Оголошено довгий список книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2020". Номінація “Література для дорослих”. Частина друга

Віталій Кошовий
3 липня, 2020 п'ятниця
16:05

Упродовж першого етапу роботи книжкової премії “Еспресо. Вибір читачів 2020" було отримано 165 заявок від 38 видавництв України. Оргкомітет ретельно перевірив на відповідність вимогам усі видання, що надіслали видавництва . Після цього були сформовані Довгі списки книг для конкурсу у трьох номінаціях: "Література для дорослих", “Література для підлітків" та "Література для дітей"

До другого етапу в Довгий список книжок у номінації "Література для дорослих" потрапило 97 видань 29 видавництв. 
 

Друга частина списку: 

“Унія”, Володимир Єшкілєв (Видавництво “Фоліо”) 

"Нова сила бродила й пінилися, немов молоде вино, народжувала несамовиті надії та авантажні проекти. В місцях темних і секретних нова сила зустрічала стару — сиву і дику, настояну на хмільних медах та відьмацьких варивах. Змішуючись, ці дві утворювали купаж, сповнений енергії, руху, радісної люті та підприємливого божевілля", — Володимир Єшкілєв про Україну середини XVII століття в історичному романі "Унія", першому з трилогії "Прокляті гетьмани". 

Роман оповідає про Івана Остаповича Виговського та зраджені надії спадкової української шляхти, яка сподівалася на достойне місце України-Русі в наймодернішій з тогочасних держав — Речі Посполитій, про роль православної Церкви у тих подіях, про катастрофу, що спіткала Гетьманську державу після переможної Конотопської битви. Як і в попередніх романах Єшкілєва, художню реконструкцію доповнює ретельно вивірена «внутрішня енциклопедія» твору, де зібрані маловідомі, а іноді й замовчувані відомості про Гетьманську добу та дотичні до неї події. 

“Історія цивілізації. Україна. Том 1. Від кіммерійців до Русі (Х ст. до н. е. — ІХ ст.)”, упорядник Михайло Відейко (Видавництво “Фоліо”) 

На сторінках цього видання постають два тисячоліття історії на теренах сучасної України. Книга поділена на дві частини: перша охоплює період від Х до ІІІ ст. н. е., друга — від ІІІ ст. до ІХ ст. Зміст книги було розроблено з метою залучення до її написання широкого кола фахівців, які найкраще дослідили та розуміються на окремих питаннях. Під однією обкладинкою зібрані відомості про мову, релігію, міфологію, технічні досягнення, економіку, мистецтво та військову справу давніх часів. Книга містить чимало унікальної інформації, результати новітніх досліджень, деякі розділи стали першими ластівками у висвітленні певних тем у такому обсязі. 

“Галицька сага. Велика війна”, Петро Лущик (Видавництво “Фоліо”) 

"Велика війна" — перша книга "Галицької саги", події якої розпочинаються у 1914 році. 

У галицькому селі Перетині життя протікає неквапно й навіть нецікаво. Можливо, єдиним винятком посеред сірої буденщини є протистояння між прихильниками української "Просвіти" та москвофілами, яке іноді переростає у бійку. Однак спокійне буття раптово закінчується погожого липневого дня 1914 року, коли мешканці Перетина дізнаються про початок війни. У кожного з них відтепер свій шлях і своя доля. На москвофілів чекає перший в Європі концентраційний табір Талергоф; дорослих чоловіків призивають до австрійської армії; патріотично налаштована молодь вступає до лав Українських січових стрільців. Селяни, що залишилися вдома, уповні насолодилися «принадами» російської окупації та свавіллям “своїх", австрійських, жандармів. Коли ж ті, кому належало загинути, загинули, а щасливці повернулися додому, стало зрозуміло, що все тільки починається… 

“Марічка. Київ. Зрада”, Галина Горицька (Видавництво “Фоліо”) 

Вона — красива й розумна. До цього треба додати, що більшість жінок віддали б усе що завгодно, аби поміняти своє життя на життя Марічки Богданівни — дружини впливового бізнесмена, до того ж наближеного до політичного бомонду України. Її чоловік — молодий, добрий, красивий — обожнює свою дружину. Однак цю ідилію руйнує випадкова зустріч… Проте, чи є щось випадковим у цьому світі? 

Цей роман не про божевільне кохання, не про психопатію та навіть не про дружбу. Він — про жіночу дружбу, котру шукає кожна дівчина, а знаходять — одиниці. 

