Нестійкий український уряд відлякує інвесторів

28 березня, 2020 субота
14:10

Переклад статті Кеннота Рапози (Kenneth Rapoza), старшого аналітика розділа “Ринки” американського видання Forbes про сприйняття діяльності президента України Володимира Зеленського іноземними інвесторами. Стаття вийшла 18 березня 2020 року

Посилання на оригінал статті тут.

Бути президентом непросто. А бути президентом країни, яка перебуває у військовому конфлікті з Росією та є причиною низки негативних заголовків в США стосовно приватної енергетичної компанії Burisma, робить цю задачу ще складнішою, адже потрібно суттєво очистити Україну в різних сферах. 

Але робити це потрібно. Саме Володимиру Зеленському, колишньому успішному телевізійному актору та продюсеру, виборці довірили цю задачу. Усі сподіваються, що він відтягне Україну від тієї межі, яка не так давно визначала Україну як слабку державу. Президент, обраний минулого року з 73% голосів, не виправдовує цієї довіри, адже зараз його популярність коливається в межах 40%. Це не дуже гарний показник. 

Потік прямих іноземних інвестицій зменшується. Останні звітні цифри склали 2,4 млрд. доларів США у 2018 році, що на 10% менше, ніж у попередньому році. Казахстан має вищі прямі іноземні інвестиції, ніж Україна. Економічне зростання 2019 року розчарувало.

Згідно з останніми спостереженнями, боргове навантаження на Україну знизилося з 80% ВВП у 2016 році до 52% сьогодні, а інфляція складає близько 4%. Процентні ставки за останні кілька років знизилися приблизно на 700 базових пунктів і зараз становлять 11%. Це вбиває будь-який ріст. Економіка України дуже нестабільна.

ВВП України зріс на 0,1% у четвертому кварталі, уповільнившись з 0,6% у третьому. Це був найнижчий темп зростання з 2016 року. Минулого року економіка України зросла на 1,5%, що краще, ніж у її нової конкурентки Росії, але нижче ринкових прогнозів на 2,3%.

Бізнес не процвітає.

"Інвестори з нетерпінням чекали на 2020 рік із Зеленським. Всі вони думали, що це буде стабільний рік розширення можливостей. Але раптом, багато хто з них переглядають ці можливості і призупиняють свої плани" - Морган Вільямс, генеральний директор Американської Бізнес Ради, Вашингтон, округ Колумбія.

Гарною новиною для Зеленського є те, що його не обрали для того, щоб принести економічний бум в країну. Зеленського найняли для припинення війни з Росією та очищення політики. Історії, такі як Burisma, є досить типовими в Україні. Власники великого бізнесу створили для себе ніші, як маленькі феодальні системи. Історично, для того, щоб тримати під контролем певну свою частину України, їм потрібно було залишатися на боці правлячої політичної сили. 

Така ситуація створює умови для політичних сутичок та феодальних битв між відомими на Заході власниками мільярдних бізнесів - від Дмитра Фірташа, керуючого імперією природного газу та добрив в Україні, що перебуває в європейському екзилі, до Ігоря Коломойського, який розпочав відому битву за ренаціоналізацію Приватбанку з Петром Порошенком, якого Зеленський переміг на президентських перегонах. 

Burisma і Укрнафта Коломойського є найбільш відомими справами в США. Таким чином, багато випадків за участю української бізнес-еліти спонукають іноземних інвесторів ставити їхні плани на паузу.

Два тижні тому Зеленський звільнив перший кабінет міністрів, всього лише за півроку після початку діяльності. Прем'єрміністр Олексій Гончарук залишив свою посаду, його замінив маловідомий регіональний губернатор Денис Шмигаль. В процесі переформатування уряду було звільнено багато інших міністрів і водночас призначено нового міністра фінансів та міністра закордонних справ. 

"Це був перший уряд, де не було корупції на високому рівні", - каже Зеленський, у випадку якщо хтось думав, що вони якось корумповані. "Але не красти - недостатньо. Це був уряд нових облич, але облич недостатньо. Потрібні нові мізки та нові серця".

"Перестановка в уряді не могла наступити в гірший момент для України: спалах коронавірусу, спад на світовому ринку, відсутність угоди з МВФ, погіршення настроїв у  власників облігацій на вторинному ринку та потреба у своєчасному погашенні значного державного боргу. Основними пріоритетами нового уряду повинні стати забезпечення макроекономічної стабільності… та стимулювання прямих іноземних інвестицій ", - Енді Хундер, президент Американської торгової палати в Україні.

На думку експертів з українських питань, для цього державні очільники повинні переконати іноземні компанії в безпеці інвестицій в Україну. 

Одна з найбільших в Україні залізорудних компаній, що входить до списку FTSE 250 Лондонської біржі, Ferrexpo (FXPO), перебуває зараз у судовому процесі, причиною якого стало суперництво між найбільшим акціонером компанії та її генеральним директором Костянтином Жеваго та колишнім президентом України Петром Порошенком, який програв Володимиру Зеленському у співвідношенні 24% до 73%, і щодо якого в Україні ведеться слідство щодо корупції. 

