ЦВК по-новому. Хто рахуватиме голоси українців

7 червня, 2016 вiвторок
15:46

Хто стоїть за новими кандидатами до складу ЦВК

Дворічний процес оновлення складу ЦВК завершився черговою інтригою. Ще у червні 2014-го року сплив 7-річний термін повноважень 12 із 15 членів центральної виборчої комісії. Після зміни влади внаслідок Революції Гідності постало питання проведення виборів глави держави, обов’язки якого тимчасово виконував Олександр Турчинов.

Проте тоді нардепи вирішили "не міняти коней на переправі" і провести президентські вибори старим складом ЦВК. На виборах 25 травня 2014 року в першому турі здобув перемогу Петро Порошенко. Після розпуску Верховної ради, вибори до парламенту у 2014 році, як і місцеві вибори у 2015, проводив той же склад ЦВК. 

Критики президента неодноразово заявляли, що нинішній склад ЦВК цілком влаштовував главу держави. Багато запитань щодо лояльності її членів до Петра Порошенка та його політсили виникло у липні 2015 року. Тоді гарант нагородив одіозного голову ЦВК Михайла Охендовського орденом Ярослава Мудрого.

Після проведення місцевих виборів минулого року питання зміни складу центральної виборчої комісії стало ребром. У листопаді Вищий адміністративний суд за позовом лідера "радикалів" Олега Ляшка визнав протиправною бездіяльність президента у процесі оновлення ЦВК.

За регламентом склад ЦВК подається на голосування до парламенту президентом після врахування пропозицій від депутатських фракцій. Своїх кандидатів вони подали ще наприкінці минулого року. Щоправда наприкінці квітня 2016 року "Опозиційний блок" відкликав шістьох своїх кандидатів і замість них висунув Михайла Охендовського.

Весь травень на запитання журналістів у БПП відповідали, що президент "ось-ось" подасть список нової ЦВК до парламенту, і зазначали, що в ньому не буде жодного старого прізвища.

На традиційній літній прес-конференції 3 червня Петро Порошенко заявив, що нарешті вніс список оновленого складу центральної виборчої комісії до парламенту.

Сьогодні на сайті Верховної Ради з’явилося два законопроекти від 3 червня, згідно із першим звільняються 12 членів ЦВК, наступний же пропонує 11 нових кандидатур на їх місце.

За цим списком свої квоти у новому складі комісії не отримають "Батьківщина", "Радикальна партія", "Опозиційний блок" та депутатська група "Воля народу".

Проте, навіть у складі 14 членів комісія матиме кворум, а отже буде правочинною. Ольга Айвазовська, координатор громадянської мережі "ОПОРА", припускає, що ще одного члена ЦВК буде допризначено після перемовин із фракціями, які не отримали своїх представників у комісії. 

Зазначимо, що вже запропоновані кандидатури ще повинні пройти через голосування у Верховній Раді.

Квота БПП

Михайло Вербенський

Михайло Вербенський в органах внутрішніх справ з 20-річного віку. До цього він працював у колгоспі на Чернігівщині.

До 1995 року Вербенський займав різні посади в органах внутрішніх справ Чернігівської області, а потім пішов на підвищення, зайнявши позицію заступника, першого заступника начальника Головного штабу МВС України.

Відтоді почався київський період кар’єри Вербенського, яку можна назвати досить стрімкою. Варто додати, що до переїзду в Київ Вербенський зумів закінчити Вище політичне училище МВС СРСР,  Академію МВС СРСР та отримати ступінь кандидата юридичних наук.

У 2003 році Михайло Вербенський почав працювати першим заступником Голови Державного департаменту України з питань виконання покарань у зв’язках з Верховною Радою України, а через два роки вже став заступником Міністра внутрішніх справ України – начальником Головного штабу.

Вербенський працював радником тоді очільника МВС Василя Цушка, а з приходом на цю посаду Юрія Луценка - його першим заступником - начальником Головного штабу. Вербенський звільнився за власним бажанням незадовго після того, як Верховна Рада звільнила Луценка.

