П’ять відповідей на запитання президента Зеленського

Максим Розумний
16 жовтня, 2020 п'ятниця
15:28

Після оприлюднення переліку запитань, які Офіс президента планує поставити українцям під час голосування 25 жовтня, а також на підставі тих коментарів, якими ця ініціатива влади супроводжується, можна зробити однозначний висновок. Маємо справу з типовою політичною технологією, що має виключно медійний характер і базується на симулятивних сюжетах і меседжах

Поява відеозвернення президента за 12 днів до голосування, стопроцентне відтворення в ньому передвиборчої риторики, неготовність одразу назвати питання, які виносяться на обговорення, вказують на те, що проект є спонтанним, взагалі не продуманим, а професійних політиків і експертів “підпустили” до нього вже постфактум і тільки в якості спіндоктора.

Сам перелік питань повністю підтверджує цей здогад. Жодної об’єднуючої ідеї в цьому нагромадженні тем не існує, і це точно не ті питання, які обговорюють громадяни “на кухні, в транспорті” і десь там ще.

Ці питання взяті зі стелі, тобто з того горизонту суспільної свідомості, який в даний конкретний момент виявився доступним конкретним людям, яким доручили робити відповідний список. Відомо, що всі свої ініціативи і меседжі діюча влада звіряє з соціологічним барометром. Але в даному випадку спрацювали додаткові фільтри, щоб у політичний дискурс не потрапили потенційно небезпечні чи ризиковані для влади теми. Тому питання виявилися нібито й резонансними, але насправді порожніми, в яких немає суспільного інтересу чи реальної проблеми.

Але якщо вже питання поставлені, то на них треба відповідати. Отже, попри формальний і маніпулятивний характер опитування, спробуємо дати посутню відповідь на кожне з них. З надією, що Офісу президента справді цікаво почути нашу думку. Себто, мою.  

Перше питання: чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?

Для вирішення проблеми корупції це питання не має абсолютно ніякого значення. Тому що проблема ця полягає не в тому, що в нашій країні надто м’яке покарання за корупцію. А в тому, що це покарання не є невідворотним. Скільки корупціонерів “в особливо великих масштабах” отримали хоч якесь покарання вже в часи президенства Володимира Зеленського?

Проблема корупції вирішується зовсім іншими механізмами та інструментами. Для цього потрібно а) розірвати зв’язок влади з олігархічним бізнесом, б) знищити її кругову поруку з судовою та правоохоронною системою, в) ліквідувати шпарини в нормативній базі, що дозволяють корупціонерам уникати відповідальності, а також г) знайти людей, готових навести лад в країні і дати їм необхідні повноваження.

А якщо все залишається так, як є, то запровадження норми про довічне ув’язнення для корупціонерів тільки зміцнить мотивацію кругової поруки в середовищі чиновників-суддів-бізнесменів-криміналу.

Друге питання: чи підтримую я створення вільної економічної зони на Донбасі?

Взагалі незрозуміло, чому це абсолютно технічне, управлінське питання виноситься на всенародне голосування. Можна було б сказати, що Конституція забороняє проводити референдум з питань податків, але ж нам скажуть, що це не референдум. Загалом, схоже, що це єдине питання, яке має практичний зміст для організаторів опитування. Про те, що з економічними питанням щодо Донбасу треба щось вирішувати, ми почули ще з вуст попереднього президента в оприлюдненому записі його розмови з Путіним.

Охоче вірю, що ця тема цікава й для багатьох людей у нинішній владі. Під вільною економічною зоною, вочевидь, влада розуміє звільнення від податків господарської діяльності, а це в наших умовах стане золотим дном не лише для тих, хто вже наживається на контрабанді, але й для вітчизняних посередників, які будуть супроводжувати “прихід інвесторів” для “відновлення Донбасу”. Тут і міжнародна допомога, і серйозні західні та ще серйозніші східні компанії. Словом, відкривається Клондайк для причетних не менш масштабний, ніж майбутній розпродаж земель сільськогосподарського призначення.

