Чому 24-й батальйон ЗСУ "Айдар" штурмує не ворога, а Генштаб?

9 лютого, 2015 понедiлок
16:48
Зміст

Як так сталося, що, коли на фронті ціною гірких втрат одні відчайдушно стримують наступ агресора, у тилу у самому Києві під Міністерством оборони інші безкарно розпалюють багаття війни, нібито протестуючи проти рішень Генерального штабу

Що це: диверсія, зрада чи підступи ворога? Відповідь дає розслідування, проведене програмою Еспресо.TV "Репортажі та розслідування" з Артемом Шевченком.

"На позициях у нас и днем и ночью обстрелы, сейчас идет  минометный огонь, с танчиков стреляют, АГСами кроют, подходят даже пешком, приходят гости и со стрелкового оружия, гранатометы идут в ход", - розповідає один з бійців "Айдару" з передової.

І в перших, які воюють на Сході, і в других, які палять шини у Києві, - однакові шеврони на рукавах. "Айдар" названий іменем мальовничої річки на Луганщині та сформований винятково з майданівців як 24-й батальйон територіальної оборони Збройних сил України. Тепер цей підрозділ - спеціальний 24-й штурмовий батальйон. От тільки чомусь деякі його бійці штурмувати вирішили не ворога, а будівлі свого ж Генштабу і Міністерства оборони. 

Причиною цього ганебного дійства стало нібито обурення айдарівців звісткою про нібито розформування їхнього героїчного батальйону. Більш того, колишній командир заявив, буцім-то українським артилеристам наказали стріляти по позиціям "Айдару". Мовляв, свої ж хочуть знищити.   

"Свої в своїх стріляють. Артилерія працює по позиціям батльйону  "Айдар". 92-га бригада залишила свої позиції, а зі старого "Айдару", де дислокуються інші підрозділи Міністерства оборони, був артилерійський вогонь по позиціях батальйону Айдар в місті Щастя", - заявив колишній командир "Айдару" Сергій Мельничук.

Сергій Мельничук

Звісно, бійці “Айдару” постійно знаходяться під обстрілами на передовій. Однак інформацію про умисний дружній артилерійський вогонь айдарівці з передової спростовують.

"Обстріл, дійсно, був учора вночі, обстріл був з боку терористів і сепаратистів, з боку, який контролюється Російською Федерацією", - заявив в.о. начштабу "Айдар" Тімур Баротов.

"Та же 92-я бригада находится в зоне дислокации своей, и, проезжая мимо блокпостов, я видел этих людей, и никаких претензий их к нам и нас к ним не было", - зазначив перший заступник командира батальйону Ігор Ріцько.

Багаття під Міноборони - це вже не перший скандал, пов’язаний з батальйоном. Бійці у камуфляжі із шевронами “Айдару” періодично потрапляли у різні неприємні історії. У фронтовій зоні для них традиційні звинувачення у мародерстві. Але і в тилу встигли відзначитися. Так, зухвало перегородивши Бориспільску трасу, бійці батальйону нападали на інші автомобілі, брали участь у сутичках в центрі столиці, силою допомогали втекти від правосуддя підозрюваному у корупції керівникові "Укрспирту" Лабутіну.  І взагалі, деякі айдарівці "забруднилися" у цілій низці скандалів із силовими захопленнями - як нині кажуть - віджимами підприємств. 

"Керівництво "Айдару" абсолютно створене за фінанси Каськіва, це абсолютно його "дєтіще". Владислав Каськів завжди називав своїм шефом Сергія Володимировича Льовочкіна, він цього не приховує, його оточення не приховує, мені йдуть погрози і далі", – заявив підприємець Олександр Ногачевський.

Але безлади із перекриттям доріг і підпалом шин під міністерством оборони під час наступу противника по всьому фронту стали вже останньою краплею. Фактично організатори цієї ганебної провокації підлили багаття у полум’я війни, зігравши на руку агресору.

Насправді ж батальйон "Айдар" ніхто не розформовував. Провели хіба що формальну зміну номеру військової частини. "Суть заключается в том, что 24-й батальйон так и остается 24-м отдельным штурмовым батальйоном, изменяется только номер названия полевой почты войсковой части, и больше ничего. Все остальное: расположение, техника, люди - все остается на том же уровне. Людям ничего не нужно переоформлять, выходить из одной части в другую, полностью сохраняется денежное довольствие, и штат не меняется", - заявив в.о. командира батальйону "Айдар" Євген Пташник.

