Битва за Київ: хто кинув виклик Кличку у боротьбі за столичну владу

Юрій Корогодський
5 жовтня, 2020 понедiлок
13:14

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. У Києві боротьбу за місце мера вестимуть два десятки кандидатів, які представляють весь спектр українського політикуму

Еспресо.TV пропонує подивитися, хто бере участь у виборах мера Києва, які партії вони представляють та з якими досягненнями та скандалами підійшли до цієї виборчої кампанії. 

(Facebook Віталія Кличка)

У виборах бере участь діючий мер міста Віталій Кличко. На виборах 2020 року Кличко висувається від партії УДАР.

Кличко займає перше місце у передвиборчих опитуваннях. Він має стабільну підтримку значної частини киян. Прихильники Кличка вказують на те, що йому майже немає серйозної альтернативи серед кандидатів на місце мера.

Критики Кличка скаржаться на нібито погану увагу мера до питань столичного благоустрою та розвитку інфраструктури. Зокрема, вони нагадують, що за сім років його правління не було відкрито жодної станції метро.

Кличко вже двічі перемагав на виборах мера Києва. 25 травня 2014 року він був обраний мером, набравши 56,7 % голосів виборців. 16 листопада 2015 року Кличко переміг у другому турі Борислава Березу, набравши 65,5% голосів.

Після приходу до влади президента Зеленського деякий час була загроза конфлікту навколо мерства Кличка. 4 вересня 2019 року Кабмін вніс президенту подання про звільнення Кличка з посади голови Київської міської держадміністрації. 

Однак після відставки Андрія Богдана з посади керівника Офісу президента відносини між Банковою та Кличком покращилися. Про можливість указу президента про зняття Кличка з посади вже не згадують.

(Facebook Сергія Притули)

Сергій Притула виступає на цих виборах як кандидат від партії "Голос". Шоумен, телеведучий, який займався волонтерською діяльністю, виглядає як патріотична, проукраїнська альтернатива численним “кварталівцям” у владі. 

Під час парламентських виборів 2019 року Притула балотувався в народні депутати України від партії Голос під №30 у виборчому списку.

Притула відомий своєю допомогою військовим. Щотижня з початку 2014 року він збирає в холі “Нового каналу” речі для допомоги учасникам АТО/ООС. На грошові пожертви Притула купував для військових потреб автомобілі, ліки, безпілотники, прилади нічного бачення та іншу військову оптику.

Частину грошей, зароблених виступами, Сергій теж витрачає на допомогу армії. В Тернополі він створив реабілітаційний центр для постраждалих від війни. За волонтерську діяльність Притула нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня (2019 рік).

Влітку 2015 року Сергій одружився з Катериною Сопельник із Донецька. Сестра Катерини, Світлана Сопельник, є дружиною регіонала Віталія Хомутинніка.

(Facebok Ірини Верещук)

Народний депутат Ірина Верещук висувається в мери столиці від "Слуги народу".

У 2019 році Верещук працювала представником Кабміну в Раді. 

Вона має досвід роботи мером у місті Рава-Руська (2010-2015).  Рава-Руська розташована на Львівщині, майже на кордоні з Польщею. Населення міста становить приблизно 8 тисяч осіб. 

Верещук веде активну кампанію, яка викликала суперечливу реакцію у соціальних мережах. Зокрема, багато коментарів з'явилося після її відео з польотами над мостом з парасолькою та появою у чоловічому туалеті, де вона переслідувала хлопця, який кинув брудну серветку на асфальт.

Читайте також: "Без крана не взлітає": соцмережі про зйомки ролика Верещук, де її підняли над "скляним" мостом

(Facebook Андрія Пальчевського)

Засновник клініки "Євролаб" і телеведучий Андрій Пальчевський балотується від власної партії "Перемога Пальчевського". 

Пальчевський веде активну рекламну кампанію на вулицях міста. Його білборди у великій кількості можна побачити у різних районах столиці. Експерти поки не можуть сказати, чи є успішною така активність кандидата.

Пальчевський закінчив свого часу Військовий інститут іноземних мов Міністерства оборони СРСР у Москві, де готували військових розвідників, перекладачів та пропагандистів. 6 років працював перекладачем у Лаосі. 

Українське громадянство набув у серпні 2009 року. З березня по липень 2010 року працював першим заступником міністра у справах сім'ї, молоді та спорту в уряді Азарова. 

Зазначимо, що співвласник клініки Євролаб — громадянин Росії Олексій Кириллов. Під час другого туру виборів президента 5 квітня 2019 року кандидат Зеленський здав аналізи у цій клініці.

(Facebook Олександра Попова)

Також на виборах зареєстровано Олександра Попова, який є кандидатом від "Опозиційної платформи - "За життя". Попов займав посаду голови КМДА з 2010 по 2013 рік. Влада “регіоналів” спочатку зробила Попова першим заступником мера Леоніда Черновецького, а потім його указом президента Януковича було призначено очільником КМДА.

