Сергій Цівкач: близько 20% всіх іноземних інвестицій — з Кіпру

Андрій Яніцький
19 грудня, 2020 субота
07:42

В ефірі програми "Еспресо: капітал” на телеканалі "Еспресо" Сергій Цівкач говорив про обсяги, джерела і сфери інвестицій з-за кордону до України

Сергій Цівкач, виконавчий директор Ukraine Invest, урядового офісу із залучення та підтримки інвестицій. Раніше був радником голови уряду, віце-прем'єр-міністра України, першого президента та народних депутатів. Працював головою правління організації C.A.S.E.S International. Юрист за освітою.

Ведучий програми — економічний оглядач Андрій Яніцький.

Чим займається ваш офіс із залучення інвестицій? Яким чином це працює?

Офіс із залучення інвестицій є державною установою. Утворений секретаріатом Кабінета міністрів України в 2018 році. До того часу він працював у режимі дорадчого органу за сприянням міжнародних донорів України. Зараз ми займаємось наданням послуг іноземним інвесторам в режимі єдиного вікна.

Тобто ви самі ті інвестиційні няні, про які всі так багато говорили?

Так, я би сказав інвестиційні менеджери або інвестиційні няні, як говорять в широких колах. Ми займаємося цим з 2018 року в повноцінному форматі офісу урядового, а до цього, як дорадча організація.

Ми займаємось тим, що надаємо повний спектр послуг інвесторам. Починаючи від того, що їм треба надати мінімальну пораду щодо податкового режиму чи щодо того, як проходити митні процедури в Україні.

Мабуть, це має бути великий інвестор? Будь-який до вас не може звернутися?

Для нас немає різниці. Для нас головне — це просування іміджу України, як інвестиційно привабливої юрисдикції. Тому до нас звертаються інвестори навіть з $1 млн  доларів, або зі $100 млн доларів. Для нас кожен позитивний відгук інвестора — це ще 3-5 додаткових інвесторів, які прийдуть в Україну. Тому для нас немає різниці, з якого сектору до нас приходять інвестори, чи з якою сумою, чи з якою ідеєю. Головне, щоб це була ідея, яка необхідна для розвитку України.

Якщо взагалі говорити про іноземні інвестиції в Україну, — я так розумію, йдеться про іноземні інвестиції в першу чергу, — як вони оцінюються? У відсотках від ВВП? В мільярдах? Яким чином їх можна порахувати?

Вони оцінюються в цифрах. Раніше ця статистика велась Держстатом. Зараз цю статистику веде НБУ. Вона трошки змінилася за методологією, тому цифри збільшилися, тому що там ще додані боргові інструменти та інші показники. Так, наприклад, станом на кінець 2019 року в Україні була загальна сума прямих іноземних інвестицій $35,8 млрд.

Тобто за весь час…?

Ні, це сума, яка на той час перебуває в Україні. Але за останній рік, наприклад, за 2019 рік, було залучено $3 млрд. Ми зараз бачимо інші показники. І це не тільки в Україні. Хочу вам сказати, що станом на жовтень 2020 року світовий ринок прямих іноземних інвестицій був знижений на 49%. Це дуже великий показник. При цьому Україна ще перебуває в досить збалансованій ситуації. І ми очікуємо, що показники третього та четвертого кварталів будуть набагато кращими. Станом на другий квартал в Україну зашло $1 млрд 255 млн інвестицій.

Тобто ще раз наголошу, що в минулому році було близько $3 млрд за перше півріччя, а 2020 року за другий квартал — $1 млрд 255 млн.

За перший квартал була мінусова цифра.

Тобто виводилися гроші?

Так. Тобто було $1,5 млрд, які вийшли. А в другому кварталі зашло $1,255 млрд. Все рівно ще цифра мінусова, але в нас ще є третій і четвертий квартал, ми розраховуємо на позитивний показник.

В які галузі інвестують переважно? В які сфери?

Досить широкий спектр галузей інвестування. Починаючи від енергетики, звичайно, — це був такий бум, коли інвестори заходили в Україну, інвестували у відновлювальні джерела енергетики, тому що був тариф, як ми знаємо, високий. Потім було питання з ретроспективною зміною.

На сонячні електростанції, вітряні.

Так, й інші джерела відновлювальної енергетики. Зараз ми бачимо інвестиції в досить широкий спектр галузей економіки: це виробництва, видобувна промисловість, автомобільна промисловість, легка промисловість. І інші сектори, такі як, ІТ, RnD (research and development, дослівно — дослідження та розробка, — ред.), інноваційні спрямування.

RnD — це дослідження?

Дослідження, інновації і розвиток технологій.

А з яких країн інвестують переважно?

Тут треба поговорити про те, як прямі іноземні інвестиції треба розподіляти. Тому що є прямі іноземні інвестиції, які заходять дійсно від іноземних інвесторів, а є прямі іноземні інвестиції, які заходять від українських резидентів, які є кінцевими бенефіціарами, але заходять через інші країни.

Так, якщо подивитися на показники, то інвестиції з Кіпру показують найбільші цифри у нас зараз. Тобто найбільше інвестицій звідти. Проте деякі з інвесторів — це наші українські резиденти.

