Ексклюзив

«Зілупська народна республіка» або який він латвійський Донбас

27 вересня, 2014 субота
06:00

«За Ригою необхідно залишити Міністерство закордонних справ і Міністерство оборони. А всі інші функції передати в Латгалію. У нас вже є багато регіональних утворень: суд, прокуратура, поліція, комітет планування, куди входять всі керівники самоврядувань Латгальського регіону - вони можуть виконувати функції Кабінету міністрів. А головне, що потрібно, - замкнути на свій Латгальскій банк частину доходів від транзитних потоків. Від Зилупе до Вентспілса вантажі 30% шляху проходять по Латгалії. Законодавчі органи Латгалії вирішуватимуть, які стягувати податки та їх обсяг, якою мовою вчити в школах, якою мовою говорити в дитячих садках, як будувати прикордонні відносини з Росією і Білорусією».

Такі заяви російських націоналістів в Латвії дуже нагадують заяви сепаратистів з «ДНР та «ЛНР» в Україні.

Історична довідка:

Латгалія або Латгале - східний край Латвії. Займає приблизно 1/4 частину території країни. Етнічний склад населення на початок 2010 року: латиші - 46,0%, росіяни - 38,9%, поляки - 6,8%, білоруси - 4,9%, литовці - 0,6%. Латгалія приєднана до Російської імперії в 1772 році після першого поділу Речі Посполитої, адміністративно увійшла до складу Вітебської губернії.

У другому за чисельністю населення після Риги латгальському Даугавпілсі латиші представлені в меншості. Та ж ситуація в Резекне, Мадоні і Лудзі. Значна частина латгальців латиського походження - православні. У багатьох слов'янські прізвища з додаванням "s" на кінці (останній радянський перший секретар компартії Латвії був латгалець Горбуновс).

Історик і творець «Європейського російського руху в Латвії» Ігор Ватолін, вказав, що в найближчі два роки держава може зіткнутися з першими двома фазами реалізованої Росією «гібридної війни»: спочатку ведеться пропагандистська обробка людей, а потім організовуються групи для захоплення адміністративних будівель і проголошення «республік». «Прокремлівська пропагандистська машина буде на повну потужність розповідати про те, як у Латвії відроджується фашизм, в російських школах утискають дітей та ін. Наступна фаза, як на південному сході України, полягає в тому, що місцеві активісти займають будівлі і проголошують там, приміром, «Зілупскую народну республіку», - вважає Ватолін. (Зілупе - місто в 3 км від російського кордону. 60% населення - російськомовні)

Ще один ватажок сепаратистського руху в Латвії Володимир Ліндерман (партія «Зоря») всіляко підтримує ідею проголошення «Зілупскої народної республіки». «Я двома руками «за». Тільки назву поміняємо на Сінереченска народна республіка. (Zilupe = zils, синій + upe, річка).

Володимир Ліндерман, Євген Осипов та Іларіон Гірс провели акцію біля посольства Росії в Ризі на підтримку російської військової агресії в Україні.

Ліндерман заявив, що на південний схід України вирушила група російських добровольців з Латвії, які мають намір надавати підтримку терористам «ЛНР» і «ДНР».

На території України в рядах сепаратистів воюють як мінімум троє жителів Латвії. Наприкінці серпня на різних інтернет-ресурсах з'явилося відео з виступом «Сивого» і «Васька», які закликали жителів Латвії взяти участь у військових діях на півдні України.

«Сивий», він же - В'ячеслав Висоцкіс, колишній студент Латвійського університету, його мати - Олена Висоцька - відомий тренер з плавання. Прокоментувати дії сина вона не змогла.

«Васьок» або Валентин Мілюцин жив ​​у маленькому селищі під Лудзею. Жителів там майже не залишилося - пара десятків пенсіонерів та любителів випити. «Васька» знали всі. Сусіди розповідають, що давно його не бачили, оскільки він перебрався в Ригу, а тепер, як стало відомо, в Україну. У селі все ще живе його мати. Відомо, що обидва сепаратиста перебували в партії націонал-більшовиків.

