Порція щастя. Кава: історія запашного напою, особливі рецепти кави і з кавою

Тетяна Зінченко
25 жовтня, 2020 неділя
08:54

Про каву пишуть і говорять так багато, що читати-не перечитати. Еспресо.TV вибрало найцікавіші факти і найсмачніші рецепти напою, який робить нас щасливішими

Каві навіть освідчуються в коханні. Або кажуть, що прокидаються заради неї чи йдуть на роботу заради неї. Зізнаються, що цей світ хороший, бо в ньому є кава. Її обожнюють і шукають можливі аргументи для виправдання надмірної кількості випитого божественного напою. Чи потрібні виправдання, як її радять вживати і що в цьому зв'язку найсмачніше - давайте з'ясовувати. 

 

Наркотик, дозволений усім 

Що не може не тішити кавомана, це доведення того, що кавові зерна відчутно бадьорять і додають настрою. А все тому, що вони містять кофеїн та теобромін - загальновідомі психостимулятори. Ці речовини кров відносить до мозку, і там вони роблять свою найкращу справу: блокують роботу нейромедіатора аденозина, звільняючи місце для хороших нейромедіаторів, зокрема відомого всім дофаміну, в результаті чого виникає збудження нейронів і ми отримуємо свою порцію щастя.

Зустрічаються дослідження, що кава ефективна при мігренях, знижує ризик розвитку хвороб Паркінсона та Альцгеймера, поліпшує чутливість до інсуліну, знижує ризик розвитку діабету 2 типу, є дослідження, що вживання кави знижує ризик розвитку цирозу печінки і раку грудей, впливає на функціонування ЦНС і навіть зменшує потяг до самогубств.  Ну а те, що кава долає депресію, не треба шукати в дослідженнях - багато хто навіть з "початківців"-кавоманів це відчув на собі.

Вітаміни: у  чашці напою є приблизно 11% від добової норми вітаміну В2, 6% вітаміну В5, близько 3% марганцю і калію, 2% магнію і вітаміну В3.

До кавових мінусів відносять те, що кава може впливати на підвищення артеріального тиску чи виводить з організму надмірну кількість рідини. 

Проте у висновках фахівців той факт, що кава підвищує тиск, також більше ставиться під сумнів, ніж стверджується. Наголошується, що  кофеїн звужує кровоносні судини, значить, тиск повинен підвищуватися. Але при цьому кава володіє невеликим сечогінним ефектом, що сприяє зниженню артеріального тиску. Отож здоровій людині при помірному вживанні духмяного напою підвищення тиску не загрожує.

Подібно визнається і вплив кави на судинну систему: вона поліпшує мікроциркуляцію в тканинах і сприятливо впливає на судинну стінку. Фахівці, які досліджують хвороби серця,  рекомендують щодня вживати 1-2 чашки кави в день як доповнення до антихолестеринової дієти при атеросклерозі.

У цілому 2-3 чашки тонізуючого напою на день - нормальна порція, яку рекомендують лікарі.  

Отож враховуйте свою самопочуття, потреби, бажання і норму і пийте каву на здоров’я!

Читайте також: Топ-15 найсмачніших чаїв та глінтвейнів: зроби цю осінь гарячою!

Пастух Калдим і його відкриття

null

Величні гори далекої спекотної Ефіопії дарували молодому пастуху Калдиму багато вражень і приводів подумати про велич і силу впливу на людину природи. Якось він помітив, переганяючи своїх кіз на нові чагарники, що вони із задоволенням поїдають ягоди дикого чагарнику, а після цього проявляють невластиву їм спритність: граються з потроєною силою, весело скачуть до самого вечора і бекають ночами. Пастух вирішив і сам спробувати плоди невідомого дерева. З червоних ягід він приготував відвар і, випивши його, помітив, що втома пройшла, а настрій поліпшився.

Пастух розповів про своє відкриття настоятелю місцевого монастиря. Той відчув дію напою на собі й виявив, що відвар з листя і ягід загадкового дерева чудово знімає втому, проганяє нудьгу і додає бадьорості. Щоб монахи старанніше молилися ночами, імам наказав їм щодня пити це зілля. Спочатку монахи вимочували ягоди в воді, а потім навчилися їх сушити і смажити на вогні.

