"Еспресо. Вибір читачів 2019". Література для дорослих

17 липня, 2019 середа
19:05

Довгий список книг у номінації "Література для дорослих" представив оргкомітет книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2019"

Упродовж першого етапу роботи книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2019" було отримано 145 заявок від 38 видавництв України. Оргкомітет перевірив на відповідність вимогам усі видання, що надіслали видавництва. Після цього були сформовані довгі списки книг для конкурсу у двох номінаціях: "Література для дорослих" та "Література для дітей". 

До другого етапу в довгий список книжок у номінації "Література для дорослих" потрапило 67 видань 21-го видавництва.

Перша частина списку:

“Країна за Збручем”, Олександр Бойченко  

(видавництво “Видавництво 21”)

Чому "Країна за Збручем"? Тому що новелістичні есеї та есеїстичні новели, з яких ця збірка складається, впродовж двох останніх років планомірно – тобто відразу з думкою про майбутню книжкову композицію – писалися для сайту zbruc.eu і журналу "Країна". За решту потенційних читацьких асоціацій, конотацій та аберацій автор відповідальності не несе.


“The Ukraine”,  Артем Чапай 

(видавництво “Видавництво 21”)

У тексті “The Ukraine” зумисне порушено кордон між художнім і документальним: одні його частини буквально відтворюють реальність, інші є витвором уяви. Чи кожен читач зрозуміє, які з них які? І чи має це значення? Зрештою, художній твір буває правдоподібніший за абсурдну дійсність. Фрагменти “The Ukraine” пов’язані дотично, як у пазлі, - а з їхньої сукупності рельєфно виринають обриси України початку двадцять першого століття. Чи the України, як іронізують герої.


"Амністія для хакера", Олексій Волков 

( видавництво “Навчальна книга - Богдан”)

Що є найголовнішим для людини, яка несподівано постає перед останньою межею? Провести залишок днів собі на втіху? Помститися ворогу? Спромогтися на гучний вчинок? Знайти шлях до Бога? Чи може, скуштувати справжнього кохання? Саме це питання доводиться вирішувати герою роману Олексія Волкова "Амністія для Хакера", який, виборовши у 2006 році гран-прі "Коронації слова", отримав кілька перевидань та став справжньою класикою українського детективу. Образи героїв книжки близькі читачеві, адже це звичайні люди. А тема вічної боротьби добра та зла цього разу розгортається на детективному сюжеті настільки заплутаному, що навіть справжньому гурманові цього жанру не під силу передбачити розв’язку.

 

"День відбуття", Олексій Волков 

(видавництво “Навчальна книга - Богдан”)

Сергій, студент політеха, поєднує у собі два неординарних захоплення. 

Це боротьба самбо та дослідження карстових печер. Саме завдяки ним юнак потрапляє у халепу, з якої вийти неушкодженим, здається, неможливо. Тим паче, коли доля у такий момент несподівано дарує жінку, заради котрої готовий на все, а в підземному царстві на рубежі двох тисячоліть починають відбуватися речі, які нормальній людині навіть важко уявити… 

У звичному для себе стилі відомий письменник-детективіст Олексій Волков від початку до кінця роману витримує неабияку напругу сюжету, а розв’язку важко передбачити до останніх сторінок. 

 

"Копія", Віктор Янкевич 

(видавництво “Навчальна книга - Богдан”)

Злочин і кара, не відкупний гріх і спокута, батьки і діти, кохання й похіть... Вектори цієї книги розмаїті, сюжет захоплюючий і динамічний. А життя сплітає в єдиний клубок теперішнє й минуле... Не дивися в дзеркало проти ночі, бо потойбіччя пантрує на твою душу. Але є ще любов, яка вирятовує, бо брат не зрікається брата!

