Расова проблема. Чому в США громадяни "воюють" з поліцією

Дмитро Гомон
13 липня, 2016 середа
09:42

Розстріл поліцейських на акції протесту в Техасі змусив американців шукати відповіді на непрості питання міжрасових стосунків

У вівторок, 12 липня, в Далласі (штат Техас) пройшов молебень за жертвами стрілянини, яку влаштував 25-річний снайпер Міка Ксав'єр Джонсон. Він убив п'ятьох поліцейських, поранив ще сімох та двох перехожих.

Джонсон заявляв, що хоче вбивати білих, та одна з перехожих, яка отримала кулю, була афроамериканкою. На заході побував президент Барак Обама, який заради цього скоротив свій візит в Іспанію.

Безпрецедентна трагедія

Такого масового розстрілу копів у Штатах ще не було. Як стверджує голова поліції Далласу Девід Браун, у Джонсона були більш масштабні плани. Як армійський резервіст він пройшов курс поводження з вибухівкою і, схоже, готувався до більш масштабного теракту. Розростання акцій протесту проти насильства поліції змусило Джонсона прискоритись.

Під вечір у четвер, 7 липня, в Далласі проходила демонстрація. Це була частина загальнонаціонального руху Black Lives Matter (дослівно — життя чорних має значення), який активізувався після двох випадків убивства поліцейськими афроамериканців у Міннесоті та Луїзіані.

І якщо в інших містах на акціях траплялося насилля, у Далласі все проходило мирно. Як відзначає CNN, до стрілянини поліцейські навіть фотографувалися з демонстрантами. Та в четвер все пішло не так: мирну ходу перервали постріли.

Міка Джонсон, убивця поліцейських

Спочатку були повідомлення, що снайперів кілька. Декого затримали. Та згодом з'ясувалося, що діяв одинак.

Справа в тому, що Даллас — місто, де практикується відкрите носіння зброї, навіть на масових акціях. Тож коли почалась стрілянина і люди почали хаотично бігати, поліція помилково затримала двох чоловіків з карабінами та їхню супутницю. Згодом, коли з'ясувалося, що вони не стріляли, усіх трьох відпустили.

Снайпер вів вогонь по поліції на ходу — так його навчили під час військових навчань. Врешті-решт поліції вдалося його загнати в глухий кут і оточити в будівлі коледжу. Подальше протистояння тривало шість годин.

За словами шефа поліції, убивця вимагав афроамериканського переговорщика і отримав його. Та скоро стало зрозуміло, що він знущається і не збирається здаватися.

"Він просто в основному брехав нам, грався в ігри, сміявся над нами, співав та запитував, скількох він дістав та що хоче вбити більше", — цитує Девіда Брауна газета USA Today.


Він також сказав, що снайпер пояснив свої мотиви: він хоче убивати білих, особливо поліцейських, бо його обурили вбивства чорних поліцією.


Щоб знищити Джонсона поліція застосувала робота з дистанційним управлінням та кілограмом пластикової вибухівки C4. За словами Девіда Брауна, він схвалив це рішення, бо всі інші способи могли спричинити ще більші жертви.

Шеф поліції розповів, що в перестрілці снайпер був поранений. Своєю кров'ю він написав на стіні літери "RB" незадовго до смерті. Поліція вивчає ноутбук Джонсона, блокноти і смартфони, щоб зрозуміти значення цих літер та інших записів. Але поки що розшифрувати нотатки снайпера не вдалося.

У ЗМІ зустрічається твердження з посиланням на знайомих Міки Джонсона, що снайпер був несповна розуму та страждав від галюцинацій.

Расова проблема

Проблема міжрасових стосунків — одна з найдавніших у США та, схоже, все ще не вирішена. Саме вона стала поживним ґрунтом на якому виріс масовий рух Black Lives Matter (#BlackLivesMatter).