Це - одна з найпоширеніших легенд походження кави, а загалом їх - тисячі. Легенди і міфи про каву творяться і до сьогодні. Деякі - обростають новими деталями, деякі - розвінчуються, як, приміром, міф про шкідливість кави для здоров’я.

Довга дорога кавового зерняти

 

Швидко приживалося та всюди щедро плодоносило. І подорожувало - з африканського континенту через Червоне море в Аравію, на Схід, в Європу і Новий Світ. З Ефіопії дику каву завезли в Ємен, звідти мореплавці завезли її в Північну, Південну Америку і Ост-Індію.

Перші кавові плантації  з’явилися в місті Моха в Ємені й були названі "мокко" на честь міста.

Першою країною в Європі, яка дізналася про каву, була Італія.  Голландія підхопила кавову "естафету", а голландські купці не лише почали завозити каву в сусідні країни, а й вирощувати на островах Цейлон і Ява.

У Франції почали пити з 1669 року, під час правління Людовика XIV, який, до речі, любив варити каву власноруч.

Відразу за цим кавовий бум зачепив Німеччину - аж так, що прусський король Фрідріх монополізував кавовий бізнес і ввів вельми незвичайну посаду - "винюхувач". Ці люди ходили по вулицях у пошуках нелегальних сушарок, буквально винюхуючи, не чутно чи кавовий дух з таємних сховищ.

Перша в Європі кав’ярня відкрилася в 1646 році у Венеції. У 1652 році відкрилася перша кав'ярня в Лондоні. У 1675 році перші кавові будинки з'явилися в Ганновері, Бремені та Гамбурзі. У 1721 році був відкритий кавовий будинок у Берліні.

Перше "пришестя" кави в Новий Світ відбулося на початку 18 століття.

Перше кавове дерево було посаджено на острові Мартініки в Карибському морі французькими колонізаторами, звідки воно поширилося по тропіках Центральної і Південної Америки.

Перші кавоварки були винайдені в першій половині 19 століття.

У 1970 році вперше з'явилася ароматизована кава.

У 1819 році з кавового екстракту вперше був виділений кофеїн. Відкриття французького вченого Рунге стало другим народженням кави: з тих пір його почали використовувати як ліки.

Першим кавовим напоєм був відвар з листя кавового дерева, потім - вино з ягід кави, які забродили. Пізніше кавові зерна почали смажити і молоти, а в напій, приготований з них, - додавати молоко і прянощі - гвоздику, корицю, кардамон.

Арабіка і  Робуста. Класифікація кави за типом кавового дерева

Кавових дерев є дуже багато, але найвідоміші і найпопулярніші з них - Робуста і Арабіка. Різна технологія обробки зерен цих дерев, пропорції сумішей тощо і дали людству сотні сортів кави, які кардинально різняться між собою.

Арабіка - вишукана, солодка, з ледь вловимою кислинкою, зерна - гладкі, продовгуваті, блакитно-зелені, з трішки вигнутою канавкою, після обсмажування – однотонного темно-коричневого кольору. Чутлива до змін у погоді, примхлива у вирощуванні, але дуже смачна «на виході». Смак, знову ж таки, залежить від місця і умов вирощування: бразильська арабіка відома своєї терпкістю і легким горіховим присмаком, ефіопська – з гірчинкою і ягідними нотками, в кенійській відчувається присмак вина, гватемальська – з чітко вираженим шоколадним смаком і пікантною гірчинкою.

Робуста - простіша у вирощуванні, догляді й приготуванні, але також надзвичайно смачна і цінна. Її зерна маленькі, округлі - від світло-коричневого до сірувато-зеленого кольору. Вона - для любителів більш насиченого смаку, з вираженою гірчинкою. У ній більше кофеїну, завдяки її стійкій міцності її використовують в сумішах, готують розчинну каву, вона дає стійку пінку при готуванні.

За способом обробки кава буває натуральна, ароматизована, без кофеїну, Kopi Luwak і кавові суміші.

За способом обсмажування зерен вона є:

  • скандинавська: найм’якіша, зерна - світло-коричневого кольору;
  • віденська: зерна шоколадно-коричневі, «золота серединка» смаку;
  • французька: зерна темно-коричневі, а смак – гіркуватий;
  • італійська: чорно-коричнева, а смак - гіркий, але дуже виразний.

