"Газпромонезалежна". Україна вижила без російського газу

Катерина Рещук
11 лютого, 2016 четвер
19:30

Через завищену ціну та кремлівський тиск "Газпром" фактично втратив український ринок

Опалювальний сезон вже перевалив за добру половину і, якщо вірити синоптикам, закінчення зими не принесе лютих морозів. Гучні заяви українських очільників про те, що ми переживемо холоди без російського "Газпрому", мають всі шанси справдитися. Україні вистачить газу власного видобування, імпортованого та газу із газосховищ.

Дійсно, 2015 рік можна назвати переламним у стосунках "Нафтогазу" та "Газпрому" – ще кілька років тому Росія була монопольним постачальником газу в Україну. Тоді обсяги імпорту російського газу досягали 40 млрд кубометрів.

У 2015 році імпорт газу з Росії скоротився до 6,1 млрд кубів у порівнянні з 14,5 млрд 2014 року. Обсяги газу з європейського ринку збільшилися майже удвічі (з 4,9 до 9,2 млрд куб. м.). Тепер "Нафтогаз" отримує блакитне паливо більше ніж у 10 закордонних постачальників.

Джерело інфографіки: "Нафтогаз"

Впала економіка - впало споживання газу

Війна на сході, загальне падіння економіки та економія витрат сировини призвели до значного зменшення споживання газу. За минулий рік використання газу впало до рекордного мінімуму у 33,73 млрд кубів. Ще п'ять років тому Україна споживала майже в 2 рази більше газу, ніж зараз (59,3 млрд куб).

"Велика частина падіння споживання припала на зменшення промисловості, але динаміка свідчить про те, що зменшення споживання відбулося у всіх категоріях споживачів: і в житлово-комунальному, і в бюджеті, і в промисловості. Кожен кубометр збереженого газу буде підсилювати нашу переговорну позицію з "Газпромом", - зазначає експерт з енергетичних питань, голова "Комітету енергетичної незалежності України" Іван Надєїн.

Чи обійдемось без "Газпрому", якщо економіка України почне стрімко рости

Якщо уявити, що війна на Донбасі "заморозиться", будуть впроваджені радикальні економічні реформи і скорочені державні витрати, це призведе до бурхливого зростання економіки і відповідно до збільшення споживання газу. Чи не змусить це Україну повернутися до кремлівського монополіста?

Президент центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар пояснює, що технічні можливості дозволяють імпортувати реверсом з Європи ще 6 млрд кубів газу. Цей об'єм перевищує обсяг необхідного імпорту.

"Якщо нам знадобиться більше газу для задоволення потреб промисловості, ми можемо це компенсувати шляхом нарощення імпорту з Європи. Там є технічні можливості, були б гроші", - уточнює експерт.

Російський газ з Європи

Треба бути відвертими, коли ми говоримо, що Україна відмовилась від російського газу – це не зовсім правда. Той газ, який ми купуємо на європейському кордоні, теж "газпромівський", але отриманий за європейським контрактом.

За словами Надєїна, європейські контракти переважають російські хоча б в тому, що вони ґрунтуються на ринкових умовах і в них нівельований політичний тиск. "Росіяни ж в одноосібному порядку можуть переглянути нам ціну будь-яким рішенням свого уряду, зменшивши або збільшивши мита газу – такий у нас контракт", - наголошує він. 

Раніше Кремль вже часто використовував "Газпром" для політичного тиску. Наприкінці 2014 року російський монополіст провів "експеримент", зменшивши поставки європейським компаніям, для того, щоб вони вимкнули реверс газу до України.

Як вважає Гончар, це призвело до втрат $5-6 млрд "Газпромом" - інші постачальники, а їх 10-12 компаній, не припинили постачання газу в Україну. Цей експеримент нічого, крім додаткових втрат, "Газпрому" не приніс.

Також на початку року "Газпром" почав вимагати від України $2,5 млрд на оплату газу, невибраного в третьому кварталі 2015 року за умовою "бери або плати". Ця умова зобов'язує покупця оплачувати законтрактований, але не спожитий газ.

Міністр енергерики Володимир Демчишин запропонував "Газпрому" йти зі своїми рахунками до суду - у червні 2014 року обидві компанії звернулися до міжнародного комерційного арбітражу у Стокгольмі. Російська сторона звинувачує українську у невиконанні контракту, а українська твердить, що сам контракт містить неринкові та несправедливі умови. Загальна сума претензій "Газпрому" до "Нафтогазу" саме щодо невиконання умови "бери або плати" становить $26,7 млрд.

На яку ціну газу нам чекати

Ціна є одним з основних факторів, що впливають на рішення України щодо закупівлі російського газу. Зараз Київ має вибір і можливість купувати газ в Європі, тим самим посилюючи конкуренцію, обираючи найвигідніші умови. То про яку ж ціну на газ у цьому році ми можемо говорити?

"Газпром" корегує ціну на газ щоквартально. Якщо врахувати динаміку руху нафтових цін, шляхом усереднення між ціною "Газпрому" і ціною на європейських ринках в кінці 2016 року вона може наблизитися до $100-120", - прогнозує Гончар

Однак, як наголошує експерт, в українських реаліях постійної девальвації  ціна на газ та нафту буде постійно зростати, адже ми все купуємо у валюті.

Вже зараз прем'єр Арсеній Яценюк розраховує купувати газ дешевше $200 за тисячу кубів. А голова Міненерго України Демчишин заявив, що Україна не купуватиме російський газ дорожче цих же $200. Щоправда, у Росії своя версія. "Ціна газу для України за формулою контракту в I кварталі 2016 року близько $230", - вже йдеться в сухому повідомленні Міненерго РФ.

Чи перезимуємо без "Газпрому" в 2016

Міністр енергетики Володимир Демчишин заявив, що потреба України в імпортному газі на 2016 рік становить всього 11-13 млрд кубометрів. Потужностей по реверсу, щоб закачати цей об’єм, вистачить, заявив міністр.

Експерти також поділяють ці позитивні прогнози. "Це перша зима, коли ми не купуємо російський газ, і цей рік може бути першим, коли ми не візьмемо газ за прямими контрактами "Газпрому",- вважає Надєїн.

Крім того, Верховна Рада нещодавно дозволила віртуальний реверс газу. Мова йде про взаємозалік газу, який поставляється в ЄС через Україну і в зворотному напрямку без його фізичного переміщення.

"Віртуальний реверс зекономить нам ціну транспортування газу. Це логічне рішення, ми просто поміняємо власника в наших газосховищах. Раніше росіяни висували критичну умову про недопущення цього реверсу. Тепер вплив "Газпрому" значно менший. Він залежить від України і Європи - їм нема куди дівати свій газ, тому віртуальний реверс можливий економічно, політично і технічно", - наголошує Надєїн.

Перевага європейських контрактів і досвід останніх років свідчить про те, що Україна зможе і надалі купувати весь газ у Євросоюзу. Газова монополія Росії працює лише в умовах низьких температур і високих цін на нафту. Зараз немає ні того, ні іншого.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
04:24
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
Більше новин