Антикорупційне бюро отримало Голову: чи болітимуть голови корупціонерів?

Олена Тищенко
17 квітня, 2015 п'ятниця
07:58
Зміст

Завершилася піар компанія з призначення голови Аентикорупційного Бюро. Її плюси: Україна може відрапортувати іноземним спостерігачам, що відбулося зрушення в бік боротьби з корупцією

Головою обрано особу, яка напряму ніяк не пов”язана з Президентом чи іншою політичною силою. Така собі “темна конячка”, яка надасть українському Уряду нагоду наполягати на виділенні чергового траншу фінансової допомоги, а іноземним спостерігачам – можливість заплющити очі на те, що окрім призначень поки що в цьому напрямку нічого не відбувається. Мінуси - справжньої боротьби з корупцією не відбудеться. Вірогідність: 90 відсотків.

Чому? Часто, коли мене запитують: чому Ви займаєте ту чи іншу юридичну позицію, перша віповідь для “своїх” – “на відчуттях”. Хоча насправді відчуття сформовані підсвідомим аналізом деталей, багаторічним практичним досвідом та трохи інтуіцією. Чому така позиція в цьому випадку? Перше: обрано достатньо молоду людину, яка більшість свого практичного досвіду отримала на незначних (з точки зору “гранд” корупції) посадах в місцевих прокуратурах.   Тобто мова не йде про особу, що багато років пропрацювала Генеральній прокуратурі, отримуючі досвід розслідування “гучних” та складних справ. При цьому ця особа не має досвіду комерційної практики, що є запорукою розуміння того, де і як приховуються кошти у корупційних “бізнес-проектах”.

Друге: перша ж гучна заява цієї особи “мені говорять – тут на кого не покажи пальцем – усе корупціонери. Припустимо. Давайте усіх виведемо на Майдан і будемо розстрілювати. Тоді результат буде швидким, але сумніваюсь, що це наблизить нас до правової держави... Бюро має працювати виключно щодо чиновників нинішньої влади. Мовляв, справами колишніх чиновників варто займатися Генпрокуратурі або МВС.". Все. Це той посил, якого так потребує сьогоденна влада. Бо насправді найбільша корупція прихована в схемах минулої влади, на які “пересіла” нова. І таким чином “нова” влада можу бути спокійна: не буде розслідування співпраці Курченка та Голови Адміністрації Президента, Бюро залишить у спокої Злочевського та Ставицького та, головне,  мільярди виведених за кордон минулою владою коштів, якими “минулі” вже встигли поділитися з “сучасними”, залишуться недосяжними для України..

Все, чим займатиметься Бюро – це середньостатистичним хабарництвом.  Недарма в якості однієї з найголовніших справ, з-за якої новопризначений Голова Бюро начебто пішов з прокуратури – хабар у розмірі 40 тисяч доларів США. Нажаль – це сума, велика для більшості громадян України – ніщо в умовах української корупції.

Я пригадую спілкування з одним з українських бізнесменів, якому я розповіла про корупційний скандал в англійському Уряді, коли той на декілька днів дозволив “короткі” операції на певному ринку цінних паперів (продаж більшої кількості цінних паперів, ніж є в наявності), в результаті чого фірма – головний спонсор правлячої партії заробила 13 мільйонів фунтів, адже вивилася до цього готовою. На це відповідь українського бізнесмена була: “щасливі люди. В Україні крадуть мільярдами”. І це правда. Хабар в 30 мільйонів ЕВРО, в якому звинувачують Мартиненка в Швейцарії – це приклад “нормального розміру” хабаря у високій корупції в Україні. І це – далеко не найбільший розмір. На Нафтогазі заробляються мільярди.

І звідси виникає ціла купа складнощів, до яких особа, яка звикла боротися з хабарями в десятки тисяч доларів апріорі просто не готова.

Хабар в 40 тисяч доларів можна передати в звичайному целофановому пакеті. Це - невеликий обсяг. І слідчі дії і процесуальна фіксація в даному випадку абсолютно прості. Достатньо “мічених” купюр. Що ж до відкатів в мільйони і мільярди, тобто випадків “гранд корупції”, то це передбачає складні банківські операції, що зазвичай мають своєю складовою міжнародні механізми, зокрема виведення та розміщення коштів на офшорних структурах, так звані “розриви” (коли участь у відмиванні коштів приймає банк, який отримує кошти на одну з створених ним власних фірм, а видає з не пов”язаної комерційнимим зв”язками іншої), участь іноземних фінансових установ, фіктивні контракти, підставних бенефіціарів тощо.