 Аромат і неперевершений смак кави залежать в першу чергу, звичайно ж, від способу приготування напою. Для цих цілей можна використовувати кавоварку, "французький прес" або турку.

Еспресо - кавовий король

Пікантний, з ніжною гірчинкою і ледь вловимою кислинкою, зі стабільним відчуттям свіжості й довершеності.  У перекладі з італійської він "швидкий", "зварений під тиском", "спресований".

Уперше він був приготований в Італії на початку 20 століття за допомогою ріжкової кавоварки, сконструйованої інженером Луїджі Беццера. Мелена кава заварюється гарячою водою, що проходить крізь нього під тиском.

З моменту своєї появи він вважається еталоном якості у всьому світі. На батьківщині еспресо створена спеціальна організація, що контролює якість продукції вітчизняних виробників і визначає стандарти справжнього еспресо - Національний Інститут Італійського Еспресо.

Щоб приготувати еспресо, потрібно мати якщо не талант, то натхнення і бажання - точно! Щільна консистенція, густа пінка і багатство ароматів - це лише частинка того, що має відчуватися у філіжанці досконалості. Оскільки це фірмовий напій, то в магії еспресотворення важливо все: від підготовки кавоварки до філіжанки, в яку наливатиметься кава.

При приготуванні еспресо потрібно враховувати, що велика частина кофеїну і шкідливих смол залишається в кавовій гущі. Тому щоб до власне напою потрапили найкорисніші інгредієнти кавових зерен, потрібно:

  • дотримуватися правильного часу екстракції кави - від 25 до 30 секунд, інакше напій вийде незбалансованим, в ньому будуть відчуватися домішки неприємних смол;
  • вибирати лише м’яку і чисту воду;
  • якісні кавові зерна Арабіки, обов'язково добре обсмажені й свіжі, або спеціальні суміші: неперевершеними знавцями в їх приготуванні є італійці. 
  • свіжозмелена кава, адже після подрібнення кавові зерна дуже швидко втрачають свій вишуканий аромат. На одну порцію йде приблизно 7 г меленої кави;
  • перед приготуванням добре прогріти кавоварку і дотримуватися правильного тиску - 9 бар, і температури води - 85-94ºC, а після приготування тримати кавоварку в чистоті, бо в непомитій кавові олії осідають на стінки і їх неприємний запах і присмак перейде на свіжозварену;
  • і навіть чашка має значення. Для подачі знаменитої кави використовують спеціальні чашки еліптичної форми, які плавно розширюються догори, місткістю 60-70 мл, порцелянові або скляні, обов'язково з товстими стінками, підігріті перед наповненням. А наповнюють чашку на 2/3 об'єму, стандартна порція - 30-40 мл.  

Усі ці деталі й тонкощі дозволять зберегти всі корисні властивості кавових зерен, розкрити їх унікальний смак і неповторність.

"Е" - це мальовниче еспресо

Вам - подарунок від Еспресо - однойменного сайту найсвіжіших і найякісніших новин! Марина Гармаш, блогерка, кулінарна майстриня із Запорізької області,. розповідає простий і швидкий спосіб приготування дуже смачного напою.

"Дуже люблю каву заварену в турці. Але іноді заварюю просто в чашці, використовую для цього заварну каву дрібного помолу.
Складові: заварна кава - 2-3 ч. л, вода - 250 мл, цукор - 1-2 ч. л, сіль (за бажанням).
Закип'ятіть воду, в чашку додайте мелену каву, дрібку солі і цукор. Залийте вміст окропом, воду лийте не всю відразу, використовуйте половину. Повністю розмішавши, додайте ще води. Ваш ароматний напій готовий, пийте і насолоджуйтеся!".

null

Шанувальники знаменитого напою можуть щодня насолоджуватися новою його варіацією і з гідністю оцінити смак і насолоду від кожної:

Еспресо романо або кафезінхо - традиційний еспресо, що подається з лимонною скоринкою.  
Американо - кава еспресо, розведена гарячою водою в співвідношенні 1: 2 або 1: 3.
Доп (італ. подвійний) - подвійний еспресо. Тобто еспресо, який готується з подвоєною кількістю меленої кави, обсяг його теж подвійний. Має насичений аромат і смак.
Еспрессо маккіато - це кава з додаванням 15 мл збитого молока, яким злегка підфарбовується пінка.

