5 найпопулярніших криптовалют світу. Окрім біткоіна

Анастасія Пашинська
4 вересня, 2017 понедiлок
16:35

В які криптовалюти, окрім біткоіна, вкладають гроші інвестори

Коли ви думаєте про криптовалюту, то перше, про що згадуєте - це біткоін. Але крім біткоіна, існує більш ніж тисяча різних криптовалют. 4 нові валюти додалися до біржі, поки писалася ця стаття.

Редакція Еспресо.TV не буде вивчати кожну валюту, а розгляне лише найпопулярніші. Популярність валюти ми оцінимо за ємністю ринку - кількості грошей, які вже вкладені в криптовалюту.

Згідно з сайтом CoinMarketCap, сумарний обсяг ринку криптовалюти - $156 мільярдів. Біткоіни займають 45% від загальної вартості ринку.

Якщо ви не знаєте, що таке біткоін, то про нього можна прочитати тут. Так само, як і про біткоіни кеш.

Але останнім часом інвестори, для яких біткоіни коштують надто дорого, віддають перевагу іншим криптовалютам.

Ethereum (ефіріум, ефір)

null

20% від загальної вартості ринку криптовалюти ($34 мільярди)

Кількість валюти: більше 94 мільйона одиниць

Вартість на момент написання статті: $313,51

У 2013 році засновник журналу Bitcoin Magazine - Віталік Бутерін запропонував ускладнити систему біткоінів. Так з'явився Ethereum. Кошти на реалізацію проекту збирали через краудфандінг - де кожен охочий міг вкласти гроші в проект. Ethereum стартував у 2015 році. Нову криптовалюту часто називають біткоіни версії 2.0.

У Ethereum є майнери, які підтримують роботу системи і добувають новий "ефір". Система нагороджує майнерів так само, як і майнер біткоіни.

Робота ефіру заснована на блокчейні. І ні, блокчейн це не тільки про біткоіни. Біткоіни належать до блокчейну, як електронний лист до всього інтернету. Блокчейн - це одна велика електронна система, поверх якої можна створювати різні види валют.

В ефірі так само, як і в біткоіні, є механізм підтвердження транзакцій. Ethereum, як і біткоіни, вже встиг пережити поділ на 2 валюти: Etherium (ETH) і Etherium Classic (ETC). "Хардфорк" (відгалуження) трапився в 2016 році, після того як хакери знайшли вразливість системи і вкрали третину наявного у світі ефіру.

Після такої масової крадіжки було вирішено зробити "відкат" системи. Інакше повернути вкрадені кошти було неможливо. Не всі підтримали це рішення, адже ідея Ethereum полягає в децентралізації валюти і виключенні будь-якого людського втручання. Інвестори, які не підтримали повернення системи, перейшли на Ethereum CLassic, вартість якого зараз $15,8.

Але між біткоінами і ефіром існує багато відмінностей. Наприклад, біткоінів не може бути більше 21 мільйона, тоді як кількість ефіру не обмежена.

Біткоін скорочує вдвічі нагороду за відкритий блок кожні чотири роки, тоді як система ефіру має фіксовану винагороду - 5 ефірів.

Блоки в ефірі з'являються кожні 10-15 секунд, на відміну від біткоінів, якому для появи нового блоку потрібно 10 хвилин. Таким чином у системі Ethereum транзакції проходять набагато швидше.

Основна відмінність ефіру від біткоінів у тому, що ця криптовалюта працює за принципом "розумних контрактів".

Подібні контракти створені для того, щоб повністю виключити людський фактор і посередників. Розумний контракт укладається між двома учасниками - підписантами. Підписом є числовий ключ. Сам блокчейн працює як гарант - якщо умови контракту дотримуються, обидві сторони отримують свої покупки.

Наприклад, розумні контракти й ефір зможуть взяти на себе обов'язки букмекерів. Ви з одним посперечалися хто з бійців - боксер Флойд Мейвезер або боєць ММА Конор Макгрегор, переможе в матчі. Ви вказуєте умови угоди в смарт-контракті, ставки списуються з вашого гаманця і зберігаються в блокчейні. Коли матч закінчується, система перевіряє результати і переводить виграш переможцю парі.

