Газ на 2 млрд для фіктивної фірми: чому мовчать правоохоронці

Тетяна Шустрова
25 січня, 2021 понедiлок
12:39
Зміст

Під носом у голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва і навіть за його участі державу обікрали на 305 мільйонів кубометрів газу. Чому мовчать правоохоронні органи? І чому фіктивна фірма-вигодонабувач уникає судових засідань?

Журналісти “ШУСТРОВА LIVE” продовжують розслідувати одну з найбільших корупційних афер 2020 року.

13 листопада 2020 р. суддя Господарського суду міста Києва Сергій Балац затвердив "мирову угоду" між дочірньою компанією "Нафтогазу" ПАТ “Укртрансгаз” та приватними фірмами: ЗАТ "Укренергозбут" та двома ТОВ - "Фінансовою компанією Фін-Інвест" і "Профі Газ". За цією угодою "Укртрансгаз" передав фіктивній фірмі "Профі Газ" 305 мільйонів кубометрів державного газу.

null

Найімовірніше, відбулася злочинна змова, - припускає економіст Борис Кушнірук. "З великою ймовірністю можу сказати, що учасники цієї угоди мають певні домовленості, і не виключено що вони корупційні", - каже він.

Як вкрасти чужий борг

Щоб вивести з держвласності газ "оживили" історію 20-річної давнини. Тоді приватна компанія "Укренергозбут" передала "Укртрансгазу" 418 мільйонів кубометрів газа для транспортування до своїх споживачів. Державна компанія зобов'язань не виконала - 305 мільйонів куб метрів газу зникли. Майже 20 років "Укртрансгаз" відмовлявся повертати борг. 

Адвокат Анатолій Рекун представляє в суді інтереси акціонерів «Укренергозбуту». "За документами газ був, а "Нафтогаз" каже, що цього газу не було. Але є документи які підтверджують що він був. Всі ці обставини ретельно дослідженні судами, суди винесли відповідне рішення", - пояснює він.

null

Поки суди шукали газ, активи "Укренергозбуту", які оцінювалися орієнтовно у 3 мільярди гривень, захопили рейдери. І право вимоги палива передали сторонній ТОВ "Фінансова компанія "Фін-Інвест". Ця фірма не мала ліцензії на транспортування газу і в свою чергу віддала право вимоги ТОВ "Профі Газ", яка отримала необхідну ліцензію саме під реалізацію схеми з мировою угодою. І, зрештою, стала вигодонабувачем мирової угоди та власником 305 мільйонів кубометрів газу.

Це обурило реальних власників та акціонерів "Укренергозбуту", розказує адвокат Надія Паюнова. "Предметом мирової угоди був 305 млн куб газу, які були визнані рішення Арбітражного суду міста Києва власністю Укренергозбуту. Проте мировою угодою від 13 листопада 2020 року вказаний газ було передано зовсім іншій стороні. Ми оскаржуємо, тому що фактично "Укренергозбут" було позбавлено власності", - пояснює адвокат.

null

18 січня 2021 року судді Північного Апеляційного Господарського суду мали розглядати апеляційну скаргу акціонерів "Укренергозбуту" на ухвалу Господарського суду міста Києва щодо "мирової угоди", вигодонабувачем котрої стала фіктивна фірма. Журналістам відвідати засідання не дозволили.

На засідання з’явилися представники трьох компаній - НАК "Нафтогаз України", "ФК "Фін-Інвест"" та "Укренергозбут". Представники фіктивної "Профі Газ", що отримала паливо на 2 мільярди гривень, засідання проігнорували.

Відтак, розгляд справи перенесли.

Вже після судового засідання ми спробували поспілкуватися з представниками сторін щодо їхньої участі в цій корупційній історії. На запитання: "Чому так сталося що державна компанія віддала газ фіктивній фірмі?", - представники "Нафтогазу" не відповіли.

Представник “Фін-Інвесту”, що незрозуміло як з’явився у взаєминах сторін, сказав лише, що забороняє використовувати його зображення.

