Жива зброя. Як Росія біженцями хоче зруйнувати Євросоюз

Дмитро Гомон
11 березня, 2016 п'ятниця
13:30
Зміст

Використовуючи кризу з біженцями Кремль намагається розколоти Євросоюз, усунути Меркель та звільнитись від санкцій

Бомби та "північний потік"

Про те, що Росія використовує проблему з напливом біженців та мігрантів для дестабілізації Європи говорять вже відкритим текстом. Одну з найгучніших заяв зробив на початку березня головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Філіп Брідлав. За його словами, Росія допомагає режиму сирійського президента Башара Асада перетворити кризу з мігрантами на зброю проти Заходу.

Генерал сказав, що шість місяців російських бомбардувань та наземна операція сил, які підтримують Асада, призводять до масового переміщення сирійців, зокрема й у країни Європи. Саме для цього, переконаний Брідлав, обидві сили використовують неточне озброєння, що призводить до масових смертей серед мирного населення в Сирії.

Масивний потік мігрантів спричиняє дестабілізуючий ефект на країни Євросоюзу, знижує рішучість та одностайність європейських структур, зауважив Брідлав.

Та він не перший, хто говорить про це прямо. У лютому про використання Росією мігрантів для дестабілізації Європи розповів у інтерв'ю німецькій газеті Die Zeit єврокомісар з питань розширення та добросусідства Йоганнес Ган.

Зокрема, він описав тривожну тенденцію зростання кількості біженців, які прямують до Європи напряму з Росії.

"Ми спостерігали у Північній Європі нове явище. Все більше та більше біженців з Росії прямує у Фінляндію та Норвегію. Цифри невисокі, однак тривожить політичний сигнал, який за цим стоїть. Не випадково, що це відбувається саме зараз", - цитує газета єврокомісара.

За його словами, мова йде про таджиків та туркменів, які багато років жили в Росії. Єврокомісар зазначив, що немає прямих доказів участі російської влади, але мігранти з РФ вирушили до Євросоюзу саме в той період, коли блок стикнувся з надзвичайно потужним потоком біженців з Сирії, Афганістану, Іраку, країн Північної Африки.

Міністр оборони Фінляндії Юссі Нііністьо на початку лютого назвав проблему міграції через східні кордони головним викликом для їхньої країни. Зараз, говорив він, кількість людей, що намагаються нелегально перетнути кордон, невелика, але ситуація може швидко змінитися.

"На практиці потенціал безмежний. З Росії готові вирушити від сотень до тисяч та мільйонів людей", - говорив міністр.

За даних обставин будівництво Балтійськими країнами стіни на російському кордоні виглядає цілком логічним кроком.

Розхитати Європу та усунути Меркель

Звісно, у Москві звинувачення відкидають, вдаючись до звичних тез про те, що Захід сам дестабілізував Афганістан, Ірак та Сирію, а тепер розгрібає наслідки. Звісно, Росія не була першопричиною збільшення потоку мігрантів до Європи. Це комплексна проблема, яка не має простих рішень.

Але факт, що кремлівська пропаганда взялася активно роздмухувати істерію щодо "навали біженців". І почалося це задовго до початку російських бомбардувань у Сирії. А вже зараз "рука Москви" має значний вплив на ситуацію. Вималювалося кілька задач, які Росія намагається вирішити за допомогою кризи.

Це, по-перше, робота на далеку перспективу – розхитування Європи, що на фоні економічної кризи може спричинити розвал Євросоюзу. Страхи консервативних європейців, пов'язані з біженцями та мігрантами, призводять до зростання популярності політичних сил які відносять до табору євроскептиків. Росія ці сили підживлює фінансово та інформаційно.

Особливо активно розхитування проходить у Німеччині. Там Кремль має дуже конкретну мету – усунути від влади одного з головних лідерів об'єднаної Європи Ангелу Меркель, яка стабільно підтримує режим санкцій проти Росії. Постійне тиражування та нагадування про "масові зґвалтування в Кельні", фейк про "зґвалтовану" дівчину Лізу та мітинги російськомовної діаспори – це все складові цієї роботи.