Тобто задля долання такої корупції треба розуміти, що її результати як правило переховуються за кордонами України, адже це важиво для доведення факту корупції в процесуальній площині. А якщо наслідком корупції стає заволодіння  українськими активами, то вони як правило “прикриті” номативною документацією, спростувати яку з професійної точки зору достатньо складно. І до цього треба бути готовим. Наприклад в приватизації “Криворіжсталі” на перший погляд все було законно. Але тільки після вивчення тендерної документації з залученням фахівців – металургів з”ясувалося, що умови конкурсу передбачали можливість продажу актива лише виробнику такої кількості коксу українського походження, яка заводу за хімичним процесом виробництва була просто не потрібна. І більш того, завод було придбано за кошти, попередньо виведені орендарями на офшор. А такі процеси вже передбачають наявність досвіду роботи в комерційному та міжнародному секторах. Чи є такий досвід в новообраного Голови – ні, не має.

По-третє, - людина працювала в адвокатській конторі. Це – з 99-відсотковою вірогідністю  - занесення хабарів суддям та прокурорам. Інкаше – не працювала українська адвокатська система в період 2011-2014 рр. І не було б за які “заслуги” ставати партнером.  Задекларованого “доходу” в розмірі 2 тисячі гривень на місяць можна навіть не торкатись. Це вже “на відчуттях”.

І по-четверте, треба погодитися з одним з головних претендентів на цю посаду, паном Чумаком, який раптом обмовився “по Фрейду”: “З канцелярії Президента переможцю, не обтяженному жодним власним ресурсом, в обмін на всіляку підтримку запропонують "потужних заступників", які великою мірою рулили б процесом”. І тут, хочеться зауважити, що не має більш “розумних” політиків, ніж колишні Президенти України. Вони і все розуміють, і знають як і що відбувається і що та як треба було б робити. Бо з одного боку знають систему, з іншого – вже не в неї і тому можуть критикувати. І тому пан Чумак озвучив те, що, скоріше за все і буде відбуватися в Бюро: Голова буде ізольований “потрібними” людьми, суддями і прокурорами. І скоріше за все не отримує можливості розслідувати щось більше, ніж хабарі у декілька тисяч доларів. Що в умовах української корупції, нажаль, - ніщо. Бо в нас крадуть мільярдами.

 

Head of Antocorruption Bureau was appointed in Ukraine. What to expect next?

The PR stunt called “Election of the Head of Anticorruption Bereau in Ukraine” came to an end with the appointment of former regional prosecution investigator turned advocate Artyom Sytnik.

On the plus side of this campaign is that Ukrainian Government received another reason to ask Europe and IMF for financing, presenting this appointment as fulfilment of its obligations to effectively address corruption in Ukraine. Also it cannot be said that the new Head is directly connected to one or more political parties in power, thus making him some sort of a “dark horse”, able to pull the Ukrainian anticorruption saga further timewise. Playing up with promises to Ukrainian citizens and international community and explaining lack of results in anticorruption activity by the necessity to “build up” the new body.

On the downside: grand corruption in Ukraine and major power players are likely to remain untouched, which is the opposite to the main goal of setting up the new specialized anti-corruption body as per international obligations.

Why? There are numerous reasons to believe so.

First of all Mr Sytnik is a relatively young lawyer who obtained most of his professional experience while working in the middle level of regional prosecutions, dealing with relatively insignificant matters.  That means that he neither had experience of investigating complicated cases of corruption and money laundering involving international element which is usual for grand corruption in Ukraine, nor had he managerial experience on the high level. He also does not have experience of working as a commercial or international commercial lawyer for the large corporate entities, which would have given him knowledge of how to hide proceeds of corruption in offshore jurisdictions or to structure business projects with illegal elements of embezzlement and corruption.

Secondly, one of the first public statement of Artyom Sytnik was: “... I am told that everyone is corrupt. That does not mean we have to subject everyone to the death penalty executed on Maidan (the central square in Kiev where most of protests took place). Bereau must concentrate exclusively on the current state officials. Previous Government’s corruption must be investigated by the Ministry of Internal Affairs and General Prosecution”.