І хоча в біткоінів є примітивна форма, саме в системі ефіру почалося повноцінне використання "розумних контрактів".

Ripple

null

5% від загальної вартості ринку криптовалюти ($8,4 мільярда)

Кількість валюти: більше 38 мільярдів одиниць

Вартість на момент написання статті: $0,212

Більшість криптовалюти є відділеннями від біткоінів: береться код біткоіна, поліпшується або незначно змінюється і на основі створюється нова криптовалюта. Але не у випадку з Ripple - його код написаний із нуля, під замовлення різних венчурних фондів.

Спочатку ідея подібної платіжної системи була придумана в 2004 році Райаном Фуггером. Тоді створилася закрита система для невеликої компанії. Вперше система запрацювала в 2012 році.

Основна функція Ripple - збільшення швидкості транзакцій між банківськими операціями. А також Ripple дає змогу заощадити на транзакціях. Калькулятор на офіційному сайті Ripple показує: якщо оборот банку $5 мільйонів, то можна заощадити $3,5 на кожній транзакції. А це економія в$ 3,5 мільйона щорічно.

Технологія Ripple вже використовується великими банками: Bank of America, HSBC, а Western Union "експериментує" з протоколами Ripple.

Ще одна відмінність від біткоінів - криптовалюту Ripple не можна майнити у звичному сенсі слова. Це централізована система, де всі цифрові гроші належать одній компанії Ripple Lab. На даний момент існує близько 38 мільярдів одиниць криптовалюти, і засновники системи збираються продовжити випуск до 100 мільярдів одиниць.

Але це не означає, що компанія просто роздає криптовалюту.

Якщо вам не подобається, що при видобутку біткоінів і ефіру комп'ютери повинні витрачати обчислювальні потужності на рішення вигаданих завдань, які не несуть ніякої користі, то з Ripple компанія "орендує" потужності вашого комп'ютера для обробки величезних масивів наукових даних.

За обробку невеликого шматочка інформації користувач отримує винагороду у вигляді валюти Ripple.

Litecoin

null

2% від загальної вартості ринку криптовалюти ($3,29 мільярда)

Кількість валюти: більше 52 мільйона одиниць

Вартість на момент написання статті: $69,72

Litecoin був запущений у 2011 році колишнім інженером Google Чарльзом Лі. І якщо біткоіни розцінювався як "золото", то Litecoin називають "сріблом" криптовалюти. Litecoin - хардфорк (відгалуження) від біткоіна. Основа коду і принципи роботи у криптовалют однакові.

Litecoin, як і багато подібних криптовалют, створювався з метою поліпшити систему біткоін. Так, у системі Litecoin різниться процес майнінгу. Якщо в біткоін блоки створюються кожні 10 хвилин, то в Litecoin це відбувається швидше - кожні 2,5 хвилини. Саме тому Litecoin може обробити більшу кількість транзакцій ніж у системі біткоінів.

Кількість криптовалюти обмежена - 84 мільйони одиниць.

Також для майнінгу в Litecoin не потрібні сильні обчислювальні потужності, як для біткоіна, а основний акцент робиться на оперативній пам'яті обчислювальної машини.

Dash

null

1,6% від загальної вартості ринку криптовалюти ($2,7 мільярда)

Кількість валюти: понад 7,5 мільйона одиниць

Вартість на момент написання статті: $333

Ще одна криптовалюта, яка вийшла в результаті зміни коду біткоіна. З'явилася система Dash в 2014 році і спочатку називалася XCoin, потім DarkCoin і в березні 2015 року система отримала нинішню назву.

Основна відмінність від біткоіна - повна анонімність. Біткоін анонімний до тих пір, доки не буде виявлений власник гаманця. Тоді всі транзакції можна буде простежити. В системі Dаsh стежити за чужими транзакціями неможливо - дані про транзакції не публікуються в блоках.

Робота мережі біткоінів тримається лише за рахунок майнерів - вони займаються видобутком і розподілом інформації про транзакцій по блоках.

