Тричі втрачена книгозбірня Вінценза оселилася у Львові

9 лютого, 2021 вiвторок
18:44

Виставка "Вінценз. Бібліотека" стала першою подією у відреставрованій трапезній палацу Корнякта

Книга історичних нарисів Маколея з приватної книгозбірні, яку формувала для своїх нащадків ще прабабуся видатного польського письменника та філософа Станіслава Вінценза, відтепер буде зберігатися  у Львові в Українському католицькому університеті. Її й інші книги – як домашню бібліотеку одного з найцікавіших європейських гуманітаріїв – повернув до України меценат Микола Княжицький. Ця книга – поодинока з бібліотеки Вінцензів, що не згоріла в пожежі  1915 року і яку Станіслав Вінценз взяв зі собою, коли разом з родиною 1940 року за допомоги дорогих його серцю гуцулів тікав від переслідувань сталінської системи зі свого рідного села в Карпатах через Чорногору в Угорщину, інформує "Еспресо.Захід".

null

Тоді Станіслав Вінценз повівся доволі нетипово для біженців: він узяв із собою в похід (що не передбачав повернення у скорому часі) не матеріальне добро, а найцінніше для нього – книги (на жаль, далеко не всі) з домашньої бібліотеки та свою працю "На високій полонині" (яку з часом – як епічну тетралогію – порівняють з Гомеровими "Іліадою" та "Одісеєю"). Третій раз Станіслав Вінценз втратив бібліотеку, коли 1946 року змушений був емігрувати далі в Європу – спочатку у Францію, а тоді у Швейцарію.

"Людина – це ті книги, які вона читає", – наголосив у своєму вітальному слові на відкритті  виставки книг з домашньої бібліотеки Вінценза у просторі Львівського історичного музею відомий перекладач, історик та інтелектуал Андрій Павлишин, який свого часу був науковим редактором перекладу з польської біографії Вінценза авторства Мирослави Олдаковської-Куфель.

null

А Вінценз читав неймовірно багато. І не просто читав. Поставивши собі завдання вмістити гуцульську культуру ширше Гуцульських гір, він листувався з найвідомішими європейськими культурологами, наводячи  у своїх листах до них серйозні аргументи, чому вони мають із ним погодитися.

Відтак не дивно, що серед тисячі раритетних книжок, що їх Микола Княжицький переправив в Україну, – Гомер, Данте, Шекспір, Платон та інші. А ще – що неймовірно цікаво – книги з автографами та посвятами  сучасників і приятелів письменника – Єжи Ґедройця. Чеслава Мілоша, Юзефа Чапського, Ґустава Герлінґ-Ґрудзінського, численних французьких, німецьких, американських інтелектуалів. І не тільки. Виявляється, Станіслав Вінценз не просто читав книги, які опинялися в його домашній бібліотеці, а читав їх з олівцем, а подекуди вкладав чи вклеював до цих книг чи то фрагменти з листування з автором, чи то інші тематичні речі. 

null

До слова, коли одного разу іншому великому  польському гуманістові й інтелектуалові, лауреату Нобелівської премії Чеславу Мілошу сказали, що  він велика мудра людина, той заперечив: "Це не я мудра людина, я знаю одну мудру людину – це Станіслав Вінценз". І це не була бравада. Чоловік, що ввів у європейський культурний обіг українську Гуцульщину, який любив свій край і свою малу батьківщину, та – попри зміну епох, держав, ідеологій – зумів зберегти людське обличчя, став для своїх інтелектуальних сучасників свого роду гуру,  вчителем, на якого вони озиралися й на думку якого завжди зважали. Попри те, що Станіслав Вінценз  не практикував "тусуватися" в тих чи інших колах, а жив, де  "благословенна тиша" та де "переважала пастуша праця, близька до природи, без інших проблем, як пастуші…"

Як зізнався на урочистості з нагоди відкриття виставки книг з домашньої бібліотеки Вінценза Микола Княжицький (який, пізнавши  постать  автора "На високій полонині" ще в часи своєї юності, так нею захопився, що вже не вперше ініціює в Україні  події до її вшанування), наступним гучним кроком до вшанування Станіслава Вінценза в нашій державі, мав би стати чотирисерійний фільм, знятий за його книгою, яка тісно переплелася з його долею та долею її героїв. 

null

"Мій товариш з Америки, який писав сценарій до фільму, зізнався мені, – розповів Микола Княжицький, – що коли почав читати тетралогію Вінценза, то не міг позбутися внутрішнього питання, чи цей чоловік божевільний, чи геніальний. І врешті, зрозумів, що – геніальний. Бо його твори – рівня Толкієна, неймовірна містерія, і просто дивно, що світ про неї не знає. А світ не знає про неї тому, що Вінценз  жив, на жаль, у час, коли два злочинні режими – комуністичний радянський і фашистський – нищили і Україну, і Польщу. Коли ці режими не дали змогу таким людям, як Станіслав Вінценз, відкритися".