Вкрадений газ продають назад до "Укртрансгазу"

За час нашого розслідування фіктивна “Профі Газ” встигла тричі змінити власників, адресу та керівників, але це не завадило державному “Укртрансгазу” віддати їй ресурс на 2 мільярди гривень.

На шостий день після затвердження «мирової угоди», а саме 19 листопада 2020 року, «Укртрансгаз» розпочав виконувати судове рішення і передавати державний газ фіктивній фірмі. Ділки не стали довго чекати і одразу почали його продавати. 

Суттєво занизивши вартість, “Профі Газ” розпродує паливо і відвантажує його іншим компаніям, за що отримує 1 мільярд 683 мільйони гривень. Усе, аби якомога швидше отримати готівку, стверджує народний депутат Олексій Кучеренко. "Там маніпуляції дуже суттєві, дуже серйозні. Їм пропонують весь час дискотний газ за півціни, третину ціни, аби тільки ,за готівку розумієте", - каже депутат.

В цілому, вкрадений у держави газ було продано 19-ти компаніям. Декотрі з них належать до великих промислових груп. Покупцями виявились фірми, пов’язані з Рінатом Ахметовим, Дмитром Фірташем, Лакшмі Мітталом, Сергієм Тігіпком та Віталієм Антоновим. Навіть реалізували газ українському представництву світового трейдера - компанії Trafigura Ukraine. 

А ще шахраї продали газ фірмі “Центренерджи” Романа Сторожева - колишнього голови Держгеонадр часів Януковича. Та кільком компаніям, керівники і засновники котрих сидять в анексованому Криму або на окупованій Донеччині.

Цікаво, що більшість фірм, які придбали вкрадений газ, беруть активну участь у державних закупівлях. І вже навіть почали пропонувати газ назад державі за більшою вартістю.

17 грудня “Укртрансгаз” оголосив шість аукціонів на закупівлю 122 мільйонів кубометрів природного газу для забезпечення роботи газосховищ у 2021 році та одну процедуру закупівлі для забезпечення потреб структурних підрозділів в обсязі майже 4 мільйонів кубів.

Аукціони вже розпочалися на майданчику Рrozorro. З-поміж їхніх учасників ми побачили кілька компаній, яким у грудні 2020 було відвантажено вкрадений у держави газ. 

Це, зокрема, приватне підприємство “ОККО Контракт”, яке готове продати паливо по 5 гривень 82 копійки за куб. При цьому ділки з “Профі газу” реалізували газ цій компанії по 5 гривень 60 копійок. 20 копійок різниці на такому обсязі - це близько 2 мільйонів гривень чистого прибутку.

 

Вирішила продати назад “Укртрансгазу” державне паливо і ТОВ Trafigura Ukraine. Згідно з інформацією Рrozorro, ця фірма перемогла в одному з аукціонів на поставку понад 20 мільйонів кубометрів палива за 99 мільйонів гривень.

 

Таким чином, держава змушена переплачувати за свій власний газ і відбувається все це - з легкої руки голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва. Адже він особисто підписав рішення  №418 від 2 листопада 2020 року, згідно з яким 305 кубометрів газу передали від "Нафтогазу" до "Укртрансгазу" як позику, саме для подальшого виведення його у власність "Профі Газу". І все це - за лічені дні до мирової угоди.

Суддя Балац - легалізатор сумнівних схем

Мирову угоду на користь сумнівної фірми “Профі Газ” в листопаді торік ухвалив суддя Господарського суду Києва Сергій Балац. За його рішенням компанія з ознаками фіктивності стала власником 305 мільйонів кубометрів палива, а реалізувавши його, отримала прибуток в 1 мільярд 683 мільйони гривень. Ми вирішили з’ясувати, чим ще прославився одіозний суддя.

