Проросійський плацдарм на Балканах. Чи вдасться Сербії розірватися між ЄС та РФ

Дмитро Гомон
2 квітня, 2017 неділя
14:00

Вибори президента в географічно далекій від України Сербії мають вкрай важливе значення як для нашої країни, так і всієї Європи

Сербія традиційно вважається союзником Росії на Балканах. Офіційно нинішня влада веде країну в Євросоюз, але вже кілька років поспіль відмовляє Брюсселю у проханнях приєднатися до санкцій проти РФ. Особливо віддані Кремлю сербські добровольці навіть брали участь у війні на сході України на стороні сепаратистів, допомагаючи "російським браттям".

Країни колишньої Югославії вже кілька місяців як перетворились на зону ризику, де Путін випробовує Євросоюз на міцність. Це і спроба перевороту в Чорногорії, і ескалація протистояння в Боснії та Герцеговині, і патова ситуація після виборів у Македонії. На цьому фоні 2 квітня у Сербії пройдуть вибори президента.

Передвиборчі плакати Александара Вучіча. Фото: Reuters

Фаворитом, який може виграти вже у першому турі, є чинний прем'єр-міністр та лідер Сербської прогресивної партії Александар Вучіч. Незадовго до дня голосування політик побував у Берліні, де провів переговори з Меркель. Також він злітав у Москву, де зустрівся з Путіним та отримав обіцяний ще минулого року подарунок - шість МіГ-29, 30 танків Т-72С і 30 БРДМ-2. Російський президент пообіцяв йому також і надалі допомагати модернізувати збройні сили Сербії.

"Вучіч представляє себе як євроінтегратора, який водночас не відмовляється, а навпаки розбудовує тісні відносини з Росією", - пояснила сайту Еспресо аналітик Інституту світової політики Дарина Гайдай. Вучіч намагається тримати баланс, який має принести йому перемогу і над радикальними націоналістами, і над іншими проєвропейськими кандидатами.

Чи не проґавив ЄС Сербію

Проєвропейські політики Сербії зараз у складному становищі. Переговори про вступ до ЄС розпочались у січні 2014 року. Вучич обіцяє, що всі вимоги Брюсселя будуть виконані до 2019 року. Проте, зі сторони ЄС загалом чіткої обіцянки немає, в той час як Росія активно годує Белград пряниками та обіцянками плідної співпраці.

І хоча об'єктивно зрозуміло, що Євросоюз може запропонувати в перспективі набагато більше, особливо якщо врахувати занепад російської економіки, Кремль тисне на емоції, які більш зрозумілі сербам.

Голова зовнішньої дипломатії ЄС Федеріка Могеріні нещодавно відвідала Белград і в парламенті її промову "закричали" своїми вигуками сербські радикальні депутати. Тож вона на власному досвіді переконалась, що загальні настрої далеко не радісні для євроінтеграторів і з цим терміново треба щось робити.

Чи не проґавила Сербія ЄС

Але проблема не лише в ЄС, а й у відсутності суттєвих зрушень щодо запровадження європейських реформ у самій Сербії. "Конкретно для Сербії чіткішого сигналу, ніж розпочаті на початку 2014 року переговори про вступ до ЄС, бути не може", - розповів сайту Еспресо керівник міжнародних програм Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Віталій Мартинюк.

За його словами, за три роки лише 8 із 34 розділів переговорного процесу були відкриті, й тільки 2 з них були успішно завершені і закриті. З такими темпами переговори про вступ можуть тривати ще мінімум 15 років, а не до кінця 2019 року, як переконує виборців Вучіч.

"Це свідчить про популістський підхід сербських політиків до процесу євроінтеграції, в якій вони переважно вбачають можливість отримати фінансову допомогу від ЄС та європейські інвестиції", - пояснює аналітик.

Чому стосунки України та Сербії напружені

За останні кілька років Росія наростила присутність у Сербії. Йдеться про медіа, економіку, культуру та зміцнення персональних контактів з сербською елітою, розповіла Дарина Гайдай. "Звичайно, це призводить до домінування російського наративу щодо України у Сербії, російського погляду на конфлікт на Донбасі. Росія презентує себе як жертву Заходу, концепт досить близький сербам", - відзначає вона.

Однак у відносинах з Україною є не лише російський фактор, а й не менш потужний хорватський. За словами Гайдай, активні контакти Загреба і Києва, візит хорватського прем'єра Андрея Пленковича, його позитивні заяви щодо України, як і захоплення в Україні хорватським досвідом реінтеграції (який в Сербії вважають злочином) породжує підозріле ставлення до України.

"Все частіше про Україну в сербських медіа згадують саме у негативному ключі", - констатує аналітик. Зокрема, під час футбольного матчу Хорватія-Україна у Загребі з'явилися провокативні націоналістичні листівки. Там на фоні кельтського хреста двома мовами пропонується вішати сербів та різати росіян.

Також, за словами Гайдай, у Сербії були незадоволені позицією українського посла при ООН під час дебатів в Радбезі ООН щодо Косово. Президент Сербії Томислав Ніколіч відзначив схожість ситуації в Україні та Сербії - обидві країни стикнулися з порушенням територіальної цілісності. Політик сказав, що поведінка українських представників викликала в нього розчарування, бо вони не підтримали позицію Белграда частіше обговорювати косовські питання в Радбезі. Таким чином, Україна сприймається як сторона, що підтримує критичну позицію Заходу щодо Сербії.

"З огляду на ці фактори, які ставлять Україну та Сербію по різні сторони барикад, розвиток україно-сербських відносин вельми проблематичний, як і взагалі промотування України", - вважає Гайдай.

Чи можливі на виборах сюрпризи

За результатами багатьох соціологічних опитувань, перемога Вучіча може статися вже у першому раунді президентських виборів. "За нього готові проголосувати до 40% опитаних сербів. Його найближчий конкурент, позапартійний екс-омбудсмен Саша Янковіч має вп’ятеро менше голосів підтримки", - розповів Віталій Мартинюк.

Однак можливо, що буде й другий тур. Окрім Янковича, конкуренцію Вучічу можуть скласти лідер сербських радикалів Воїслав Шешель чи екс-міністр закордонних справ Сербії Вук Єреміч.

"За моїми власними оцінками, сюрприз може трапитись тільки у випадку проведення другого туру з парою Вучіч-Янковіч. На відміну від Шешеля, який колись був однопартійцем Вучіча, і Єреміча, перебування якого на посаді головного дипломата країни позначалось певними скандалами, Янковіч є більш достойним противником", - пояснює Мартинюк.

Але загалом скидається на те, що Вучіч зумів переграти усіх суперників. А отже Сербія продовжить свій курс коливання між Росією та Євросоюзом.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:39
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію терміново евакуйовують дві лікарні
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
Співачка померла під час концерту, спіткнувшись об сукню
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
Більше новин