"Холодна війна" ГПУ і НАБУ

Євген Будерацький
18 серпня, 2016 четвер
14:08

Як розвивався конфлікт між прокурорами та антикорупційними детективами

Протистояння між Генеральною прокуратурою України та Національним антикорупційним бюро, яке тривалий час носило епізодичний характер, в останні кілька тижнів переросло в пряму ворожнечу.

Генеральний прокурор Юрій Луценко та голова НАБУ Артем Ситник публічно просять утримуватись від використання терміну "війна". Навіть провели спільний брифінг, на якому назвали події останніх днів неприпустимими. Мовляв, є певні непорозуміння, але масштабного конфлікту немає. Тим не менше, розбірки між ГПУ та НАБУ вже вилились з кабінетів на вулицю, тому говорячи  про "незначні непорозуміння" сторони явно лукавлять.

НАБУ проти Шокіна

З огляду на останні події здається, що конфлікт ГПУ з НАБУ виник саме з приходом до кабінету на Різницькій Юрія Луценка, однак це зовсім не так.

Протистояння ГПУ новоствореному антикорупційному органу почалось буквально зі створення нового правоохоронного органу.

ГПУ на чолі тоді ще з Віктором Шокіним з перших днів почало натякати, що зовсім не в захваті від появи ще одного силового органу. Згідно з законом Генпрокуратура мала передати НАБУ певну частину справ, які розслідувала. ГПУ норму виконала, однак співробітники НАБУ побачили, що більшість переданих справ є насправді старими "глухарями", в яких НАБУ могло просто "втонути". Керівництво НАБУ виявилось не з лякливих і повернуло більшість справ назад. Плюс до того, добилось можливості розслідування нових справ.

Згодом Шокін переключився на внутрішню боротьбу в ГПУ проти своїх заступників Давіда Сакварелідзе та Віталія Каська, яка зрештою закінчилась плачевно для всіх його фігурантів. Принаймні, з огляду на роботу в ГПУ, оскільки всіх їх вже не побачиш в коридорах на Різницькій.

У цей час НАБУ не сиділо без діла і почала одразу декілька гучних розслідувань, в яких фігурували не останні люди політичної верхівки країни. Серед тих, до кого з’явились запитання в детективів НАБУ фігурували прізвища Ігоря Кононенка та Миколи Мартиненка та прокурор АТО Костянтин Кулик.

Саме справа проти останнього згодом стане одним з ключових моментів нового витка протистояння між ГПУ та НАБУ.

Справа Кулика

У травні епопея з призначенням нового генерального прокурора нарешті закінчилась. У НАБУ тоді висловлювали сподівання на хорошу співпрацю з Юрієм Луценком.

Читати такожПрокурорський рекорд. Як Луценка проштовхнули в ГПУ

Перед призначенням новий генпрокурор пообіцяв очистити ГПУ від одіозних кадрів, однак вже після в’їзду в кабінет на Різницькій риторика дещо змінилась. По суті, в ГПУ або в просто в системі прокуратури залишились працювати перевірені кадри, які працювали з його попередником Віктором Шокіним.

Вже через 10 днів після призначення Луценка НАБУ відправило антикорупційному прокурору Назару Холодницькому підозру на вже згаданого Кулика. У НАБУ виникли запитання до прокурора у зв’язку з тим, що у нього та у його співмешканки раптом з’явились квартири і машини вартістю кілька мільйонів гривень, які не співпадали з його деклараціями. Кулика викликали на допит, однак той тричі не з’явився, аргументуючи це відрядженнями.

Пройшов місяць, і у НАБУ вирішили більше не чекати поки прокурор прийде на допит, і прийшли до нього додому з обшуком та вручили йому підозру. Тоді ж він був відсторонений від посади, однак згодом суд його поновив. Співрозмовники в обох структурах кажуть, що саме ця справа стала початком похолодання в стосунках між Луценком та Ситником.

Підозра Онищенка

Весь червень НАБУ займалось справою депутата від групи "Воля народу" Олександра Онищенка. Публічно Юрій Луценко підтримував НАБУ, однак уже після того як з депутата була знята депутатська недоторканість, між НАБУ та ГПУ знову виникли непорозуміння.

Читати більше“Коні змучились”. Як знімали недоторканність з Онищенка           

НАБУ очікувало від генпрокурора підпису під підозрою Онищенку, однак Луценко тривалий час цього не робив. У ГПУ пояснювали це тим, що підозра підготована неякісно. Примітно, що головним репрезентатором позиції генпрокурора був вже згаданий військовий прокурор Матіос.

Без підпису підозри Онищенка не могли оголосити в розшук. Зрештою, через 20 днів після зняття депутатської недоторканості підозра Онищенку була підписана. Однак в цей час головний підозрюваний, за його словами, вже перебував в Лондоні.

