Новий податок на пай вдарить по найбіднішим. Експертне опитування

Ольга Чайка
9 липня, 2020 четвер
10:41

У Верховній Раді лежить три проекта змін до Податкового кодексу щодо оподаткування сільгоспвиробників. Податковий комітет Ради 3 червня рекомендував парламенту підтримати один із них, під номером 3131

Документ запроваджує податок на землі сільгосппризначення і покликаний вивести з тіні малі фермерські господарства. Але в нинішніх умовах така ініціатива може нашкодити найбіднішим селянам і “підвести” їх до продажу паїв агрохолдингам по низьким цінам у першу хвилю відкриття ринку земель.

Верховна Рада може розглянути цей законопроект вже наступного тижня, тож Еспресо.TV запитало у експертів та бізнесу, що вони думають про запропоновані зміни.

Олег Нів'євський, доцент Київської школи економіки, експерт із земельних питань:

Треба розібратися, хто у нас господарює на землі. Я б їх розділив на дві великі групи: одноосібники, або ж особисті селянські господарства, або ж сімейні фермерства. На жаль, немає формалізованого визначення, тому їх називають по-різному. Але в основному це фізичні особи. Є інша група сільгоспвиробників - це юрособи. Законопроект № 3131 в першу чергу б’є по фізичним особам.

Система виглядає таким чином. За законопроектом податок складає 5% від нормативно-грошової оцінки землі, що в середньому складає приблизно 1400 грн за гектар. Але ви маєте право зменшити цю суму на обсяг всіх інших податків, які ви сплачуєте. Тобто ви рахуєте, скільки ви сплатили в бюджет податків на доходи фізосіб, земельного податку, єдиного податку, військового збору, ЄСВ, податку на прибуток,- і якщо вся сума податків перевищує 1400 грн/га, то ви додатково нічого не сплачуєте. Якщо сума менше 1400 грн/га, то різницю ви маєте сплатити у бюджет.

Це додатковий податок на самозайняте сільське населення, оскільки вони крім податку на землю, ніяких інших податків “показати” не можуть. Для них 1400 грн/га - це доволі значна сума. В першу чергу це вдарить по найбіднішим селянам-господарям.

Це додатковий стимул замислитись селянину, що йому робити з землею. Для певної категорії населення буде простіше продати цю землю або віддати в оренду якраз тій категорії сільгоспвиробників, яка ініціювала цей законопроект і лобіює його ухвалення.

Звісно, треба знаходити інструменти детінізації аграрного сектору, але тінь і несплата податків - результат багатьох інших причин, які є в галузі. До цієї проблеми потрібно підходити комплексно, реагувати на причини, а не на наслідки. 

Наразі є дуже великі шанси, що цей законопроект ухвалять, оскільки є листи підтримки від ВАРу, УКАБ, від Всеукраїнської асоціації селищних рад; є підтримка від Мінфіну, Мінекономіки, профільний комітет ВР також рекомендував до прийняття.

Микола Стецьків, засновник ФайнаBerry:

Це вдруге за час діяльності нової влади, коли спочатку приймаються закони, а потім будуть думати, яким чином підтримувати фермерів.

Попереднім був закон про ринок землі. Я з ним погоджуюся, ринок землі повинен бути, але на умовах синергії, а можливо навіть спочатку з акцентом на розвиток малого фермерства. Наразі критеріїв малого фермерства немає. Хто такий “малий фермер”? По оборотам? По площам земель? Чи по часу діяльності?

Я відношу себе до категорії “малий фермер”, бо це вже третій рік моєї діяльності, я маю менше 10 га землі і мені 34 роки. Ну, і в мене оборот менше 5 млн грн. Про чистий прибуток взагалі мовчу, бо він взагалі майже нульовий; добре, що ми не збиткові.

Зараз хочуть прийняти законопроект № 3131, в якому написано, що треба буде платити 5% від нормативно-правової оцінки землі. Я орендую в ОТГ за 54 тис. грн (по 9,5 тис. грн за гектар). За цим законопроектом мені доведеться додатково платити ще 4 тис. грн.

Це податкове навантаження збільшить собівартість продукції, за що в результаті будуть платити містяни.

Я погоджуюся, що податок на землю повинен бути, я його схвалюю. Але я не схвалюю, що створюються умови, щоб люди продавали землю, замість того, щоб створювати умови господарювання на землі. Бо знову немає механізму підтримки малого фермерства.

Адже навіть люди, які мають паї, які ще не готові здавати їх в оренду, не готові на них самі господарювати, фактично, не можуть приступити до господарювання, бо не можуть купити техніку, не мають достатньо аналітики, не знають, що вирощувати, бо держава у цих напрямках не працює.

Михайло Федоров, аналітик інвестиційної групи “Універ”:

Податок на землю, звичайно, потрібен. І не номінальний для галочки, а цілком відчутний, як елемент регулювання ринку, щоб земля не стояла без діла. І так, щоб образно кажучи, 100 років простою землі вели б до її відчуження за суму накопиченого податку. Але приймати один закон і одну зміну - це саме по собі неправильно.

Податок на землю повинен повністю вписуватися в усю систему регулювання щодо даного питання, і вписуватися в податкову систему, а не бути латкою. А для цього потрібно ще дуже багато зробити, починаючи від кадастру, формул оцінки землі, до системи реєстрації права і т.д. і т.п. Податок на землю в податковій частині повинен вписатися в усю податкову систему, але оскільки поточна податкова система більше нагадує хламозвал, то цей податок може встати в неї безглуздо, з казусами та іншими речами. Але нормальній податковій податок на землю має бути.

Фурсенко Іван, перший заступник керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад:

Законопроект № 3131 є невід’ємною частиною земельної реформи. Він зобов’язує сплачувати податок за використання землі. Цей податок не буде новим, а буде поєднувати цілу низку податків і зборів, включаючи податок на доходи фізосіб, пенсійні відрахування тощо.

Моє переконання полягає в тому, що дрібні фермери на 2 га землі пшеницю не вирощують. Якщо ми говоримо про одноосібників, які живуть зі своєї ділянки - це або теплиці, або ягоди, або садівництво. Це не той випадок, коли людина не може заплатити одну гривню з сотки на рік.

Окрім того, ми говорили про зменшення податку з 5% до 4% від нормативно-грошової оцінки (НГО) землі за гектар. Тобто це не 1400 грн буде, а близько 1200 грн (якщо усереднене значення НГО - 28 тис. грн/га, то 4% - це 1120 грн/га, - ред.). Тобто 100 грн на місяць навіть для людини, яка вирощує квіти у теплицях, це взагалі копійки.

Це вдарить по тим, хто ніколи не платив податки і перебуває в тіні. При тому стоїть на біржі праці і просить державу виплачувати кошти. Йде в сільську раду, просить оформити субсидію на всі ці речі, але самостійно вирощує на 20 га, маючи паї сусідів, не сплачуючи копійки податків, при цьому керуючи нормальним автомобілем.

У на 30% землі знаходиться в тіні. Це не проблема законопроекту №3131, це проблема комплексна тієї земельної реформи, навколо якої ми, на жаль, ще топчемося. Першим потрібно було ухвалювати законопроект № 2280 про просторове планування, наступним - № 2194 передачу землі органам місцевого самоврядування, щоб обрані народом депутати на місцях могли розпоряджатися землею, наступним кроком - обіг землі, а потім № 3131. А у нас виходить, що громади землі не отримали, а за проект № 3131 планують голосувати. Це погано - ставити його на голосування сьогодні. Але ми його підтримуємо.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
Більше новин