В російській Держдумі завівся шпигун

24 червня, 2014 вiвторок
12:12

Депутат Пушков допомагає Америці виграти ядерну гонку

Російській ФСБ давно пора заборонити Ґуґл – як пошуковик, що знає все про всіх. І Лурк – за надмірну відвертість і прямоту в поясненні всього сущого. Бажано також провести розслідування підривної діяльності аґента ЦРУ в Держдумі Алєксєя Пушкова, оскільки визнання голови думського комітету з міжнародних питань клінічним ідіотом кидає тінь на всю путінську вертикаль – навіть попри суто декоративне призначення «законодавчого» органу в нинішній системі влади. До того ж, він «палить» усю контору, в чому дуже легко переконатись на наступному прикладі.

В пошуковому вікні Ґуґла пишемо: Алексей Пушков lurkmore (автокоректор запропонує алексей пушков лурк, що ніяк не відбивається на результаті). Перший лінк, який отримаємо, вестиме на статтю «Зомбоящик», що розкриває сутність сучасного телебачення на прикладі його російської версії. Що пікантно – про особу, що нас цікавить, у ній немає жодної згадки. Попри те, Пушков, хоч і поступається в потужності зомбіфікації провідному російському дебілізатору Дмітрію Кісєльову, виконує, по суті, таку саму місію. Щоправда, механізм спричинення руйнівного ефекту в нього дещо інший: не конструювання альтернативної реальності – простіше кажучи, брехні, – а залізна логіка і гранітна аргументація зовнішньополітичних рішень.

Скажімо, позбавили Росію права голосу в ПАРЄ через агресію проти України. Що робить Пушков (голова делегації РФ і за сумісництвом віце-президент організації)? Правильно, заявляє про вихід з Асамблеї. А що, цілком симетричний і правомірний хід. І головне – дуже патріотичний.

Втім, свіжа ініціатива Алєксєя Константіновіча таки змушує сумніватись у його відданості інтересам Росії. 

В понеділок він запропонував у відповідь на заходи Вашингтона керівництву РФ впровадити проти США санкції по всіх напрямах двостороннього співробітництва. Наступний пасаж, певно, викликав однаково позитивні емоції і в робітників Уралвагонзаводу, і в «креаклів», що голосували за Навального: «Против нас объявляют политику сдерживания, подвергают санкциям, объявляют изоляцию России <…> В то же время, знаменитая Дженнифер Псаки говорит о том, что по тем направлениям, где у нас есть сотрудничество, в частности СНВ-3, США рассчитывают, что все продолжится. Вот здесь надо подумать. А должны ли мы давать американцам гарантии, что все продолжится? Я не понимаю, как можно страну сдерживать и изолировать, а по тем направлениям, которые выгодны США, рассчитывать на сотрудничество. Насколько правильно нам, находясь под санкциями США, нести ущерб для собственных интересов?»

Ну що ж, як сказали б римляни, лева впізнають по кігтях. Те, що ховається за цією патріотичною риторикою, дуже легко може призвести до повного краху путінської Росії. Звісно, я не беруся стверджувати, що Пушкова завербувало саме ЦРУ. Чекістам видніше – з огляду на те, що його батьківщина – Пекін, варіантів більше, ніж один. Проте цілком очевидно, що від виконання цієї програми виграє Вашингтон. Хоча й не нинішній президент-демократ (от варіантів уже й більше двох). Отже, якщо керуватися логікою Пушкова, припинення партнерства у вигідних для США галузях передбачає, зокрема:

1. Розрив співробітництва щодо Афганістану. Тобто, коаліційні сили, спокійно виходять до кінця поточного року, а далі Росія бере на себе всю повноту відповідальності за захист Центральної та Південної Азії. І, звісно, витрати – як людські, так і матеріальні.

2. Повноцінну підтримку замість політичного захисту режиму Башара Асада в Сирії. Зрив сяких-таких домовленостей, відновлення повномасштабних бойових дій, ескалацію конфлікту й подальшу дестабілізацію сусіднього Іраку. Безперечно, Саудівська Аравія цьому буде тільки рада. Але вона навряд чи зголоситься компенсувати витрати, яких зазнає російська економіка внаслідок впровадження санкцій третього рівня від більшості країн G20, які в цьому разі стануть неминучими. Навіть Іран, чиї роботи із створення ядерної зброї Росії належить підтримувати, за нинішніх обставин навряд чи зрадіє такій допомозі.