У березні 2014 році призначений на посаду директора Департаменту моніторингу та організаційно-інспекторської роботи МВС України.

Входив до Експертної ради з питань дотримання прав людини та реформування органів внутрішніх справ при Міністерстві внутрішніх справ України.

Ольга Желтова

Ольга Желтова була помічником депутата 4 скликання Юрія Ключковського від “Нашої України”. Значиться серед авторів законопроекту про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" № 6531-2 від 28 квітня 2005 року.

Наразі Желтова працює заступником завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України VIII скликання з питань правової політики та правосуддя (голова - Руслан Князевич, БПП)

Світлана Кустова

На момент подання кандидатів в ЦВК від БПП Світлана Кустова працювала юристконсулом “Адвокатської компанії “Моор і Партнери”.

У 2007 році була кандидатом у нардепи від “Нашої України - Народної Самооборони”, але зі своїм 145 номером до парламенту не пройшла. До цього, саме вона представляла інтереси Ющенка під час Помаранчевої революції у Верховному суді.

На виборах у 2014 році була уповноваженою особою президентської партії. Є близькою до президента Порошенка, у раді 7 скликання працювала його помічницею на громадських засадах.

Також була помічницею на громадських засадах нардепів  IV – VIII скликань: Миколи Катеринчука (IV – V скликання), Романа Зварича (VI скликання), Ірини Фріз (VIII скликання).

Ольга Лотюк

Закінчила юридичний факультет КНУ ім. Т.Шевченка. З 2002 року займає посаду доцента  кафедри конституційного та адміністративного права на цьому ж факультеті. Лотюк була помічником нардепа 4-го скликання Миколи Оніщука. На парламентських виборах 2006 року балотувалася під другим номером за списками партії “Нова сила” Юрія Збітнєва, чоловіка депутата Київради Рени Назарової.

Віталій Плукар

Кандидат юридичних наук (захистився у Львівському державному університеті внутрішніх справ) на момент висування працював в АП завідувачем відділу моніторингу діяльності місцевих органів влади та підтримки їх правотворчих ініціатив Департаменту місцевого самоврядування та децентралізації.

Був помічником (на платній основі) народного депутата України Валерія Карпунцова, обраного до Верховної Ради VII скликання за списком партії "УДАР Віталя Кличка".

Працював керівником юридичного департаменту партії УДАР і саме у той час (у 2014 році) висувався від цієї партії кандидатом у члени ЦВК, але ним не став. За інформацією ЗМІ він близький до заступника голови АП Віталія Ковальчука. 

Квота "Народного Фронту"

Олег Конопольський

Олег Конопольський вже одного разу висувався кандидатом в члени ЦВК від “Фронту Змін” у 2009 році.

Близький до Арсенія Яценюка, адвокат Олег Конопольський під час виборів у 2010 році був його довіреною особою як кандидата на президентський пост. Раніше, Конопольський разом з Арсенієм Яценюком, Світланою Войцеховською (нині нардеп від “Народного Фронту”), Андрієм Пишним (голова “Ощадбанку”, права рука Яценюка) та іншими заснував громадську організацію “Фронт Змін” у 2009 році.

До цього, ще у 2006 році Конопольський працював адвокатом Олександра Роднянського. Останній на той час був акціонером телеканалу “1+1”, а Ігор Коломойський намагався довести, що саме йому належать 70% уставного фонду телекомпаніі. В апеляції Конопольському-Роднянському справу вдалося виграти

Роман Греба

38-річний Роман Греба у крісло члена ЦВК прийде з посади заступника міністра освіти і науки Лілії Гриневич. Згідно із інформацією на сайті міністерства Греба має юридичну освіту, з 2001 року працював за спеціальністю у різних компаніях, зокрема: будівельній "Енергополь-Україна", ТОВ "Лідер", "Ельдорадо-Україна". Займався юридичною підтримкою дочірньої компанії російського нафтотрейдера «Торговий дім ТНК-Україна».