And that’s, basically, it. As the reason for setting up the new body within already oversized Ukrainian bereucratic apparatus was that other bodies are corrupt, too dependent on the current and previous Governments and are not able to investigate top corruption, including corruption of Yanukovich regime. That means that business connections between Yanukovich business associate Kurchenko and current Head of Administration of President, cooperation of former Ministers Zlochevsky and Stavitsky and people, close to the current President and Prime-Minister of Ukraine, and many other cases of potential high corruption and embezzlement will never be investigated.

And, what is more importamt, that billions of US Dollars embezzled from Ukraine by Yanukovich regime will remain safely on the accounts of offshore companies in offshore and European Banks. Partially transfered to the current people in power for their “closed eyes” and support. As so far neither Ministry of Internal Affairs nor General prosecution did anything substantial to recover those assets, while using one exuse after another to justify their inactivity.

That also means the end of loud promises. As for tackling low and mid level corrutpion, existing law enforcement agencies and relevant political climate were more than enough.

So all what Ukrainian Anticorruption Bereau wil be dealing with is likely to be mere mid-size bribes. That’s supported by the fact that one of the highlights of the new Head’s career in the prosecution service, according to his own report, was investigation of USD 40 000 bribe, given to the mid level judge.  Assessing his professional experience therefore, it should be understood that is it is not much in Ukrainian reality. Ukrainian high corruption multi million if not billion bribes (as  currently being investigated by the Swiss prosecution in the case against Ukrainian Prime-Minister’s ally Nikolai Martynenko). Investigation of crime similar to the ones investigated by the new Head of Anticorruption Bereau, in terms of procedure involves simple methods: external surveillance and marked notes. As such amounts can be easily passed in a small bag. That does not involve shadow business activity, laundering funds, abroad through foreign banks and firms created by them with the aim of “hiding the ends”, false investments, when proceeds of corruption are re-invested in Ukrainian assets as in the case of first privatization of giant metal plant “Krivorizhstal”, complicated corporate structuring involving Swiss funds etc.

So the new Head is simply lacking experience which would have enabled him to investigate top corruption. While, as it was mentioned above, Ukrainian reality is that real high –ranking corruption in Ukraine is a multi billion-size shadow market. Which requires relevant knowledge and experience.

Thirdly, new Head of Anticorruption Bereau, after leaving prosecution in 2011, quickly became a partner in a law firm, known for ability to “solve” the problems in a usual Ukrainian way. Meaning through connections and bribes. As was the only method in Ukraine during 2011-2014. And his published account report with alleged USD 300 of profit per month during the past two years in the position of a partner in a law firm, is even not worth commenting. So obvious everything is.

And, last but not least – is a comment, made by the Head of Parliamentary committee on fighting corruption Mr Chumak, who unsuccessfully run for the same position: “person, not “burdened” by any human and other resources, will be cut out of the process by deputies, intruded upon him in exchange of political favours by people in power”.  And that’s sounds quite right.

 

To top it up the Law on the Anticorruption Bereau is quite badly drafted, and gives the newly established body right to investigate private to private corruption in the commercial sector, thus making it possible for the Bereau to become another bribe extracting machine torturing business. And also it remains dependant on the General prosecution and Ministry of Justice in terms of international legal and judicial assistance and cooperation.

So it looks like Ukrainian Government, which was brought to power by the second in 10 years revolution, is substituting revolutionary changes so badly required by sinking economy and much suffered population, by stagnation slightly covered by nice presentation. As usual.