Російське посольство займається організацією поставок бойовиків на війну проти України. Найманцям обіцяють 1500 євро за кожного вбитого. Таку інформацію отримало Латвійське телебачення від жителів Латгалії, де переважно проживають російськомовні жителі Латвії, передає місцевий портал Lsm.lv.

Незважаючи на те, що жодна радикально налаштована політична група в Латвії не зізнається, що справді займається вербуванням найманців, їх підтримують, націонал-більшовики Володимира Ліндермана. А «Русский союз» Тетяни Жданок каже, що вони розуміють тих жителів Латвії, які хочуть поїхати воювати на Донбас, щоб "захищати" там росіян.

Суд Центрального району Риги відправив під арешт тёмношкірого активіста націонал-більшовиків, громадянина Латвії Бенеса Айо. Проти Айо розпочато кримінальний процес у зв'язку із закликом до насильницького повалення державного ладу та ліквідації незалежності Латвії. Раніше Бенес був висланий з України за недотримання трирічної заборони на в'їзд в країну після участі в кримських подіях.

«Ми повинні врятувати народ від неонацистів, які пошили в дурні українців», - заявив активіст, додавши, що надалі має намір відправитися в «вируючі» українські регіони. «Візьмемо Донбас, Харків і підемо на Київ», - резюмував Бенес.

Участь жителів Латвії у військових діях на Україні на стороні сепаратистів може бути прирівняна до терористичної діяльності. З такою заявою виступив міністр внутрішніх справ Ріхард Козловскіс. В інтерв'ю Латвійському телебаченню він у той же час визнав: «Поки не можна сказати, що наші люди активно підтримують сепаратистів. При цьому він зазначив, що найбільш активно дії повстанців схвалюють окремі представники «Конгресу негромадян».

Активісти цього «Конгрессу» ще до анексії Криму та самопроголошення «республік» України підняли питання про незалежність Латгалії.

Нещодавно російські націонал-більшовики провели біля посольства Латвії в Москві пікет «Латгалія - російська земля!». Учасники акції вимагали «припинити переслідування росіян і відновити їхні політичні права».

 

На думку професора кафедри політології латвійського університету Юриса Розенвалдса, в світлі останніх подій суспільство в Латвії розділилося на два табори. І небезпека повторення кримського сценарію дійсно існує. «Приклад України, приклад Донецької та Луганської областей показав, що при такій досить активній діяльності сусіда і, вкладаючи в це певні кошти, можна домогтися багато чого», - вказав політолог.

«Жителі Латвії масово приймають російське громадянство. Кожен 50-й житель Латвії - громадянин Росії. Число володарів паспортів з двоголовим орлом росте рік від року», пише «Российская газета».

Прапор Латгалії

Нічого спільного з прапором Латвії

Спроби дестабілізувати ситуацію в Латвії та роздмухати сепаратистські настрої робляться спецслужбами Росії постійно. Наприкінці липня 2011 в другому за величиною місті Латвії - Даугавпілсі, громадянин Росії розвісив на зупинках громадського транспорту листівки російською мовою. В них детально розповідалося, як латиські націоналісти знущаються над російськими жителями Латвії, влаштовують холокост щодо росіян, винні в нинішньому тяжкому економічному становищі країни.

Вимагалося зробити російську мову другою державною і змінити державний лад, створити на території Латвії автономні республіки Курземе, Земгале і Латгалію. Латгалія (з центром саме в Даугавпілсі) була названа російською територією, окупованою латишами. Внаслідок цього, її слід передати Росії.

Стосовно затриманого розповсюджувача листівок було порушено кримінальну справу за статтею про дії, спрямовані на розпалювання національної, етнічної чи расової ненависті та публічні заклики до підриву територіальної цілісності Латвії.

Читайте також: Який він естонський Донбаc

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:39
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію терміново евакуйовують дві лікарні
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
Співачка померла під час концерту, спіткнувшись об сукню
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
Більше новин