3. Це те, про що сказав сам оратор – розрив третьої угоди про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, СНВ-3. Повторюсь: безперечно, це стане сильним ударом по іміджу нинішнього президента США – відомого борця за ядерне роззброєння, та Демократичної партії узагалі. Зважаючи, що зараз є дуже високі шанси того, що наступником Барака Обами стане його одно партієць, такий демарш буде, м’яко кажучи, неприємним. Проте наслідки для РФ будуть куди гіршими. Договір був взаємовигідним. Він дозволив надати юридичних рис природному процесу списання застарілих (і морально, й фізично) озброєнь: ресурс служби 70% російських МБР вичерпано, а середній вік американської боєголовки перевищує 30 років. Ці гори брухту дедалі складніше й дорожче підтримувати в належному стані. Обидві сторони економлять десятки мільярдів доларів, позбуваючись цього баласту – тим більше, що можливість гарантованого обопільного знищення зберігається. Водночас, кошти, що вивільняються, можна перенацілити на модернізацію стратегічних ядерних сил і розробку нової техніки. Що, власне, й робиться. 

Крім того, для РФ угода фактично є угодою не про скорочення, а про можливість збільшення ядерного арсеналу. На момент набуття нею чинності кількість розгорнутих російських носіїв була на 89 штук нижчою граничних семи сотень. Щоправда, було більше зарядів – 1911 проти дозволених 1550. Утім, цю перевагу безнадійно втрачено. Станом на 1 березня минулого року від кількісного паритету з США не лишилось і сліду:  Америка мала 792 одиниці розгорнутих СНВ (ракет і бомбардувальників) проти 492 – в Росії (загалом разом із нерозгорнутими – 1028 та 900 відповідно). Аналогічна ситуація була й з кількістю зарядів: 1654 проти 1480. Тепер уявім, що РФ виходить з договору. Чи матиме вона в умовах економічного спаду та санкцій можливості для чергової гонки ядерних озброєнь? Відповідь очевидна. 

Ідемо далі. Крім обмеження кількості СНВ, угода передбачає обмін телеметрією, отриманою під час випробувань. Авжеж, Пентагону не передадуть готову інформацію щодо «Тополь» і «Ярсів». Проте й він чинитиме симетрично. Зважаючи на стан космічної розвідки РФ та успіхи «Роскосмосу» останніх років, кому від того буде гірше? 

Ще один цікавий пункт – щорічні інспекції, до 18 на рік. Чисельність персоналу, що бере в них участь, становить 300 осіб для кожної сторони. Причому інспектора з відкритою візою (дворічною, до слова), висилати заборонено. Тобто, фактично, це три сотні «шпигунів у законі», чиє майно й техніка користуються правом екстериторіальності. Звісно, на тлі тієї завантаженості, яку зараз має ФСБ в Україні, це полегшення. Але ж таку саму послугу буде зроблено й ФБР. 

Можна також згадати пункт про особливу позицію РФ щодо розміщення елементів американської системи ПРО в Європі: мовляв, це може стати тим форс-мажором, який може стати причиною для виходу Росії з договору. Однак тут є один пікантний нюанс: з 2011 року на озброєння РВСН поступають балістичні ракети з головною частиною, що розділяється, здатні нести кілька зарядів одразу. Такий тип був заборонений попередньою угодою СНВ-1, що діяла до 2009 року – тобто, ці ракети на той час вже пройшли випробування. Те, що Вашингтон «не помітив» цього шахрайства, якраз і зумовлено розробкою системи ПРО. Розрив угоди зараз дозволить Америці не просто форсувати роботи, але й спонукати європейських союзників до тіснішого співробітництва в дусі Джоржа Буша-молодшого.

Словом, «вашингтонському обкому» варто нагородити Пушкова. Тільки по-тихому, в кращих путінських традиціях.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби із корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні Сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
19:05
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: є постраждалий, пошкоджено інфраструктуру
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
16:29
Cybertruck
Tesla відкликала 3,8 тис. авто Cybertruck через несправність
16:28
Миколаївщина обстріл
РФ вдарила артилерією по Миколаївщині: загинула літня жінка, поранено дитину
16:28
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
16:14
Газовики прифронтових областей отримали від чеських колег 20 тонн обладнання
Більше новин