Чи врятує Франція Євро-2016 від терористів

Дмитро Марценишин
10 червня, 2016 п'ятниця
17:28

Які Франція вживає заходи, щоб запобігти терактам під час чемпіонату Європи з футболу

Атака на футбол

Коли Францію обрали господаркою чемпіонату Європи-2016 з футболу, турнір не обіцяв організаторам суттєвих труднощів. На відміну від попереднього Євро-2012 в Україні та Польщі, що супроводжувалося постійною колотнечею зі зривом термінів будівництва стадіонів, готелів, автошляхів та занепокоєнням європейських вболівальників про власну безпеку.

Перед нинішнім чемпіонатом Європи в УЄФА почувалися спокійно, адже у Франції й так були сучасні арени, розвинена інфраструктура та найвищі безпекові стандарти. Принаймні, так здавалося.


Але ілюзії розвіялися. Все змінилося після 13 листопада минулого року, коли Париж зазнав найжорстокішої у своїй історії терористичної атаки, яка забрала 130 життів.


Найбільше загиблих виявилося у клубі "Батаклан", де було вбито 90 людей. Напади також сталися на декілька кафе та ресторанів і головну арену Євро-2016 – "Стад де Франс" у паризькому передмісті – Сен-Дені, де відбувався товариський матч між збірними Франції та Німеччини.

На щастя, смертники не мали квитків на гру та не змогли пробратися на трибуни, підірвавшись у барі поблизу арени та холі стадіону, внаслідок чого одна людина загинула, а 53 було поранено. Навіть страшно собі уявити, якими були б наслідки, якщо б вибух стався безпосередньо на заповненій вщерть 80-тисячній арені.

Сама гра, за якою з трибун спостерігав президент Франції Франсуа Олланд та глава МЗС Німеччини Франц-Вальтер Штанмайєр, перервана не була, аби уникнути паніки - глядачів поступово евакуювали з трибун оголосивши пожежну тривогу.

За кілька днів через терористичну загрозу було скасовано дві товариські зустрічі між Бельгією та Іспанією у Брюсселі, звідки до Парижу прибули терористи, а також Німеччиною та Голландією у Ганновері.

Надзвичайний турнір

Через теракти у Франції оголосили надзвичайний стан, термін дії якого вже продовжували тричі, а останнім пролонгуванням поширили й на весь чемпіонат Європи, який триватиме з 10 червня до 10 липня.

Цей стан дає правохоронцям суттєві додаткові повноваження – вони можуть обмежувати пересування людей, забороняти масові зібрання, закривати публічні заклади, доглядати особисті речі громадян, проводити у будь-який момент обшуки в оселях французів та застосовувати до підозрілих осіб домашній арешт.

Запровадження таких суворих заходів – це своєрідний компроміс. Адже французькі опозиційні політик, зокрема Марі Ле Пен, закликали взагалі відмовитися від проведення турніру. А голова виконавчого комітету УЄФА Джанкарло Абете наприкінці минулого року не виключив можливості, що частину матчів чемпіонату Європи доведеться провести за порожніх трибун.

Втім місцевий оргкомітет був категорично проти, а вболівальники зі всього світу уже забронювали та придбали квитки на матчі, тож від таких радикальних кроків в УЄФА вирішили відмовитися.

Безпрецедентні заходи

Натомість, під час Євро-2016 буде вжито безпрецедентних заходів безпеки, яких ще не бачила жодна футбольна континентальна першість у історії.


Під час турніру порядок забезпечуватимуть 77 тисяч поліцейських, жандармів і спецназівців та 13 тисяч представників приватних охоронних структур. Ця 90-тисячна армія працюватиме на матчах, поблизу стадіонів та у фан-зонах.


Небо над стадіонами буде безпольотною зоною. На входах на арени і фан-зони будуть розташовані металодетектори. Туди не пускатимуть людей з великими сумками та влаштують трирівневий контроль, наближений до того, що проходять пасажири перед авіарейсами.

Приміром на "Стад де Франс" безпеку під час матчів охоронятиме 1 тисяча поліцейських. Стільки ж правоохоронців працюватиме у найбільшій фан-зоні на Марсовому полі перед Ейфелевою вежею у Парижі, яка здатна прийняти 90 тисяч вболівальників.

Загалом же фан-зони облаштовано й інших містах, які приймуть матчі Євро-2016 - Марселі, Ліоні, Ліллі, Лансі, Бордо, Сент-Етьєні, Ніцці та Тулузі. Очікується, що під час чемпіонату Європи Францію відвідають 2,5 мільйонів вболівальників.

Загроза на роки

Попри усі вжиті заходи терористична загроза під час турніру нікуди не зникла. Це був змушений був визнати й Франсуа Олланд.

"Так, загроза існує. І я не був би президентом, якби не попередив вас про неї. Ця загроза тут надовго. Тому ми повинні вжити всіх доступних нам застережних заходів, щоб Євро-2016 пройшло успішно", - сказав Олланд.

Підтвердив, що чемпіонат Європи є привабливою мішенню для терористів і шеф французької внутрішньої розвідки Патрік Кальвар, який заявив, що "Ісламська держава" планує під час турніру здійснити теракти.


Як з'ясувалося, саме об'єкти Євро-2016 були початковою метою терористів, які влаштували вибухи у брюссельському метрополітені та аеропорту, унаслідок яких загинуло 32 людини. У цьому зізнався один з терористів - Мухаммед Абріні.


За його свідченнями, рішення влаштувати вибухи в столиці Бельгії було спонтанним та ухваленим через арешт одного з організаторів паризьких терактів - Салаха Абдельсалама.

Більше того - у комп'ютері Абдельсалама знайшли дані, які свідчать про підготовку терактів 11 червня у Марселі, де зустрінуться збірні Англії та Росії. Британські правоохоронці зазначили, що атаки планувалися у місцях, які належним чином не охоронятимуться – ресторанах та барах де відпочиватимуть фани перед грою.

Слабкі місця

Між тим слабкі місця знайшлися й на самих об'єктах Євро-2016. 21 травня поліція та служби безпеки влаштували генеральну репетицію перед чемпіонатом Європи під час фінального матчу Кубку Франції між ПСЖ та "Марселем", який відбувався на "Стад де Франс". Виявилася вона провальною, адже попри суворі заходи та трирівневий контроль, вболівальникам вдалося пронести на трибуни димові шашки та файєри.

До всього ще й у ході перевірки співробітників приватних охоронних структур, які будуть задіяні на Євро-2016, з'ясувалося, що 82 їхні співробітники виявилися потенційними терористами.

А з початком турніру поліція змушена відвертати увагу на неадекватних фанів. У Марселі 9 травня вже стався інцидент за участю двох сотень підігрітих алкоголем англійських фанів, які влаштували сутички з місцевими мешканцями та розтрощили кілька ресторанів та барів.

Між тим, очікується, що у день матчу між Англією та Росією у місті буде 150 тисяч британських вболівальників, а також натовпи росіян, які під час Євро-2012 запам'яталися масовими сутичками з польськими фанами перед грою своїх збірних у Варшаві.

Тож виклики перед французькими правоохоронцями стоять величезні. Чи впораються вони з ними стане відомо вже найближчими днями.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:39
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію терміново евакуйовують дві лікарні
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
Співачка померла під час концерту, спіткнувшись об сукню
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
Більше новин