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.22
    Купівля 39.22
    Продаж 39.74
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
7 травня
20:23
Володимир Путін та Рамзан Кадиров (праворуч)
"Київський режим зганяє злість на цивільних жителях Донбасу та Білгорода": росфейки за 7 травня
20:16
Ексклюзив
білоруські військові лукашенко
"Буде керувати генштаб РФ": Defence Express про перевірку носіїв тактичної ядерної зброї у Білорусі
20:08
На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 18 ворожих атак. За добу на фронті відбулося 64 бойові зіткнення
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Путін і друге пришестя Христа
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 804-го дня війни: біля Новомихайлівки зупинили оригінальний штурм окупантів, Укрзалізниця встановила рекорд, а енергетики створюють "розумні" електромережі
19:59
Ексклюзив
мобілізація
"Можна оштрафувати кожного військовозобов'язаного": нардеп Осадчук про покарання, яке передбачає законопроєкт про мобілізацію
19:56
Джордж Камбосос
Суперник Ломаченка перед боєм з українцем порівняв його з Ейнштейном
19:50
ЗСУ дрон безпілотник
Уряд підтримав указ Зеленського про створення Сил безпілотних систем
19:37
суд
Крадіжки, ДТП і ймовірне зґвалтування: ЗМІ назвали кількість зупинених справ через мобілізацію обвинувачених
19:34
Володимир Зеленський
Зеленський особисто запросив на Саміт миру ще 4 країни
19:24
Apple
Apple представила два нові планшети iPad Air та iPad Pro
19:07
Смартфон
Офіційні канали Дії та Мінцифри з'явилися у WhatsApp
18:52
Кропивницький кримінал суспільство
У парку розваг Кропивницького жінка випала з оглядового колеса і розбилась
18:51
міжнародна організація Freedom House
РФ визнала небажаною міжнародну організацію Freedom House, яка закликала допомагати Україні
18:49
Трамп
Трамп закликав Грін відмовитися від спроб відправити Джонсона у відставку, - ЗМІ
18:44
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
У ворога ще є два тижні "вікна можливостей": полковник ЗСУ Селезньов про ситуацію на Авдіївському напрямку
18:44
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
ПСЖ -"Борусія Дортмунд": букмекери дали фінальний прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:40
на фото наслідки обстрілу Дніпропетровщини
Артобстріли й 14 дронів: окупанти поранили чотирьох людей на Дніпропетровщині
18:35
Ракетний удар по Одесі 29 квітня 2024 року
Внаслідок ракетних обстрілів Одеси 29, 30 квітня та 1 травня у лікарнях досі перебувають 15 людей
18:32
Латвія технології допомога Україні
Латвія передала Україні засоби зв'язку на 100 тис. євро
18:27
Оновлено
Військово-лікарська комісія, ВЛК
У Кривому Розі в ТЦК помер військовозобов'язаний. Прокуратура відкрила провадження
18:26
Георгій Судаков (ліворуч), Шахтар - Антверпен
"Шахтар" вимагає у європейських топ-клубів 70 млн євро за свого зіркового футболіста
18:16
хакер
Британія, США й Австралія запровадили санкції проти російського лідера хакерської мережі LockBit
18:15
Patriot
Нідерланди розмістять у Литві систему Patriot
18:07
OPINION
Віктор Шлінчак
Новина про Мішель Обаму — це скислий інформаційний борщ
17:56
Білорусь видала паливні баки Су-25 за ядерні боєприпаси, - "Гаюн"
17:53
війна з Росією ЄС допомога Україні зброя для України Кабмін України
Понад 140 учасників: у Брюсселі відбувся Форум оборонної промисловості ЄС-Україна
17:46
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні
Україна може використовувати італійську зброю лише в межах своїх кордонів, - глава МЗС Таяні
17:45
На фото: Macklemore
Американський репер Macklemore випустив трек на підтримку Палестини
17:43
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Уряд затвердив порядок прийняття, утримання обслуговування та ведення обліку фортифікацій
17:39
Олександр Усик
"З маленького кролика у вовка": ексчемпіон світу заявив про фантастичне перевтілення Усика
17:31
Ексклюзив
ядерна зброя росії
Приховано підготуватися навіть до імітації відпрацювання ядерної зброї росіяни не зможуть: Defence Express про військові навчання РФ
17:20
Оновлено
інавгурація путіна
Названо країни ЄС, окрім Франції, представники яких відвідали "інавгурацію" Путіна
17:19
РФ звезла колаборантів з ТОТ на "інавгурацію" Путіна, - ЦНС
17:14
У США оголосили лауреатів Пулітцерівської премії
17:11
хліб
На ТОТ Херсонщини дефіцит продуктів, - "Жовта стрічка"
17:08
Оуен smooya Баттерфілд
Кіберспортсмен, який грав за росіян, пообіцяв пожертвувати гроші для України
17:08
Ексклюзив
Сі Цзіньпін літак
Китаю байдуже, як саме закінчиться війна, - дипломат Литвин
17:03
Вірменія може заборонити мовлення російських каналів
16:59
збита ракета
Майже половина північнокорейських ракет, які РФ запускала по Україні, вибухнули в повітрі, – ОГП
Більше новин