Український суд встановив обмеження на продаж швейцарського підрозділу компанії. Костянтин Жеваго також отримував погрози від генпрокурора Руслана Рябошапки, який нещодавно був відправлений у відставку Верховною Радою. Генпрокурор погрожував Жеваго оголошенням у міжнародний розшук за нібито розкрадання коштів у справі банку, яким він раніше володів. 

У жовтні український магнат добровільно пішов з посади виконавчого директора Ferrexpo, але це не змінило ситуації, оскільки його проблеми вплинули на Ferrexpo. Акції в Лондоні за останні чотири тижні знизилися на 19%, а за останні 12 - на 55%. Це - одна з найкращих українських компаній. Її акціонерами є BlackRock, Norges Bank, Shroeders PLC та JP Morgan Assets Management.

Близькі до Ferrexpo джерела, off-records кажуть, що атака на компанію, стала безпрецедентним кроком політично вмотивованих прокурорів, з метою замороження активів та тиску на Костянтина Жеваго. Приводом для атаки було обрано банк "Фінанси та Кредит", який належав Жеваго, та якого проголосили неплатоспроможним у 2015 році. 

"Розгляд справи відкладався багато разів через відсутність державних прокурорів, а деколи навіть через відсутність суддів, що траплялось більше семи разів", - прокоментував 15 березня адвокат Жеваго, Михайло Ільяшев, з компанії Ilyashev & Partners. "Це можна кваліфікувати, як навмисну спробу позбавити пана Жеваго доступу до правосуддя", - сказав він.

"Олігархи володіють усіма основними телеканалами, вони також спонсорують лояльних до них членів Парламенту", - каже Мелінда Харінг, заступник директора Центру Євразії в Атлантичній раді. "Інвестори не дурні. Вони не збираються вкладати серйозні грошові кошти в Україну, поки вона не реформує свої суди". 

Костянтин Жеваго, який був наймолодшим світовим селф-мейд мільярдером, стикнувся з горезвісно непрозорими українськими судами. Він увійшов до списку мільярдерів Forbes у 2007 році разом із засновниками Google Сергієм Бріном та Ларрі Пейджем. Того ж року він зробив Ferrexpo публічною компанією на головному Лондонському майданчику фондової біржі. Зараз в компанії Ferrexpo прямо та опосередковано працює понад 40 000 людей, а в часи керівництва Жеваго в неї було реінвестовано близько 3 мільярдів доларів. 

Достатньо звичною справою в країні є війни між олігархами, одним з яких є Петро Порошенко, відомий в Україні як "король шоколаду", оскільки є власником шоколадної компанії "Рошен". Адміністрація Зеленського змушена мати справу з цим явищем. 

Володимир Зеленський перевершував сподівання більшості експертів з українського питання до того моменту, коли він звільнив прем'єрміністра, більшу частину уряду та генерального прокурора. 

До цього його команда реалізувала деякі важливі, але невеликі реформи, які полегшили ведення бізнесу. Його судова реформа не рухалася і деякі експерти припускали, що суди не хочуть здаватися, як і політики, оскільки це ідеальна зброя для примусу та контролю в Україні. 

фото: GettyImages

Деякі реформи отримали високу оцінку від іноземних компаній.  Очікувалось, що Парламент ухвалить земельну реформу та закінчить очищення банківської системи, але зараз незрозуміло, чи буде ухвалено якийсь із цих законопроектів. Якщо Верховна Рада не ухвалить законопроект щодо реформування банківського сектору, Україна не отримає нової угоди з МВФ. 

"До розправи з урядом минулого тижня я би поставив Зеленському B+", - каже Харінг. "Після розправи минулого тижня мені важко сказати щось позитивне про новий уряд, якому не вистачає досвіду виконавчої влади, харизми та кваліфікації для реформ".

Так, Зеленському потрібно усвідомити реальний стан справ. Після надзвичайної перемоги у 2019 році він стоїть перед вибором між realpolitik та новою Україною, привабливою для її мешканців та іноземних інвесторів. Падіння його рейтингу за даними соцопитувань показує, що люди втрачають довіру до нього, зокрема коли йдеться про оновлення країни. 

Тож наразі Україна – є цікавою в основному для портфельних інвестицій великих інвесторів на ринку облігацій. Але в той час, коли світова економіка може рухатися до глобального спаду, якщо коронавірус триватиме значно довше, Україна може бути остаточно виснажена.

Під час нових викликів, коли найкращі західні економіки піддаються випробуванням, українському уряду та Володимиру Зеленському потрібно буде запевнити міжнародні фінансові установи та інвесторів в тому, що дії української влади та її ставлення до західного капіталу не нагадуватимуть напади на американського інвестора Майкла Кальве з боку Росії та її судів, що безумовно налякало Уолл-стріт та спільноту приватних інвесторів на Манхеттені минулого року. 

Врегулювання питань з минулими суперниками адміністрації Петра Порошенка може стати першим кроком на шляху до нового життя України. Адже саме з цією метою було обрано Володимира Зеленського.

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
Більше новин