До речі, недооціненим є Станіслав Вінценз не лише в Україні, а й у Польщі. Про це у своїх промовах акцентувало чимало спікерів, попри те, що цей чоловік від своїх початків належав двом культурам – і український (через всотану від дитинства любов до цієї землі і цих людей), і польській, бо народився в польській аристократичній родині та виховувався у римо-католицькій традиції з її строгою дисципліною – канонічною та духовною.

null

"Історична пам'ять об'єднує більше, ніж мова, –  наголосив директор Польського інституту у Києві Роберт Чижевський. – Приміром, чому ми дружимо з угорцями?  Бо забули про 17 століття. Не треба руйнувати пам'ять, але потрібно будувати спільну пам'ять. І особистість Станіслава Вінценза може стати в добрій пригоді". 

Адже, як ми вже писали раніше, Станіслав Вінценз зумівши піднятися над груповими інтересами, блискуче впорався із завданням показати не тільки неймовірно багату гуцульську традицію як "геніальний міт", а й також важливість різних культур та їхню єдність. Відчувши карпатську культуру як невід'ємну складову історії Європи, цей чоловік показав, що ця культура, її компоненти – не місцева екзотика, а модель, структура, інтерпретація світового загальнолюдського досвіду, своєрідний магніт, який тримає  навколишні культури. І зрештою, продемонстрував, як можна жити власним життям і водночас взаємодіяти з іншими. 

Варте уваги, що автором експозиції у вигляді зв'язаних стосів книг перед порожньою шафою, на якій височіє погруддя Гомера (сторінки з творів  якого, виданих різними мовами, Вінценз перечитував чи не щодня) є відомий львівський художник і мистецтвознавець  Влодко Костирко.

null

Цікаво також,  що свого часу Влодко Костирко відвідував лекції Андрія Вінценза – сина Святослава Вінценза. Як і те, що можна віднаходити живі містки між автором "На високій полонині" та лауреатом Нобелівської премії, французом Роменом Ролланом, між Вінцензом і президентом Українського католицького університету Борисом Ґудзяком, зрештою, між Вінцензами та нашим сучасником Влодком Костирком. 

null

"Насправді ми так близько живемо один від одного, що навіть не можемо собі уявити, – підсумував Микола Княжицький. – І це свідчить тільки про те, що  живемо в одній об’єднаній Європі, родинній Європі, Європі різних народів, де всі кохають своє і шанують чуже, про яку писав Мілош і якою насправді жив Вінценз".

Нагадаємо, що виставка "Вінценз. Бібліотека" (яку організувала Громадська організація "Всеукраїнський демократичний форум" і  медійним партнером якої є телеканал "Еспресо") експонуватиметься  у Львівському історичному музеї від 8 до 21 лютого. Як наголосимо, що ця виставка стала першою подією у залах Львівського історичного музею після завершення там фахової реставрації.

Усі фото: Віталій Грабар. Фотоагентство LUFA

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
08:01
втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 6 танків, 38 артсистем і понад 1100 військових, - Генштаб
07:43
Оновлено
Наслідки атаки РФ на Дніпропетровщину уночі 27 квітня
Росія атакувала Україну ракетами: у Харкові та на Дніпропетровщині є влучання і постраждалі
07:28
Аналітика
Військова допомога США
Яких загроз очікувати від Росії, поки нова допомога від США не почне діяти на повну. Пояснюємо
07:25
Літак. авіація, Польща
Польща двічі за ніч підіймала в небо літаки через ракетну атаку РФ по Україні
07:17
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Росіяни поскаржилися на атаку дронів на Краснодарський край: загорілися два НПЗ
06:50
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
У Ємені розбився американський безпілотник MQ-9 Reaper: хусити заявили про його збиття
06:25
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
Більше новин