"Маски-шоу" і силове протистояння   

Якщо раніше з обшуками до прокурорів ходили слідчі НАБУ, то на початку серпня несподівано прийшли до них самих. Прокурори на чолі з очільником департаменту особливо важливих економічних справ, який називають "департаментом Кононенка-Грановського", Дмитром Сусом. Прокурори заявляли, що НАБУ когось незаконно прослуховувала.

Ситник провести обшук не дав. Більше того, в НАБУ для забезпечення порядку запросили до свого офісу спец призначенців. Тим не менше, в НАБУ віддали копії документів, які хотіли прокурори. Разом з тим, Ситник підкреслив, що НАБУ само нікого не прослуховує, а користується допомогою СБУ, яка має на це відповідні повноваження. При чому, найцікавіше, що НАБУ вже давно добивається права самим проводити прослуховування, не залучаючи СБУ.

Якщо на початку серпня силового протистояння вдалось уникнути, то 12 серпня такого розвитку подій уникнути не вдалось. У цей день, слідчі ГПУ увірвались в квартиру по вул. Симона Петлюри в Києві, вікна якої виходять на офіс одного з депаратментів ГПУ. Примітно, що серед прокурорів знову вирізнявся вже згаданий Сус.

Слідчі виявили там співробітників НАБУ, які займались прослушкою, і затримали двох з них.

У НАБУ заявили, що всі дії, які вчиняли їх співробітники були санкціоновані судом, і надіслали на місце події своїх спецпризначенців, щоб витягнути ще одного свого співробітника, де виникла сутичка з прокурорами.

Прокурори звинуватили НАБУ у застосуванні сили. У мережі навіть з’явилось відео, на якому начебто вказуються моменти перевищення повноважень НАБУ. Для більшої драматичності відео навіть супроводжується "Місячною сонатою" Бетховена.

У свою чергу в НАБУ звинуватили співробітників ГПУ в погрозах застосувати зброю та катуванні своїх співробітників, які були незаконно затримані прокурорами.

Луценко довго мовчав, не коментуючи те, що відбулось, однак повернувшись з Ізраїлю вчора провів зустріч з усіма керівниками силових структур і прийняв участь у нараді з президентом. Результатом цього стало рішення, що інцидент між співробітниками ГПУ та НАБУ буде розслідувати СБУ.

І хоч сторони обіцяють не втручатись в розслідування і уникати подібних інцидентів у майбутньому, говорити про мир ще зарано. Скоріше це можна назвати крихким перемир’ям, яке в будь-який момент може знову перейти в гарчу фазу. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.52
    Купівля 39.52
    Продаж 40.03
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
13:14
У 2024 році Україна отримає 560 млн євро від ЄІБ для низки проєктів. Деталі
12:58
Алек Болдвін
Убивство українки Гатчінс: юристи Болдвіна домагаються припинення справи, але експерти вважають, що суду не уникнути
12:51
"Україні було б краще прийняти умови Росії": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 19 квітня
12:50
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
12:43
заморозки
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні
12:39
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
12:29
Дональд Туск
"Не можемо завдавати шкоди Україні, коли вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону
12:23
Планували передати технологічні розробки у сфері енергетики: на Харківщині затримали пособників окупантів
12:15
ЄСПЛ відхилив позов Кіркорова, який оскаржував заборону на вʼїзд до Литви через підтримку агресії РФ
12:10
Аналітика
Чому у Грузії знову протести. Еспресо пояснює
12:07
Чорноморський флот РФ
Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську
12:07
OPINION
Андрій Дудченко
Що заважає переходу духовенства з УПЦ до ПЦУ?
12:01
електроенергія
В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, залучено аварійну допомогу: ситуація в енергосистемі станом на 19 квітня
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
11:10
На фото: "Відьмак", виробництво четвертого сезону з Ліамом Гемсвортом
Netflix почав зйомки 4-го сезону "Відьмака" з Гемсвортом та оголосив про завершення серіалу
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
10:33
Організація Об'єднаних Націй, ООН
США ветували резолюцію про надання Палестині членства в ООН
10:26
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
10:02
OPINION
Валерій Чалий
Війна припиниться, коли у світі зрозуміють її причини та наслідки
10:00
Партнерський матеріал
В Україні нагородили переможців премії "Ранкові зорі" для вчителів
09:50
Майк Пенс
Ексвіцепрезидент США Пенс припустив, що Путін почне війну з НАТО, якщо Україна програє
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині росіяни проводять кампанію із заохочення людей вступати до армії РФ, - Соболевський
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
втрати ворога
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
Більше новин