У 2007-2009 роках керував відділом судової практики та податкового права в адвокатській компанії "Імператив". До закінчення Революції Гідності очолював адвокатське об’єднання "Джі Ес Партнерс", одним із клієнтів якого була вищезгадана "Енергополь-Україна". Ця компанія займається будівництвом столичної нерухомості, в числі останніх проектів ЖК "Міністерський" та елітний "Печерськ Плаза".

В тимчасовому уряді Арсенія Яценюка Греба став заступником керівника апарату прем’єр-міністра. З грудня 2014-го року по квітень 2016-го був заступником міністра Кабміну Ганни Онищенко. Її, до речі, вважали одним із основних кандидатів в члени ЦВК за квотою "Народного фронту".

За інформацією ЗМІ під час роботи в уряді Греба "засвітився" у двох скандалах. Під час роботи у конкурсній комісії з обрання членів Національного агентства із запобігання корупції,  в липні 2015 року, громадські активісти звинувачували його у маніпуляціях та просили прем’єр-міністра усунути Гребу від цього процесу.

Сам Греба звинувачення спростовує, посилаючись на постанову Окружного адміністративного суду Києва відповідно якої суд відмовив в задоволенні адміністративного позову ГО "Трансперенсі Інтернешнл Україна" проти Греби.

Тако, за словами Греби, законність його дій була визнана не тільки рішенням суду, а і Європейським союзом.

"Представник якого, Ян Томбінські, просив провести перевибори конкурсної комісії до НАЗК з огляду на значний резонанс та політизацію процесу навколо обрання членів конкурсної комісії. У цьому листі визнанно рішення суду про законність дій Греби", - написав він у своєму Facebook.

З квітня 2015 року Греба також очолює наглядову раду "Ощадбанку", через 4 місяці ГПУ почала розслідування за фактом зловживання владою або службовим становищем. Мова йшла про чартерний політ керівництва "Ощадбанку" на фінальну гру футбольного клубу Ігоря Коломойського "Дніпро" у Лізі Європи.

Леонтій Шипілов

Закінчив Національний університет "Юридична академія України імені Ярослава Мудрого". У 2004 році захистив кандидатську дисертацію.

Доцент кафедри міжнародного права і спеціальних правових дисциплін Національного університету «Києво-Могилянська академія».

На момент подання помічник народного депутата України 8-го скликання Миколи Величковича (“народний фронт”) на платній основі.Відповідає за законодавчі питання у виборчому процесі у "Народному фронті". За інформацією ЗМІ, Шипілова у ЦВК хотів бачити спікер парламенту Андрій Парубій.

Цікаво, що під час парламентських виборів 2012 року він йшов до Ради за списками "УДАР Віталія Кличка" під № 134, проте депутатський мандат так і не отримав. На даний момент Шипілов є радником першого заступника голови Верховної Ради України.

Надія Синиця

Правник і економіст за освітою Надія Синиця працювала заступником міністра Кабінету міністрів Остапа Семерака в першому уряді Яценюка з квітня 2014 року.

Судячи з відкритої інформації, Синиця раніше працювала приватним нотаріусом в одному з київських офісів на Петрівці.

Більше інформації про навозаявленого кандидата у відкритому доступі немає. У списку кандидатів від "Народного фронту" Синиці не було, проте відповідно до попереднього місця роботи її відносять до квоти політсили Арсенія Яценюка.

Квота "Самопомочі"

Євген Радченко

З 1994 по 2004 роки працював заступником голови правління Комітету виборців України. У 2004 –2005 роках був координатором виборчих програм Асоціації американських юристів (ABA/CEELI). Наступні три роки працював радником з питань виборів та управління координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Директор з розвитку в МГО "Інтерньюз-Україна". З 2009 року – експерт Венеційської комісії. Працював на виборах у 14-ти країнах.