“Вигнанець і навчена відьма”, Андрій Кокотюха (видавництво “Vivat”) 

Літо 1911 року. Колишній київський слідчий, а тепер вигнанець Платон Чечель виконує в Полтаві делікатне доручення. Але його затримує в місті ще одна історія — не кримінальна, а містична. У краї діється щось дивне. Псується погода, масово мре худоба, молоду місцеву поміщицю звинувачено у відьомстві, а за всім цим криються старі чужі сімейні гріхи — кривава розплата за які невідворотна. Які ж чорти ховаються в заболоченому кутку Полтавщини? Чому господарі посміхаються й водночас гострять на чужинців ножі? Встановити істину для Платона — справа честі. І виживання… 

“Під чужим прапором”, Лора Підгірна (“Видавнича група КМ-БУКС”) 

В Україні збирає гіркі жнива Голодомор. Зелений Клин може стати головною опорою українців у боротьбі проти совєтської окупації, "аби тримати Москву у шаху". А тим часом - Стара Європа у передчутті нового неминучого лиха, бо у недрах Веймарської республіки поволі зводиться на ноги Гітлеризм... Нові небезпечні випробування чекають і на Марка Шведа. Тепер, волею долі, він - спеціальний агент МІ-6 і разом із молодим британським журналістом Яном Флемінгом має виконати таємні, сповнені небезпеки місії у Харбіні й совєцькій Москві... Однак, і під чужим прапором Марко залишається лицарем Таємного Українського Легіону. Повернути вкрадену історію свого народу, розгадати таємницю свого роду і не загубити подароване йому долею кохання не просто, бо ворог той самий. Він так само жорстокий. Він усюди: на Далекому Сході, у Москві, і навіть у Лондоні. 

Нові пригоди українського "Джеймса Бонда" - Марка Шведа, що розгортаються на історичному тлі 30-х, майстерно виписаному авторкою, Лорою Підгірною, вражають своєю реалістичністю і драматизмом. 

Небезпеки, таємниці, кохання... А головне - українська історія, невивчені і незасвоєні уроки якої можуть відгукнутися для сучасників дуже болючими наслідками. 

“Остання обитель бунтарства. Леобург”, Ірина Грабовська (“Видавнича група КМ-БУКС”) 

"Остання обитель бунтарства" - це фантастичний детектив, дія якого відбувається у місті вчених і винахідників Леобурзі, у паралельному світі, де правлять могутні імперії - Британська, Російська, Австро-Боснійська і Японська. Мир хисткий і ілюзорний, і над континентом знову літає примара великої війни. 

Перша книга - це занурення у чарівний світ Леобурга, розплутування його таємниць, а у другій книзі на героїв чекають важкі випробування й шпигунські інтриги кровожерливих імперій. Чи можливо зупинити світову війну? Чи встоїть маленьке місто під натиском кількох великих ворогів? Чим доведеться пожертвувати заради коханих?.. 

Дилогія "Леобург" - один з небагатьох творів у жанрі стімпанк в українській літературі. Зазвичай елементи стімпанку - ретрофутуризм, антураж кінця 19 століття, масштабна індустріалізація і тріумф парових машин, експерименти зі струмом і створення керованих монстрів - тісно переплітаються з детективом, шпигунською лінією, містикою чи альтернативною історією. Як приклад можна навести фільми "Ван Гелсінг" (2004), "Смертні машини" (2018), книги з трилогії Скотта Вестерфельда "Левіафан", книгу "Вокзал на вулиці Відчаю" Чайни М'євіля. 

“Любий розпусник”, Валентин Тарасов (“Видавнича група КМ-БУКС”) 

Романтичний fi n de siecle — межа ХІХ і ХХ століть. Молодий гульвіса Михайло Свиридович Лановий, якого дбайливий дядечко відіслав до Києва на навчання в університеті, не може марнувати життя на такі приземлені речі, коли навколо стільки чарівних жінок. І все було б чудово в Мішеля, як сам він завжди представляється, якби не вічні борги. Кредитори насідають зусібіч, нема від них спасіння... Чи все-таки є? Суворою рукою дядечко вирішує повернути Мішеля в тихий провінційний Закопанськ, де на ловеласа чекає нудна робота в дядьковій конторі. Та хто б міг подумати, що й у сонному містечку наш герой примудриться знайти на свою голову пригоди — бурхливі, кумедні й дуже навіть небезпечні. 

