного календаря їхні найкращі футболісти підходять до Євро та ЧС виснаженими та не демонструють на турнірах максимуму своїх можливостей.

На ЧС-2018 із групи не спромоглися вийти чинні чемпіони світу - збірна Німеччини. Португалія із Кріштіану Роналду та Аргентина із Ліонелем Мессі вилетіли в 1/8 фіналу, а Бразилія з Неймаром - у 1/4. На Євро-2016 у першому раунді плей-офф зупинилися чемпіони Європи з Іспанії. І таких прикладів безліч.

Лідери цих команд після дев’яти місяців виступів за клуби не схожі самі на себе. А збірні, не перенасичені футболістами топклубів, навпаки, проявляють себе з найкращого боку. Наприклад, Хорватія на ЧС-2018 дійшла до фіналу, а Ісландія стала головною сенсацію Євро-2016, де зіграла у чвертьфіналі.

Збірна України наразі виглядає саме тією командою, яка здатна на несподіванку на чемпіонаті Європи-2020. За топклуб з наших футболістів виступає лише Олександр Зінченко. Решта гравців "не розриватимуться" на кілька "фронтів", паралельно ведучи боротьбу за перемогу в національному чемпіонаті та єврокубках.

А от лідери суперника українців по групі - збірної Нідерландів - будуть завантажені на повну. Вірджіл ван Дейк та Жоржиньо Вейналдум в англійському "Ліверпулі", Матейс де Лігт - італійському "Ювентусі", Френкі де Йонг - у "Барселоні".

Це стосується й інших фаворитів турніру - Англії, Бельгії, Франції, Німеччини та Іспанії. А їхні проблеми - це шанс для "темних конячок", таких, як збірна України. Команди Андрія Шевченка, яка здатна на Євро-2020 продовжити розпочатий у відбірковому турнірі шлях та створити сенсацію.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів-порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:44
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
пожежа, Росія, РФ, Дагестан
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
Більше новин