Покришена Європа, порубана правда і казкове хамство

Ігор Бондар-Терещенко
6 січня, 2016 середа
11:31

У сьогоднішній моді на спрощення всього на світі цей самий світ маліє до песиків і хом’ячків, а галоперидол тим часом у лікарнях ніхто не відміняв. Як, власне, актуальність історій про українську правду і кривду на війні, в літературі та житті

У веселій книжці "Європеана" Патріка Оуржедніка (Л.: Видавництво Старого Лева) світ складається з "художніх" скалок - фіктивних епізодів, невигаданих небилиць та інших парафраз з літературної класики. Здебільшого, звичайно, з Гашека і Хармса. У першого царі з цісарями на обгортці солдатського печива трималися за руки, немов граючись у крілика в ямці, у другого такі огірки продавалися у крамницях, що ніяким бабам, що масово випадали з вікон, навіть не снилося. Точніше, снилося, але зазвичай в Україні, куди "щастя приходить, мов у бабську зону морквина – покришене", як писав Цибулько.

У цьому балаганному паноптикумі з фактів чудовий абсурд так само змагається з яскравим гротеском за право називатися сучасною історією. Тут росіяни винайшли революцію, американці - бюстгальтери, а німці - спеціальних жінок, які під час війни розпилювали згорілі трупи на добриво для дерев. Трупи в руїнах будинків були скручені в клубок, а інколи два або три трупи, як у Гашека, трималися за руки або обнімалися. А одна жінка не хотіла пиляти, і її вирішили розстріляти за саботаж, але солдати за цей час встигли дезертирувати. Але занурення у постмодернізм все одно тривало, і після емансипації жінок та винахід контрацептивів і одноразових пелюшок кількість дітей в Європі зменшилася, зате зросла кількість іграшок, гойдалок, песиків і хом'ячків.

До речі, про тваринок. "Під Вокуа у німецьких солдатів був навчений пес, він бігав сюди-туди від німецьких позицій до англійських і переносив хліб, цигарки, шоколад і коньяк. У німців були сигарети й шоколад, але не було ні хліба, ні коньяку, тоді як в англійців був достаток хліба й коньяку, але цигарок в них було мало. А під Предаццо австрійські солдати вислали до італійців кота з листівкою, на якій було написано: ПОСИЛАЄМО ВАМ НАШОГО КОТА ІЗ СИГАРОЮ. Сигара була прив’язана шматком мотузки до котячого хребта. А італійці скурили сигару, а кота вбили і з’їли".

Якщо "Євпропеана" – це постмодернізм чистої води, то автор наступної збірки – один з несподіваних його предтеч в Україні. Ну, а як може бути інакше там, де слово завше розходиться з ділом?  Тож у збірці Василя Рубана "На протилежному боці від добра" (К.: Ярославів Вал) соцреалістичні цінності переведені у регістр боротьби українців за власну державу, але користі з того небагато. Справа в тому, що до недавнього часу ім’я цього автора було депортоване з літератури, а те, про що він писав з власного досвіду, взагалі ніби як не існувало в радянському житті – про тюрми і психлікарні. Власне, про сім тюрем і одну психлікарню в Дніпропетровську, де Рубан побував за українську ідею. Тобто за свою правду у своїй хаті, яка видавалася для тоталітарної культури етнографічною маячнею.

Утім цінність текстів Рубана – власне, двох романів, один з яких дав назву збірки, другий це "Любиш – не любиш", а ще одного, а саме - "Помирав уражений проліском сніг" чомусь немає, а з ним могла би вийти цілком чудова автобіографічна трилогія – так от, цінність цього чтива не лише у досвіді виживанні під галоперидолом з аміназином та описі студентського побуту 1970-х вкупі з радянським сексом. Справа в тому, що з точки зору тодішнього українства це було життя у паралельному світі, яке вряди-годи  перетиналося із офіційним. Іноді люди, як більшість героїв цієї книжки, мешкали в одній кімнаті гуртожитку, вчилися на одному факультеті, але кожен знав лише свою правду і віру. "Ти чув, що Микола Щорс, який Київ визволяв від німців, як тільки заїкнувся про українську армію, то його зразу ж застрелив у потилицю агент від Троцького, тодішній російський командарм? - Не чув. - А ти заглянь у радянську енциклопедію - й побачиш, що всі троє командирів української комуністичної армії, яка воювала проти німців і Петлюри: Щорс, Боженко і Черняк - загинули впродовж двох тижнів. – Я перевірю, але зараз не про це".

Утім, зараз, нарешті, саме про це, і збірка Василя Рубана – це потужна, вдумлива, психологічна проза, яка не старіє з часом, бо "радянський" тип мислення у нас нікуди не зникав, і Верховна Рада так само збирається, щоби "радитися". Крім того, автор - це своєрідний Пелєвін шістдесятих, коли з того, що всі бачили, але мовчали, робилася цілком художня річ. Причому не обов’язково в літературі. Майже все у мистецтві, музиці ба навіть балеті того часу – це взяті з «народного життя» глечики і гопаки з шароварами, приладнані до офіційного контексту. Натомість саме те, як саме про це пише Рубан, тобто під яким «українським» кутом дивиться на «радянські» реалії – ставить його в один ряд із інтерпретаторами "паралельної" матриці, в якій мешкали дисиденти духу – від 60-х до 90-х. Саме тих, де згаданий Пелєвін.

Ще більше постмодерних неоковирностей у "Казках на ніч" Руслана Горового (Л.: Кальварія) – про війну на Донбасі, й не лише. Ніби як політична сатира, цікаві бувальщини і побутові образки, але саме метафізична "паралельність" надає збірці ознак цілком "живої" літератури. Це те, що колись стане в один ряд з оповідками шістдесятників на кшталт того самого Рубана чи навіть Тютюнника. А все через формальні причини, бо таке чтиво зазвичай не співпадає з "офіційною" думкою, ідеологією і заодно вже реальністю, коли музи з гарматами говорять один поперед одного. Ясно, що через деякий час термінологія зміниться, чергове начальство піде на пенсію, і колишня правда про село, а чи теперішня кривда щодо війни набудуть інакшого, так би мовити, стилістичного окрасу. Ну, це як у радянських гаслах часів Другої світової, коли із заклику "За перемогу над фашистською Німеччиною і мілітаристською Японією" спершу зникла Японія, переставши бути "мілітаристською" а потім вже й Німеччина стала лише батьківщиною Діна Ріда і дефіцитних гумових індіанців з НДР.

Це все до того, що нехай сумні та невеселі тексти Руслана Горового – журналіста і волонтера – стилістично непевні (казки, новели чи оповідки, як зазначається у підзаголовку, а чи взагалі віртуальний проект, який несподівано став книжкою?) – але їхня цінність саме у цих мовностилістичних відмінностях від будь-якого         курсу партії на світле майбуття. Люди тут залишаються людьми, вкинутими у вир жорстких обставин, і в автора "Казок на ніч» так само немає ані часу, ані можливості вибирати колір фарби. Чорне і біле – ось та реалістична палітра, якою змальовані характери-образи у цій збірці. Колись саме так писав своїх "Хамів" Кость Буревій. Мовляв, "я не сентиментальний – і тому не буду писати кров’ю серця свого, я зачерпну в жменю грязюки вогкої і намалюю нею картину слобідського життя".

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
Більше новин