“Планета Полин”. Оксана Забужко (Видавничий дім "Комора") 

У цьому томі зібрано найважливіші есеї Оксани Забужко останніх двох десятиліть, присвячені постатям і подіям, які авторка вважає культурно знаковими для сьогоднішньої епохи кризи гуманізму. “Жіночі", “чоловічі" й “колективні", всі ці «портрети» об’єднує глибоко особисте переживання авторкою біжучої історії, в яку вона вписує своїх героїв — і цим виявляє в ній, хоч якій на позір катастрофічній, невидимий раніше життєствердний смисл. 

“НАШ СПАСИТЕЛЬ. ЧЕКАЄМО”, Ігор Довганюк  (Видавничо-поліграфічне товариство "Вік" ЛТД) 

Футурологічне бачення справедливої "Нової Землі". Автор наголошує на щасливому розвиткові людства при глибокій вірі в Господа. 

“Буг”, Ігор Павлюк  П “Всеукраїнське спеціалізоване видавництво ”Світ”) 

Роман відомого українського письменника “Буг” - про реальні події на волинському Поліссі після Другої світової війни. Школярі однієї з місцевих шкіл на Волині, де народилася УПА, організували Молодіжну організацію націоналістів, за що були жорстоко покарані радянською владою. 

Роман, пересипаний віршами улюбленого поета однієї з головних героїнь роману Андрія Наюка, - про психологію, філософію, ідеологію патріотизму. В ньому багато романтичного кохання і тілесних утіх, страждання, жертовності й зради, видінь і фантасмагорій, прозрінь і передбачень сучасної війни, хоча написаний він ще 2007 р. Вставні новели про Золоту Рибку природно інтегрують роман із екзистенцією Буття у всіх його мікро- і макровимірах та пульсаціях. 

"Тенета війни", Павло Дерев'янко (Видавництво “Дім Химер”) 

Рік 1852. Перемога у нещодавній війні між Північним Альянсом і Двоморським Союзом коштувала Сірому Ордену багатьох життів. У Червоній та Чорній радах готуються до виборів гетьмана, з-за кордону долинають тривожні чутки, а православна церква відкрито виступає проти сіроманців, чиї знекровлені ряди тануть разом із їхньою славою. Попри занепад лицарі Сірого Ордену стоять на варті… 

Тарана”, Сергій Карюк (Видавництво Зелений Пес (Гамазин)) 

Середина XVIII століття. Кривава м’ясорубка Гайдамаччини безжально перемелює хребти людських доль. В її шестерні потрапляють всі — від шляхтича до селянина. І от під час жорстокого наскоку розорений ще один хутір. Вирізані ледь не всі його мешканці — старі й малі. Юна дівчина дивом уникнула смерті, але стає гибеллю для тих, хто забрав життя її рідних. У гонитві за помстою, що розтягнулася на сімнадцять років, вона стирає з лиця землі і добрих, і лихих, і винуватих, і невинних. Та врешті закам’яніле серце має заспокоїтися: вдова натрапляє на слід останнього вбивці, але й тут доля вирішує зіграти з нею злий жарт... 

Для поціновувачів якісного історичного детективу. 

“Злотий, долар, євро. Історія незаплаканої заробітчанки”, Олена Косенко-Каб'юк (Видавництво Зелений Пес (Гамазин)) 

Українці їдуть за кордон не від хорошого життя. Але ніхто з них не ставить на собі хрест. Автобіографічний роман Олени Косенко-Каб`юк розповідає про життя заробітчанки, яка долає перешкоди та несправедливості заради щастя своїх дітей. Утім, життя за кордоном не позбавлене сюрпризів, коли людина відкрита у своїх почуттях та переконаннях, щастя не може обійти її і обов`язково знайде свою володарку. За страждання та поневіряння на чужині приходить винагорода - зустріч з коханим усього життя. 

Ця історія про долю конкретної жінки і водночас про долю тисячі заробітчанок, про Європу зблизька та Україну здалека. Ця історія типова і водночас неповторна, гірка та весела, мудра та наївна - як усе наше життя. 

