Життя ГПУ. Що цікавого в деклараціях прокурорів

Лілія Макашова
12 серпня, 2016 п'ятниця
09:44

Які статки показали в анкетах доброчесності прокурори ГПУ

Генпрокурор Юрій Луценко влітку видав наказ, який носить назву “Про затвердження Порядку проведення таємної перевірки доброчесності прокурорів в органах прокуратури України”. Згідно з документом, частина “таємної перевірки” власне таємною не є.

Мова іде про анкету доброчесності, яку прокурори подають до підрозділу внутрішньої безпеки ГПУ, а потім ці документи оприлюднюються на сайті.

Не так давно на офіційному сайті відомства з'явився новий розділ - “Таємна перевірка доброчесності”. Там можна знайти анкету доброчесності кожного прокурора і його декларацію доходів та витрат за 2015 рік (звісно, якщо вона було подана).

Журналісти Еспресо.TV проглянули всі декларації і анкети прокурорів Генеральної прокуратури і виділили найцікавіші деталі.

Як би не було прикро, але сама анкета, по суті, жодної інформативної цінності не несе. Це просто заповнений документ, де прокурор стверджує, що не вчиняв нічого протизаконного у семи пунктах. Більш інформативними є, звісно, декларації прокурорів та членів їхніх сімей.

Загальна тенденція

З-понад тисячі прокурорів, які числяться лише в Генеральній прокуратурі, анкети подали майже всі, а от декларації - менше половини. При цьому навпроти прізвища кількох людей можна знайти декларацію, але без анкети.

З оприлюднених декларацій видно, що середня зарплата прокурора ГПУ за рік коливається в межах 300 тисяч гривень. При цьому майже в кожного третього у графі “інші види доходів” стоїть цифра у кілька десятків тисяч гривень. Водночас, кілька прокурорів не надали інформацію про фінансовий стан членів їхніх сімей.

Що ж до авто, то в абсолютної більшості “колеса” економ-класу, а от двоє працівників ГПУ підтримують вітчизняного виробника і їздять на бюджетних Део Ланосах.

До десятка прокурорів ГПУ займаються викладацькою діяльністю.

А тепер конкретно.

Еліта

Декларації двох найвищих чинів ГПУ просто не можна оминути увагою. Декларації генпрокурора Юрія Луценка та військового прокурора Анатолія Матіоса чимось схожі - обидва чиновники заробляють в рази менше своїх дружин.

Так, Юрію Луценку за 2015 рік в часи роботи нардепом вдалося заробити близько 76 тисяч гривень - тобто офіційно по 6 тисяч гривень у місяць. При цьому на рахунку у банку у нього лежить майже 170 тисяч гривень, куди за 2015 рік він не докладав ні копійки.

Його дружина - нардеп Ірина Луценко - заробила більше трьох мільйонів гривень, понад третину з яких - з власного бізнесу. Оскільки вона стала нардепом в кінці січня 2015 року, то ці 1,3 мільйона гривень Луценко мала б заробити за один місяць.

Свій бізнес дружина генпрокурора передала старшому сину. Тепер він володіє офісним центром “Лотос” в Києві та салоном краси.

Родина Луценків також заробляє від того, що здає в оренду люксову квартиру на Печерську, а сама проживає під Києвом у маєтку. У декларації вказано, що вони цей заміський будинок орендують, проте, як писали ЗМІ, його власником є батько дружини генпрокурора.

Що ж до військового прокурора, то його дружина заробила понад 33 мільйони гривень, а він сам - близько 400 тисяч. Левова частка багатомільйонного доходу дружини Матіоса - дивіденди і проценти.

Вона має три вклади у банках сумою понад 9 мільйонів, а також два внески до статутних фондів підприємств, один з яких у розмірі 5 мільйонів. У самого ж військового прокурора на рахунку в банку лежить дещо більше 80 тисяч гривень.

Багатоквартирники

У заступника начальника департаменту спецрозслідувань Віталія Тарасюка члени сім'ї володіють трьома квартирами середньої і вище середньої квадратури. Земельні ділянки також записані не на самого прокурора. Проте його історія не унікальна.

Так, дружина-підприємець начальника відділу нагляду за додержанням законів при застосуванні примусових заходів Анатолія Яковенка за минулий рік заробила на понад 200 тисяч гривень більше чоловіка (всього більше півмільйона від підприємницької діяльності), при цьому їй належить дві квартири, три автомобілі і гараж.

Сам Яковенко своїх статків теж не соромиться. У нього новий автомобіль 2014 року випуску, одна квартира, та ще одна у спільній власності з дружиною, дача, два гаража і невеличка земельна ділянка.

Аналогічна ситуація і у сім'ї прокурора Олега Улінця. На нього самого записано дві квартири, ще три на дружину. При цьому минулого року Улінець зробив надзвичайно вигідну покупку - купив Porshe Cayen 2008 року випуску за 140 тисяч гривень, тоді як ринкова вартість навіть не нового авто такої марки в рази більша.

Прокурор Омар Базуркаєв, згідно декларації, не має взагалі нічого, окрім невеликої земельної ділянки та авто середнього класу. Інша справа - його сім'я. У неї і два житлових будинки, і солідна квартира площею 170 кв метрів.

Схожа ситуація і в прокурора Віктора Чижевського. Офіційно він з родиною ділить досить немалу квартиру і це вся його власність. На членів сім'ї  ж записано ще дві квартири та Toyota Land Cruser Prado (2007 р.).

