Російський кіберляпас. Чому Трамп може пробачити Путіну хакерську атаку

Дмитро Гомон
9 січня, 2017 понедiлок
14:45
Зміст

Американська розвідка опублікувала доповідь із прямим звинуваченням Росії та особисто Путіна в організації хакерської атаки на США. Чи варто Москві очікувати жорстких наслідків?

Дембельські акорди від Обами продовжуються. Звіт американської розвідки, у якому Росія прямо звинувачується в хакерських атаках і намаганні вплинути на результат виборів, - один із них.

Це гучний, але запізно застосований захід безпеки. Росія вже нанесла непоправний удар, і світопорядок, до якого звикли західні демократії, відходить у минуле.

То про що доповідь?

Головний сенс доповіді про російських хакерів - це її публічне оприлюднення. Три розвідувальні агенції - ЦРУ, ФБР та менш відоме українцям Агентство національної безпеки (АНБ) - опублікували документ, де Кремль прямо звинувачується у намаганні вплинути на результат президентських виборів у США в 2016 році.

На те, що за атакою стоїть російський уряд, вказують залишені хакерами "цифрові сліди". Також про це свідчать численні "домашні заготовки" російських пропагандистів, які базувались на "злитій" хакерами інформації. Та й взагалі на це вказує вся логіка роботи Кремля: хвиля офіційного та неофіційного негативу на адресу США негайно припинилася, як тільки стало відомо про перемогу Трампа.

У доповіді прямо сказано, що президент Росії Володимир Путін наказав розпочати в березні 2016 року кампанію впливу. Її мета була порушити демократичний процес, дискредитувати кандидата від демократів Гілларі Клінтон та сприяти перемозі Дональда Трампа.

У документі стверджується, що саме Росія стоїть за спиною Guccifer 2.0 - особи чи осіб, яка зламала поштові сервери апарату Демократичної партії та передала листування сайту Wikileaks. Хакер, який скоріш за все є ширмою для цілої групи людей, стверджував про своє румунське походження, але припустився багатьох неточностей та суперечливих заяв.

Значну частину доповіді присвячено інформаційним кампаніям, які розгорнула російська пропагандистська машина навколо виборів. Наприклад, там стверджується, що на випадок перемоги Клінтон була заготовлена масивна кампанія в Twitter з хештегом #DemocracyRIP.

Чи наведено прямі докази участі Росії в хакерській атаці?

Ні, якщо хтось серйозно очікував побачити в доповіді фотографії підпису Путіна під секретним наказом влаштувати хакерську атаку або записи його телефонних розмов, розчаруємо вас, нічого подібного в документі немає. Там немає прізвищ конкретних хакерів, не описано способи, якими вони отримали доступ до пошти демократів, не наведені дані про їхні рахунки.

Опублікований документ - це резюме результатів роботи розвідки. На більше не варто було й сподіватись - у спецслужбах не заведено детально розповідати про методи збору інформації або "зливати" свої джерела.

Російська пропаганда використає це. "А ви доведіть" - один з улюблених методів захисту, коли діяння кремлівських діячів виведено на чисту воду, що неодноразово могли спостерігати українці.

У випадку з хакерськими атаками звести все на відсутність прямих доказів легко, бо "цифрові" сліди замітати простіше, а розплутувати складніше. Безпосередній злам часто виконують міжнародні групи хакерів, а не кібервідділ ФСБ, наприклад. З'ясувати, хто кінцевий замовник, важко.

То звідки впевненість, що атакувала Росія?

Коли йдеться про потужні атаки, потрібні потужні ресурси. Дозволити такі собі можуть лише багаті замовники, як от уряди Росії, Китаю, Північної Кореї. Наприклад, сервери компанії Sony ламали на замовлення Пхеньяна - це була помста за зняту кінокомпанією комедію про Кім Чен Ина.

У випадку з виборами в США цілком очевидно, що головним отримувачем вигоди є Володимир Путін. Хоча, звісно, навряд чи він напряму переказував кошти на рахунки хакерам.

Чи буде визнано результат виборів у США недійсним?

Ні, про це не йдеться. Про це могла б бути мова, якби доповідь опублікували до виборів. Але зараз на рівні Білого Дому, представників Республіканської та Демократичної партій ніхто не говорить про те, що хакерська атака спотворила результати виборів.

Повний варіант доповіді, який містить засекречену для широкого загалу інформацію, показали обраному президенту США Дональду Трампу. Він заявив, що багато дізнався і задоволений зустріччю з керівництвом розвідувальних агентств.

Нащо ж тоді потрібна ця доповідь зараз?

Дійсно, тепер уже заяви про хакерську атаку виглядають як запізніла реакція. Проте, у ній сказано, що США - це не кінець. Росія збирається продовжити свою справу в країнах, які є союзниками Вашингтона.