“Друга лінія (Не) тактичні історії”, Володимир Гадіон (Видавництво Зелений Пес (Гамазин)) 

2015 рік. АТО. Четверта хвиля мобілізації. Кожен зі свого військкомату, кожен з особистих причин: спершу на навчання, а потім і на другу лінію оборони потрапляє безліч різних людей. Маса настільки різношерста, що зробити з неї військо — більше ніж перемога. Два з половиною десятки оповідань, що складають цю повість, — не прості хроніки кількарічної давнини, а замальовки художника, написані з натури, пережиті, осмислені, десь пронизані сумом і болем, адже це війна, десь сповнені глибоких філософських роздумів, адже на лезі бритви відчуваєш усе гостріше, утім десь присмачені й гумором, адже і на війні є життя зі своїми приколами і проколами, занудами і диваками. 

Оригінальна композиція, простий виклад, жива мова, ефект присутності — у цій книзі знайдеться чимало нового для кожного! 

“Чужі гріхи”, Таня П'янкова (Видавництво “Клуб сімейного дозвілля) 

Перед самим Великоднем трагічно гине вагітна Гапія, залишаючи після себе велику таємницю свого серця. Її мати робить дві ляльки-мотанки для залицяльників доньки для того, щоб покарати того, хто її занапастив... Ніхто, крім недоріки Якова, не знає, що через дивні дарунки життя двох братів починають летіти шкереберть.  

Переплетіння доль, дивні та страшні подіїї, що відбуваються в селі тримають увагу читача від першої до останньої сторінки. А події відбуваються протягом сорока днів, бо саме стільки душа Гапії ходить світом… 

П'єса  “Хлібне перемир’я”, Сергій Жадан (Видавництво “Меридіан Черновіц”) 

Що робити, коли не довіряєш навіть найближчим рідним? Як вибиратися з пастки, до якої сам себе загнав? Кому можна розповісти про найважливіше, якщо мову зламано, а вміння слухати й розуміти залишилося в довоєнному минулому? Події п’єси «Хлібне перемир’я» відбуваються влітку 2014 року. Історія однієї смерті поступово перетворюється на історію цілого покоління, на історію стосунків між дітьми та батьками, на історію зради й недовіри, сповнену комічних слів і трагічних сенсів, поєднувати які так досконало вміє Сергій Жадан. Війна триває, і жодне перемир’я не здатне загоїти завданих ран: вони й далі нитимуть, назавжди змінюючи життя людей, які зовсім не збиралися воювати. 

"Список кораблів", Сергій Жадан (Видавництво “Меридіан Черновіц”) 

Шістдесят віршів про пам’ять, що народжується з любові, та про вогонь, по якому лишається ніжність. Шістдесят спроб окреслити світло й розповісти про повітря над містом. Шістдесят уривків чужих розмов, шістдесят голосів, якими наповнюються весняні сутінки. «Список кораблів» – це список тих, хто пішов, але кого не можна забути. Список імен, які супроводжують тебе протягом життя. Список міст, де на тебе завжди чекають. Мабуть, найінтимніша і найболючіша книга автора. 

"Так, але", Тарас Прохасько (Видавництво “Меридіан Черновіц”) 

Тарас Прохасько, який віддавна обіцяє нам написати роман, знову його не написав. Зате написав – у своєму ні з ким не сплутувальному стилі – серію шкіців чи, може, есеїв. Про що? Про одне й те саме: про майбутнє, яке було давно, і про все, що вже є, але не знати, як довго ще буде. Зокрема – про такі прості речі, як балькони й фіранки, світло й каміння, гойдалки й туалети, проходи містом і знімання фільму в Карпатах, формула щастя і фактор впливу, бабінтон і зельбсферштендліх тощо. А також про те, що спати треба уважно, снідати – по-своєму, а дивитися – зміщуючи візир. Так, але не це тут головне. Бо головний тут – тип оповіді, в якому рефлексії стають елементами сюжету й оприявнюються не як написані постфактум, а як проговорені в момент народження. І тому ніякі це не шкіци й не есеї, а оповідання в найстрогішому значенні цього слова. 

“У пошуках варварів”, Андрій Любка (Видавництво “Меридіан Черновіц”) 

Нова книжка Андрія Любки – це розповідь про землі й народи між Одесою та Трієстом, про краї, де починаються й не закінчуються Балкани. Це приватний щоденник численних подорожей до популярних місць, столиць, але також до загублених у часі й просторі провінцій та невизнаних республік. Чому серби не люблять хорватів, а словенці не вважають себе балканцями, як Дунай не лише ділить, а й сполучає Європу, де й коли македонські даїшники видурюють хабарі, в яку дівчину з Бухареста автор міг би закохатися, скільки можна випити ракії в Сараєві й узо в грецькій таверні – про це та інше Любка розповідає інколи з гумором, а інколи й по-науковому ретельно, долає кордони і ставить під сумнів стереотипи, знайомиться й свариться, шукає нічліг і вдає із себе словака – одне слово, робить усе, що й треба робити, шукаючи варварів. 

