Що шукають європейські "друзі Путіна" в Криму

Дмитро Гомон
29 липня, 2015 середа
15:21

Після того, як на окупованому півострові побувала група французьких депутатів, їхній вчинок вирішили повторити політики з Італії, Угорщини та інших країн Єворосоюзу. Але не варто сприймати це як тотальну "зраду Європи"

Російська пропаганда подає візити євпропейських депутатів як "широку європейську підтримку". Насправді ж це скидається на збір з усіх-усюд прокремлівських посіпак із сумнівною репутацією.

Клуб шанувальників Росії

Історія з французькими депутатами для українців навіть корисна, бо допомагає навчитись розрізняти, хто є хто у Європі.

У випадку з італійцями про можливість візиту сказав Манліо ді Стефано  - представник "Руху 5 зірок". Це популістська партія на чолі з актором-коміком Беппе Грілло. Вона увійшла до італійського парламенту у 2013 році з результатом в 25%. Зараз її підтримка трохи нижча – 19-20%, але все одно немаленька.

Читайте також: Десять французят у Криму

Успіх "Руху 5 зірок" став можливим завдяки довгій політичній кризі та розчаруванню італійців у мейнстрімівських політичних партіях. Грілло вдало скористався ситуацією.

Його рух є не стільки проросійським, скільки євроскептичним та антиамериканським.

За словами ді Стефано, депутати усвідомлюють, що в подальшому їм може бути відмовлено у в'їзді в Україну, тому подумують про те, щоб спробувати узгодити свою поїздку не тільки з Росією, але і з Україною.

"Рух Беппе Грілло – сильна партія, але вона не головна політична сила", - зауважив Еспресо.TV німецький політолог, старший науковий співробітник Інституту євроатлантичної співпраці Андреас Умланд.

Варто пам’ятати, що уряд Італії та кілька серйозних політичних сил підтримують Україну. І це зважаючи на те, що серед італійців проросійські настрої зустрічаються навіть набагато частіше, ніж серед тих же французів.

Але це не означає, що їхні погляди незмінні. Згадаймо скільки страхів було щодо проросійської позиції Федеріки Могеріні минулого літа, коли обирали нове керівництво структур Євросоюзу. Але нічого страшного не сталося – під керівництвом італійки подовжено дію санкцій проти Росії, війну в Україні вона прямо називає війною і послідовно закликає Москву дотримуватись мінських угод.

До поїздки збираються долучитися італійські крайні праві з "Ліги Півночі". Це було б добре, бо ці хлопці мають вже усталений імідж фашистської партії, та ще й з елементами сепаратизму. Їхні обличчя на російському ТБ стали б гарною ілюстрацією того, з ким дружить Путін.

Плани з’їздити до Криму має угорський "Йоббік".

"Йоббік - екстремістська партія. Її співпраця з Росією сама по собі вже є проблемою іміджу для Кремля", - підкреслює Андреас Умланд.

Пакує валізи і французький євродепутат Надін Морано. Вона - член партії Ніколя Саркозі "Республіканці". У червні Морано організувала в Європарламенті групу "За новий діалог з Росією". До неї увійшло аж 15 євродепутатів з різних країн. Про якусь діяльність групи можна дізнатися лише з російських ЗМІ – у європейських на неї просто не звертають уваги.

Нарешті, цілу місію з членів парламентів різних країн готує голова групи соціалістів ПАРЕ й співдоповідач ПАРЕ по Росії Андреас Гросс. Швейцарець говорить, що візит планується на жовтень чи листопад.

Варто зазначити, що він не є твердолобим путінофілом. Гросс належить до категорії політиків, які виступають з гаслами на кшталт "ми за мир у всьому світі". Він одночасно засуджує анексію Криму і санкції, введені проти Росії.

Щодо можливої поїздки, то на відміну від французів Гросс збирається узгодити її не тільки з Росією, але й з Україною. Тобто планує грати за правилами.

Проект Кремля

"Для європейських депутатів візит до Криму – це або піар, або заробіток", - розповів Еспресо.TV заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий. Всі ці поїздки активно лобіюються Росією, яка не шкодує грошей на квитки, готелі й інші "презентаційні витрати".

"Це однозначно частина проекту Кремля", - зазначає Сергій Солодкий.

"Навіть якщо ці люди не підкуплені, вони корисні для Москви. В Європі так багато нерозбірливих, недалекоглядних популістів, засліплених американофобією, що Росії достатньо для них лише створювати майданчики", - говорить експерт.

Кремлю візити європейців до Криму потрібні з кількох причин, пояснює Солодкий. З них головна - легалізувати окупацію в очах власних громадян. Друга ціль – поглиблення лінії розколу в Європі. Третя - вустами єврорадикалів дискредитувати Україну.

На думку Андреаса Умланда, є ще одна причина: "Своєю поведінкою французькі політики (які відвідали Крим. – Авт.) активно підривають режим нерозповсюдження ядерної зброї. Франція запевнила Україну в тому, що поважає її суверенітет та цілісність території у зв’язку з рішенням Києва позбутися ядерної зброї після розвалу СРСР. Ігнорування провідними французькими політиками гарантій, наданих власною країною, означає, що вже третій з п’яти постійних членів Радбезу ООН (після Росії та Китаю) вважає, що питання про нерозповсюдження підлягає обговоренню".