Дозвіл на забудову буферної зони Софії Київської за адресою вулиця Гончара 17-23 дав саме він - суддя Господарського суду Києва Сергій Балац.

null

 

Марина Соловйова була адвокатом у цій справі та відстоювала позицію громади – на цій землі будувати не можна, адже багатоповерхівка зруйнує тисячолітній Софійський собор.

null

"Пан Балац написав, що Конвенція ратифікована, а настанови Конвенції Україна не ратифікувала. Це була однією із підстав, що він відмовив в позові. Ми привезли рішення Господарського суду міста Києва, переклали його заздалегідь англійською і принесли на сесію ЮНЕСКО. Вони вивчили рішення і надали нам відповідь, що настанови є невід’ємною частиною Конвенції ЮНЕСКО", - розповідає Марина Соловйова. 

"Сергій Балац не дослідив це питання. А суддя має, якщо одна сторона доказує одне, друга інше, він має дослідити", - підсумовує пані Соловйова.

Так і стоїть на цьому місці страшний багатоповерховий монстр і уже 10 років сам є бетонним пам’ятником корупції, свавіллю та безкарності.

"Дуже часто буває так, що відбувається міжсобойчик. Таким чином відбувається рейдерство, відбувається захоплення, відбувається забудова охороннюваних територій", - каже Михайло Жернаков, координатор останнього скликання Громадської ради доброчесності, що оцінює роботу суддів.

 

Сергій Балац добре відомий представникам громадської ради. 3 роки тому він намагався отримати посаду судді Верховного суду, а також проходив кваліфікаційне оцінювання. В обох випадках, - каже правник Жернаков, - цей суддя отримав негативні висновки.

"Приховування майна в деклараціях до того як, електронні декларації були введені. Здається, це були коштовні ікони. Також існують сумніви, що суддя або члени його родини могли правомірно набути величезне майно, яке є у власності сім’ї. Там декілька квартир, декілька земельних ділянок, машиномісця, автомоблі, мотоцикли і так далі. Це досить велике майно, яке складно поясними навіть просто математично офіційними доходами судді", - пояснює Михайло Жернаков негативний висновок щодо судді Балаца.

 

Згідно декларації про доходи Сергія Балаца за 2019-й рік, він та його родина володіють земельною ділянкою, дачним будинком та квартирою в Хмельницькій області. А ще - трьома великими квартирами, двома автомобілями та чотирма машиномісцями у Києві. Доходи родини за минулий рік становлять 2,5 мільйони гривень. А на банківських рахунках розміщено кошти в еквіваленті 80 тисяч доларів. Цікаво, що у 2020-му році цей служитель Феміди уже тричі вносив зміни до декларації у зв’язку з суттєвими покращеннями в майновому стані.

Як би там не було, а в історію суддя Сергій Балац має усі шанси увійти не як аутсайдер кваліфікаційних випробувань чи регулятор незаконної забудови, а саме як розпорядник державного газу на мільярди гривень, котрі має отримати фіктивна фірма.

Чому мовчать правоохоронці?

Майже 2 місяці ми розслідуємо цю масштабну аферу, учасники котрої активно замітають сліди і вже навіть встигли позбутися вкраденого.

16 грудня 2020 року наша редакція надіслала звернення до директора НАБУ Артема Ситника та голови СБУ Івана Баканова. Адже викрита нами схема не лише завдає державі збитків на 2 мільярди гривень, але й могла здійснюватись за співучасті голови “Нафтогазу” Андрія Коболєва. В цілому ж в оборудці є прямі ознаки злочинів за п’ятьма статтями Кримінального кодексу.

11 січня ми отримали відповідь від НАБУ. Заяву журналістів розглядали детективи першого підрозділу Першого відділу НАБУ та вирішили навіть не відкривати розслідування і не розбиратися в цій справі.

"У вашій заяві не наведено достатніх відомостей, які б вказували на наявність ознак складу злочину, передбаченого нормами Кримінального кодексу, які внесені до підслідності НАБУ, тому підстав для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідних відомостей та початку розслідування на данний час не встановлено", - сказано у відповіді НАБУ.

СБУ, натомість, сухо відповіла, що такі кримінальні провадження слідчими органів безпеки наразі не розслідуються.