“Таємне джерело” Андрій Кокотюха, (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Рання осінь 1981 року. На Тернопільщині один за одним помирають партійні та комсомольські діячі. Причина смерті — випили джерельної води. І не простої: біля села, де знаходять тіла, є джерело Святої Варвари. Місцева легенда свідчить, що вода в ньому чарівна. Людям із чистим серцем продовжує життя, а лиходіїв убиває. Містика — чи хтось невідомий оголосив владі свою таємну війну? Яку таємницю приховує густий ліс, де тече таємне джерело? Розслідувати дивну справу доручено київському сищику Ігореві Князевичу. Так він опиняється в загадковому, відрізаному від великих міст селі Гайворон, де люди живуть за своїми законами й таких, як він, ох, як не люблять… «Таємне джерело» — детектив у стилі ретро, сюжет якого замішаний на українській готиці. А ще — історичний роман, котрий переносить читача у не аж таке далеке минуле. Хто пам’ятає ті часи, згадає, як на їхніх очах валилася радянська імперія. Ті, хто тих часів не застав, зрозуміють, чому вона розвалилася. 

“Божевільний рейд”, Сергій Ухачевський (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Події роману переносять нас у спекотний травень 2014 року. Україна змінювалась. На Сході розпочиналась війна. Одне за одним під тиском озброєних сепаратистів міста переходили під їхній контроль. Розбалансована українська влада, військо та правоохоронні органи не хотіли і не могли цьому протистояти. Але організованим групам патріотів і збройних сил все ж вдавалось чинити опір і стримувати швидкий наступ ворога. У романі йдеться про успішну операцію, яку в 2014 році провели майданівці з вивезення державних цінностей і документів з уже не підконтрольного українській владі Луганська. Головні персонажі — відомі читачам з роману «Такий шалений рік». З ними — майданівські побратими, які легко погоджуються на ризикові операції і блискуче здійснюють їх. Незважаючи на тисячі перешкод, зради та підступ. Автор зі знанням матеріалу передає тогочасний майданівський побут, життя і настрої в містах, що контролюють бойовики. Історія викладена доступною мовою, з легким гумором, цікавими персонажами і блискучими описами. Хвилююча любовна лінія, закручений сюжет із несподіваними розв’язками сподобаються широкому колу читачів. 

“Вбивство в бібліотеці на Ринку, 9”, Віктор Янкевич (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Недарма кажуть, що письменник мимоволі може напророкувати долю собі чи іншим, а то й передбачити явища чи події... Назва презентації детективів, котра виникла в автора спонтанно й дещо виклично, інтригуюче, зненацька стала дійсністю, справжнім жахом і для нього, й для гостей дійства, серед яких подибуємо чимало відомих в Україні особистостей. Але «бібліотекарі знають усе», то ж у цій повісті, як і в попередній, Юлія Левицька — бібліотекарка й детектив — зуміє розплутати тугий вузол родинних взаємин і, звичайно ж, знайде вбивцю. Для широкого кола читачів. 

“Відплата”, Віктор Янкевич (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Головна героїня детективної повісті «Відплата» — бібліотекарка, яка, за збігом обставин, у чужому місті не просто зуміла віртуозно розкрити злочин, а й зустріла коханого. Та чи на щастя... Старовинний Кременець, у якому відбуваються події, слугує не просто тлом чи фоном зображуваного. Він — живий. Автор натхненно залюбить у нього кожного, хто читатиме. 

“Падь” Сергій Синюк, (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Ціна власної розгадки заплутаного історико-психологічного ребуса — десяток молодих життів. Ціна порядності й професіоналізму — особисте життя. Детектив «Падь» від Сергія Синюка — досвід дев’яностих, пронизливо актуальний і для сьогодення. Для широкого кола поціновувавчів гостросюжетного жанру. 