До речі, двадцять років тому вільні економічні зони вже створювалися з метою пріоритетного розвитку певних територій. За підрахунками економістів, на 2003 рік вони покривали близько десятої частини України. Але очікуваного інвестиційного буму це не принесло, а принесло додаткові можливості ухиляння від сплати податків і додаткові політичні ризики. “Русская весна” на Донбасі, не в останню чергу, готувалася і тими “взаємовигідними” відносинами, які склалися між бізнесменами, залученими до ВЕЗ “Донецьк” та ВЕЗ “Азов”, з їхніми партнерами з сусідньої Ростовської області РФ. 

Третє питання: чи потрібно скоротити кількість депутатів Верховної Ради до 300?

Це питання є другим за популістичною значущістю після питання про зняття депутатської недоторканості, яким вимірює свою політичну ефективність партія “Слуга народу” в діючому парламенті. Якщо у 2000 році адміністрація президента Кучми ставила це питання на всеукраїнський референдум, то в цьому була, принаймні, політична логіка. Влада хотіла отримати парламент більш керований і лояльний до президента. Але навіть тоді цей задум реалізувати не вдалося. Навіщо це питання сьогодні виносити на голосування, взагалі незрозуміло. Якщо вже так хочеться заслужити оплески електорату (скоротили “дармоїдів”), то можна взяти результати референдуму 2000-го року і реалізувати їх в правовій площині. А не починати знову цей шлях з таких далеких підступів, як “опитування громадської організації за підтримки меценатів”.

А якщо серйозно, то при наявній кількості депутатів існує хоча б невеликий шанс на те, що в парламент випадково можуть потрапити чесні й непідконтрольні тіньовим центрам впливу люди. За нинішніх умов, чим вужчим буде горлечко цієї пляшки, тим більш прогнозованим і далеким від суспільних інтересів буде її вміст. 

Четверте питання: чи підтримую я легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?

Дуже дивне запитання. Наскільки я знаю, в медичних цілях, з дозволу лікарів, застосовують набагато сильніші наркотичні речовини. Може треба ще запитати, чи підтримую я застосування наркозу при операціях. Не знаю, по яких вулицях і кухнях ходять ініціатори цього опитування, але у них дуже специфічне уявлення про проблеми, які турбують більшість українців.

Насправді, жодної необхідності вирішувати це питання через механізм всенародного голосування не існує. Достатньо обговорити його на експертному рівні і вирішити в бюрократичному порядку. Але політичний “приход”, мабуть, не той.

Якщо ж Зеленський просто не хоче іміджевих ризиків (йому ще не вистачало стати першим українським президентом, який легалізує наркотики), то апеляція до vox populi в цьому випадку не зменшує цей ризик, а навпаки привертає до питання зайву увагу. І однозначно прив’язує його до політичного образу Зе-команди.

Нарешті, п’яте питання: чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?

Я не дуже впевнений, що верховний головнокомандувач справді потребує моєї відповіді на це запитання, але – так, потрібно. Було. Що й було зроблено. Але це “підняте” питання “зависло в повітрі” ще з 2014 року. І відповідь наших партнерів на нього відома: Росія вважає, що вона не нападала на Україну. А США і Великобританія вважають, що вони не були зобов’язані її захищати.

Будапештський меморандум передбачав у разі виникнення загрози територіальній цілісності і суверенітету України негайне проведення “консультацій” з країнами-гарантами. Тому президенту Зеленському не потрібно жодних референдумів для того, щоб такі консультації розпочати. Хоч завтра. Боже поможи.

Але консультацій не буде. І взагалі нічого не буде, крім невеликого збурення українського політичного болота та мізерного електорального ефекту в плані явки електорату “Слуг народу”” 25 жовтня на виборчі дільниці.

Якби організатори хотіли щось реально зробити і їм для цього потрібна була б підтримка громадської думки, нехай і висловлена в такий дивний спосіб, то ми побачили б зовсім інші формулювання.

Наприклад, замість дозволу використання канабісу в медичних цілях - декриміналізацію його зберігання і споживання. Або замість дозволу апелювати до підписантів Будапештського меморандуму - відмову від виконання певних статей Мінських домовленостей.