Маккіато - напій, що отримується при особливому змішуванні молока, молочної пінки і кави еспресо. Співвідношення еспресо в маккіато до молока становить 1 до 3. Найчастіше подають у високому стакані з трубочкою, шари не перемішують. Різні присипки і сиропи вітається, але не є обов'язковими.
Кава по-віденськи - еспресо зі збитими вершками, посипаний зверху спеціями (ваніллю, корицею, мускатним горіхом, апельсиновою цедрою за смаком) і тертим шоколадом.
Коретто - еспресо з алкоголем. Для приготування 2 порцій кави необхідно 2 ст. л. кави дрібномеленої і 40 мл лікеру Самбука.
Латте - кавовий коктейль з еспресо і молока з піною 1: 2. Для аромату до лате можна додати різноманітні сиропи.
Еспресо тацца д'Оро або кін панна - замість спіненого молока в каву додають збиті вершки. Для приготування цього напою рекомендуються сорти Danesi Cold і Arcaffe Roma.

Рістретто - еспресо, який готується в меншому обсязі води. Він найбільш бадьорить і найбільш концентрований. Пити його слід без додавання цукру. Кофеїну містить менше, ніж еспресо. Вважається справжньою італійською кавою і перекладається як "швидкий". Подають рістретто в чашці для еспресо зі склянкою холодної води. Перед першим ковтком кави робиться кілька ковтків води. Таким чином запобігає зневоднення організму і омиваються смакові рецептори.
Торре - велика порція еспресо, прикрашена зверху молочною шапкою. "Torre" в перекладі з італійської означає "вежа". Молочна піна має більш суху і щільну структуру, на відміну від капучино, і добре тримає форму. Подається в чашці для капучино.
Існують й інші види еспресо: пряний - з корицею, анісом або кардамоном, мокко - з какао і шоколадним сиропом, кава-глясе - з охолодженим молоком, морозивом і тертим шоколадом, капучино (еспресо з шапочкою з спіненого молока), кава по-варшавськи та ін.

Французький прес 

Це пристрій, який складається зі скляного жаростійкого циліндра з поршнем - фільтром. Напій з нього полюбляють американці й скандинави. Найчастіше для цього використовують арабіку дуже великого помелу зерен. Щоб приготувати напій, слід насипати в ємність преса кави, не засмічуючи фільтр, у пропорції 1:10. Наливають гарячу воду, але не окріп, ретельно перемішують, поки не осядуть останні частинки. Поршень необхідно підняти і накрити френч-прес кришкою, закривши носик. Фільтр має бути на поверхні кави. В даному положенні парі виходити нікуди, а тому під її тиском і заварюється кава. Фільтр необхідно повільно опустити донизу, процідивши каву, хвилин через 5. І смакувати гарячим і духмяним!

У турочці чи джезві

Кава по-східному, кава по-турецьки - чорна кава з пишною піною. Готується в посудині конічної форми на піску, на відкритому вогні або на електричній плитці. При приготуванні часто використовуються спеції -  як кардамон, кориця та ін.

Для двох порцій беруть столову ложку кави найдрібнішого помелу і цукор за смаком. У теплу воду всипають каву з цукром, доводять практично до кипіння. Забирають з вогню, кілька секунд остуджують, потім знову ставлять на вогонь. Так повторюють двічі.  Приготовану каву слід скропити дуже холодною водою. Коли гуща відстоїться, напій розмішати і акуратно розлити у чашки.

 Латте - вишукана насолода!

 Покроковий рецепт кави латте в домашніх умовах  від майстрині найсмачніших страв і напоїв Христини Ласяк з Болехова:

Звичайно, цей шедевр кавового мистецтва приготувати непросто: з химерними малюнками розводів кави і молока, в прозорому високому келиху, з хмаркою пінки і, головне, незмінним малюнком – квіточкою, сердечком, листочком, яблучком чи буквою "Е" на шапці піни. Але непросто не означає, що це неможливо. Навіть у домашніх умовах і навіть не маючи кавоварки. Христина розповість, як зробити це швидко і в найкращому варіанті. 