“Вирівнювання" Збруча. Пальпація”, Олег Клименко (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Історичний роман-хроніка «Пальпація» є першою книгою трилогії «Вирівнювання» Збруча». У ньому йдеться про двобій польської та радянської розвідок, який відбувався на Тернопільщині напередодні і на початку Другої світової війни. 

Гостросюжетні події, пов’язані з евакуацією цінностей Банку Польського, та історичні персонажі, серед яких достойники Польщі та СРСР, розкриті метафорично, з іронією та сарказмом. 

“Жіночий султанат: влада та кохання”, Олександра Шутко (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

У цьому виданні вміщено листи представниць «Жіночого султанату» в Османській імперії, які проливають світло на стиль ведення справ і навіть їхній характер та вперше виходять друком українською мовою. Ідеться про любовне листування Хюррем (Роксолани) із чоловіком, султаном Сулейманом, та дипломатичне — з угорською королевою Ізабеллою Ягеллонкою, польським королем Сигізмундом ІІ Августом і перською принцесою Султан. Разом з тим наведено послання наступниць Роксолани — валіде Нурбану і Сафіє, адресовані венеційському дожеві, французькій королеві Катерині Медічі й англійській — Єлизаветі І. Також перекладено листи українською валіде Кьосем та українки Хатідже Турхан (Надії), які вони писали великим візирам й іншим сановникам. 

У книжці розлого висвітлено не знані досі в Україні факти з біографії цих жінок, що випливають не лише з їхнього особистого листування, а й з архівних документів Туреччини, Італії, Франції, Англії та Польщі, османських літописів і відкриттів турецьких учених. Все це дасть читачеві змогу оцінити роль та вплив жінок на державні справи і краще зрозуміти процеси, що відбувались у той час в Османській імперії та світі впродовж XVI–XVII століть. 

“Чорний солдатик”, Олександр Євтушок (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Після двох нищівних поразок німецької армії — під Аль-Аламейном в Африці та під Сталінградом в СРСР — у кінці зими 1943 року українські поліційні підрозділи на Волині покинули службу й влилися до лав щойно створюваної УПА. Аби їх замінити німецька окупаційна влада провела серед волинської молоді чергову примусово-добровільну мобілізацію. Саме про цих «чорних солдатиків» і розповідається у повісті Олександра Євтушка. 

“Божена”, Аліна Червоноока (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

“Крізь терни до зірок” — життєве кредо Божени, студентки педагогічного університету. Молода амбітна дівчина з провінції приїжджає до великого міста здобувати вищу освіту і забезпечити собі краще життя. Улюблена професія, фінансова свобода й незалежність — ось її мрія. Та для неї доля приготувала дещо більше — жагуче п’янке кохання з великим статком на додачу. Кажуть, що мрії не зраджують — її просто змінюють. Чи зміниться мрія Божени? Чи наважиться вона подолати прірву соціальної нерівності заради обіймів коханого? Чи зможе довірити йому зранене серце? Відповідь дасть лише час. 

“Дерева на дахах”, Олександр Вільчинський (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Коли життя уже на дні, чи то чарки, чи розбитих ілюзій, чи марних зусиль вчитися на власних помилках, раптом з’являється вона і все змінюється... Виявляється закохатися можна й у п’ятдесят. Але роман «Дерева на дахах» не лише про кохання Якова, фотографа і бунтівника з довгим сивим хвостом і кульчиком у вусі і чорношкірої українки Анжелки, а й про місто, схоже на кораблик, про його будинки і дерева, а ще про забігайлівку «Пінгвін», де полюбляють збиратися «інтелектуали і митці» з усіх навколишніх кварталів і не тільки, а також про будинки, дерева й забігайлівки в інших містах, про одвічні непрості стосунки між митцем і алкоголем, а ще про котів, чоловічу дружбу і невикопану картоплю у мами в селі... Словом, усім українським інтелектуалам, хто так і не дочитав "Улісс" Джойса, присвячується. 

Гремислава”, Олена Ходюк (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Це – перший роман про дочку Великого Князя Київського Інгвара Ярославича, яка підростала у Шумську, звідки й вийшла заміж за краківського князя Лешка І Білого. Овдовівши, була регентшею малолітнього сина Болеслава V Сором’язливого. Практично керувала наймогутнішим польським князівством. Її донька та невістка – беатифіковані святі католицької церкви. Життєпис Гремислави потребує всебічного дослідження, але й те, що відомо, являє нам взірець цільної, вольової володарки, вірної дружини, мудрої та самовідданої матері. Для широкого кола читачів.