У Dash ця робота розділена на два рівні - майнери і оператори Мастернод. Оператори відповідають за анонімність і швидкість транзакцій в системі, за що отримують винагороду.

Щоб стати оператором Мастернода, потрібно залишити в заставу 1000 одиниць Dash. Оператори отримують більшц винагороду, ніж майнери.

Nem

null

1,5% від загальної вартості ринку криптовалют ($2,7 мільярда)

Кількість валюти: 8,9999 мільярда одиниць

Вартість на момент написання статті: $0,288

Система Nem з'явилася в кінці 2015 року. На відміну від інших валют, вона має свій власний унікальний код. Nem працює, використовуючи технологію блокчейна й алгоритму POI (proof of importance- доказ важливості).

Що це означає?

Доказ важливості (POI), доказ роботи (POW) і доказ наявності (POS) мають одну спільну рису. Це все алгоритми, які при застосуванні до криптовалютності допомагають підтримувати порядок під час створення блоку, провести транзакцію правильно, нагородити учасників.

Наприклад, система біткоінів. Litecoin і Dash працюють, використовуючи алгоритм POW - майнери виробляють обчислення, вирішують завдання і, як доказ виконаної роботи, показують відповідь. За правильну відповідь вони отримують винагороду.

Щоб заробити біткоіни, ви повинні взяти участь у гонці обчислювальних потужностей. Як підсумок - створення блоку дорогий і трудомісткий процес. У міру вдосконалення технологій людям доводиться витрачати більше грошей, щоб отримати останнє обладнання ASIC (машини для майнінгу). Таким чином, ще більше енергії витрачається даремно.

Алгоритм POS працює на подобі дивідендів - ті, у кого більше коштів на рахунку, отримують відсотки. Але виходить, що "багатші" користувачі будуть ставати ще швидшими.

Алгоритм POI, який використовується в Nem, об'єднує в собі концепції цих двох алгоритмів. Але алгоритм не тільки винагороджує тих, у кого великий залишок на рахунку, а також враховує, наскільки часто вони здійснюють операції з іншими користувачами.

Це означає, що ті, хто активно допомагає економіці системи Nem винагороджуються. Кожному користувачеві надається рейтинг довіри, що вище він, то більше шансів отримати винагороду.

Той, хто вносить свій вклад, може отримати додатковий XEM (валюта мережі Nem).

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти у "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
16:29
Cybertruck
Tesla відкликала 3,8 тис. авто Cybertruck через несправність
16:28
Миколаївщина обстріл
РФ вдарила артилерією по Миколаївщині: загинула літня жінка, поранено дитину
16:28
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
16:14
Газовики прифронтових областей отримали від чеських колег 20 тонн обладнання
16:10
Ексклюзив
ЗРК Stormer
"В нас є сили й засоби для ураження літаків РФ": у Повітряних силах ЗСУ прокоментували збиття Ту-22М3
16:07
РФ атакувала Одещину ракетами: є постраждалий, пошкоджено припортову інфраструктуру
16:06
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Jerry Heil та Alyona Alyona показали чорно-білі образи для Євробачення-2024
16:03
OPINION
Олег Манчура
Останні пів року для України були часом самотності
15:54
Конгрес США
У США додали нафтові санкції проти Ірану в законопроєкт про допомогу Україні
15:53
G7
Країни G7 перенесли розгляд питання передачі Україні заморожених активів РФ на саміт у червні
15:17
Непокаране зло повертається
Росіяни організовуватимуть на ТОТ осередки федеральної служби для контролю шкіл, - Спротив
15:13
Чоловіка, який шпигував за Силами оборони на Миколаївщині, засудили до 15 років ув'язнення
15:09
На фото: Команда "20 днів у Маріуполі" привезла BAFTA і "Оскар" в Україну
Команда "20 днів у Маріуполі" привезла "Оскар" в Україну
15:04
Сергій Лавров
Лавров заявив, що РФ не припинить вогонь навіть у разі початку перемовин з Україною
14:52
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
Російська компанія "Башнефть" встановлює антидронові сітки на свої НПЗ, щоб захистити їх від атак БПЛА
14:30
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
Більше новин