Латте в домашніх умовах, без кавомашини. Інгредієнти у розрахунку на 2 порції:

молоко (жирністю більше ніж 2,5%, менш жирне молоко погано збивається) - 300 мл;
кава дрібного помелу (або розчинна) - 2 чайні ложки;
вода - 100 мл;
шоколад (за бажанням) - 10 г або трошки кориці
 
Для початку уточнимо один момент. Багато хто помилково вважає, що латте складається з трьох шарів: молока, кави і молочної піни. Однак це не зовсім так - вищеописаний напій носить назву латте макіато. А латте насправді - це суміш кави і молока, покритого піною. 
Спочатку готуємо каву. В ідеалі як для латте, так і для латте макіато необхідна еспресо, однак нічого страшного не буде, якщо ви зварите каву в турці звичним способом або ж просто застосуєте розчинний кавовий порошок. У будь-якому випадку слід запам'ятати правило: кави має бути в 3 рази менше, ніж молока. Відповідно, на 1 порцію напою необхідно 50 мл готової кави і 150 мл молока.
Молоко розігріваємо, але не кип'ятимо. Температура рідини повинна бути близько 60 -70 градусів. Гаряче молоко збиваємо за допомогою погружного блендера до утворення великої кількості піни (якщо молоко трішечки поцукрити, воно зіб'ється ідеально). (Можна додати ще дрібку ванільного цукру). 
Тепер нам знадобляться високий прозорий келих. Влити збите молоко (150 мл).
Для латте макіато в келих з молоком акуратно вливаємо каву - обов'язково тонкою цівкою! Якщо все було виконано правильно, напій вийде тришаровим. Залишки молочної піни викладаємо зверху.
За бажанням посипати тертим шоколадом або корицею і смакуйте! null

Кава з шоколадом, згущеним молоком та халвою  
Цікавий рецепт від Оксани Дорош, кулінарної майстрині зі Львова.

Кава - 130 мл.
халва - 30 г.
чорний шоколад - 10 г.
згущене молоко - 2 ст.л.
гаряча вода - 70 мл.
Заварити добру каву за вашим смаком. Окремо з'єднати халву, шоколад, згущене молоко та гарячу воду і збити усе за допомогою блендера.
Перемішати з гарячою кавою, розлити у горнятка для кави та насолоджуватися.

null

Кава зі спеціями  
 Ароматна кава з прянощами, на любителя, - каже Марина Гармаш, авторка рецепту. -  Для початку рекомендую спробувати додавати спеції потроху, або використовувати ті, які більше любите ви. А ще можна скористатися набором спецій для кави по-східному, зараз вони є в продажу.

Потрібно: мелена кава (дрібного помолу) -1-2 ч. л., кориця - щіпка, кардамон (зелений) 1шт.
гвоздика -1 бутон
цукор - 1-2 ч. л.
вода - 200 мл
У турку додайте гарячу воду, цукор, спеції і каву. Поставте на вогонь на кілька хвилин, стежачи, щоб пінка не втекла. Дайте трохи охолонути, перелийте в чашку (без спецій). У такий напій можна додати мед, замість цукру, але заварювати в турці його не рекомендується.

null

Кава "халва з шоколадом"

"Обов'язково приготуйте цю найсмачнішу каву. Ніжна, ароматна з незвичайним смаком", - радить Марина Гармаш.
Інгредієнти:
вода - 200 мл
кави мелена - 2 - 3 ч. л.
гіркий шоколад - 1 кубик
згущені вершки 19% - 30 г 
халва - 35 г 
Збийте халву разом з шоколадом, згущеним вершками і 70 мл води в однорідну суміш за допомогою блендера. Заваріть каву. Збиту масу доведіть до кипіння весь час помішуючи. З'єднайте обидві маси ще раз збийте. Напій готовий.

null

Кава Мерилін Монро

Легендарна жінка дуже любила каву. А подобався їй напій, приготований за особливим рецептом.

1 чайна ложка меленої кави, 50 г вершків, 15 г коньяку, кориця, цукор.

Засипте каву в кавоварку і залийте водою. Не доводячи до кипіння, налийте в чашку і додайте одну столову ложку окропу. Влийте коньяк, збийте вершки з цукром і викладіть їх в чашку, посипте корицею і цукровою пудрою.
Скуштуйте!

Кавова випічка

До кави кулінарні гуру пропонують однойменну кавову випічку - мотайте на вус або записуйте, це дуже смачно!

Кавові зернята 
Печиво від Юлії Стець-Грищук зі Львівщини - дуже оригінальне, запашне і смачне!