З такими підходами можна було б сперечатися, але їх, принаймні, є сенс обговорювати. На відміну від симулякрів.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
Балтійське море
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
18:31
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
18:25
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
18:04
OPINION
Віктор Каспрук
Нова гра Ірану: чи буде відповідь Ізраїлю?
17:59
Кривий Ріг, російська атака, обстріл
Громади чотирьох областей України отримають техніку для розчищення завалів
17:49
Північний потік 2
Страховики відмовились платити оператору "Північного потоку" за пошкодження газогону
17:48
МВФ
Цьогоріч Україні потрібно $42 млрд для бюджетної підтримки, - очільниця МВФ Георгієва
17:46
У Києві відновиться платне паркування. Деталі
17:43
ракета
Україна – в ОБСЄ: 97% російських атак спрямовані на цивільну інфраструктуру
17:31
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Шмигаль попередив про ймовірність Третьої світової війни, якщо Україна програє РФ
17:29
Шахтар
"Зоря" у меншості дала бій "Шахтарю" в УПЛ
17:27
Іран
США та Британія ввели санкції проти Ірану через масовану атаку на Ізраїль
17:24
Очільника ГО "Російська громада Полтавщини" засудили до 15 років
17:21
Ексклюзив
ППО
Був знищений ворожий вузол ППО: Defense Express про удар по військовому аеродрому в Джанкої
17:15
Гітанас Науседа
Президент Литви Науседа назвав неприйнятними подвійні стандарти у допомозі Ізраїлю та Україні
17:10
генерал Мартін Херем
Командувач Сил оборони Естонії переконаний у перемозі над Росією у разі її агресії проти Таллінна
17:10
На фото: DZIDZIO, Тарас Тополя та Олександр Пономарьов презентували спільну пісню
DZIDZIO, Тарас Тополя та Олександр Пономарьов презентували спільну пісню
17:03
малюнок, діти
Україна повернула з окупації двох підлітків з Херсонщини
16:57
Ексклюзив
На Львівщині запустили нову сонячну електростанцію
Сонячні електростанції можуть додавати в енергосистему до 30% потужності, – голова енергетичного комітету ВР Герус
16:55
На фото: Мартін Скорсезе
Леонардо Ді Капріо може зіграти Френка Сінатру в новому фільмі Мартіна Скорсезе
16:52
Грузія акції протестів
МЗС відреагувало на заяви прем'єра Грузії, що закон про "іноагентів" захистить Тбілісі від "українізації"
16:48
Данія
Данія стане першою державою, яка закупить зброю для ЗСУ в українських виробників, - Камишін
16:31
Ексклюзив
вимкнення електроенергії
"Знищити 10 тис. сонячних електростанцій дуже важко": віцеканцлер Німеччини Габек запропонував спосіб протидіяти енергетичному терору РФ
16:23
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Чалий пояснив, чому позиція Китаю щодо запрошення Москви на Глобальний саміт миру є слабкою
16:12
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Стало відомо, хто транслюватиме Євро-2024 в Україні
16:00
OPINION
Зоя Казанжи
Телемарафон як кіно абсурду
15:58
Оновлено
Німеччина
Німеччина викликала російського посла через викриття двох шпигунів РФ
15:57
"Інструмент виживання": міністр енергетики наголосив на необхідності нарощування "зеленої" генерації
15:57
Мирослав Куєк
Помер український журналіст та літератор, батько Ані Лорак Мирослав Куєк
15:40
Ексклюзив
Дмитро Капранов
У Києві попрощалися з істориком, письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
15:30
війна з Росією нафта ППО безпілотник
Експорт російського дизельного палива впав на 25% після атак безпілотників на НПЗ, - Bloomberg
15:23
Прапор Словаччини
"Не можемо змиритися": словаки збирають гроші на снаряди для України, бо їхній уряд не підтримав ініціативу Чехії
15:21
В Укренерго розповіли, чи планують відключення електроенергії для побутових споживачів
15:14
Ексклюзив
ядерна зброя росії
Що більше Європа демонструє страх перед ядерною зброєю, то ближче РФ до її застосування, - військовий ЗСУ, експерт з нацбезпеки Варченко
15:10
вибух
На Чернігівщині росіяни атакували авто хлібокомбінату: у водія контузія
Більше новин