Бензин по 20 грн, долар - по 30 грн: як вплине на Україну нафтова війна, коронавірус та початок світової кризи

Уляна Букатюк
11 березня, 2020 середа
13:00

Через зниження цін на нафту в світі, українці можуть розраховувати на значно приємніші ціни на бензин. Однак фінансова криза, що поступово насувається, може звести цю радість нанівець, оскільки Україна може в ній втратити надто багато

Чому нафта так впала в ціні

9 березня глобальний нафтовий ринок обвалився майже на третину ціни. Якщо ще у п’ятницю барель нафти коштував у середньому коштував понад 45 доларів, то понеділок змусив світ зустрітися з новою реальністю - нафтою по 31 долар за барель.

Експерти звертають увагу, що це найстрімкіший обвал нафтових цін від січня 1991 року - тоді в Іраку розпочалася операція "Буря в пустелі".

 

Джерело: Trading Economics

Вже через добу ціна барелю нафти марки Brent зросла на 7% - до 36 доларів за барель, у вівторок. Втім існує ймовірність, що до реальності “нафти по 30” світу доведеться звикнути. Принаймні поки основні гравці нафтового ринку не домовляться.

Бо саме конфлікт між країнами-учасницями найбільшого нафтового картелю - Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) - спричинив такий стрес на ринку. 

Зокрема, 5 березня ОПЕК погодила обмеження видобутку нафти на додаткові 1,5 млн барелів на добу в другому кварталі 2020 року. Оскільки промисловість другої за розміром економіки світу - Китаю - скоротилася через епідемію коронавірусу, то світ не має потреби у такій самій кількості нафти, тож ціни на неї впадуть. Щоб цього не сталося, країни-учасниці ОПЕК домовляються скорочувати видобуток, тим самим тримають ціни на приблизно однаковому рівні.

Втім цього разу Росія відмовилася скорочувати видобуток. Справа у тому, що скорочення видобутку нафти країнами ОПЕК відкриває дорогу для збільшення частки світового ринку США.

Приблизна собівартість розробки сланцевої нафти в США перевищує $40, тож якщо скоротити видобуток - Штати витіснять РФ з лідерських позицій.

Своєю відмовою Москва розраховувала, що Саудівська Аравія візьме увесь тягар на себе й запровадить обмеження, які втримають ціни на рівні в діапазоні понад $40.

Втім саудити замість “грати під дудку Москви”, заявили про збільшення видобутку з нинішніх 9,7 до 12 млн барелів на добу та пообіцяли знижки для країн, що купуватимуть у них нафту. Головна мета - витіснити із світових експортних ринків Росію. Аналітики вже назвали це початком світової війни цін.

І “козирів” у них, порівняно із РФ, більше, адже собівартість видобутку одного бареля нафти в Саудівської Аравії - близько $17, в той час, як в Росії - близько $44.

Як пов’язані нафта, фондові ринки та коронавірус

Російська економіка “зав’язана” на продажі нафти та газу - вони складають понад 50% експорту, й відповідно валютної виручки РФ. Російський бюджет на 2020 рік зверстано на ціні 42,4 долар за барель. 

Тож падіння на третину ціни на нафту, “завалило” курс рубля до 72,8 рублів за долар - як чотири роки тому. Ще у п'ятницю долар для росіян коштував 68,5 рублі.

Відповідно це вплинуло й на фондовий ринок. На закритті торгів у п'ятницю Індекс Московської біржі впав на 10,21% у перші хвилини торгів, РТС - на 13%. Ще за кілька хвилин РТС впав вже на 16%.

На жаль, індекси впали не лише в РФ. Слідом за цінами на нафту обвалилися й світові фондові ринки - адже інвестори у паніці почали “виймати” долари з акцій нафтових компаній та шукати більш стабільні інструменти.

Індекс Dow Jones в понеділок втратив 7,8%, S&P 500 - 7,6%, а Nasdaq Composite знизився на 7,3%. 

Торги були навіть припинені на 15 хвилин. Це сталося вперше з часів фінансової кризи 2008-2009 років.

Лише за добу 500 найбагатших людей світу з індексу Bloomberg Billionaires втратили $238,5 млрд, повідомляє Bloomberg

Європейський континент теж “потрясло”: британський індекс FTSE 100 втратив 8,8%, європейський Stoxx 600 - до 7%. 