 

"Переможець отримає все", Олексій Волков 

(видавництво “Навчальна книга - Богдан” )

Наскільки великою рушійною силою може бути кохання? Як домогтися взаємності? Чи реально заради сильного почуття з пересічної людини перетворитися на естрадну зірку, небезпечного авантюриста, просто крутого хлопця, словом, стати переможцем? Відповіді на ці запитання дає визнаний майстер детективу, бойовика та мелодрами Олексій Волков у новому захоплюючому романі "Переможець отримає все". Гортаючи сторінки цієї книжки, ви з головою зануритесь у вражаючий світ автоперегонів, сучасної поп-музики, запеклих двобоїв і, звичайно ж, всепоглинаючого кохання. Хто ж зуміє разом із героєм подолати непросту дистанцію, наприкінці дізнається, чи справді переможці отримують все…

 

"Пернач полковника Вухналя", Борис Крамер 

(видавництво “Навчальна книга - Богдан”)

Згоріла хата коваля Бориса Циганчука. Пожежники виявляють у ній обгорілий труп. Виявляється, що це не коваль, а хтось інший. Майор поліції Артем Нагорняк, який береться за розслідування, встановлює, що Борис Циганчук на запрошення професора Вознесенського поїхав на виставку власних робіт у Париж. Хто ж тоді згорів у його хаті? І чому професор Вознесенський приховує своє істинне обличчя?..

 

"Таємне джерело"  Андрій Кокотюха 

( видавництво "Навчальна книга - Богдан")

Рання осінь 1981 року. На Тернопільщині один за одним помирають партійні та комсомольські діячі. Причина смерті — випили джерельної води. І не простої: біля села, де знаходять тіла, є джерело Святої Варвари. Місцева легенда свідчить, що вода в ньому чарівна. Людям із чистим серцем продовжує життя, а лиходіїв убиває. Містика — чи хтось невідомий оголосив владі свою таємну війну? Яку таємницю приховує густий ліс, де тече таємне джерело? Розслідувати дивну справу доручено київському сищику Ігореві Князевичу. Так він опиняється в загадковому, відрізаному від великих міст селі Гайворон, де люди живуть за своїми законами й таких, як він, ох, як не люблять… "Таємне джерело" — детектив у стилі ретро, сюжет якого замішаний на українській готиці. А ще — історичний роман, котрий переносить читача у не аж таке далеке минуле. Хто пам’ятає ті часи, згадає, як на їхніх очах валилася радянська імперія. Ті, хто тих часів не застав, зрозуміють, чому вона розвалилася.

"Стіна", "Осінні ілюзії", Сергій Ухачевський

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

Бійки і пиятики, стрілянина і крадіжки, шантажі та погрози — ось та калейдоскопічна атмосфера, в якій живуть і борються герої детективних повістей “Стіна” та “Осінні ілюзії”, події котрих розгортаються наприкінці 80-х років минулого століття після розпаду Радянського Союзу.

 

"Мій дід танцював краще за всіх", Катерина Бабкіна

(Видавничий дім "Комора")

"Мій дід танцював краще за всіх" — серія оповідань, що складаються в єдину історію п’яти родин, діти з яких знайомляться в школі першого вересня в перший рік незалежності України та залишаються друзями на все життя. Від двадцятих років в Харкові і знищення театру Леся Курбаса через Голодомор, Другу світову, дев’яності й кілька хвиль еміграції до війни на Донбасі.

Ця книжка в першу чергу про прийняття минулого. Про те, як події та обставини впливають на нас незалежно від того, чи знаємо ми про них. Про тяглість і зв’язок поколінь, бажання любові та прийняття, самотність як наслідок або як причину. Про втрати – осмислені чи не осмислені, виправдані чи безглузді. Та, головне, про те, що навіть самотнім, відкинутим, поламаним теж можна вижити і жити, бо, попри все, завжди залишається можливість врешті стати щасливим.

"Дороги камени", Неля Шейко-Медведєва

(Видавничий дім "Комора")

"Доро́ги каме́ни" — перша книжка в сучасній українській літературі, написана як українською літературною мовою, так і живою лемківською говіркою. Це життєпис у поезії та прозі кількох поколінь людей, котрі втратили власну батьківщину, але зберегли свою самобутність, родинну пам’ять та побутову культуру.

