Чому треба торгувати з окупованим Донбасом

Сергій Фурса
14 лютого, 2017 вiвторок
14:58

Торгові обмеження необхідні на початковому етапі. Жорстка блокада, яка призводить до різкого падіння рівня життя на заблокованих територіях. Але потім блокаду треба обов'язково знімати. Показувати вигоди кооперації. І прив'язувати цей регіон до себе

Блокадники порушили низку важливих питань. В першу чергу в план ціноутворення на вугілля та корупції, яка його супроводжує. Але сама ідея блокади, як і люди, які її здійснюють, вкрай деструктивна. Отже, чому ж нам треба торгувати з ОРДЛО.

Давайте уявимо два варіанти відповіді на одне складне, особливо в політичному плані, питання. Ми хочемо повернути Донбас чи не хочемо. Ясна річ, що ось так прямо ніхто з політиків не скаже, що не хоче. Але дуже багато хто так думає. Про себе і мовчки. Або говорить про це на кухні. Але відповідь на це питання не важлива. Тому що в підсумку ми прийдемо до одного і того ж.

Отже, уявімо що ви відповідаєте на питання негативно і вже не хочете повернути Донбас. Відрізана скиба. Тоді вам абсолютно не важливо, що там відбувається. Хто вибухає в ліфтах або чи є що їсти людям. Вам важливий свій інтерес.

А так виходить, що для української економіки покупівля вугілля на Донбасі вигідніша, ніж імпорт з далеких континентів. Просто дешевше. У довгостроковій перспективі можна і потрібно диверсифікувати поставки, не тільки вугілля а й електроенергії, щоб вугілля звідти було однією з опцій, але не відмовлятися від нього.

Це просто не вигідно. Для економічного гравця завжди вигідно мати різні опції, щоб не залежати від одного джерела і щоб у цій незалежності вміло торгувати, отримуючи кращу ціну. Наприклад зараз, навіть з огляду на корупційний Роттердам+, ціна, закладена в тариф, становить близько 1700 гривень. Якби ми закуповували імпортне вугілля, то платили б 100 доларів. Різниця очевидна.

Більш того, є ж багато всередині ДТЕК транзакцій. Любити Ахметова не треба і не обов'язково, але все його заводи зареєстровані в Україні. І шахти теж. А значить, платять тут податки. І перешкоджати постачанню з одних українських підприємств на інші в принципі нелогічно. Отже, вони явно щось платять «в чорну».

Але це особисті витрати Ахметова і нехай робить що хоче. Але поки він бере вугілля з одних українських підприємств і везе його на інші, ніхто не витрачає долари і не тисне на курс гривні.

А металургійні заводи, наприклад в Алчевську, все одно продають метал як українські підприємства, і долари від його продажу приходять на український міжбанківський ринок. Розмови про націоналізацію там - це розмови на користь бідних. Як показує досвід Придністров'я, такі заводи завжди мають реєстрацію на визнаних територіях, інакше не зможуть укласти жоден експортний контракт.

І не треба приводити аргумент, що цим ми допомагаємо агресору. Агресор - Росія. І їй все одно, купуємо ми вугілля на Донбасі чи ні. Ціна питання не критична. А підтримка Донбасу з боку Кремля - ​​питання політичне. І від того, що там може впасти рівень життя при блокаді з боку України, рішення не зміниться.

І блокада добре працює, коли вона повна. Чи не буде купувати вугілля Україна з Донбасу, то через деякий час купить антрацит з Білорусі, "батьківщини креветок".

Адже не вводити ще й блокаду на товарняки з Мінська? Економіка не терпить таких заборон. І приватний інтерес завжди обійде будь-які дурні регуляції. Хіба що блокада була б тотальною. Але хто може зараз уявити, що до української блокади приєднаються росіяни?

А якщо ні, то вся ця епопея з точки зору впливу на ОРДЛО більше скидається на цирк, який роблять у відповідь за брудну справу.

Отже, війна - це протистояння економіки. Тому треба бути гранично цинічними. У протистоянні економіки Росії і України хто сильніше страждає від браку вугілля? І навіть не в короткостроковій перспективі, коли правда Гройсмана про те, що ми не можемо обійтися без вугілля з Донбасу. Працює, але і в довгостроковій, коли за дорогий імпорт будемо платити в тарифах і в стабільності гривні.

Імпорт - він все-таки такий імпорт. Україні від цього стає гірше стосовно Росії. А значить в логіці війни це схоже на саботаж. А військова міць "ДНР", з їх "першою танковою армією Європи", залежить тільки від підтримки Росії, і абсолютно не важливо, наскільки успішно вони торгують своєю продукцією.

Якщо ж ми відповіли на питання позитивно і все ще хочемо повернути ОРДЛО, зрозуміло не за всяку ціну, то нам тим більше не можна обмежувати торгівлю з ними. На цьому етапі. Розумні люди давно розписали технологію реінтеграції таких зон. Ми не перші і не останні, хто зіткнувся з цим.

Так ось, в методиці чітко написано, що торгові обмеження необхідні на початковому етапі. Дуже жорстка блокада, яка призводить до різкого падіння рівня життя на заблокованих територіях. Але потім блокаду треба обов'язково знімати. Показувати вигоди кооперації. І прив'язувати цей регіон до себе.

Нема зв'язків міцніших, ніж економічні. Просто не існує. Якщо їх обрізати з Україною, то вони стануть зміцнюватися з Росією. Більше рубля, менше гривні. Більше поставок з Ростова, ніж з Маріуполя.

Ніщо не терпить порожнечі. Особливо економіка. Безліч дрібних зв'язків кожен день розриваються з Україною і з'являються з Росією. І не тільки в вугіллі, наприклад. Навіть у поставках одягу. Малий бізнес. Середній бізнес. Ці зв'язки, як павутина, то дуже тонкі, то дуже міцні. І вони прив'яжуть регіон до Росії сильніше, ніж російські танки.

І в той момент, коли він станеться, коли Росія змушена буде залишити Донбас, то це буде величезною проблемою. І головним стримуючим фактором, який буде заважати інтеграції. А ми ж пам'ятаємо, що ми хочемо повернути і Донецьк, і Луганськ.

Війна, в яку ми потрапили, це не протистояння хто перший візьме чужу столицю. Це битва економік. Чия економіка опиниться стійкішою, той і переможе.

І найкраща зброя України проти Росії - це західні санкції. Українські дії тут взагалі не грають ролі. Ми занадто маленькі в економічному плані, щоб на щось реально впливати. Краща зброя Росії - це торгові обмеження. Які вводить Росія і які у відповідь змушена вводити Україна.

Вони завжди б'ють по нашій економіці сильніше, ніж по російській просто з огляду на несумісний масштаб економік України або Росії. І немає нічого дурнішого, ніж підігравати Росії в цій грі. А блокада - це саме такі дії.

І логіка у тій війни зовсім інакша, ніж у Другій Світовій. І тому торгувати нам треба. Навіть з агресором. Якщо ми хочемо його перемогти.

Точка зору редакції Еспресо.TV може не збігатися з точкою зору авторської колонки. Еспресо не впливає на зміст авторських колонок і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють в них.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
16:39
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію терміново евакуйовують дві лікарні
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
Співачка померла під час концерту, спіткнувшись об сукню
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
Більше новин