Був помічником-консультантом народного депутата Володимира Стретовича у четвертому скликанні Верховної Ради.

Виступив співавтором Законопроекту № 2831-2 про місцеві вибори (пропонував відкриті списки гарантоване представництво жінок у першій трійці та інше), який 18 червня 2015 року не набрав достатньої кількості голосів.

Входить до авторського колективу Проекту Закону про вибори народних депутатів 1068-2 від 11 грудня 2014 року.

Квота “Відродження”

Алла Басалаєва

Алла Басалаєва – діюча суддя Дарницького районного суду міста Києва. Цю посаду вона зайняла у січні 2012 року. Відповідно строк її суддівських повноважень спливає на початку наступного року.

До цього Басалаєва працювала у ЦВК – представляла інтереси комісії в судах. ЗМІ називають її креатурою нардепа Валерія Писаренка – співголови групи "Відродження".

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
08:57
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Луганщини росіяни планують завезти 10 мобільних кінотеатрів для погоджених ФСБ масових заходів, - ОВА
08:41
Звіринецька
У Києві на станції метро "Звіринецька" демонтували радянську назву "Дружби народів"
08:31
Поліція США - ілюстрація
У США поліція застрелила учня, який прийшов у школу зі зброєю
08:10
Оновлено
китай
У Китаї обвалилася частина автомагістралі: загинули 36 людей, десятки постраждалих
08:09
OPINION
Сергій Гузь
У МЗС не знали про Директиву Ради Європи про біженців?
08:04
Сербія
Прем'єр Сербії Вучевич заявив, що країна не підтримає санкції проти РФ за війну з Україною
07:31
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: де та коли дивитись матчі півфіналу
07:23
Інфографіка
втрати окупантів
Армія РФ за добу втратила 4 засоби ППО, 20 танків і понад 1000 військових, - Генштаб
07:01
Байєр, Ліга Європи, єврокубки
Ліга Європи: де та коли дивитись матчі півфіналу
06:58
Дональд Трамп
Трамп зізнався, що хотів приєднатися до натовпу в день штурму Капітолія
06:53
Азербайджан
У конференції з відновлення України візьме участь Азербайджан, країну також запросили на саміт миру
06:51
Прапор Словаччини
Словаччина надала захист ексгенпродюсеру каналу Медведчука Марчевському, якому Чехія закидає втручання у вибори, - ЗМІ
06:28
президент Колумбії Густаво Петро
Президент Колумбії заявив про розрив дипломатичних відносин з Ізраїлем. У Тель-Авіві відреагували
05:59
МВФ
МВФ прогнозує скорочення частки економіки РФ у світовому ВВП до історичного мінімуму
05:38
Вірменія НАТО
Вірменія та НАТО погодили співпрацю на 2024 рік
05:16
Tesla
Tesla на тлі оптимізації витрат відмовилася від розвитку технології гігакастингу, - ЗМІ
04:48
Рафаель Маріано Гроссі
Очільник МАГАТЕ їде до Ірану говорити про ядерну програму країни
04:20
Анджей Дуда
Дуда під час головування Польщі в ЄС хоче організувати два саміти на підтримку України
03:45
Киргизстан світ поліція
Киргизстан скасував ходу "Безсмертного полку" на 9 травня
03:17
Пентагон
Пентагон стурбований поглибленням відносин КНДР, Росії та Ірану
02:49
Оновлено
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
02:35
Оновлено
Одеса ракетний удар Нова пошта війна з Росією
Росіяни обстріляли Одесу: є попадання у депо Нової пошти постраждало 14 людей
01:51
на фото: Бріджит Брінк
Обстріл Одеси підкреслює важливість посилення ППО України, – посол США
01:32
Оновлено
дрон, БПЛА
У двох областях РФ проблеми зі світлом через нібито атаку БПЛА
00:56
Литва Латвія Естонія
Польща організує саміт з питань безпеки з Україною та країнами Балтії
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
Більше новин