Недарма ж уряди Франції та Німеччини, де цього року мають відбутися вибори, заявили, що бачать спроби хакерських атак і будуть їм протистояти. Також днями була заява про неодноразові атаки на сервери Єврокомісії.

Що робитиме Трамп?

Обраний президент США у складному становищі. Доповідь ставить під сумнів чистоту його перемоги. Тож зараз його теза номер один полягає в тому, що хакерська атака ніяк не вплинула на результат виборів.

Трамп і його представники роблять суперечливі заяви. Вони звинувачують "попередників" у нездатності захистити країну в XXI столітті від кібератак. Але російські хакери, твердо впевнені Трамп і його люди, не досягли успіху.

Читайте також: Обама почав дипломатичну війну з Росією. Розгрібати її доведеться Трампу

Трамп у своєму Twitter писав, що виборчі машини не зазнали впливу. Та, власне, ніхто й не стверджував, що Росія намагатиметься "малювати голоси". Її робота полягала у намаганні вплинути на свідомість виборців шляхом вкидання компромату на Клінтон. Ним і став "злив" листування демократів, де вони обговорюють свої різноманітні брудні справи.

Отже для Трампа ця вся історія неприємна, але не реагувати на неї він не зможе. Не виключено, що буде намагання замусолити її під соусом "не все так однозначно". Але навіть після призначення лояльних керівників розвідувальних агентств факт існування доповіді, яка звинувачує Росію, ігнорувати буде неможливо.

Які будуть наслідки?

Такі республіканці, як сенатори Джон Маккейн та Ліндсі Грем, прагнуть покарати Росію новими санкціями - і це мінімум. В ідеалі ж "яструби" хочуть збільшити допомогу Україні, прагнуть підсилення НАТО і відстоюють тезу про ізолювання Росії та якомога відчутніші удари по Кремлю.

Проте не варто обманюватись - Маккейн і Грем це ще не всі республіканці. Так само як і Трамп - це ще не весь Білий Дім. Поки не відбулась інаугурація та декілька ключових прізвищ у новій адміністрації під питанням, обраний президент уникає прямих відповідей на питання про покарання Росії за хакерські атаки.

У своєму Twitter Трамп назвав дурнями всіх тих, хто не хоче кращих стосунків з РФ. А його офіційний спікер Келліенн Конвей говорить про те, що з Росією треба кооперуватись там, де це можливо, наприклад, у боротьбі з тероризмом.

Наслідки для України

Для України наразі найбільш небезпечна тенденція, яка потроху проявляється з боку адміністрації Трампа - намагання укласти з Москвою щось на зразок сучасного пакту Молотова - Ріббентропа. Тобто прагнення поділити сфери впливу на світовій арені без врахування інтересів маленьких гравців. Проте поки що окрім заяв мало що свідчить про можливість укладання такої угоди - не той рівень довіри.

Західним елітам зараз намагаються змалювати картину готовності українських еліт піти на компроміси шляхом відмови від ряду принципових позицій. Стаття впливового на Заході олігарха Віктора Пінчука є саме таким пробним каменем. Паралельно в Україні бачимо намагання популяризувати тему нейтралітету.

Одна з найбільших помилок сьогодні - вважати, що Росія намагається встановити по всьому світу проросійські режими. Мова йде більше про руйнування звичного для Заходу світопорядку, який базується на ліберальних цінностях.

У перший день нового року видання Politico опублікувало текст колишньої радниці екс-президента Грузії Саакашвілі та екс-прем'єр-міністра Молдови Філата Моллі Маккью, де вона ділиться своїм баченням "тривалої гри", яку затіяв Путін. З її висновків випливає, що знищуючи уряди, які базуються на ліберальних цінностях, Кремль прагне змінити логіку протистояння з "авторитаризм проти демократії" на "війну всіх проти всіх". В останньому варіанті Росія перетвориться на одного з потужних світових гравців та повернеться за стіл сильних світу цього.

Чи стане Трамп лідером, який підтримає таку "війну всіх проти всіх", - невідомо, всі прогнози щодо цього зараз будуть неточні. Але війна вже йде - як на фронті, так і в умах.