"Такий шалений рік", Сергій Ухачевський  

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

Ця книга — розповідь про такі одвічні й людські почуття, як дружба, любов, честь, справедливість. Події розгортаються в Україні та за кордоном у 2013 році. Молоді люди, котрі пройшли бурхливі дев’яності роки, божевільні двохтисячні — з Помаранчевою революцією, кризами і вічними обіцянками покращення, опиняються перед вибором: боротись чи опустити руки перед катком владного свавілля. Свавілля, яке проникло в усі сфери суспільства – від правоохоронних органів до парламентських посад. Активні, успішні, працьовиті чоловіки, ровесники Незалежності, кидають виклик системі, що вже підходила до свого краю — осені 2013 року... Усе це відбувається на фоні загострених любовних почуттів, сценографій найпрекраснішого міста світу — Києва, "маленького Парижа" — Львова, фантастичних ірландських кліфів, неймовірних панорам польських Бескидів. Вони борються і перемагають, люблять і зазнають невдач, та не втрачають головного — духу свободи та відчуття дружнього плеча. Книга написана живою мовою, читається легко, на одному диханні.

"Фонетика тиші" (Перший том), Іван Андрусяк 

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

До першого тому вибраних творів відомого поета і дитячого письменника Івана Андрусяка увійшли твори, адресовані дорослим читачам. Три поетичні розділи показують творчу еволюцію автора: від декадентських віршів періоду легендарного літгурту "Нова деґенерація" (1990-і роки, збірки "Депресивний синдром", "Отруєння голосом", "Шарґа") через "розщеплення семантики" (2000-і роки, збірки "Повернення в Ґалапаґос", "Часниковий сік", "Писати мисліте") до медитативної пейзажно-філософської лірики (2010-і роки, збірки "Неможливості мови", "Книга трав, дерев і птахів", "Чорний лелека"). Проза представлена повістю-метафорою "Реставрація снігу".

"Цеглина", Тарас Федюк 

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

"Цеглина" — вибране одного з найважливіших українських поетів XX–XXI століть Тараса Федюка. 

Книга містить вірші, написані упродовж останніх п’ятдесяти років: від ранньої, в дечому наївної лірики, до нових іронічно-скептичних текстів. 

Діалог з пам’яттю, пошуки своєї землі, втеча і неможливість втечі — основні мотиви поезії Федюка. 

"Цеглина" — як наріжний камінь, як стіна із зітертими фресками, що проступають, ледь засвітить сонце, як глина, з якої виліплено світ.

"Хатідже Турхан. Султана-українка на османському престолі" (книга 2), Олександра Шутко

(видавництво “Навчальна книга - Богдан")

Матір’ю одного з нащадків славнозвісної Роксолани стала українка з Поділля - Надія, яка в гаремі султана Ібрагіма Божевільного отримала ім’я Хатідже Турхан. Вона жила в буремні роки середини XVII століття, насичені повстаннями у провінціях Османської імперії, бунтами яничарів у Константинополі. На жаль, постать цієї султани маловідома в Україні. Кандидат мистецтвознавства, автор науково-популярних книжок "Роксолана: міфи та реалії" (2015, вид. 2-ге 2016), "Листи Роксолани: любов та дипломатія" (2017) Олександра Шутко на основі історичних фактів, архівних матеріалів та досліджень турецьких, американських і західноєвропейських учених написала про Хатідже Турхан роман, що складається з трьох частин. Другий том присвячено рокам володарювання цієї султани в Османській імперії. Адже після страти свекрухи — великої валіде Кьосем — Хатідже Турхан стала регентом неповнолітнього сина — султана Мехмеда ІV і фактично керувала державою османів. За участі Хатідже Турхан відбувалися не лише державні призначення, а й аудієнції у султана послів з Азії, Африки та Європи. Велику увагу вона приділяла польсько-українським відносинам. Саме за її регентування гетьман Богдан Хмельницький отримав османський протекторат. Утім, невдовзі він перейшов на бік московитів. Але навіть це не зіпсувало його "дружбу" з османами. Хатідже Турхан стала останньою представницею "Жіночого султанату" в Османській імперії, засновницею якого була Роксолана.

