Чи справді закриття сплячих ФОПів вбиває економіку України

12 січня, 2017 четвер
15:34

Прийняті в грудні 2016 року зміни в процедурі сплати підприємцями єдиного соціального внеску змушують "сплячі ФОПи" припиняти діяльність. Як це вплине на економіку України

Парламент проголосував за проект закону №5130 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» ще 6 грудня 2016 року, а 27 грудня документ підписав Президент. З цього моменту в адміністративних центрах Міністерства юстиції почався справжній штурм підприємців, які прийшли подати заяву про внесення до реєстру даних про припинення діяльності. Тобто, про закриття СПД (суб'єкт підприємницької діяльності).

За даними сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній OpenDataBot, з другої половини грудня 2016 року по 6 січня 2017 року у країні припинили діяльність 128,4 тисячі СПД-фізосіб.

Найбільша кількість закритих ФОП - у Київській, Харківській і Дніпропетровській областях. Дослідники, юристи та економісти прогнозують в найближчі місяці зменшення кількості СПД-фізосіб ще, як мінімум, на 400 тисяч (наразі зареєстрованих ФОП біля 1,9 млн.).

704 гривні розбрату

Причини закриття СПД - в уже згаданому законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (проект 5130), який в грудні прийняв парламент і підписав президент. Нові норми вносять зміни в абзац 1 пункт 2 частини 1 статті 7 закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

А конкретно - зобов'язують усіх підприємців регулярно сплачувати єдиний соціальний внесок. Навіть тих, які «сплять», тобто, тимчасово не ведуть діяльності та не отримують доходу.

«Найбільш болючим для підприємців стало те, що з даної норми про базу нарахування ЄСВ виключені слова «за місяць, у якому отримано дохід», і внаслідок цього підприємці на загальній системі оподаткування, а також особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, зобов'язані щомісячно сплачувати єдиний соціальний внесок в розмірі, не нижче мінімального», - розповіла Ірина Кузіна, адвокат, керівник Харківського офісу ЮФ «Ілляшев та Партнери».

За її словами, з 1 січня 2017 року сплата ЄСВ щомісяця обов'язкова для всіх незалежно від факту отримання або неотримання доходу за звітний період - місяць. І навіть наявність поважних причин для неотримання доходу - хвороба, відпустка по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку, відсутність доходу внаслідок економічних чинників - не є підставою для звільнення від платежу.


Виходить, що підприємці, які не отримують коштів від своєї діяльності, з 1 січня 2017 року зобов'язані сплачувати внесок до Пенсійного фонду на підставі того факту, що вони зареєстровані підприємцями. Юристи вже назвали ці зміни «податком на статус підприємця», за аналогією з середньовічною Англією, в якій в XIV столітті був введений «податок на життя».


Мінімальний ЄСВ на 2017 рік становить 704 грн. (це пов'язано з підвищенням мінімальної заробітної плати до 3200 грн.).

Що ж буде з тими СПД, які не встигли подати заяву про закриття в грудні 2016 року? Юристи кажуть, що таким доведеться сплатити ЄСВ за кілька місяців 2017 року.

«Згідно з роз'ясненням податкової, якщо ФОП не встиг закритися в кінці 2016 року, то йому доведеться заплатити ЄСВ за звітний період 2017 року, в якому він закрився, тобто, фактично за перший квартал. Податкова також роз'яснила, що ФОП вважається закритим саме з моменту внесення реєстратором в ЄДРПОУ (реєстр підприємств і організацій) запису про припинення діяльності ФОП. Для закриття ФОП досить подати реєстратору в центр надання адмінпослуг заяву стандартного зразка про припинення діяльності та отримати виписку про припинення діяльності», - зазначив керуючий партнер адвокатського об'єднання «Suprema Lex», адвокат Віктор Мороз.

Хороша новина в тому, що до Верховної Ради України внесено законопроект №5633 від 04.01.2017 року (ініціатори - Олег Ляшко і Віктор Галасюк). Там йдеться про введення перехідного періоду для підприємців до 1 квітня 2017 року, протягом якого буде можливість подати заяву державному реєстратору про припинення підприємницької діяльності.

«У разі подання такої заяви у першому кварталі 2017 року підприємець не платитиме ЄСВ за місяці першого кварталу, в якому дохід не отримано», - зазначила Ірина Кузіна. Втім, зараз цей проект тільки розглядається в комітетах Верховної Ради, до сесійної зали він може потрапити, в кращому випадку, в лютому,  та ще й із значними змінами.

Економіка не постраждає?

На думку економістів, метою змін у процедурі сплати єдиного соцвнеску було скорочення непрацюючих ФОП, а також збільшення надходжень до Пенсійного фонду від соцвнеску.

«Мотивація авторів закону (Кабінет міністрів, - ред.) - скоротити кількість непрацюючих ФОП. А також отримати додаткові доходи від ЄСВ, надати фіскальним органам інструмент тиску на підприємця», - впевнений співавтор ліберальної податкової реформи (законопроект 3357), експерт Данило Монін.

За його оцінкою, частка малого бізнесу в економіці України сягає 15%. У зв'язку з новими нормами експерт прогнозує ряд негативних наслідків.

«Підприємцям, у яких підприємництво є джерелом додаткового заробітку, швидше за все, доведеться закритися і піти в тінь. Вплив на ВВП буде мінімальним. Проте бажання відкривати власний бізнес - буде ще меншим. Ще один негатив - зміни вводяться за тиждень до вступу в силу, а отже непрацюючі підприємці просто не в змозі закритися в такий короткий термін », - зазначив Данило Монін.

Втім, не всі експерти схильні до негативних оцінок наслідків прийнятих змін.

«Негатив переоцінений. Якщо закриються ті, хто не вів діяльності, на ВВП це не вплине. Тема через місяць перестане бути актуальною. Те, що здорові люди, які мають зайнятість, повинні заплатити мінімальний внесок на нинішніх пенсіонерів, це нормально. У нас полюбляють мультиплікувати негатив, недовіру і «зраду» щодо дрібних питань», - вважає викладач макроекономіки Києво-Могилянської бізнес-школи Олексій Геращенко.

Однак, яким би мізерним не видавався вплив закриття «сплячих» СПД на економіку, він все ж буде. В першу чергу, мова йде про закриття разом з тими, хто вже давно не вів діяльності, і тих, хто працював час від часу - сезонно. До того ж, не можна недооцінювати вплив на загальний рівень інвестиційної привабливості країни, в якій, як зазначають експерти, «ясно дали зрозуміти, що підприємцям не раді».

«Частка приватних підприємців в ВВП України невелика. Але окрім долі у ВВП СПДшники несуть значний соціальну роль - самі себе годують, та політічну роль - це є кістяк середнього класу, які не орієнтуються на руку, яка годує», - говорить Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна.

Економісти впевнені, що частина працюючих СПД закриються, щоб працювати на інше СПД, і таким чином економити на єдиному соціальному внеску. «Напевно, багато хто стане на облік в центрах зайнятості», - прогнозує Дмитро Боярчук.

Більшість опитаних експертів вважають, що глобального макро-ефекту від введення нових норм по сплаті ЄСВ і, відповідно, закриття декількох сотень тисяч ФОП, не очікується.

Це означає, що за підсумками року Україна все ж може досягти запланованого зростання ВВП на 2,5%, яке прогнозує МВФ і більшість міжнародних експертних груп.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
21:00
ID-картка, паспорт
Чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України, - постанова уряду
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
Більше новин