В Україні фондового ринку по суті нема, втім паніка на ринку не оминула українські цінні папери на світових біржах. За 9 березня ВВП-варанти подешевшали на 9,2%, а прибутковість євробондів виросла на 1-1,1 процентного пункту. 

Тож 9 березня назвали “чорним понеділком” для світової біржі. І експерти заговорили про початок нової фінансової кризи у світовій історії.

Чи буде бензин по 20 грн

Що для росіян втрата суттєвої частини бюджету, те для українця - зниження цін на пальне, оскільки Україна - залежна від імпорту нафтопродуктів. Та чи слід очікувати, що бензин теж подешевшає на 30% після падіння світових цін на нафту?

“Нафта - лише одна складова в ціні нафтопродуктів, на яку припадає 30-40%. Відповідно зниження цін на нафтопродукти має скласти 10-15%. У нашому випадку треба стежити за котируваннями нафтопродуктів, а не нафти, темпи змін не завжди пропорційні”, - пояснює директор ТОВ "Консалтингова група А-95” Сергій Куюн.

“Звісно, можна тішити себе сподіваннями, щоб бензин став по 10-15 грн/літр, але тоді грошей в бюджеті стане ще менше. Якщо у травні бензин буде 20+22 - цього буде достатньо”, - вважає президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар.

Адже нафту і нафтопродукти закуповуються за валюту, тож багато, що залежить від подій на світових біржах:

"Ми маленька відкрита економіка, заточена на продаж сировини. Будь-яка фінансова криза в світі означає й криза в Україні. З одного боку падають доходи від експорту, з іншого - капітали тікають з України в першу чергу. Надто ризикована країна. У підсумку, удар по валюті, потім девальвація тягне за собою інші проблеми”, - застерігає інвестиційний банкір Сергій Фурса.

“Проблема в тому, що разом з нафтою зазвичай валяться ринки важливих для нас експортних позицій - металургійної та аграрної продукції. Приплив валюти в країну зменшується, і це штовхає курс валют вгору. А з ним і ціни на імпортні товари, зокрема паливо. Якщо припустити, що курс залишиться незмінним, то з урахуванням існуючого ще до останніх подій потенціалу для зниження (а він чималий) ціна на дизпаливо може впасти до 20 грн/л (сьогодні в середньому 25,8 грн). Але може трапитися і так, що нинішня ціни буде за щастя, якщо валютний курс полетить”, - попереджає Куюн.

Що буде з доларом

А валютний курс, на жаль, таки “полетів” - на тлі паніки на світових ринках та новин про коронавірус українці кинулися скуповувати валюту. Як наслідок, 10 березня Нацбанк послабив офіційний курс гривні відносно долара на 22 копійки, а відносно євро національна валюта за добу втратила 63 копійки. Ще за добу гривня втратила одразу 39 копійок відносно долара та 56 копійок євро

Національний банк заявив про готовність "гасити пожежу", і продав $250 млн 10 березня та $270 млн днем пізніше. Падіння світових цін на нафту на близько 30% та паніка на світових фінансових ринках не має негативно вплинути на українську економіку у довгостроковій перспективі,  вважають у Нацбанку.

Втім повністю заспокоїтись не дає той факт, що цьогоріч в Україні припадають пікові виплати за зовнішнім державним боргом, тож країна має вкрай великі потреби ($13 млрд) у запозиченнях для фінансування бюджету.

Наступного року Україні потрібно приблизно стільки ж. Тож у підсумку це майже як увесь золотовалютний запас - $26, 6 млрд. Для України добре залучати фінанси ззовні, а зараз для цього не найкращий час. Інвестори віддають перевагу країнам з більш стабільною та зрозумілою поведінкою. До того ж Україна поки не уклала нової угоди з МВФ, що суттєво не лише з точки зору грошей, а є важливим сигналом для інвесторів:

“Таким чином, ми входимо в кризу в набагато кращій формі, ніж були в 2008 році і в 2013 році. Але без підтримки МВФ це лише купить нам час. Трохи часу. А потім буде в кілька разів болючіше”, - підсумовує Фурса.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия", - Радіо Свобода
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:37
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію терміново евакуйовують дві лікарні
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
Більше новин