"Хатідже Турхан. Султана-українка - покровителька козаків" (книга 3), Олександра Шутко

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

Третій том присвячено останнім двадцяти рокам життя цієї султани, яка заступалася за українське козацтво. Гетьман Петро Дорошенко не лише отримав протекторат її сина, Мехмеда Четвертого, а й об’єднав з ним свої сили задля походу на Кам’янець (нині м. Кам’янець-Подільський) і Хотин у 1672–1673 роках. Його наступником став гетьман Юрій Хмельницький.

Османи панували на Поділлі й після смерті Хатідже Турхан – до 1699 року. Останні роки її життя минули у протистоянні з невісткою, хасекі Гюльнуш, від якої захищала пасинків Сулеймана й Ахмеда, які були першими у черзі спадкоємців османського трону.

Валіде Турхан також відома як велика благодійниця. Після зведення грандіозної Нової мечеті у Константинополі вона опікувалася долею паломників до Мекки і Медини та спорудила мечеть на честь брата Юсуфа в місцевості, де Босфор впадає у Чорне море.

Валіде Турхан збудувала собі найбільшу гробницю у столиці Османської імперії, до якої – справжнє паломництво серед турків, котрі надзвичайно шанують пам’ять про неї.

"Калина січена", Марія Лавренюк 

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

Ця книга — історія кохання й становлення особистості дівчини, яка волею долі опинилася на лезі жорсткого протистояння ідеологій, націй, світів. Персонажі цілком реально сприймаються у вирі подій, що відбувалися на Тернопільщині впродовж найтрагічнішого десятиліття (1939–49), яке перекраяло не лише сім’ї, території, а й світогляди. Чорні жорна історії перетирали людей нещадно, та людяності знищити не змогли… Роман безумовно — любовний, але й соціальний, але й історичний, але й  психологічний… Для широкого кола читачів.

"Мед з дікалоном", Юрій Камаєв

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

Книга Юрія Камаєва - свого роду кишенькова енциклопедія визвольних змагань українців у ХХ столітті. Проте справжню цінність роману становлять не відомості про кількість ґудзиків на мундирі українського авіатора 1919 року, а промовисті свідчення про те, як "простий тутейший дядько стає бійцем", озброєний гурт — армією, а місцеве населення - нацією.

 

"Одробини", Петро Сорока 

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

Переблиски уяви та напрочуд точні спостереження характеризують цю, довгоочікувану шанувальниками творчості автора, збірку новел. Читаючи цю книгу - викристалізовуєш душу.

"Таємниця Ерделі", Олександр Гаврош 

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

Ця книга відкриває завісу життєпису, творчості, думок і прагнень оригінального й талановитого художника та письменника Альберта Ерделі.

Він народився й здебільшого творив на Закарпатті та, безперечно, був людиною світу. Подиву й захоплення гідний митець! Для широкого кола читачів.


"Улас Самчук: ескізи до творчого портрета", Сергій Синюк 

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

Найточнішу автобіографію письменник залишає у власних творах.

На сторінках романів Уласа Самчука - динамічний і загадковий життєпис одного з найцікавіших майстрів української прози ХХ століття.

"Благословен, хто йде. Климент", Леся Романчук-Коковська 

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

Цей роман - достовірна і захоплююча мандрівка у часи раннього християнства. Його читаєш як цікавенну історичну хроніку чи сагу й водночас як натхненний сакральний твір. Авторка психологічно точно передає всі нюанси поведінки і вчинків персонажів: римлян, еллінів, юдеїв... Від Риму до Александрії мандруватимуть і Текля, і Климент. Її вестиме голос любові, його - прагнення пізнання Істини. Для широкого кола читачів.

"Холодний вітер перемін", Ніна Фіалко

(видавництво “Навчальна книга - Богдан")

У звичайній сім’ї три сестри торують шлях у майбутнє. Вибір старшої зупинився на мальовничому Тернополі, де швидкими темпами будували бавовняний комбінат і заманювали дівчат перспективою не тільки гідної праці, а й наданням безкоштовного житла. Після закінчення училища молодші сестри успішно влилися в новий колектив і про краще життя не мріяли. Старша обрала іншу спеціальність і вважала, що людина створена для щастя і не повинна всю себе віддавати роботі. Йдучи за покликом серця, допустила непоправну помилку, яка стала чорною міткою в долі...