Теги:
Читайте також:
Київ
+20°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.28
    Купівля 39.28
    Продаж 39.8
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, понедiлок
6 травня
18:25
Естонія
Естонія оголосила московський патріархат інститутом, що підтримує агресію РФ
18:25
Костянтинівка
Росія скинула плануючу авіабомбу на Костянтинівку на Донеччині: поранені четверо цивільних
18:21
Президент України Володимир Зеленський
Росіяни розганяють фейк про пошук заміни Зеленському в Україні: у ГУР пояснили, для чого
18:13
Дональд Трамп
Суддя пригрозив Трампу ув’язненням за чергове порушення наказу у справі про підкуп порнозірки
18:01
OPINION
Віталій Портников
Ми і перемирʼя
17:58
медичний канабіс
МОЗ розробило чіткий перелік хвороб і станів, за яких можна призначати ліки на основі канабісу
17:40
Парад ганьби
Білорусь, Гвінея-Бісау та інші: 9 травня до Путіна на парад прибудуть лідери 8 країн
17:38
окупанти
Партизани фіксують збільшення мобілізаційних пунктів у Сімферополі й містах на ТОТ Херсонської та Запорізької областей
17:34
На фото: Еден Голан - представниця Ізраїлю на Євробаченні-2024
Представниця Ізраїлю на Євробаченні Еден Голан заявила, що стикалася з антисемітизмом, коли жила в Росії
17:31
Ексклюзив
Швейцарія
Саміт миру: якщо країни не дійдуть спільної позиції, то буде ще одна зустріч перед обговоренням з РФ, - дипломат Левченко
17:22
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін у Москві
Лише Китай на цьому етапі війни може вплинути на Путіна, - дипломат Войтко
17:21
американські системи ППО Patriot
Ракети для Patriot від союзників вже прибули в Україну, - міністр оборони Іспанії Роблес
17:19
МЗС РФ
РФ пригрозила ударами по військових об'єктах Великої Британії
17:08
На фото: художник Пол Тревілліон
У Великій Британії художник виставив на аукціон портрет Черчилля, підписаний експремʼєр-міністром
16:59
Українські розробники створили для органів держбезпеки платформу на основі ШІ
16:59
солдати РФ
Росіяни заохочують випускників з ТОТ до навчання у військовому інституті в РФ, - Спротив
16:46
Андрій Юсов
"Вживаються необхідні кроки": ГУР про скупчення військ РФ на північному напрямку
16:43
Оновлено
Дніпро-1 - Кривбас
УПЛ: "Дніпро-1" переміг "Кривбас", результати усіх матчів 27-го туру
16:32
путін
Україна заявила, що не визнає Путіна легітимним президентом РФ, і закликала світ зробити те саме
16:27
санкції проти росії
У Єврокомісії сказали, коли Україна та РФ можуть відновити переговори про продовження транзиту російського газу
16:22
фейк
"Москва була змушена відмовити Заходу у військовому доступі до України, щоб вижити": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 6 травня
16:19
Томаш Шмідт
У Білорусі заявили, що суддя з Польщі попросив політичного притулку в країні
16:14
Оновлено
Харківщина, воєнні злочини Росії
"Одним ударом знищили цілу вулицю": окупанти на Великдень атакували село на Харківщині, є загибла
16:12
Путін
Путін запросив на свою "інавгурацію" лідерів ЄС: країни готують спільну відповідь
16:05
OPINION
Сергій Громенко
Чи є логіка в правлінні Путіна
16:00
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Шольц закликав партнерів дати Україні більше систем ППО з наявних запасів
15:58
Сирський відвідав позиції ЗСУ на сході
Ворог намагається прорвати оборону і вийти до Курахового та Покровська, - Сирський відвідав позиції ЗСУ на сході
15:44
НБУ
НБУ бачить передумови для подальшого зниження облікової ставки до кінця року
15:38
Ексклюзив
ФАБ-500ШН
У Повітряних силах назвали єдиний спосіб протидії російським КАБам та ФАБам
15:35
Володимир Зеленський
Зеленський вніс до ВР законопроєкти про продовження воєнного стану й мобілізації
15:28
Оновлено
Розвідники у Криму знищили російський катер "Мангуст"
ГУР знищило швидкісний катер росіян українським морським дроном Magura V5
15:23
імпорт електроенергії
Україна передавала надлишки електроенергії Польщі: ситуація в енергосистемі станом на 6 травня
15:16
Оновлено
Сі Цзіньпін, Макрон і Фон дер Ляєн
Розраховуємо, що Китай використає вплив на РФ, аби покласти край війні в Україні, - фон дер Ляєн після зустрічі з Макроном і Сі Цзіньпіном
15:00
На фото: Джоан Роулінг
"Вбити Снейпа було жахливо": Роулінг розповіла про роботу з актором Аланом Рікманом
14:58
Ексклюзив
ядерна зброя росії
"Ознака того, що не все так добре на фронті": експерт Лакійчук про навчання із застосуванням тактичної ядерної зброї у РФ
14:58
У Кропивницькому сталася пожежа на підприємстві "Хімрезерв": є загиблий
У Кропивницькому сталася пожежа на підприємстві "Хімрезерв": є загиблий
14:54
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:45
Україна-Угорщина
"Ми не дозволимо відправити їх на смерть": віцепрем'єр Угорщини про повернення чоловіків-біженців
14:36
У Києві чоловік знайшов бойову частину ракети Х-69
У Києві перехожий знайшов у лісі бойову частину ракети Х-69
14:25
Telegram
У ЄС створюють орган для нагляду за месенджером telegram
Більше новин