Колишній командир батальйону, а нині депутат парламенту, підполковник Мельничук, виявився не готовим поміняти посаду комбата на крісло депутата і робив все, аби зберегти вплив на бойовий підрозділ, проштовхуючи на посаду командира свою людину. Це, власне, і спричинило конфлікт. Та коли це не вдалося -  Мельничук подав рапорт для повернення на військову службу: "Мій рапорт третю добу лежить без підпису. Це доводить ще раз те, що бояться пускати мене на передову, тому що знову будуть плакати міліція, прокурори і судді, які там знаходяться"

Мельничук власне не приховує, що йому більш до вподоби не бойова робота і командування підрозділом на фронті, а конфлікти з міліцією, прокурорами і суддями. Він навіть заявив про готовність відмовитись від депутатства, аби мати всі законні підстави для повернення на військову службу.

"Я написав заяву на міністра оборони і звернувся, щоб мене відновили назад, що я повертаюся в батальйон, прошу повернути мене на попереднє місце служби, що я буду писати заяву про складання депутатських повноважень", - зазначив Мельничук.

Найсумніше те, що бійцям на передовій не принципово, хто стане командиром батальйону: чи то Пташник, чи Мельничук. Їх турбують зовсім не брудні інтриги, а повсякденна бойова робота. Зокрема і те, що значна кількість добровольців досі не оформлені як військовослужбовці Збройних сил.

"У нас есть люди, у которых по два ранения, контузия, они не оформлены. Их вот наши командиры только-только оформили. А они-то приходили, когда Мельничук был. Это что, наша забота?Наша забота - нам дали команду, как было при Мельничуке, как сейчас при другом комбате, дали команду на 29-й пост, все - мы пошли туда. Или еще куда-то послали - куда послали, туда мы и пошли - разницы нет. Но мы не должны заниматься этим", - розповідає командир відділення батальйону "Айдар" Микола Семеняка.

А ось тих своїх колег, які воюють не з терористами, а з Міністерством оборони, бійці "Айдару" чекають на передовій. 

"Не ходите там по Генштабу. Возьмите нормально устав, закон вооруженных сил и прочитайте, кто где должен находиться. Если мы все в "Айдаре", будьте любезны, займите свои места. Мы ж все-таки как-никак вооруженные силы Украины, а не какое-то подразделение, которое бегает, или как нас называют - батальйон "отжим", - розповів боєць "Айдару" з позивним "Малиш".

Наразі ж, за віджим батальйону депутата Мельничука одноголосно виключили з парламентської фракції. Перед цим її лідер Олег Ляшко написав гнівний допис на своїй сторінці у мережі "Фейсбук": "Це горить Міністерство оборони. Підпалили його ті, хто називає себе айдарівцями. Підпалили тому, що колишній командир батальйону Сергій Мельничук, який на моєму горбі став народним депутатом України, вимагає поставити свою людину на посаду комбата. Це диверсія. Під час війни за таке розстріляли б".

А поки в Києві тривають політичні інтриги, справжні захисники-айдарівці гинуть на передовій. Одна з ракет "Граду" у селі Трьохізбенка на Луганщині забрала життя одного з найкращих бійців-айдарівців. 

"Здесь погиб наш побратим Сергей, позывной “Седой”. Прямое попадание. Вот осколки "Града", - розповідають бійці.