Холодний вітер перемін, що, як заморозки, вразили усе живе, приніс українцям розрив економічних зв’язків і занепад багатьох підприємств-гігантів. Жертвами недолугої державної політики стали тисячі людей, які залишилися без житла і роботи… Роман насичений багатьма подіями, які старше покоління пережило, а молоде має про них знати. Героїні кохають, народжують дітей, розлучаються, шукають і знаходять сенс буття.

Твір динамічний і захоплюючий. Для широкого кола читачів.


"Віскі для Бонда... Примітки перекладача", Ірина Бондаренко

(видавництво "Навчальна книга - Богдан")

Робота перекладача зазвичай непомітна для пересічних читачів. І це добре. Бо він - «сірий кардинал» перекладної літератури. Його праця, позірно легка й невигадлива, насправді марудна й копітка. У чому її специфіка? З якими труднощами стикається тлумач? Як саме перекладались біографія Стіва Джобса та звитяги Джеймса Бонда; нескінченні пригоди Чейзових гангстерів та вражаючі оповідання Рея Бредбері? На який психологічний вплив наражався перекладач, тлумачачи славетних «Маленьких жінок» Л. М. Олкотт чи містичну «Шарлатову літеру» Н. Готорна ? А ще ж були Едгар По, О'Генрі та інші визнані майстри слова... У цій книжці детально описуються особливості роботи тлумача, наводяться промовисті уривки з перекладених творів, аналізується їхня стилістична та лексична своєрідність.

"Анна. Дилогія або Біла Королева", Валентин Соколовський

(видавець Бихун В.Ю.)

Книга розповідає про королеву Франції, дочку Ярослава Мудрого, Анну. Вона - прамати кількох десятків королів і принців крові династії Капетингів, першої французької династії, яка не переривалася і простежується протягом усієї історії країни. Автор відтворює її щоденне життя за королевськими грамотами та іншими документами доби з архівів Франції. У долі героїні роману особисте переплетене з державним. Любителям світової і вітчизняної історії, тим, кого цікавить життя славетних.

"Братство. Документальний роман за матеріалами слідчої справи Кирило-Мефодіївського братства",   Олег Криштопа

(видавництво "Вавилонська бібліотека")

Документальний роман, побудований на основі матеріалів слідчої справи Україно-Слов’янського (Кирило-Мефодіївського) товариства: протоколів допитів, очних ставок, зізнань, доносів та донесень. У книзі оживають братчики, молоді люди, що несподівано опинилися в руках політичної поліції й по-різному пройшли випробування: вічно роздвоєний у всьому Пантелеймон Куліш, боязкий інтелектуал Микола Костомаров, невільник честі Микола Гулак та іронічний Тарас Шевченко.

Тут оживають і герої з потойбіччя: керівник Третього відділу граф Орлов, шеф жандармів Дубельт, київські губернатори Фундуклей та Бібіков, цар Микола І.

Врешті, якщо прочитати історію ще раз й уважно, то в ній проступає відомий біблійний сюжет: з Юдою і тридцятьма срібняками, Петром, який тричі відрікся, Пилатом, що вмиває руки, та Месією.

"Книга сили. Воля", Валентин Терлецький

(видавництво "Кальварія")

"Книга Сили" - це художнє дослідження легенд і феномену українського козацтва від його зародження до теперішнього часу, що ґрунтується виключно на реальних подіях, маловідомих фактах та численних загадках. Напружений сюжет, карколомні пригоди, знакові постаті, нерозгадані до цієї пори таємниці запорозьких характерників — все це створює абсолютно новий погляд на минуле українських лицарів, дає несподівані відповіді на болючі питання сьогодення, призводить до переосмислення української історії та допомагає повірити у майбутнє нашого народу.

Серед героїв першого роману серії "Книга Сили. Воля" не лише такі знакові імена, як Дмитро Байда-Вишневецький, Іван Підкова, Семерій Наливайко, Самійло Кішка та інші, а й багато майже невідомих широкому загалу козаків та козацьких старшин.