Що робити Україні

"Завдання України - показати, що нинішня Росія немає нічого спільного з уявленнями європейських ліваків чи правих про справедливіший світ" , - вважає Сергій Солодкий.

З лівими "друзями Путіна" працювати простіше, говорить він. Їм достатньо показати, як Росія порушує права людини.

"Я знаю в Іспанії республіканців, ліваків, які марили СРСР, досі марять ідеями комунізму, але вони розуміють, що нинішня капіталістична, корумпована Росія немає нічого спільного з ідеями класичного марксизму. Тому, гадаю, що це питання часу. Дедалі більше європейців розумітимуть справжнє обличчя Росії", - розповідає Солодкий.

З правими, такими як Національний фронт Марі Ле Пен чи угорський "Йоббік", важче, бо їм подобається націоналізм Путіна. Але й там не все безнадійно.

"Грецький "Золотий світанок" (партія з поглядами, які межують з нацизмом. – Ред.) - це класика жанру. Торік вони виступили з підтримкою Росії, яка протистоїть неонацизму в Україні. Більшого цинізму я ще не бачив. Нічого не лишається, як відкривати пересічним європейцям очі на ось такі "парадокси" в поглядах", - говорить експерт.

Також Україна повинна працювати і з росіянами. Треба постійно вказувати їм, з ким дружить Путін, який так любить піаритися на темі перемоги в Другій світовій.

"Цим маємо займатися ми всі: і українські дипломати, і українські політики, і громадські діячі, експерти, журналісти - і навіть пересічні українці, які спілкуються з представниками інших країн під час турпоїздок чи відряджень", - говорить Солодкий.

Нас чекає довга і напружена боротьба з росіянами за європейські симпатії. Зараз м'яч і глядацькі симпатії на нашому боці. Головне не втратити перевагу через власні помилки.

Теги:
Читайте також:
Київ
+20°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
09:27
Ексклюзив
окупанти
Під Маріуполем на скупчення окупантів упали уламки російської ракети від ППО, загарбники вивезли звідти зброю, - Андрущенко
09:25
Кулеба
Російськими обстрілами пошкоджена половина енергосистеми України, - Кулеба
09:17
ЗАЕС
Дрони-камікадзе РФ літають над ядерними реакторами ЗАЕС, а на станції росіяни зробили пусковий майданчик, - ГУР
08:57
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Луганщини росіяни планують завезти 10 мобільних кінотеатрів для погоджених ФСБ масових заходів, - ОВА
08:41
Звіринецька
У Києві на станції метро "Звіринецька" демонтували радянську назву "Дружби народів"
08:31
Поліція США - ілюстрація
У США поліція застрелила учня, який прийшов у школу зі зброєю
08:10
Оновлено
китай
У Китаї обвалилася частина автомагістралі: загинули 36 людей, десятки постраждалих
08:09
OPINION
Сергій Гузь
У МЗС не знали про Директиву Ради Європи про біженців?
08:04
Сербія
Прем'єр Сербії Вучевич заявив, що країна не підтримає санкції проти РФ за війну з Україною
07:31
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: де та коли дивитись матчі півфіналу
07:23
Інфографіка
втрати окупантів
Армія РФ за добу втратила 4 засоби ППО, 20 танків і понад 1000 військових, - Генштаб
07:01
Байєр, Ліга Європи, єврокубки
Ліга Європи: де та коли дивитись матчі півфіналу
06:58
Дональд Трамп
Трамп зізнався, що хотів приєднатися до натовпу в день штурму Капітолія
06:53
Азербайджан
У конференції з відновлення України візьме участь Азербайджан, країну також запросили на саміт миру
06:51
Прапор Словаччини
Словаччина надала захист ексгенпродюсеру каналу Медведчука Марчевському, якому Чехія закидає втручання у вибори, - ЗМІ
06:28
президент Колумбії Густаво Петро
Президент Колумбії заявив про розрив дипломатичних відносин з Ізраїлем. У Тель-Авіві відреагували
05:59
МВФ
МВФ прогнозує скорочення частки економіки РФ у світовому ВВП до історичного мінімуму
05:38
Вірменія НАТО
Вірменія та НАТО погодили співпрацю на 2024 рік
05:16
Tesla
Tesla на тлі оптимізації витрат відмовилася від розвитку технології гігакастингу, - ЗМІ
04:48
Рафаель Маріано Гроссі
Очільник МАГАТЕ їде до Ірану говорити про ядерну програму країни
04:20
Анджей Дуда
Дуда під час головування Польщі в ЄС хоче організувати два саміти на підтримку України
03:45
Киргизстан світ поліція
Киргизстан скасував ходу "Безсмертного полку" на 9 травня
03:17
Пентагон
Пентагон стурбований поглибленням відносин КНДР, Росії та Ірану
02:49
Оновлено
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
02:35
Оновлено
Одеса ракетний удар Нова пошта війна з Росією
Росіяни обстріляли Одесу: є попадання у депо Нової пошти постраждало 14 людей
01:51
на фото: Бріджит Брінк
Обстріл Одеси підкреслює важливість посилення ППО України, – посол США
01:32
Оновлено
дрон, БПЛА
У двох областях РФ проблеми зі світлом через нібито атаку БПЛА
00:56
Литва Латвія Естонія
Польща організує саміт з питань безпеки з Україною та країнами Балтії
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
Більше новин