Але це всього за показниками НБУ близько 20%. Найбільше таких інвестицій було в 2010-2013 роках. Це понад 30%, потім трошки зменшувалось. Зараз це близько 20%. І це не тільки практика України, це практика всіх країн, які розвиваються. Тому що інвестори місцеві інвестують через іноземні юрисдикції для того, щоб мати доступ до більш розвинутої системи фінансового регулювання.

Більш дешеві кредити і захист в міжнародних судах?

Зокрема.

Довіра — однозначно. Але довіра повинна базуватися на прагматизмі. Ми повинні, як державна установа, як вся система державна, думати над тим, як забезпечити: а) правильну промоцію України; а коли ми забезпечили промоцію і залучили увагу інвестора, як зробити так, щоб інвестор не був розчарований після того, як він зайшов в Україну, отримав прибутки і, якщо потрібно, вивів прибутки з України, або зробив реінвестицію в своє підприємство.

Я би сказав, що картина є досить позитивною станом на сьогодні. Тому що, наприклад, дивлячись на нашу діяльність, у нас зараз в активній розробці 54 інвестиційних проекти.

А що це значить? Тобто це підприємства з іноземними інвестиціями, яким зараз ви допомагаєте?

54 проекти — це іноземні інвестори, які зацікавлені увійти в Україну і вони вже на різних стадіях в розробці. 26 проектів — це ідеї, тобто вони вже готові, вони вже виділили кошти. Вони вже чекають дозвільну систему. Вони чекають на те, щоб отримати документацію для того, щоб вести діяльність в Україні тощо.

Решта проектів, це проекти, які вже почали свою діяльність в Україні і їх реалізація передбачається протягом наступних 3-5 років. Загальна сума, я хочу підкреслити — це $2,5 млрд. Саме від України буде залежати, чи ми залучимо ці кошти в більшому розмірі, чи в меншому, чи в такому самому.

Яка користь звичайній людині від цих інвестицій? 

Вони відчують це на собі. Що таке іноземні інвестиції? Що таке інвестиції взагалі? Давайте говорити про інвестиції, як загальний ринок. Тому що для нас, навіть не зважаючи на те, що ми Офіс, який займається залученням прямих іноземних інвестицій, дуже важливо сприяти розвитку місцевого ринку інвестицій. Тому що іноземний інвестор дивиться, в першу чергу, наскільки комфортно працювати національному інвестору. Якщо він бачить, що національний інвестор інвестує кошти, тоді він теж прийде в Україну, тому що це і буде таким знаком довіри, про який говорили в ролику.

Так ось, що таке інвестиції для пересічного громадянина? Це створення, в першу  чергу, робочих місць; це велика кількість робочих місць, можливість обрати роботу для себе з більш конкурентною зарплатнею. Друге — це податки в місцеві та центральні бюджети, це якість доріг, це якість навчання, це якість медичного обслуговування, це якість системи соціального захисту України. Це взагалі наповнення нашої державної системи коштами для того, щоб ми могли жити в здобутку і в комфортних умовах.

Але брати гроші будь-які я б не став. Чи є якісь заборони на походження грошей?

Заборона на походження грошей є і в Україні, але вона є лімітованою. Таким чином: інвесторами в Україні не можуть бути юридичні особи або фізичні особи, які є в санкційному переліку компаній чи людей. Також не можуть бути долучені до інвестування в Україні компанії, які розташовані в країні агресора. Але це ми говоримо тільки про законопроект 3760, який передбачає стимули для значних інвестицій. Тобто, коли цей законопроект пройде в другому читанні, то компанії з країни агресора не зможуть користуватися цими перевагами.

Там якісь пільгові режими оподаткування? Чи що там?

Там буде пільговий режим оподаткування. Там буде скасування ввізних мит. Там буде сприяння держави у побудові комунікацій, інфраструктури в сумі до 30% від інвестиції, яка буде зроблена в Україну.

Я пам'ятаю, що обговорювалася ідея, з огляду на нашу судову систему, щоб інвесторів судив суд Британії чи якийсь інший суд. Чи досі жива ця ідея, чи вона діє для якихось класів інвесторів?

Якщо ми говоримо про проект фінансового центру Київ-Сіті — це те, що працює і в Сінгапурі, і в інших країнах, і в Казахстані, то цей проект ще не дійшов до реалізації на стадії законодавчих змін. Проте, треба розділити знову тут дві сфери. Інвестори, які заходять в Україну, і які працюють з українським підприємством, вони вже станом на сьогодні можуть обрати будь-яку юрисдикцію чи будь який суд, чи арбітраж, який буде тією точкою вирішення потенційного спору, якщо не дай Бог між сторонами господарської діяльності виникнуть якісь питання.

Це все можна зафіксувати в контакті?

Так, звичайно. Це вже станом на сьогодні. Інші питання — це відносини з державою. Коли інвестують в проекти спільно з державою. Тут теж треба вдосконалювати систему по можливості. Але, якщо повернутися до проекту Київ-Сіті, він ще не започаткований. Але це дуже хороша ідея.

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
03:55
Оновлено
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами". Ситуація під ранок 19 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
Більше новин