Читайте також: Русо пацифісто. Як антивоєнні мітинги в Німеччині грають на руку Росії

Кремль у цій ситуації намагається скористатися тим, що через політику "відкритих дверей" для біженців Меркель стикнулася з критикою і з боку виборців, і з боку інших країн Євросоюзу.

Провідний аналітик НАТО з питань комунікацій Яніс Сартс розповів британській газеті The Guardian про існування доказів того, що Росія агітує в Німеччині проти Меркель. Зокрема, це відбувається шляхом фінансування екстремістських рухів у Європі.

"Росія встановлює мережу, яку можна контролювати. Її можна використати, як вони зробили це в Німеччині, у поєднанні з виправданою темою біженців, щоб серйозно підірвати політичний процес",  говорить експерт.

А 10 березня німецький таблоїд Bild написав, що є дані розвідки про дії Росії щодо усунення Меркель.

"На секретному засіданні заступник керівника зовнішньої розвідки Гідо Мюллер і глава Федеральної служби захисту конституції Ханс-Георг Маасен поінформували членів парламентського контрольного органу бундестагу про цілеспрямовані дії Росії з дестабілізації Німеччини",  стверджує видання.

Відколоти Велику Британію

Також Росія активно взялася за Brexit – референдуму про вихід Великої Британії з Євросоюзу. Ця тема також підживлюється страхами щодо напливу мігрантів. Як стверджує The Independent, "кремлівська пропаганда зараз активно проштовхує Brexit ".

Читайте також: Операція Brexit: Чому британці хочуть вийти з Європи і чим це загрожує світу

"Sputnik, Russia Today та навіть російське посольство дають повідомлення з позицій прихильників виходу з ЄС, надають платформу навіть найбільш маргінальним агітаторам за Brexit, ігноруючи кампанію проти виходу", - зазначає британська газета.

Вона вважає, що Путін має дві мети, задля яких підтримує вихід Великої Британії з Євросоюзу. Перша – він хоче покласти край європейській експансії, аби такі країни як Україна та Грузія назавжди залишились в сутінковій зоні між Європою та Росією, де він міг би застосувати військове втручання коли йому заманеться.

Друга мета – добитися дезінтеграції європейського блоку, який має більш чи менш спільну зовнішньо-політичну позицію та чиє населення складає 500 млн на противагу 148 млн росіян. Він хоче мати справу з 28 слабкими та невеликими країнами, з якими Росія зможе гратися в "розділяй та владарюй".

Зміцнення "друзів Путіна"

Також Кремль, користуючись темою біженців, намагається збільшити кількість лояльних йому режимів у Європі.

Підтримка Кремлем ультраправих політичних сил вже дала, наприклад, результати у Словаччині. Там до парламенту пройшла партія з відверто нацистськими поглядами, яка, з огляду на строкатість тамтешнього парламенту, може отримати реальні владні важелі.

Читайте також: Нацизм біля кордонів. Головний підсумок словацьких виборів

У тій же Німеччині зростає підтримка партії правих "Альтернатива для Німеччини". Саме ця політсила була активно залучена до скандалу з фейковим зґвалтуванням російської дівчинки мігрантами. До речі, досить потужна діаспора, яка живиться інформацією з російського телебачення, також є інструментом впливу.

Два варіанти дій Європи

Одностайності щодо того, як протидіяти кризі з біженцями та діям Росії в цьому напрямку серед лідерів країн ЄС немає. Умовно можна говорити про те, що cаме по цьому питанню вони розділились на два крила. Перше пропонує домовлятися з Путіним.

Про це писала днями британська газета The Daily Mail. "Тепер ЄС хоче домовитись з Путіним щодо мігрантів!" – обурюється в заголовку видання. Газета пише, що йдеться про збільшення притоку мігрантів з російської території. Це питання нібито стало предметом обговорення таємного засідання Єврокомісії у лютому.

