Сепаратистська символіка: Від триколора з котиками до ведмедя з балалайкою

14 червня, 2014 субота
06:00

Прихильники терористичних організацій ДНР та ЛНР з усіх сил намагаються видавати свої квазі-держави за справжні з усією необхідною символікою, але навіть з «символікою» все складається курйозно і безглуздо

Починаючи «русскую весну», сепаратисти Донбасу очікували швидкого пришестя Путіна та «ввічливих людей», а тому не надто переймалися власною символікою, використовуючи славнозвісний «аквафреш» запозичений, до речі, імператором Петром І у загниваючих західних голландців, у перетасованому вигляді.  Однак, коли стало зрозуміло, що Путін приєднувати Донбас до РФ аж ніяк не квапиться, було проголошено ДНР та ЛНР, для кожної з яких було намальовано власний «державний прапор».

І в Донецьку, і в Луганську за основу взяли той самий голландсько-петрівський триколор, замінивши в ньому верхню білу смугу своїм «регіональним» кольором. Вибір російського прапору пояснюється не лише «русскостью» самопроголошених терористичних республік. Якоїсь альтернативної символіки ані для Донецька, ані для Луганська, окрім тієї, що офіційно існувала в незалежній Україні, просто не було. Донбас як окреме регіональне явище з’явився лише в 20-х роках минулого століття. В Російській же імперії різні території нинішніх Луганської та Донецької областей входили в різні адміністративно-територіальні одиниці – Катеринославську, Харківську губернії, область Війська донського, тощо. Тому і ніякої окремої символіки просто не існувало, за винятком гербів деяких повітових міст. В СРСР місцевій символіці особливої уваги не приділяли, а використовувати символіку часів незалежної України проросійські терористи, звісно, не можуть з ідеологічних міркувань.

Таким чином прапором ДНР став російський триколор з заміною білого на чорне. Чорний колір символізує «плодородну землю Малоросії та вугілля Донбасу» одночасно, синій – воду азовського моря, а червоний, звісно, кров пролиту за свободу. Сепаратисти стверджують, що такі кольори мав прапор Донецько-Криворізької республіки, хоча жодних історичних підтверджень цьому немає. На справді ж деенерівці використали прапор проросійської сепаратистської організації «Донецька республіка», створеної відносно недавно після перемоги Помаранчевої революції.

Окрім «чистого» триколора використовується і прапор з гербом. Тут сепаратисти також не виявили оригінальність, взявши в якості власного герба російського двоголового орла, що тримає в руках гасло «Донецкая Русь» (черговий оксюморон сепаратистів - Русь була Київська, Галицька, Чернігівська, Новгородська, Червона, біла і навіть Московська, але аж ніяк не Донецька). На грудях в орла червоний щит з символом Києва – архистратигом Михаїлом. Правда, полум’яний меч архангела намалювали чомусь синім. Певно рука міфологічного створіння символізує караючу длань «Газпрому».

Чому донецькі сепаратисти вирішили помістити на щит саме Михаїла сказати важко, раніше він ніколи не вважався символом ані Донецька, ані Донбасу. Але вийшов черговий конфуз – на російському двоглавці є герб власної столиці Москви з Георгієм Переможцем, і це логічно. Якщо деенерівці використали герб Києва, за такою ж логікою, то виходить, що вони борються за незалежність від «київської хунти», символічно визнавши її верховну владу.

До речі, двоголовий імперський орел, як і петрівський триколор, не є власне російським винаходом, а був отриманий московським царем Іваном ІІІ в якості приданого від Візантійської імперії разом з племінницею останнього константинопольського імператора Софією Палеолог.

Що стосується Луганська, то там змавпували усю донецьку символіку, замінивши лише незначні деталі. Прапор ЛНР такий же, як і у ДНР, але чорна Донецька смуга замінена блакитною. За словами сепаратистів, блакитний колір на прапорі – це колір історичного прапора Луганської області. Правда, єдиний відомий «історичний прапор» Луганщини – це офіційний прапор часів незалежності, затверджений 1998 року і він не блакитний, а синій.

Свій герб терористи з ЛНР взагалі брутально зкопіпастили з російського, і не морочили собі голову перефарбовуванням його з золотого в срібний, як це зробили в ДНР.

За донецькою схемою сепаратисти наплодили десятки прапорів для усієї омріяної Путіним віртуальної Малоросії. Вийшла така собі "федерастична" веселка з різнобарвних триколорів. 