Після дивакуватого Черновецького Попов виглядав як притомний мер, який відкриває станції метро та ремонтує дороги. Однак катастрофічним для його іміджу стала хуртовина 22 березня 2013 року. Попов тоді був за межами України, його заступники не взяли на себе відповідальність за боротьбу з негодою. Вантажівкам не заборонили в'їзд до міста, а снігоприбиральна техніка майже не вийшла на вулиці. В підсумку Київ замело так, що місто виявилося на кілька днів заблокованим. На дорогах були замети і не працював громадський транспорт.

Остаточно імідж Попова добило побиття студентів на Євромайдані в ніч на 30 листопада 2013 року. Самі “регіонали” назвали Попова як одного з винуватців жорстоких дій міліції, викликаних нібито необхідністю встановити на Майдані новорічну ялинку. Важко сказати чи міг Попов тоді керувати діями МВС, однак його кар'єра пішла на спад саме у дні Революції Гідності.

(Facebook Олексія Кучеренка)

Від ВО "Батьківщина" висувається народний депутат Олексій Кучеренко. Його останнім часом часто запрошують до ефірів різних ток-шоу, де Кучеренко виступає як експерт з комунальних питань.

Кучеренко був міністром з питань житлово-комунального господарства (2007-2010). 

Важко сказати чим він запам'ятався на цій посаді за три роки роботи. Можливо, це сталося тому що повноваження міністерства не були чітко визначені. Все-таки значна частина сфери ЖКГ - це відповідальність місцевих органів влади. 

(Facebook Олександра Омельченка)

У виборах бере участь Олександр Омельченко, який очолював КМДА з 1996 по 2006 рік. Омельченку зараз 82 роки.

(Facebook Сергія Гусовського)

Власника ресторанного бізнесу Сергій Гусовського висунула на мера партія "За майбутнє".

З 2014 року Гусовський очолював фракцію “Самопоміч” у Київраді. У 2018 році через скандал із виділенням землі родині однопартійця, Гусовського та ще 3-х депутатів виключили з партії "Самопоміч". 

Тоді Гусовський та ще 17 депутатів вийшли з фракції та створили депутатську групу “Київська команда”, яку він і очолив.

Ресторатор є онуком гендиректора київського заводу «Арсенал» Сергія Гусовського. Зараз на честь Гусовського названо вулицю на Печерську, біля одного з колишніх корпусів заводу.  

Читайте також: Сироїд та Гусовський пояснили, чому стався скандал у "Самопомочі"

(Facebook Андрія Іллєнка)

На мера Києва також висувається народний депутат VII та VIII скликань, заступник голови ВО “Свобода” Андрій Іллєнко.

В 2012 році Іллєнко був обраний депутатом Верховної Ради в окрузі №215 у Києві. 

В 2014 році він повторно обраний депутатом від того самого округу. У Раді 8-го скликання був позафракційним депутатом.

(Facebook Юрія Левченка)

Юрій Левченко балотується від партії "Народовладдя". Нардеп VIII скликання запам'ятався наполегливістю під час розгляду у сесійному залі своїх правок до різних законопроєктів. Майже до кінця 2019 року Левченко був одним з помітних спікерів ВО "Свобода".

5 листопада 2019 року Левченко заявив про вихід з ВО «Свобода». Разом із ним з партії та однойменної фракції у Київраді вийшли депутати та експомічники Левченка Прохор Антоненко та Святослав Кутняк.

Останнім часом Левченко позиціонує себе як борець із нібито незаконними забудовами у Києві.

(Facebook Борислава Берези)

У виборах бере участь екснардеп Борислав Береза. У 2015 році він вийшов у другий тур виборів мера Києва. За Березу у першому турі було віддано 8,84% голосів. У другому турі Береза набрав 32,30% і поступився Кличку.

Від Радикальної партії на мера Києва йде Михайло Поживанов. Поживанов був народним депутатом Верховної Ради ІІ, IV-VІ скликань. Він працював мером Маріуполя у період з 1994 по 1998 роки.

(Facebook Ігоря Смешка)

Серед кандидатів є також лідер партії “Сила і честь” Ігор Смешко. Смешко очолював СБУ в 2003-2005 роках. У цей період він запам'ятався зокрема участю у вечері, під час якої було нібито отруєно кандидата в президенти Віктора Ющенка. 

Також ексочільник СБУ брав участь у виборах президента у 2019 році. На цих виборах він зайняв шосте місце.

(Facebook Сергія Шахова)

Сергій Шахов балотується в мери Києва від партії "Наш край". Народний депутат VIII-IX скликань, був обраний до Ради по мажоритарному округу у Луганській області. Член депутатської групи "Довіра".

До своєї участі у виборах мера Києва Шахов позиціонував себе як представник Луганщини.

(Facebook Віктора Петрука)

У мери також балотується колишній головний спеціаліст Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Віктор Петрук. Петрук відомий своїм проєктом реконструкції Шулявського шляхопроводу, який відхилила КМДА. Кличко вирішив тоді робити більш простий проєкт розв'язки на Шулявці.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
Співачка померла під час концерту, спіткнувшись об сукню
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
Більше новин