Електоральний фінал: про підсумки місцевих виборів 2015

Володимир Нетребенко
21 жовтня, 2015 середа
11:40

Реальні партії, а не мильні бульбашки будують свої виборчі кампанії не на рекламному бюджеті, а на ідеологічній роботі зі своїми потенційним електоратом.

Хоча ці вибори стали політичним дебютом нашої команди, бо зареєструвалися ми кілька місяців тому, а документи отримали лише в серпні, ми змогли повністю зануритися в український електоральний процес і зробити багато важливих висновків і щодо більшості політичних сил, що взяли участь у кампанії, і щодо виборців, і щодо подальшого розвитку нашої партії.

Уже в неділю українці підуть на виборчі дільниці, аби проголосувати за представників політичних сил, на долю яких випаде керівництво місцевими радами. Не за горами фінал першої кампанії,у якій я брав участь як лідер партії «Єдина Сила» й №1 партійного списку до Київради.

Хоча ці вибори стали політичним дебютом нашої команди, бо зареєструвалися ми кілька місяців тому, а документи отримали лише в серпні, ми змогли повністю зануритися в український електоральний процес і зробити багато важливих висновків і щодо більшості політичних сил, що взяли участь у кампанії, і щодо виборців, і щодо подальшого розвитку нашої партії.

Якщо підсумувати, то враження від виборів такі:

  1. Кампанія була брудною, а більшість виборчих штабів діяли за примітивними технологіями. Замість стратегії розвитку міста та громади, конкретних пропозицій мешканці столиці отримали сурогат з неякісного піару й порожніх обіцянок, що ніяк не стосувалися розвитку Києва.

Наша команда дійшла висновку, що проблема бруду на виборах (прямого чи опосередкованого підкупу виборців, публікації компромату, розповсюдження брехні та ін.) пов’язана не стільки з цинічністю політичних гравців, скільки з низьким рівнем української політики загалом, відсутністюполітичних сил з конкретними ідеологічними принципами й цінностями.

Якщо партії існують лише для того, аби брати участь у виборах і за будь-яку ціну прориватися до рад, то це не партії, а звичайні політичні проекти, що можуть собі дозволити й підкуп, і підробку бюлетенів і все інше. Для справжніх партій вибори – це лише перевірка власних сил та актуальності політичної програми для громадян. Політичні сили повинні працювати над розв’язанням проблем населення в політичній площині, навіть якщо вони не представлені в радах.

В Україні таких партій наразі немає. Але «Єдина Сила» в майбутньому не відступить від переконання, що політична сила має існувати лише на 1% для виборів, а на 99% – для реалізації проектів, важливих для виборців, незалежно від конкретного електорального результату на останніх виборах.

Тому ми ніколи не опустимося до брехні, якою не гребують політсили-одноденки на зразок партії Борислава Берези «Рішучі громадяни», яка опублікувала у власній газеті фейковий звіт про те, що саме їхні активісти домоглися припинення незаконного будівництва на Микільській Слобідці в Києві, заблокувавши проспект поблизу будмайданчика, хоча організацією цієї акції займався актив нашої партії.

 

Цей типовий приклад цинічного присвоєння результатів спільної боротьби мешканців району, представників греко-католицької церкви та членів нашої партії демонструє загальний підхід технічних політичних проектів до виборів, що лише підтверджує нашу гіпотезу.

  1. Більшість українців (і кандидатів, і звичайних громадян) ставляться до виборів і політики взагалі як до способу заробітку, виходячи з позиції «мені всі винні».

За 3 місяці, що минули з моменту реєстрації партії до виборів, через нашу організацію пройшли сотні людей, які хотіли балотуватися на вибори до Київради від «Єдиної Сили» (конкурс був відкритим для всіх охочих). Декілька представників бізнесу та громадських кіл запропонували нам хабар за можливість висуватися від нас на посаду мера столиці.

Управлінське крило партії прийняло вольове рішення, що «Єдина Сила» не підтримає жодного «десантника», що претендує на крісло очільника столиці, інакше ми в одну мить перетворимося на технічний проект. Адже люди, які приходили до нас з «фінансовою мотивацією», поводилися так, нібито потрапили до ресторану, а партійний актив – то офіціанти, які повинні їх обслуговувати.

Було зрозуміло, що ці тугі гаманці ніколи поділятимуть наших поглядів, ніколи не підпишуть декларацію про вірність партії, не пройдуть навчання в партійній школі. Тому від діалогу з такими «покупцями»ми відмовилися від самого початку.

Але більше враження особисто на мене справили потенційні кандидати.