The Daily Mail стверджує, що має протокол засідання. Він свідчить, що було ухвалене рішення терміново просити Москву про допомогу та почати переговори з Путіним. Офіційного підтвердження газета не отримала.

Можна припустити, що в подальшому мова піде й про домовленості з приводу замирення в Сирії, аби зменшити потік мігрантів звідти. А чого хоче натомість Путін нещодавно розжував керівник розвідувального управління Пентагону Вінсент Стюарт: участь Росії у війні в Сирії є намаганням отримати поступки з боку міжнародного співтовариства по війні в Україні.

Друге крило наполягає на пошуках альтернатив. Саме таким варіантом виглядає рішення укласти угоду з Туреччиною. У понеділок на міні-саміті в Брюсселі вдалося досягти попередніх домовленостей. Вони полягають в тому, що Анкара перекриває мігрантам шлях у Грецію, а натомість отримує купу бонусів. Це і безвізовий режим, і $3 млрд на реадмісію та облаштування таборів для біженців, і навіть розмороження переговорів про вступ Туреччини до Євросоюзу.

"Краще сплатити Туреччині певну суму за те, щоб та утримувала біженців у себе, ніж ризикувати допустити появу неконтрольованих мас біженців в Латвії", - цинічно, але ясно пояснив ідею прем'єр-міністр Латвії Маріс Кучінскіс.

Цілком можливо, що європейці закриють очі навіть на війну, яку веде турецька армія та поліція з курдами. На словах, звісно, вони закликатимуть до пошуку мирного шляху врегулювання конфлікту, але практичних дій не буде.

Також альтернативним варіантом є патрулювання в Егейському морі кораблів НАТО. За словами генсека Альянсу Єнса Столтенберга, днями в район буде направлено ще кілька кораблів на додаток до тих п'яти, які вже виловлюють перевізників нелегальних мігрантів.

Зараз, схоже, перемагає та група європейських політиків, яка не хоче вирішувати проблему біженців за рахунок домовленостей з Росією. Цьому сприяє те, що Кремль вперто не хоче звільняти Надію Савченко, що Путін після розгляду справи Литвиненка та фільму BBC постав у образі вбивці, педофіла та корупціонера з яхтами й розкішними палацами, що з'явились реальні альтернативи поставкам "Газпрому".