В прапор ХНР додали «зелені»

Знамено ДпНР прикрасили пурпуром

До стягу ОНР додали жовтизни

На ЗНР фантазія колористів-сепаратистів вичерпалася

З прапору ХНР прибрали червоний

 

Стяг МНР отримали шляхом перегортання символа ХНР догори дригом

Але є й альтернативний варіант, де замість жовтого чорний.

Власне хаотична ситуація з символікою відображає і хаотичне скупчення різних терористичних угруповань на Донбасі, які то заявляють про об’єднання чи то в федеративну, чи то в конфедеративну Новоросію, то воюють один з одним, влаштовуючи замахи і арешти. Визначитися з єдиним прапором для усієї «Новоросії» терористам також виявилося не під силу. 

Першим з’явився прапор Новоросії від «народного губернатора» Павла Губерєва. Колишній «дід Мороз» використовує червоний стяг з синім андріївським хрестом на білому тлі. В інтернеті вже давно обстібали маже повну тотожність губарєвського символа Новоросії з прапором «конфедератів» під час громадянської війни в США. Не виключено, що Губарєв просто об’ївся славнозвісних наколотих апельсинів від таємних агентів ЦРУ, які і навіяли «народному» взяти прапор американських сепаратистів.

Прапор конфедератів

Прапор «Новоросії»

Ще одним варіантом прапору «Новоросії» став жовто-біло-синій стяг з двоголовим орлом, але більшість сепаратистів його не вподобали через наявність «бандерівських» кольорів та наявність блискавок в лапах у орла, що нагадало сепаратистам герб ненависних «піндосів».

Згодом в інтернеті навіть оголосили конкурс на прапор «Новоросії», запропонувавши аж 11 варіантів, до яких згодом додалися й нові шедеври прапоромалювання.

Є серед запропонованих і особливо талановиті варіанти:

Певно автора цього проекту надихнув прапор Південно-Африканської республіки.

А цей варіант русского Юніон-Джека

В цьому варіанті імперський двоголовий орел більше схожий на грифона-мутанта, а котик поруч з чорним "зеленим чоловічком" певно символізує лагідність і няшність "новоросов"

Є навіть відеопрезентації, де прапор "Новоросії" народжується від сполучення георгієвської стрічки та кримського триколору.

Творцям нової символіки для терористів залишається лише порадити скористатися концепцією герба від живого класика української "ізящної словєсності".

Але не прапорами єдиними живуть сепаратисти на Донбасі, яка ж держава без гімна? І для ДНР з ЛНР такий гімн був написаний. 

Виконавцями, а за деякими даними і авторами, цього музично-пафосного шедевру з назвою «Вставай, Донбасс!» виявивилася донецька панк-група «День Триффиддов», учасники якої є одночасно і панками і анархістами. Чому панкоанархісти раптом вирішили зайнятися такою нехарактерною для себе справою як гімнописанням, питання відкрите. Але, окрім запиляних кліше про «подъем с колен», «свободу обрести» і «возродится Отечество» гімн  Донбасу містить і свіжі поетичні рішення. Як от наприклад: «Донбасс устал, но духом он не пал, к земле прижался лишь передохнуть» або «возьми всю силу матушки-Руси и мир увидит твой гигантский рост».

Окрім «Вставай, Донбасс!» панкоанархісти виконують і інші шедеври, кожен з яких теж міг би претендувати на статус гімну сепаратистів, бо в них є усе, що так люблять маргінали – матюки, Москва, Православіє і, звісно, «загадочная руская душа»:

«И жрет нас новая эпидемия
Вырос х.. там, где было здравоохранение
Страна ждет героев и дебилов рожает
Ждем урожая и х…ю пожинаем
Какое в п… "Формирование Личности"???
Я убежден в своей аполитичности!»

«Под Кремлёвской звездой
Да под Спасскою башнею
Под Кремлёвской стеной
Да под Красной площадью.
Есть что-то нечто, чего не понять
Есть что-то нечто, чего не потрогать
Есть что-то страшное, чего не унять
Было что-то славное, чего не припомнить».

«Нынче весна славная
Весна Православная
Обними меня.
В смиренном послушании
Прими с покаянием
Своего дитя».

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:42
Live
Наживо
Ввечері 26 квітня Росія атакувала Україну ракетами
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
Більше новин