“(ЛжеДимитрій І: Нерідний цар”, Лана Перлулайнен (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

(Лже)Дмитрій Перший (Юрій Богданович Нелідов-Отреп’єв) (? – 27 травня 1606) за підтримки маґнатів Речі Посполитої силами польських жовнірів, запорозьких і донських козаків здобув московський престол і одружився з нашою землячкою Маріанною Мнішховною. Лише 11 місяців терпіли московити на престолі свого найкращого царя, а стративши, постаралися знищити навіть сліди його реформ. Ми могли би зараз мати зовсім іншу Росію. Але історія не терпить умовного способу… 

"Нерідний цар" писався одночасно з «Імператрицею смути» і спочатку був частиною роману про Маріанну Мнішховну, але герой відвоював собі окрему територію. Обидва романи тематично й емоційно пов’язані. При написанні використані польські, українські і російські джерела. 

“Марина Мнішех: Імператриця смути”, Лана Перлулайнен (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Це – історія життя нашої землячки Маріанни Мнішховни (1588–1614), більше відомої як Марина Мнішек завдяки помилковому прочитанню прізвища росіянами (польською Mniszech – ченчик, а Mniszek – кульбабка). Молодша донька польського маґната Єжи Мнішха народилась у Старосамбірському районі Львівської області. Доля пов’язала її зі (лже)Дмитріями – Першим і Другим, козацьким отаманом Іваном Заруцьким, зробила першою московською імператрицею і суперницею короля Речі Посполитої Зиґмунда ІІІ Вази. І зрештою відібрала все. 

“Нескорена Карпатська Україна”, Олександр Гаврош (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 

Відомий журналіст, письменник, драматург Олександр Гаврош розповідає про свої знахідки, пов’язані з Карпатською Україною, що стала центром українського політичного життя у 1938–1939 роках. Автор роками збирав ці матеріали, публікуючи їх у пресі, поки нарешті наважився на окреме видання. Окрім журналістських розвідок, книжка містить і п’єсу автора «Останнє танґо у Хусті», прем’єра якої з успіхом відбулася 14 березня 2019 року в рамках святкування 80-річчя Карпатської України — це перший драматичний твір про ті героїчні й трагічні події на українській професійній сцені. 

У другому етапі кожен експерт обере з цього списку п’ять книг-претендентів, які розставить по місцях за ранжуванням. 

Відповідно: 

I місце (5 балів)— переможець і далі  

II місце (4 бали), 

III місце (3 бали), 

IV місце (2 бали), 

V місце (1 бал). 

Оргкомітет, шляхом підрахунку балів визначить по 3 книги в кожній з номінацій, які пройдуть в третій етап голосування.Ці твори-фіналісти будуть представлені на розсуд читачів у бібліотеках майже по всій Україні. Під час цього голосування і визначиться остаточний переможець.  

Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" заснована ГО "Демфорум" та телеканалом "Еспресо". Її презентація відбулася 18 травня 2017 року в рамках "Книжкового Арсеналу"в Києві. 

Премія покликана відзначити найкращі українські сучасні літературні новинки року, підтримувати інтерес українців до читання вітчизняних авторів. Допомагати читачам обирати цікаві книжки, а видавцям знаходити шлях до читачів. Переможців Премії оголосять наприкінці листопада 2020 року в ефірі телеканалу "Еспресо", на сайтах "Espreso.TV" та "Демфорум".   

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
1 травня
23:24
ракета Х-59
Росіяни обстріляли цивільні об'єкти в Одесі: постраждало понад десять людей
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:20
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:45
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
17:21
Ексклюзив
ракетный корвет проект 22800 "Каракурт"
У Defence Express прокоментували підготовку в Росії до спуску на воду 2 кораблів для ЧФ
17:18
депортація дітей
Росіяни примусово виселяють українців із трьох населених пунктів на ТОТ Херсонщини, - Спротив
17:11
Михайло Мудрик, Челсі, АПЛ, Кубок Англії
"Йому, мабуть, дуже важко через війну": ексфутболіст "Челсі" знайшов виправдання невдачам Мудрика
17:10
На фото: Мохаммад Расулоф
В Ірані допитали творців фільму, який відібрали на Каннський кінофестиваль
17:09
Міноборони працює над обмеженням космічної зйомки території України
Більше новин