Все вказує на те, що ігноруючи необхідність внесення переданих нами відомостей до ЄРДР, в НАБУ та СБУ можуть покривати учасників шахрайської схеми.

То ж ми написали скарги до Вищого антикорупційного та Шевченківського районного судів на бездіяльність уповноважених осіб СБУ і НАБУ. А також, враховуючи зусилля Уряду США для того, щоб в Україні запрацював незалежний антикорупційний орган, звернулися з листом до посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.

Як би там не було, а реалізувавши 305 мільйонів кубометрів вкраденого у держави газу, "Профі Газ" мала б сплатити податки. Економіст Борис Кушнірук припускає, що шахраї й тут будуть намагатися вчергове пограбувати державу.

"Якщо товар проданий, то в цьому випадку хтось отримав за проданий товар ПДВ. Відповідно, державі має бути сплачено 400 мільйонів ПДВ. Не факт, що це буде зроблено. Можуть знайти схему, як уникнуть сплати за цей газ", - припускає Кушнірук.

Так само при реалізації газу мав сплачуватись податок на прибуток. Податковий консультант Костянтин Чарторийський озвучує схему, за якою держава може вчергове впіймати облизня. "Якщо "Профі Газ" переведе свої активи на закордонні компанії чи виведе через офшори ці кошти, то "Профі Газ" залишится компанією з нульовими активами і піде в процедуру банкротства чи ліквідації. В нього просто матиметься податковий борг, який він не заплатить, а кошти по суті можуть бути виведені в іноземні юрисдикції", - застерігає Чарторийський.

 

Ми надіслали інформаційні запити до Мінфіну та Державної податкової служби, аби з’ясувати, що саме і в якій кількості було сплачено фіктивною фірмою "Профі Газ". Мінфін «відпасував» на податкову, а та повідомила – що розголошувати дані про податки "Профі Газу" не буде, бо дуже переймається, як би не завдати шкоди репутації фіктивної фірми.

 

"Обмеження в доступі здійснено з метою запобігання розголошення конфіденційної інформації, одержаної контролюючими органами, оскільки розголошення інформації може завдати шкоди діловій репутації такої особи та шкода від надання такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні", - відписали з ДПС.

Цілком імовірно, заволодівши газом на 2 мільярди гривень, фіктивна фірма “Профі Газ” також отримала впливових захисників у найвищих органах влади. Бо як інакше пояснити тотальне ігнорування захисту національних інтересів на найвищих щаблях влади?