Щоб створити рівні умови для всіх членів партії, ми опублікували спеціальну реєстраційну форму для охочих іти на вибори до Київради. Від кожного кандидата вимагалося бути членом партії, поділяти її погляди, приймати активну участь у розбудові організації й залученні нових послідовників, а такожсамотужки провести агітаційну кампанію на своєму окрузі відповідно до партійних рекомендацій.

Проблема полягала не в браку охочих – за час збору анкет ми отримали більше 2 тисяч заявок (завдяки правильній стратегії розповсюдження реєстраційної форми). Річ була в тому, що більшість претендентівпрямим текстом вимагали в партії грошей за участь у виборах та повного фінансування виборчої кампанії (дивно, що мова не заходила ще й про особистий кабінет і секретаря).

На резонне зауваження, що наша партія не є олігархічною й забезпечує кандидатів лише можливістю участі у виборах та супровідними матеріалами (причому це стосується тільки тих, хто пройде партійний відбір), ми зазвичай чули щось на кшталт: «Ви хочете сказати, що вас ніхто не фінансує?».

Люди, вже обізнані з нашою ідеологією, казали, що потрібно за власний кошт встановлювати дитячі та спортивні майданчики, ремонтувати під’їзди й займатися іншими «добрими справами». 80-85% кандидатів, які жодного разу не брали участь у виборах, самі пропонували організовувати опосередкований підкуп виборців.

Особисто для мене це був шок. Адже ясно, що кандидат, який витратив мільйони, щоб отримати мандат, у раді робитиме все, аби відбити власні кошти за рахунок податків і розпилу столичної землі.

Але більшість тих, хто до нас приходив, цих банальних речей не розуміли. І ми їх лікували, як раніше лікували себе, переглядаючи власні погляди, несумісні зі створенням справжньої політичної сили.

На щастя, нам таки вдалося сформувати ідейну команду партійців. Але загальний рівень політично активних українців є ганебно низьким.

  1. Виборчий процес стане дешевим, якщо не буде політичної корупції.

Ми збагнули кілька важливих речей і щодо витрат на політичну кампанію.

Зовнішня реклама (банери), яка вважається способом донесення інформації до громадян, насправді не має жодного впливу на виборців. Штаби й лідери партій добре розуміють, що бігборди є лише інструментом маніпулювання потенційними кандидатами.

Умовно кажучи, якщо партія витрачає 10 мільйонів гривень на зовнішню рекламу в столиці, а потім набирає в список 50 кандидатів, кожен з яких віддає по 2 мільйони гривень на «партійну кампанію» (близько 100 тисяч доларів, що набагато менше реальних платежів), то власники політичних брендів ще й непогано заробляють на політичній корупції.

Насправді ж ефективна виборча кампанія – це не паперові банери, не палатки з сонними бабусями й навіть не телереклама. Усе вищеназване поповнює гаманці партійних чиновників, але ніяк не збільшує рівень електоральної підтримки політичної сили чи її лідера.

Реальні партії, а не мильні бульбашки будують свої виборчі кампанії не на рекламному бюджеті, виділеному олігархом-спонсором, а на ідеологічній роботі зі своїми потенційним електоратом.

Якщо у політичній силі відсутній прошарок «рішал», то вартість виборчих кампаній знижується в десятки разів, унеможливлюються й практики підкупу виборців.

Цю систему потрібно зрозуміти не тільки кандидатам, яких на останніх виборах, мов лохів, розвелипартії з так званого «першого ешелону», але й виборцям, які не припиняють голосувати за олігархічні проекти, що гальмують розвиток України.

---

Ці місцеві вибори однозначно зміцнили «Єдину Силу». Наша команда зробила висновки,які в майбутньому допоможуть нам створити першу справжню відкриту партію України, що працюватиме на громадян, а не на олігархів. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
07:43
Оновлено
Наслідки атаки РФ на Дніпропетровщину уночі 27 квітня
Росія атакувала Україну ракетами: у Харкові та на Дніпропетровщині є влучання і постраждалі
07:28
Аналітика
Військова допомога США
Яких загроз очікувати від Росії, поки нова допомога від США не почне діяти на повну. Пояснюємо
07:25
Літак. авіація, Польща
Польща двічі за ніч підіймала в небо літаки через ракетну атаку РФ по Україні
07:17
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Росіяни поскаржилися на атаку дронів на Краснодарський край: загорілися два НПЗ
06:50
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
У Ємені розбився американський безпілотник MQ-9 Reaper: хусити заявили про його збиття
06:25
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
Більше новин