Його активісти привертають увагу до вбивств афроамериканців поліцією та закликають політиків до перегляду практики міжрасових стосунків, особливо коли йдеться про стосунки поліції з громадянами.

Активісти руху організують масові акції, виступають у ЗМІ та проводять кампанії в соцмережах. Як і в кожного подібного руху, є прихильники мирного шляху та радикали, які вважають за необхідне влаштовувати бої з правоохоронцями.

Цікаво, що зародився цей рух безвідносно до насилля з боку поліції. Вперше хештег #BlackLivesMatter використали в 2013 році під час розгляду справи про вбивство Джорджем Циммерманом афроамериканського підлітка Трейвона Мартіна.

Перший був чимось на зразок патрульного на громадських засадах. Мав право легально носити зброю, але до поліції не мав жодного стосунку. Як стверджував Циммерман на суді, Трейвон напав на нього і він змушений був застосувати зброю для самооборони.

Привид Фергюсона

Справжньої потужності рух Black Lives Matter набув після вбивства Майкла Брауна у Фергюсоні. Згодом з'явилися докази того, що вбитий зовсім не був білим пухнастиком, яким його намагались зобразити. За кілька хвилин до вбивства він пограбував магазин, а потім намагався вихопити зброю в офіцера, який його зупинив.

Та для збуреної вбивством хвилі протестів це вже не мало значення. У Фергюсоні почались масові протести, які переросли в мародерства. Щоб взяти ситуацію під контроль, довелося стягнути до міста спецназ.

Протести у Фергюсоні

Потім було ще мінімум десяток убивств афроамериканців, що підживлювало протестний рух. До речі, був і зворотній процес, схожий на те, що сталося в Далласі. У грудні 2014 року в Нью-Йорку застрелили двох поліцейських, які сиділи в патрульній машині. Після цього убивця покінчив з собою в метрополітені.

Убивство в прямому ефірі

Два останніх випадки убивства афроамериканців сталися в містах Батон Руж (штат Луїзіана) та Сент-Пол (штат Міннесота). У першому поліція застрелила 37-річного афроамериканця Альтона Стерлінга, коли він вже лежав на землі. Принаймні так стверджують свідки.

У другому випадку поліцейський зупинив автомобіль, за кермом якого був 32-річний Філандо Кестайл і застрелив його, коли чоловік поліз за гаманцем. Дружина вбитого одразу після пострілів почала передавати в прямий ефір відео через Facebook.

На ньому видно, як Кестайл стікає кров'ю. Його дружна стверджує, що перед тим, як діставати гаманець, чоловік попередив, що легально володіє зброєю.

Усі ці випадки спричинили нову хвилю масових протестів. На вихідних, уже після стрілянини в Далласі, вони набули особливої потужності.

Демонстрації проходили у багатьох містах — Чикаго, Нью-Йорку, Вашингтоні, Окленді, Атланті, Філадельфії тощо. У багатьох випадках все було мирно. Та в кількох містах сталися сутички з поліцією.

Загалом по країні, за даними CNN, було заарештовано 312 демонстрантів. А в місті Сент-Пол, повідомляє Fox News, дісталося поліції — 21 офіцера було поранено. Їх закидали камінням, пляшками та петардами.

У Вашингтоні протест відбувся мирно. Фото: Reuters

Це фото мирного спротиву поліції в Батон Руж стало вірусним. Фото: Reuters

Деякі ЗМІ стверджують, що напади на демонстраціях влаштували активісти організації "Нові чорні пантери". Цікаво, що і вбивця з Далласу теж нібито був членом цієї групи.

До справжніх "Чорних пантер", які діяли наприкінці 1960-х — 1970-х роках, ці хлопці стосунку не мають. Рух Black Lives Maters також відхрещується від них та засуджує насильство, зокрема — стрілянину в Далласі. Та на жаль, як довів Міка Джонсон, будь-яка провокативна тема породжує неадекватних адептів.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов докази причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
Більше новин