Чому Богдан Гаврилишин - справжня гордість України

Максим Івануха
24 жовтня, 2016 понедiлок
18:12

На 91 році життя відійшов у вічність видатний українець - економіст, професор, благодійник та громадський діяч Богдан Гаврилишин

Він народився 19 жовтня 1926 року у селі Коропець на Тернопільщині. Вчився три роки в початковій школі в селі Жизномирі. Потім - у Бучацькій польськомовній гімназії, яку після приходу більшовиків перетворили на середню школу. У 1941-44 роках змінив ще дві гімназії.

Під час Другої світової війни у 1944 року його забирають до Німеччини. Після 1945 року перебуває у таборі для переміщених осіб, а через два роки виїжджає до Канади: працював лісорубом, потім офіціантом і був першим з повоєнних емігрантів, який вступив до Університету Торонто.

У 1952 року отримав диплом інженера, а у 1954-му - диплом магістра. Пропрацювавши в міжнародній компанії три роки, був направлений на навчання до Міжнародного інституту менеджменту у Швейцарії.

У 1960 року розпочалася багаторічна педагогічна діяльність Гаврилишина. Вісім років він керує навчальними програмами в Міжнародному інституті менеджменту в Женеві, викладає курси з економічного розвитку, світового бізнесового середовища, керування міжнародними операціями та державного управління. Згодом стає директором цього навчального закладу й керує ним 18 років.

За час роботи в МІМ-Женева Богдан Гаврилишин виростив цілу плеяду спеціалістів вищої кваліфікації для сотень компаній в усьому світі.

Читайте також: Молоді очі Богдана Гаврилишина

Водночас Гаврилишин не полишав громадської діяльності. У 1972 році його обирають членом Римського клубу, у 1973 — членом Міжнародної академії менеджменту, 1975 року — членом Світової академії мистецтва та науки. У 1976 році пану Гаврилишину присвоєно ступінь доктора економіки Університету Женеви, почесного доктора права Йоркського університету (Канада) 1984 року та Університету Альберти (Канада) в 1986 році. Згодом доктор Гаврилишин отримує почесну відзнаку (Engeneering Hall of Distinction) Університету Торонто (Канада).


"Україна знаходиться в певному геополітичному вакуумі. Вона є заслабкою і економічно, і мілітарно для того, щоб відігравати незалежну роль у світовій політиці. Йти в обійми Росії означало би поступово повернутись до статусу колонії, що призвело би до втрати своєї ідентичності, мови, культури. Єдина альтернатива – це стати членом НАТО", - Богдан Гаврилишин.


Гаврилишин створив Міжнародний центр перспективних досліджень, Міжнародний інститут менеджменту в Індії, після – в Україні (1990). Став співзасновником Європейського форуму з менеджменту у Давосі (тепер Світовий економічний форум). Був консультантом компаній General Electric, IBM, Unilever, Phillips, радником кількох країн.

Про високий міжнародний авторитет Богдана Дмитровича свідчить те, що він є знаним консультантом з питань державного управління та міжнародного бізнесу, виступає доповідачем, модератором і головою на міжнародних наукових конференціях та семінарах у понад 70 країнах світу.

В науковому доробку вченого понад 100 статей з проблем менеджменту, освіти в галузі менеджменту, економічного та політичного середовищ. Його перу належать дві книги, причому одна з них — “Дороговкази в майбутнє — до найбільш ефективних суспільств” — набула світового визнання і видана в перекладі вісьмома мовами. У 2009 році книга “До ефективних суспільств: Дороговкази в майбутнє” втретє перевидана в Україні із доповненнями.

Повернення в Україну

З кінця 1988 року доктор Гаврилишин присвячує свою подальшу діяльність Україні. Він ініціює заснування Академією наук України та МІМ-Женева спільного підприємства — Міжнародного інституту менеджменту в Києві (МІМ-Київ), який першим в колишньому СРСР почав готувати магістрів бізнес-адміністрування, і до 2013 року очолював Наглядову раду Міжнародного інституту менеджменту.

За активної участі та організаційної допомоги Богдана Гаврилишина в 1989 році в Україні було створено Міжнародний благодійний фонд "Відродження", що фінансується Джорджем Соросом. З початку діяльності фонду і до 1998 року науковець очолював Наглядову раду цієї громадської організації, головною метою якої став розвиток в Україні засад громадянського суспільства в культурній, освітній, науковій та соціальній сферах.

У 1991 році доктор Гаврилишин створив і очолив Консультативно-дорадчу раду при президії Верховної Ради України, яка діяла протягом наступних семи років, був членом Американо-українського дорадчого комітету, радником президента Леоніда Кравчука, чотирьох голів Верховної Ради та трьох Прем‘єр-Міністрів України, почесним головою “Пласту” (Національної скаутської організації України).


"Інституції влади – це “ахілесова п‘ята” України. Є надмірна кількість партій, багато з них кишенькові, без ясної ідеології і програми трансформації всіх гілок державних органів, пропозицій впорядкування законодавства і плану дій уряду у зовнішній політиці та всіх аспектах внутрішнього життя, включаючи інструменти для реалізації певної політики та планів", - Богдан Гаврилишин.


Гаврилишин — член Ради Світової Академії мистецтва та науки, член Швейцарського форуму з міжнародної політики. Він також сприяв створенню Міжнародного центру перспективних досліджень і був головою його Наглядової Ради до 2006 року.

Надзвичайно плідна праця Гаврилишина в Україні високо цінується найширшими колами освітян, науковців та державних діячів. Його було обрано іноземним членом Національної академії наук України, нагороджено відзнакою Президента України — орденом Свободи.

Він є Заслуженим діячем науки і техніки України, позаштатним радником голови Верховної Ради України, одержав почесні докторати Тернопільської Академії народного господарства, Університету імені Василя Стефаника в Івано-Франківську і Університету імені Юрія Федьковича в Чернівцях.

У 2011 році у Києві була видана друга книга спогадів Гаврилишина - "Залишаючись українцем". У цій книзі Гаврилишин розповідає про свій цікавий і надзвичайно насичений життєвий шлях, перед читачем постають впливові особистості й важливі події, активним учасником яких був автор.

Шлях видатного українця також зафільмований у 53-хвилинному документальному фільмі "Місія-Свобода".

Останні хвилини свого життя Богдан Гаврилишин провів у родинному колі у своїй квартирі в Києві.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
Більше новин