Андрій Піонтковський: Кремль розгортає третій похід "Путанти" в Україну

Антін Борковський
29 березня, 2017 середа
15:50

Російський опозиційний політолог Андрій Піонтковський розповів Еспресо про причини вбивства Чуркіна і підготовку нової фази агресії Кремля проти України

Таке враження, що зараз розгортається гаазький трикутник імені Чуркіна, мова йде про сакраментальний лист пана Януковича до товариша Путіна щодо того, що, мовляв, «Вова, введи війська». Чому саме зараз так заметушився Кремль, заперечуючи існування цього листа?

Через два дні, коли Чуркін ще не був похований, раптом реанімували політичний труп Януковича, і він там багато чого наговорив, але головне, для чого його витягли, щоб він сказав, що ніякого листа не було. Потім з'явився лист прокуратури Російської Федерації прокуратурі України про те, що ніякого листа не було.

Сьогодні ця істерика дійшла до вершини: Пєсков, по суті, це уста президента Російської Федерації - знову заявляє, що ніякого листа не було. Причому все виходить від однієї сторони - Москви. Великого інтересу до цього листа ніде не було, його роздмухує Москва штучно, що, мовляв, немає, нічого не було.

Ця підозріла наполегливість посилює вже не підозру, а повну впевненість в тому, що Чуркін був убитий. Кремлю дуже важливо довести, що цього листа не було. Їм це їм настільки важливо, що прибирають вірного служаку, того, який є живим свідком.

Але була стенограма засідання Ради безпеки ООН ?! Чуркін же хлопець дисциплінований був, він би відсебеньок не гнав - йому сказали, що саме Чуркін уповноважений заявити. Відповідно Чуркін бере під козирок і реалізовує свої політичні повноваження.

Лінія, що був такий лист у Чуркіна - очевидна. Але Чуркіна прибрали, щоб йому не довелося відповідати на це запитання. Загадка в іншому - а навіщо раптом Москві знадобилося доводити, що листа не було? Над цим голову вже багато б'ють.

Ось, наприклад, мій колега, чудовий український оглядач, аналітик Віталій Портніков висунув таке припущення, що готується процес над Януковичем, і це вбивчий доказ проти Януковича, і тому, щоб якось врятувати Януковича, Москва буде все заперечувати.

При всій моїй повазі до Віталія, я з цим не погоджуся. Все-таки, Путін розпорядився прибрати одного з найбільших російських дипломатів. Заради Януковича він цього ніколи б не робив. Янукович - зневажена фігура в Москві, так само як і в Україні.

На мою думку, мова йде про затирання слідів перед Гаагою: ряди Моторол і Гіві поповнив Чуркін.

Ліквідація Чуркіна - це не стільки затирання слідів, скільки демонстрація цих слідів. У мене інше пояснення. Адже що відбувається одночасно з цим за останній місяць, коли був убитий Чуркін, і кілька разів спростовувалося - різко змінюється концепція Путіна щодо України.

Адже три роки, і ми з вами це неодноразово обговорювали, він намагався, прикриваючись Мінською угодою, заштовхнути Лугандонію, як ракову пухлину, в політичне тіло України, легітимізувати всіх цих бандитів, зробити їх політичними діячами України. І таким чином розкладати Україну, блокувати її європейський вектор розвитку.

Зараз - і це очевидно - концепція змінилася. Москва перестала грати в збереження територіальної цілісності України, а будь-якими засобами різко підвищує суб'єктність Лугандонії: визнаються паспорти, вводиться рублева зона, економічно реєструються на Росію всі підприємства.

Не дарма з'явився Янукович, і весь час дає прес-конференції Азаров, голова якогось уряду у вигнанні. Як далеко піде це підвищення суб'єктності !? Це не буде анексія, як у випадку з Кримом, це Путіну невигідно політично і економічно. Я думаю, що буде посилено керівництво, може бути, Азарова туди пошлють, і ось цей тимчасовий азаровський уряд, або не тимчасовий, а для Кремля «законний і легітимний», буде транспортований до Донецька, і він звернеться до Путіна з проханням про допомогу, в тому числі і військову.

Ваша версія дуже правдоподібна, бо ми розуміємо, що старих вбивць вже зачистили, залишилися Плотницкий і Захарченко, але вони із задоволенням поділяться своєю владою з втікачами в Російську Федерацію. Відповідно, війна буде трансформуватися не в війну між Росією і Україною, а начебто у внутрішній український конфлікт.

У Донецьку, за версією Москви, буде законний, легітимний, справжній уряд України, а все, що по той бік Лугандонії, це якісь жидобандерівські бунтівники, які провели державний переворот. І ось цей «законний уряд» звернеться з проханням про військову допомогу. Тому і потрібно зачистити старе звернення, тому що другий раз звертатися - це було б уже фарсом.

А чим Кремлю погані теперішні "ДНР"-івські вбивці: Захарченко, Плотницький? Могли б до них докооптувати того ж самого Януковича з золотим батоном під пахвою і з печаткою «Янукович всієї України». Але ж в усьому світі з них б тільки посміялися, звичайно, крізь сльози.

Масштаб цих людей абсолютно для іншої гри. Це третій похід Путіна на Україну. Перший похід - це була спроба розчленування, створили Новоросію, він провалився. Другий похід - він провалився, і Путін залишився на руках з Лугандоніею, але він не хотів передавати їй суб'єктність, пам'ятайте, він навіть виступав проти референдуму, принаймні, публічно.

Він придумав іншу гру: заштовхнути їх в Україну і для цього організовувалося тиск. Пам'ятайте, скільки разів Меркель з Олландом приїжджали до Києва і вимагали від української влади змінити Конституцію, ввести федералізацію і провести вибори.

Мінські угоди зараз практично мертві, і починається інша гра. І ця гра - створити солідне в кремлівському поданні представництво в Донецьку, яке вважатимуть справжньою, легітимною, законною українською владою.

Ця спроба готувалося ще в 2014 році: по ідеї Кремля Янукович повинен був окопатися або в Харкові, або ще десь, видавати звідти свої януковичівські булли, і говорити про громадянську війну в Україні, в той час як путінські хлопці окупували б половину України, наприклад, по Дніпру.

Путін зараз думає не про походи на чолі з майором Прилєпіним на Київ, а про цілу низку військових провокацій навколо цієї нової, «легітимною» Лугандонії. Крім того, в чому ще її перевага в порівнянні з часто порівнюваним Придністров'ям? У неї ще будуть невизначені кордони.

Але на Заході теж не ідіоти сидять. Вони ж знають, хто буде сидіти в танках, викопаних з шахт імені Захарченко.

Реагуватимуть, я ж не кажу, що цей план Путіна призведе до успіху. Він провалить і третій похід. Ось пам'ятаєте, в історії Громадянської війни писали «перший похід Антанти», «другий похід Антанти», «третій похід Антанти». Зараз буде третій похід "Путанти". Два походу провалилося, Путін йде з третім.

Потрібно розуміти, як він буде здійснюватися і що він закінчиться таким же провалом, як і два попередніх. Але в спокої Україну він ніколи не залишить. До останнього дня своєї влади він буде намагатися здійснити свою стратегічну мету - розчленування і знищення Української держави.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:39
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію терміново евакуйовують дві лікарні
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
Співачка померла під час концерту, спіткнувшись об сукню
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
Більше новин