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+24°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.38
    Купівля 39.38
    Продаж 39.88
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
17:53
Юлія Свириденко
В уряді назвали напрями економіки, які потребують найбільших інвестицій
17:45
Оновлено
обстріл Харківщини
РФ ударила по Дергачах на Харківщині: серед постраждалих – вісім дітей
17:43
Естонський депутат задля збору грошей на ЗСУ приїхав велосипедом з Таллінна до Києва
Естонський депутат задля збору грошей на ЗСУ приїхав велосипедом з Таллінна до Києва
17:37
Китай
Китай попередив, що вживатиме заходів для захисту своїх компаній у відповідь на санкції США
17:35
Збірна України з волейболу
Лідери збірної України з волейболу відмовилися грати за команду в новому сезоні
17:33
Вірменія Україна Дмитро Кулеба
Ситуація в Україні та на Південному Кавказі: Кулеба провів консультації з очільником МЗС Вірменії
17:23
Володимир Зеленський
Ситуація на фронті, фортифікації, графіки надходження зброї: Зеленський провів засідання Ставки
17:21
Ексклюзив
Еммануель Макрон
Ми ввійшли у цікаву геополітичну гру: Defence Express про заяву Макрона щодо можливого введення іноземного військового контингенту в Україну
17:13
На фото: кадр з фільму "Нам своє робить"
Вийшов тизер документального фільму "Нам своє робить" про гумор в армії
17:12
Непокаране зло повертається
Російські бойовики проводять "лекції" для школярів на ТОТ Херсонщини, - Спротив
17:09
опалення
Нафтогаз пояснив, завдяки чому Україна успішно пройшла опалювальний сезон
16:59
Грузія
М'яч на вашому боці: Брюссель попередив Грузію про загрозу зриву інтеграції в ЄС
16:47
На фото: Андрій Науменко з гурту Nahaba
Фіналіст Нацвідбору Євробачення-2024 з гурту Nahaba Науменко служить у Повітряних силах
16:45
Експодатківець через старі зв'язки "продавав" посади ухилянтам: СБУ та Нацполіція викрили 8 схем уникнення мобілізації
16:43
Ексклюзив
Будинок профспілок в Одесі , травень 2014 року
"Основні фігуранти досі не покарані": журналістка Казанжи про події у Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року
16:37
Андрій Пишний
Глава НБУ Пишний оцінив, чи покриють заморожені активи РФ збитки від війни
16:25
Емманюель Макрон і Олаф Шольц
Безпека та політика щодо Китаю: Макрон та Шольц зустрінуться перед візитом Сі у Францію, - Politico
16:19
Укрзалізниця зафіксувала зростання пасажиропотоку: названо найпопулярніші напрямки
16:10
TikTok
TikTok поверне пісні Біллі Айліш і Аріани Гранде після укладання нової угоди з Universal
16:09
Едгарс Рінкевичс
Президент Латвії Рінкевичс заявив, що переговори про вступ України до ЄС будуть складними, але розпочати їх можна вже в червні
16:08
Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко
У ДПСУ розповіли, на якому напрямку Росія застосовує найбільше ДРГ
16:07
OPINION
Віталій Гайдукевич
Акваріум гупі
15:51
Окупанти
Росіяни з грудня ймовірно стратили 15 українських військових під час спроби здатися в полон, - Human Rights Watch
15:51
Еммануель Макрон
Макрон розповів, за яких умов в Україну можуть відправити війська НАТО
15:49
прикордонник
Для частини українців можуть змінити правила перетину кордону, – ДПСУ
15:45
Ексклюзив
Митрополит УПЦ МП Лука та Василь Ломаченко (праворуч)
Достатньо одіозна фігура: релігієзнавиця Филипович про митрополита УПЦ МП Луку, який отримав підозру від СБУ
15:34
на фото ексміністр юстиції Павло Петренко
РФ оголосила в розшук ексміністра юстиції України Петренка
15:20
Швейцарія
У Швейцарії заявили, що РФ має взяти участь у Саміті миру, але не цьогоріч
15:01
мурал Валерія Залужного
У Києві зʼявився найбільший мурал Валерія Залужного в Україні
14:57
Куди можуть звертатися постраждалі від сексуально насилля під час війни
У насиллі завжди винен той, хто вчинив: куди можуть звертатися постраждалі від сексуального насилля під час конфлікту
14:40
фейк
"Ідея членства України в НАТО - це провокація щодо Росії": фейки і маніпуляції іноземних ЗМІ за 2 травня
14:31
На фото: Українці на Sziget 2024
Четверо українських виконавців виступлять на фестивалі Sziget у Будапешті
14:19
У ВМС розповіли, як назвали два естонські катери, передані Україні
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:57
НАБУ
Нардепа від "Слуги Народу" підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн
13:47
окупанти
Росіянам вдалося закріпитися в Очеретиному, ЗСУ намагаються вибити їх звідти, - ОСУВ "Хортиця"
13:36
Саломе Зурабішвілі
Європа чи Росія: президентка Грузії закликала громадян зробити вибір
13:34
Куп'янськ. Харківщина
Від ранку росіяни кілька разів обстріляли Харківщину, поранено двох людей
13:25
monobank
На Monobank здійснили потужну DDoS-атаку
13:16
пенсійне посвідчення пенсія
У Мінсоцполітики повідомили, коли й за яких умов відновлять пенсійні виплати пенсіонерам-ВПО
Більше новин