“Сєдой” був волонтером, а згодом сам вступив до лав батальйону “Айдар”. Тож хотілося б, аби про героїчний батальйон згадували  за військовими подвигами таких людей, як “Сєдой”, а не за ганебними діями тих, хто у військовий час підпалює власне ж Міністерство оборони.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.34
    Купівля 39.34
    Продаж 39.84
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
4 травня
19:13
У Чехії відбувся мітинг проти заїзду проросійських байкерів з нагоди закінчення Другої світової війни у Європі
18:54
Оновлено
Мустафа Джемілєв
В аеропорту Кишинева затримали помічника Мустафи Джемілєва, занесеного Росією до "списку терористів"
18:52
Міністерство оборони України
Міноборони запустило онлайн-калькулятор грошового забезпечення бійців ЗСУ. Функції сервісу
18:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 4 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
18:38
ДТП
BMW з громадянами України й Білорусі влетів в дерево у Варшаві: усі загинули
18:29
старовинний гарман, Херсонщина
Військовий ТрО передав херсонському музею старовинний артефакт, який знайшов в одному з селищ області
18:12
на фото: Майк Джонсон
"Конгрес має вищі пріоритети перед виборами", - консерватори в сенаті закликали Грін відмовитись від спроби усунути Джонсона
18:02
OPINION
Борислав Береза
Арешт російських активів: гроші в обмін на відмову від окупованих територій
17:59
Оновлено
"Олександрія" - "Рух" 2:2 (4 травня 2024 року)
"Рух" зіграв в бойову нічию з "Олександрією", "Оболонь" здолала ЛНЗ: результати і розклад матчів 27-го туру УПЛ
17:57
Оновлено
Обстріл, Харків
Росіяни вдень обстріляли три села Харківщини: загинув чоловік, госпіталізовано жінку
17:52
Оновлено
новини Львівщини
Росіяни ракетою вдарили по промзоні Харкова: є 5 поранених
17:45
Оновлено
Окупанти атакували ракетами Одеський район: поранено трьох цивільних
17:41
Оновлено
порошенко зеленський
У Росії оголосили в розшук Зеленського, Порошенка та командувача Сухопутними військами Павлюка
17:16
обстріл, ППО
На Дніпропетровщині ППО збила ворожу ракету
17:06
Оновлено
ФСБ
Спецслужби РФ готують провокації у Москві чи Санкт-Петербурзі, щоб потім затримати "мусульман з вибухівкою": попередження від "Атеш"
16:56
Білгород, наслідки сходження боєприпасу
У Білгороді боєприпас з літака "аварійно зійшов" на приватний сектор: є руйнування та поранені
16:43
Мексика туризм
У Мексиці знайшли тіла трьох туристів з Австралії та США
16:30
Ексклюзив
За два роки війни Міноборони стало дуже токсичним місцем, відновити довіру до якого важко, - Ярова
16:10
хакери
Польща заявила, що також стала ціллю російських хакерів, які атакували Німеччину та Чехію
16:06
експозиції про загарбників у музеях на окупованих територіях
РФ виділила 8 млн рублів на експозиції про загарбників у музеях на окупованих територіях
16:01
OPINION
Андрій Магера
Українська Феміда мусить покарати білоруського кагебешника
16:00
Ексклюзив
Метью Брайза
"Егоїстичний, зарозумілий і стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по російських НПЗ
15:48
міністр оборони Італії Гвідо Крозетто
Міністр оборони Італії засудив слова Макрона про допомогу Україні військами
15:31
Ексклюзив
Емманюель Макрон та Ріші Сунак
Між Францією та Великою Британією може проглядатись конкуренція щодо допомоги Україні, - експерт-міжнародник Желіховський
15:21
Ексклюзив
Сі Цзіньпін в США
Зовсім скоро ми побачимо остаточне самовизначення Китаю, - політичний експерт Морозов
15:03
терористи ХАМАС
Катар може закрити офіс ХАМАС у Досі та припинити посередництво у перемовинах щодо Гази: яка причина
14:46
Ексклюзив
Метью Брайза
"Сили РФ перебувають у стані стагнації": дипломат Брайза припускає новий український контрнаступ у 2025 році
14:40
Сніг
Найбільші пошкодження за останні 20 років: у РФ на Уралі через сильний снігопад зникла електроенергія й зупинився рух залізницею та автошляхами
14:35
ВЛК
Хто зі слабким здоров'ям відсьогодні буде придатним, а хто непридатним для війська. Пояснення від Міноборони
14:30
Робота з відновлення електропостачання Херсон
Світло у Харкові вимикають щодня по 3-5 годин
14:29
Огляд
Олімпіада-2024, Париж
Франція захищає Олімпіаду-2024 від терору РФ та ісламістів. До яких заходів безпеки вдавалися організатори Ігор після розстрілів у Мюнхені, атак 11 вересня та COVID-19
14:27
Єрусалим Благодатний вогонь
В Єрусалимі загорівся Благодатний вогонь в храмі над Гробом Господнім
14:06
OPINION
Михайло Басараб
Чому у Кремлі згадали про АТО?
13:59
Лаурінас Кащюнас
Росія здатна мобілізувати 25 млн осіб: заява міністра оборони Литви
13:56
фізична активність
Швейцарські вчені назвали оптимальне добове співвідношення сидіння, стояння, сну та активності
13:47
Ексклюзив
путлер шойгу
Путін готовий звільнити Шойгу, - політичний експерт Морозов
13:29
Пентагон
США нададуть Україні авіабомби, що самостійно наводитимуться на глушники GPS, - ЗМІ
13:24
Військова журналістика
У полоні росіян перебувають 32 представники українських медіа, - Карандєєв
13:23
Ексклюзив
Метью Брайза
Дипломат Брайза вважає передачу Україні ATACMS стратегічним кроком підтримки США
13:11
Нікополь, обстріл
Росіяни атакували Нікополь: постраждала жінка, виникла пожежа
Більше новин