У прокурора Дмитра Черникова велика квартира записана на членів сім'ї (інша невелика у спільній власності),а на її рахунку в банку лежить майже сім мільйонів гривень.

Ще одна прокурор ГПУ Ганна Дагаєва володіє трьома земельними ділянками, трьома житловими будинками і немалою квартирою площею 155 кв метрів. Вона ж у 2015 році на рахунок у банку поклала більше одного мільйона гривень.

Автолюбителі

Заступник начальника відділу ГПУ Юлія Кулікова задекларувала, що на правах користування має Skoda Octavia 2008 року випуску. При цьому членам її сім’ї (чоловіку і двом дітям) належать відразу вісім авто:  дві середнього класу, Willys 1942 року, дві машини 1997 року, одна 1962 та ще одна 1971 року випуску.

Вже згадані нами члени сім'ї прокурора Базуркаєва  володіють чотирма авто (всі середнього класу, найновіша 2011 року випуску), а він сам - лише одним транспортним засобом.

Дарунки-подарунки

Еспресо.TV у нині опублікованих деклараціях прокурорів ГПУ знайшов трьох прокурорів, які задекларували чималі суми, отримані ними у якості подарунків.

Так, наприклад, прокурор Сергій Яковенко зазначив, що у минулому році отримав подарунків на суму рівно один мільйон гривень. Ця відвертість справді вражає, оскільки деякі його колеги вказали, що за рік отримали подарунків на суму всього 70, 300 чи 500 гривень.

Ще один - Віталій Григорів - зізнався, що в 2015 році отримав дарунків на суму понад 200 тисяч, а його сім'я - на понад 450 тисяч гривень. При цьому проживає Григорів у невеличкій квартирі, його сім’я володіє невеликою земельної ділянкою. Зазначимо, що прокурор їздить на відносно новому Volkswagen (2014), а на сім’ю записаний Hyundai 2015 року випуску.

Прокурори Роман Балита і Вадим Хоменко задекларували подарунків на суму відповідно 400 тисяч гривень і 30 тисяч гривень. З-понад тисячі прокурорів Генпрокуратури ці четверо єдині, які вказали у відповідній графі більш-менш суттєву суму на момент підготовки матеріалу.

Водночас кілька прокурорів вписали чималі суми у графі “інші види доходів”. Походження коштів не вказано. До прикладу, Володимир Бедриківський з офіційною зарплатою у 45 тисяч задекларував “іншого доходу” на суму понад 200 тисяч гривень. Майже мільйон невідомо звідки взявся у Олександра Клюге і майже 600 тисяч у членів сім'ї прокурора Олександра Лукашенка.

Ще одна цікава деталь. Один прокурор - Володимир Гуцуляк - у своїй декларації вказав, що у 2015 році члени його сім'ї отримали з-за кордону (США) тисячу доларів. В інших працівників ГПУ ця графа стандартно не заповнена.

Рахунки у банках та статутні внески

Абсолютна більшість прокурорів ГПУ, згідно з їхніх декларацій, рахунків у банках не мають, цінні папери не купують та у підприємства не вкладають. Ряд співробітників Генпрокуратури на рахунках мають “копійки”, проте є декілька, які вказали на свої чималі статки.

Так, на рахунку членів сім'ї прокурора-багатоквартирника Олександра Бабікова (4 квартири, одна з яких - понад 140 кв метрів) лежить майже 2 мільйони гривень. У нього самого в рази менше - близько 100 тисяч (маже всю суму він вніс у 2015 році).

Ще у одного прокурора Юрія Грищенка  на власному рахунку у банку лежить навіть більше, ніж у членів сім'ї: у нього самого майже 3 мільйони, а у родини - один. Таким чином процентів він отримує на суму більшу, ніж його офіційна зарплата, - майже 400 тисяч гривень за рік.

Публічні персони

Перед призначенням Юрія Луценка на пост очільника ГПУ, виконувачем обов'язків генпрокурора був Юрій Севрук. Його декларації на сайті немає.

При цьому, на пост генпрокурора пропонували також Сергія Горбатюка - нині очільника департаменту спецрозслідувань. Його підтримували адвокати Майдану, сім'ї Героїв Небесної Сотні та депутати-єврооптимісти, проте ГПУ він так і не очолив.

Декларація Горбатюка на сайті є. Там заповнено досить багато клітинок. По-перше, у начальника ДСР є три не нових автомобілі, всі записані на нього. Останнє авто він придбав у 2015 році - Chery Tiggo 2008 року випуску (найновіший серед усіх транспортних засобів) - за орієнтовно ринковою ціною у 152, 5 тисячі гривень.

При цьому Горбатюк сам володіє майже крихітною квартирою площею 26,3 квадрати, а разом з сім'єю - дачею 90 кв метрів. Також “прокурор Майдану” у минулому році отримав спадщину 140 тисяч гривень.

З іншого боку ми звернули увагу на декларацію першого заступника Луценка Юрія Столярчука. У більшості клітинок стоїть прочерк. Він з родиною не мають ні дачі, ні ділянок землі, ні вкладів. Серед власності прокурора одна квартира середнього розміру, два авто 2007 та 2003 року випусків та маже 30 тисяч у графі “інші доходи”.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
Більше новин