У цій книзі немає жодного вигаданого персонажа, жодної вигаданої події, жодного вигаданого явища. Усе це колись відбувалося в реальності. І все це тепер має стати відомим, бо "прийшов час"…

 

"Квіти на снігу", Надія Гуменюк

(видавництво “Клуб Сімейного Дозвілля)

Авдієві ніколи не забути своєї коханої Соломійки. Колись він не встиг урятувати її. Тепер чоловік живе як відлюдник, неподалік тієї самої криниці, що забрала Соломійчине життя… Та цього разу він рятує незнайомку, приречену на смерть у ній. Врятована - донька художника, який загадково загинув у своїй майстерні. Дівчина випадково відшукала батькові картини в будинку Немолюків, один з яких відняв у Авдія найдорожче. Час повертати борги минулого, час віддавати вкрадене, час розставляти все на свої місця… Ніщо не минає безслідно, все має своє продовження - такий лейтмотив роману, сучасної варіації біблійної притчі про Авеля та Каїна.

 

"Квітникарка",  Ніка Нікалео

(видавництво "Клуб Сімейного Дозвілля")

Вікторії завжди здавалося, що її шлюб щасливий та безтурботний. Але одного разу вона переконалася у зраді чоловіка на власні очі. І якби не найкраща подружка Мар’яна, Віка ніколи б не наважилась на зміни, адже з чоловіком їх пов’язує син. Вікторія знаходить у собі сили жити далі, творить себе, закохується і мріє про нову родину, про ще одну дитину, донечку. Їй постійно сниться дівчинка, яка здається знайомою і кличе Віку мамою, що її страшенно лякає і бентежить. Та життя жінки летить шкереберть, коли під час гінекологічного огляду в неї виявляють пухлину. Лікувати її береться гінеколог з бездоганною репутацією та жахливим характером... 


"Карпатське танго", Тетяна Пахомова

(видавництво "Клуб Сімейного Дозвілля")

Усі ми прагнемо свободи зовнішньої і внутрішньої. Для майбутнього медика Андрія з глухого карпатського села Ізабель стала тією, яка відкрила йому світ. Він - простий український хлопець, вона — красуня-кубинка. Здавалося, їхні серця поєднали вищі сили, подарувавши ту саму омріяну свободу, якої так бракувало в СРСР. Ізабель завжди була поруч під час численних Андрієвих мандрівок. Поки він невпинно вчився, аби стати професійним пластичним хірургом, вона підтримувала його, виховувала їхніх дітей, була дороговказом для нього. І коли її життя обірвалося, він відчув, що втратив усе… Андрій намагається відшукати своє місце у світі. Та родове коріння у містичний спосіб змінює його долю… 

"Де немає Бога", Макс Кідрук

(видавництво "Клуб Сімейного Дозвілля")

Люди - соціальні істоти. Існування суспільства неможливе без співпраці, розуміння та дотримання справедливості. Та чи існує це все поза соціумом, коли людина опиняється на межі життя та смерті?

Доведена до відчаю українка з великою сумою грошей, яка ігнорує дзвінки від чоловіка. Росіянин-пілот, який намагається приборкати аерофобію після загибелі коханки в катастрофі рейсу MH17. Найвідоміший політик Баварії на піку кар’єри, який ненавидить свою роботу. Гравець американської Національної футбольної ліги, життя якого розвалилося після одного невдалого розіграшу. Таємний папський кардинал, який прямує до країни, де офіційно не існує Католицької церкви... Незнайомці з різними долями. Єдине спільне для них - рейс 341, і він веде до найбільшого випробування у їхньому житті.

"Де немає Бога" - новий роман Кідрука - спроба збагнути, чи є всередині нас щось таке, що втримує від перетворення на звірів у місці, де не діє мораль, у місці, де немає Бога. 