220 г борошна, 25 г какао, 1/2 ч.л порошку до печива, 60 г вершкового масла, дрібка солі, 120 г цукрової пудри, 3 жовтки (або 1 яйце), 35 г сметани, 2 ч.л. розчинної кави. Усі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.

Масло, сіль і цукрову пудру збиваємо міксером до побіління масла, додаємо по одному жовтки. Потім додаємо сметану і каву, добре вимішати. За один прийом додати просіяне борошно з какао і порошок до печива, тісто вимішати лопаткою. Закрити плівкою і поставити в холодильник мінімум на 2 години або на ніч. 
Формуємо печиво  - набирати ложкою однакові шматочки тіста (я набирала чайною ложкою ), скатати кульку в руках, злегка притиснути  її для надання видовженої форми і посередині негострою стороною ножа зробити заглиблення, як у кавових зернят. В мене вийшло 38 зернят, розмір - як на фото.
 Викласти на деко, вистелене пергаментним папером. 
Випікати 10-12 хвилин  при температурі 180 градусів. Дуже важливо не пересушити печиво.

Кавовий торт

Його створила відома кулінарка з Дрогобича Лілія Цвіт. Це надзвичайно ніжний, ароматний і по-справжньому кавовий шедевр. Кулінарна блогерка Лілія Цвіт має величезні перегляди на своєму ютубі цього смаколика і дуже багато подяк, і це неспроста! Обов'язково спечіть, хто любить кавовий смак.

 Форма д. 18 см:
    Бісквіт на 1 шт: яйця - 3 шт., цукор - 90 г, масло - 20 г, какао -25 г, борошно - 20 г, розпушувач - 1 ч.л.
      Кавовий мус: желатин - 25 г, вода - 100 мл, кава - 2 ч.л., вода - 250 мл, цукор - 170 г, вершки 33% - 200 г.
Сироп: вода - 50 мл, кава розчинна - 1 ч.л., цукор - 1 ч.л., горілка(коньяк) - 1 ст.л.
       Крем: сир - 900 г  ,згущенка - 200 г, ц.пудра - 50 г, масло - 300 г, кава розчинна - 1 ч.л.
Крем для прикрашання: сир - 500 г, згущенка - 70 г, ц.пудра - 30 г, масло - 150 г.

Міцна, як любов!

Кожен має власний рецепт ароматного напою: дехто готує за класикою, дехто додає своїх "родзинок": перцю, різних інших спецій, солі і навіть часнику. Або ж вершків чи кокосового масла. Готуючи публікацію, поцікавилася "пікантними" авторськими рецептами кави в любителів і шанувальників ароматного напою. "Першість" здобула чиста кава без домішок - міцна, як любов і багатогранна, як космос. Так описували цей напій любителі кави. 

Ой, кава це взагалі цілий Всесвіт,  - Оксана Копиняк, кулінарна майстриня


Можна з молоком
Можна зі згущеним молоком.
З лимоном
З сіллю
З медом
З корицею
З маршмелоу
З лимонним соком і кубиками молока
Латте
Капучіно
Холодна збивана кава

Любов Марліс:

"Колись любила з корицею, кардамоном, горіхом. Зараз взагалі п‘ю без спецій але з вершками 10%, безлактозними, ще подобається з мигдальним молоком , але пила лише двічі..
Ще зауважила, що від кави з домішками кашляю, тому лише 100% арабіка легкого обсмажування.

Людмила Чечель, журналістка:

З лавандою - дуже смачно! З часником також готувала. Якщо поетапно, то так: розігріти у турці мед (не доводити до кипіння), влити воду, додати зубчик часнику (зовсім маленький) і каву. Коли кава починає підніматися, знімаємо турку з вогню. Наливаємо і смачного!

Леонід Пилип'юк:

Кілька сушених вишеньок у щойно запарену каву і щоб постояла хвилин з десять в теплі. Кілька ковтків кави. Вишенька. І так - до дна.
Або шматочок шоколаду. Чорного - пречорного. Пити помішуючи.

Анна Намісник - редакторка:

З сіллю, лимоном та медом. 

Серед популярних добавок звучали, звісно, коньяк, кардамон, молоко, кориця, коріандр, мускатний горіх. Скільки людей - стільки й кавових смаків!

Бо кава - це і творчість, енергія і натхнення. Смачної кави!

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
Більше новин