Для України це гарний симптом, бо значно знижує ризик зняття санкцій ЄС проти Росії та у перспективі підсилює позиції дружніх їй європейських політиків.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.34
    Купівля 39.34
    Продаж 39.84
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
3 травня
21:16
Девід Кемерон
Кемерон про ймовірність введення військ в Україну: "Не вважаю правильним, аби солдати НАТО вбивали росіян"
21:11
Британія порадила своїм громадянам утриматись від поїздок в області України, що межують з Білоруссю
20:43
Михайло Мудрик і Георгій Судаков, збірна України
УЄФА за місяць до Євро-2024 змінив регламент турніру
20:41
Аналітика
Сергій Згурець
Ситуація на фронті, переговори з РФ та реформування Сил оборони України. Воєнні підсумки тижня
20:39
Дональд Трамп
Трамп у разі перемоги на виборах може вимагати від усіх країн НАТО витрачати на оборону 3% від ВВП, - The Times
20:16
Жак Бо
"Україну не чекають ні в НАТО, ні в ЄС": швейцарський псевдоексперт просуває проросійський фейк
20:06
Ілля Євлаш
РФ активізувала розвідувальні БПЛА для коригування ракетних атак, - Євлаш про нову тактику ворога
20:03
OPINION
Василь Зима
Ця війна надто велика, щоб кудись подітися після її фіналу
19:52
Марія Захарова
РФ готова розглядати "серйозні пропозиції" щодо врегулювання конфлікту в Україні, – Захарова
19:36
Дмитро Медведєв
"Дякую, країно сиру й годинників": Медведєв розкритикував Саміт миру, який організовує Швейцарія
19:31
повінь
Найкритичніший випадок: зливи у Бразилії спричинили повені та зсуви ґрунту, щонайменше 31 людина загинула
19:27
Олександр Зінченко та Давіде Фратеззі (позаду)
"Один хлопець на війну збирається, я вже втомився його зустрічати на вокзалі": ексфутболіст "Динамо" поглузував над Зінченком
19:22
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 28 ворожих атак на Авдіївському напрямку
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 800-го дня війни: понад тисячу уражених окупантів за добу на східному напрямку та кібератака ГУР на зв'язок у російському Татарстані
18:56
речник Держдепу США Метью Міллер
У Держдепі США засудили кібератаки РФ проти країн ЄС та НАТО й обіцяли допомогти покарати винних
18:55
У Києві дитина випала з вікна третього поверху
У Києві дитина випала з вікна третього поверху: що відомо
18:51
Ілюстративне фото
Окупанти вдарили ракетою по Кропивницькому: поранено чоловіка, пошкоджено інфраструктурні об‘єкти
18:45
військовий квиток, мобілізація
В Україні змінили правила бронювання чиновників від мобілізації
18:44
Tesla
Tesla подала до суду на виробника акумуляторів, звинувативши його в копіюванні торгової марки
18:36
Тібо Куртуа і Андрій Лунін
Анчелотті повідомив невтішну новину для Луніна: зірковий голкіпер повертається у ворота "Реала"
18:35
Прем'єра Вірменії Пашиняна хочуть перевірити на держзраду через делімітацію кордону з Азербайджаном
18:15
Сергій Никифоров
На Саміті миру вироблять спільну переговорну позицію України, яку передадуть Росії, – ОП
18:06
Денис Шмигаль
Кабмін створив підгрупу, що працюватиме над конфіскацією активів РФ за кордоном, - Шмигаль
18:05
Ексклюзив
Удар по Кримському мосту в день інавгурації Путіна міг би мати серйозний ефект, - майор запасу Гетьман
18:01
OPINION
Костянтин Єлісєєв
Макрон готовий до бою з російською загрозою. Яка відповідь України?
18:00
військовий квиток, мобілізація
Проблеми з психікою та очима: у Міноборони оновили список захворювань, з якими не беруть на службу до армії
17:59
Жерсон
Європейський клуб погнав скандального футболіста "Динамо"
17:57
Юлія Навальна
Навальна стала лауреаткою премії "За свободу слова" від Deutsche Welle
17:48
Ексклюзив
ТОС-1А "Солнцепек"
Окупанти прогресують: Defense Express про удосконалення у РФ важкої вогнеметної системи "Дракон"
17:47
Російські солдати
РФ легалізувала звільнення від кримінальної відповідальності тих осіб, які йдуть воювати в Україну, - Спротив
17:46
Зеленський ознайомився з перебігом будівництва фортифікаційних споруд на Донеччині
Зеленський заявив, що Україна перебуває перед новим етапом війни
17:41
ЗСУ, мобілізація
Навіть непридатні: у Генштабі заявили, що оновити військово-облікові дані мають усі чоловіки 18–60 років
17:30
Допоможіть евакуювати бійців з "нуля": збір на нічник для парамедиків 21 ОПБ
17:21
На фото: Маєток Меттью Перрі
Особняк зірки "Друзів" Меттью Перрі, куплений ним незадовго до смерті, продають за $5 млн
17:15
тарифи на електроенергію, лічильник
З початку року мешканці Дніпропетровщини заборгували за світло 775 млн грн, – Yasno
17:13
хімічна атака, протигаз
Росія у квітні 444 рази застосувала хімічні боєприпаси проти ЗСУ, - Генштаб
17:03
Дональд Трамп
"ЗСУ спалили опудало Трампа, а голова ЦРУ у 2014 році ініціював війну в Україні": фейки світових ЗМІ за 3 травня
17:03
пожежа на металообробному заводі у Берліні
У Берліні на металообробному заводі сталася пожежа
16:59
НБУ
НБУ заборонив ломбардам приймати товари, які можуть бути використані у військових цілях
16:48
Віктор Орбан
Ми не дозволимо, щоб угорці втретє вимушено воювали, - Орбан
Більше новин