Чому допінгова мафія Росії продовжує існувати

Дмитро Марценишин
23 січня, 2017 понедiлок
19:00

Черговий фільм ARD про російський допінг засвідчує, що порушники не зробили висновків з дискваліфікації легкоатлетичної збірної

Допінгова мафія

Німецький телеканал ARD минулими вихідними випустив черговий фільм про систематичне застосування допінгу в збірній Росії з легкої атлетики. Головним його персонажем став 26-річний  російський бігун Андрій Дмитрієв, який у інтерв'ю журналісту Хайо Зеппельту розповів про нові факти порушень допінгових правил.

"Я називаю їх мафією, допінговою мафією. Вони заробляють великі гроші завдяки нелегальним справам. Використовують стероїди, щоб їхні атлети показували вищі результати і відправляють їх на великі комерційні змагання", - заявив Дмитрієв.

За словами стаєра, який раніше був членом юнацької збірної Росії, тренери, які були відсторонені від спорту унаслідок допінгового скандалу, який спалахнув у 2015 році, продовжують, попри дискваліфікацію, працювати з російськими легкоатлетами.

Зокрема Дмитрієв каже про одного з головних фігурантів справи – Володимира Казаріна – тренера олімпійської чемпіонки Лондону-2012 у бігу на 800 м Марії Савіної, яка також була у подальшому дискваліфікована.

"Казарін продовжує працювати та тренувати своїх спортсменів. Він заробляє дуже пристойні гроші", - розповів Дмитрієв. Атлет стверджує, що зустрічав дискваліфікованого тренера у січні на зборах у російському Челябінську та у листопаді минулого року під час підготовки команди у Киргизстані.

Беззаперечні докази

На підтвердження своїх слів Дмитрієв навів відеозапис з власного телефону, зроблений з трибун челябінського легкоатлетичного манежу, на яких Казарін дає поради російським спортсменам Наталії Даниловій та Артему Денмухаметову. За свідченнями Дмитрієва, Казарін не єдиний фахівець, який продовжує тренувати спортсменів, попри відсторонення.

null

Володимир Казарін та Марія Савіна

Дмитрієв запевняє, що у Росії, незважаючи на дискваліфікацію легкоатлетичної збірної та її відсторонення від Олімпіади-2016, не припинили застосовувати допінг. Спортсмен назвав імена тренерів, які й надалі практикують використання заборонених препаратів. Однак прізвища двох з них у фільмі "заглушено", через відсутність у Всесвітньої антидопінгової агенції (ВАДА) належних доказів, прозвучало лише ім'я Сергія Єпішина.

"Ці тренери абсолютно точно працюють з допінгом. Вони дуже впливові, не буду говорити, чи перебувають вони у змові, але кожен окремо застосовує допінг. Вони можуть ухвалювати рішення, впливати на те, що відбувається в збірній", - сказав Дмитрієв.

Ворог народу

Таким чином, звинувачення оприлюднені ARD напередодні зустрічі представників російської легкоатлетичної федерації з робочою групою IAAF, роблять малоймовірним скасування дискваліфікації збірної Росії, яка з літа минулого року не бере участь у міжнародних змаганнях. Адже порушники не лише не зробили належних висновків, а продовжують зухвало ігнорувати антидопінгове законодавство.

Не намагаються виправити становище й у високих кремлівських кабінетах, ще раз підтверджуючи, що саме звідти курується вся спотворена допінгом система спорту в Росії. Зокрема, російський віце-прем'єр Віталій Мутко, який курує в уряді спортивні питання, відповів на чергові допінгові звинувачення у стилі "сам дурень".

"Мабуть, державному каналу Німеччини нічим зайнятися. Нехай Зеппельт спочатку в своїй країні подивиться на проблеми допінгу, навіщо в інші держави лізти?", - запитує Мутко.

Колишній президент російської легкоатлетичної федерації Валентин Балахнічев також шукає у новому фільмі всесвітню антиросійську змову. На підставі того, що Дмитрієв навчався та тренувався у одному з американських університетів, він записав його у громадяни США та фактично звинуватив у шпигунстві.

"Рука Вашингтону"

Власне про загальноросійську антизахідну істерію навколо допінгу та небажання визнавати свою провину каже й Андрій Дмитрієв, який підкреслює, що нікуди емігрувати не збирається, а продовжує жити та тренуватися у Росії.

"У Росії всі впевнені, що неможливо без допінгу бігати швидко, а усі допінгові скандали - змова США. Люди кажуть: "усі в світі використовують допінг, особливо американці, але вони зробили з Росії цапа-відбувайла". Ця теорія змови разом з ретельної підтримкою дискваліфікованих спортсменів - дві домінуючі ідеї серед російських спортсменів і тренерів", - переконаний Дмитрієв.

null

Андрій Дмитрієв

Проте давно добре відомо, що російські виправдання, якої сфери життя вони б не стосувалися, промовляються винятково для внутрішнього користування. У тій же Міжнародній федерації легкої атлетики (IAAF) викладені Дмитрієвим факти сприймають надзвичайно серйозно. На їх підставі у IAAF дійшли висновку, що росіянам не вдалося дотриматися критеріїв, необхідних для відновлення членства у організації. "Якщо на знятих кадрах дійсно фігурують відсторонені тренери, значить, Росія не виконала критеріїв IAAF", - констатував генеральний директор IAAF Олів'є Гер.

Невідворотнє покарання

Нагадаємо, що після виходу першого фільму ARD зі звинуваченнями російських легкоатлетів у тотальному вживанні допінгу, Всесвітня антидопінгова агенція провела розслідуванням, внаслідок якого збірну Росії було виключено з IAAF, а усіх тамтешніх легкоатлетів відсторонено від участі у Олімпіаді-2016. Загалом Хайе Зепельт вже зняв п'ять фільмів про допінг у російському спорті.

Наслідком легкоатлетичного скандалу стали розслідування стосовно російського допінгу у інших видах спорту. Зокрема, незалежний експерт ВАДА Річард Макларен у своїй доповіді звинуватив Росію у покриванні допінгових маніпуляцій на державному рівні та фальсифікації допінг-проб під час Олімпіади-2014 у Сочі.

Через це Міжнародний олімпійський комітет закликав відібрати у росіян низку престижних змагань із зимових видів спорту цього сезону . У інші країни із Росії вже було перенесено етапи Кубка світу з біатлону, лижного спорту, ковзанів та чемпіонат світу із бобслею та скелетону.

І, схоже, що це лише початок. Глобальним наслідком порушень має стати перегляд олімпійських результатів та позбавлення Росії перемоги у загальнокомандному медальному заліку Сочі-2014 та дискваліфікація російської команди з Олімпіади-2018 у південнокорейському Пхенчхані.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
18:31
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
18:25
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
18:04
OPINION
Віктор Каспрук
Нова гра Ірану: чи буде відповідь Ізраїлю?
Більше новин