"Крути 1918", Костянтин Тур-Коновалов

(видавництво "Клуб Сімейного Дозвілля")

Вони хотіли кохати та жити, але взяли до рук зброю та стали на захист Батьківщини. Січень 1918 року видався по-справжньому холодним. От-от на Київ мали рушити більшовицькі загони. Сини генерала контррозвідки УНР Андрій та Олекса опиняються серед оборонців залізничної станції Крути. Такі схожі, але й такі різні брати, обоє до нестями закохані у курсистку Софію, брати без роздумів рушили захищати Україну. Раптом стається непередбачуване: спалахує повстання на заводі "Арсенал". І на боротьбу із заколотом направляють елітні боєздатні частини. Супроти вишколеного війська Муравйова на станції Крути лишаються тільки необстріляні студенти і юнкери. Ходять чутки, що серед українських загонів є агент більшовиків, який передає інформацію "червоним". Андрій ще не знає, що йому добре відоме обличчя зрадника… У горнилі бою, не шкодуючи власних життів, змагаючись за незалежність та любов. Сто років тому, як і сьогодні, без страху та сумнівів вони підуть у бій захищати найдорожче…

 

"Політ ворона. Доля отамана", Ганна Ткаченко 

(видавництво "Клуб Сімейного Дозвілля")

Змалку Грицько вирізнявся серед однолітків своєю силою та нестримним бажанням верховодити. Увесь Цареборисів дивувався, що то за чоловік росте. Мав сталеву волю, гострий розум та непримиримість до несправедливості. Старі діди, бачачи щоденні Грицькові витівки, інколи казали: "Росте майбутній отаман. Справжній характерник". А коли настав час боронити рідні терени від "червоних", Грицько із шаблею пішов на ворога. Він, "Чорний ворон" Теплинського лісу, той, кого не брали кулі, став страшним сном для ворогів. Невловимий, безсмертний - казали, мати заговорила його від смерті. Але погибель не завжди приходить від кулі…


"Тримайся за повітря", Марія Ткачівська

(видавництво "Клуб Сімейного Дозвілля")

Перше кохання стало для Соломії і першим розчаруванням. Художник Андрій був для неї єдиним, а вона для нього - однією з багатьох. Тож, коли трапилася можливість поїхати на заробітки в Португалію, Соломія довго не думала. Але добре там, де нас нема: Португалія одразу ж починає випробовувати Соломію на міць. Виснажлива дорога, нелюдські умови проживання та тяжка робота у теплицях сеньйора Родріґеса з ранку до ночі - закордонний рай виявляється справжнім пеклом. Останньою краплиною стає раптова хвороба Соломії. І тієї миті, коли здається, що чекати на допомогу немає від кого, з’явиться він. Той, хто допоможе втриматися там, де так легко впасти…


"Останній спадок", Андрій Новік

(видавництво "Клуб Сімейного Дозвілля")

Дивний дерев’яний куб - дідів спадок студенту Максимові Підгірському. Спадок, який Максим передав своєму викладачеві старослов’янської міфології Далібору Кравцю. Передав і… зникнув назавжди.

Далібор знайшов усередині куба зашифроване послання глаголицею. Чоловік не знав, що з тієї миті на нього відкрито смертельне полювання. Дві потужні організації, які роками намагаються знищити одна одну, розпочали запекле змагання. І мета обох - знайти Далібора якомога раніше. Бо лише він має ключ до загадки містичного спадку… 

 

У другому етапі кожен експерт обере з цього списка трьох претендентів на перемогу в Премії. Таким чином фіналісти, котрі пройдуть у третій етап, будуть представлені на розсуд читачів у бібліотеках майже по всій Україні. Під час цього голосування і визначиться остаточний переможець. 

Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" заснована телеканалом “Еспресо”. Її презентація відбулася 18 травня 2017 року в рамках Книжкового Арсеналу в Києві. Премія покликана відзначити найкращі українські сучасні літературні новинки року, підтримувати інтерес до читання вітчизняних авторів. Допомагати читачам обирати цікаві книжки, а видавцям знаходити шлях до читачів. Переможців Премії оголосять наприкінці листопада 2019 року в ефірі телеканалу “Еспресо” і на сайті “Espreso.TV.”

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
Більше новин