Ямайська блискавка. Як спринтер Усейн Болт став крутішим за Боба Марлі

Дмитро Марценишин
13 серпня, 2017 неділя
14:00

Історія провінційного хлопця Усейна Болта, який став найвидатнішим спортсменом сучасності та затьмарив ямайську ікону - Боба Марлі

Прощальний чемпіонат

Усейн Болт ще перед початком нинішнього сезону заявив, що цьогорічний чемпіонат світу стане останнім у його кар'єрі. Найшвидша людина планети вирішила піти зі спорту на піку, щоб залишитися у пам'яті неперевершеним.

Те, що легендарний ямаєць перестав бути непереможним, стало зрозуміло давно. З кожним роком він все рідше виходив на старти та все повільніше бігав, якщо так взагалі можна сказати про людину, яка долає стометрівку швидше ніж за 10 секунд.

Менше з тим. Почали дошкуляти травми і Болт вирішив не чекати, коли його скинуть з трону молоді та голодні до медалей конкуренти. Сили стали не ті, тому на чемпіонаті світу Лондоні ямаєць відмовився захищати титул на дистанції 200 м, а заявився лише на 100 м та естафету 4х100 м.

Розв'язку на стометрівці можна було б вважати трагічною, якби на доріжці 5 серпня не був випромінюючий позитив Болт, який своєю енергією закохав у себе весь світ. Він фінішував лише третім, віддавши чемпіонський титул Джастіну Гетліну – не молодому, 35-річному американцю, якого він колись посунув із верхньої сходинки п'єдесталу.

Але на Олімпійському стадіоні у Лондоні відбувалося щось неймовірне. Тисячам фанів було байдуже, хто здобув золото – вони прийшли подивитися на останній виступ славетного Болта. Навіть Гетлін віддав дань поваги легенді та припав перед ним на коліно та вклонився.

На справжню драму перетворився останній естафетний забіг 12 серпня. Усейн Болт виступав на заключному етапі та отримав естафетну паличку третім. Він відчайдушно спробував виправити становище та рвонув у погоню, але через 40 метрів зашкутильгав та рухнув на доріжку - пізніше з'ясувалося, що через судоми підколінного сухожилля. Жахливішого завершення кар'єри придумати було складно.

 

Чому Болт - це легенда

Чемпіон світу на "королівській" дистанцїї 100 м апріорі перетворюється на головну легкоатлетичну зірку. Але таких у історії переможців десятки, а особливими стають одиниці. Та Болт навіть серед найвидатніших спринтерів є унікальним.

Ямаєць ошелешив весь світ своїми перемогами на Олімпіаді-2008 у Пекіні. На дистанції 100 м він почав виступати лише за рік до Ігор, що не завадило йому здобути олімпійське золото. Виграв він фінальний забіг до непристойності легко, залишивши суперників далеко за спиною, а перед фінішем ще й розкинувши руки і вдаривши долонею себе у груди! Навіть таке небачене піжонство не завадили Болту встановити новий світовий рекорд – 9,69 сек.

Далі – більше. Зухвалий ямаєць виграв і коронні 200 м. І не просто переміг, а побив ще один світовий рекорд, здолавши дистанцію за 19,30 сек. За рік Усейн Болт побив власні рекорди та встановив їх на неймовірних позначках – 9,58 сек. На 100 м та 19,19 сек  - на 200 м і утримує досягнення досі.

Переможна хода Людини-блискавки просто вражала. Після перемоги на Олімпіаді-2008 він ще двічі робив золоті хет-трики, вигравши золото на 100 м, 200 м та 4х100 м на Іграх у Лондоні-2012 та Ріо-2016.

Незмінно все золото на цих дистанціях діставалося ямайцю і на чемпіонатах світу, де він припустився за усі ці роки лише однієї осічки. У 2011 році на світові першості у південнокорейському Тегу в забігу на 100 м Болт здійснив фальстарт і був за це дискваліфікований. Випередити ж Болта на чемпіонаті світу, безпосередньо на доріжці, вдалося лише 5 серпня цього року у Лондоні. Але навіть свою поразку харизматичний ямаєць перетворив на свято.

Врешті по іншому просто не могло бути, тому що посмішки та неспинні веселощі супроводжували Усейна Болта впродовж усієї кар'єри. Кожен його забіг та прес-конференція перетворювалися на яскраве шоу. Для ямайця цілком звична справа затанцювати на прес-конференції із гуртом оголених дівчат, а під час забігу, який триває менше 10 сек, встигнути покрутити по сторонах головою і подивитися, а де там суперники.

Як він досягнув успіху

Болт народився у невеличкому провінційному містечку Шервуд-Контент, де водогін з'явився лише після того, як спринтер виграв своє перше олімпійське золото.

Усейн з дитинства був непосидючим, а його мати Дженніфер жартує, що син був повільним лише одного разу, коли народився на 10 днів пізніше встановленого терміну.

Крім Болта у сім'ї були старша сестра та молодший брат - від попереднього шлюбу батька – Веллеслі, від якого хлопчик успадкував свою вражаючу пластику.

Усейн у шкільні роки марив популярним на Ямайці крикетом та навіть не мав планів ставати легкоатлетом. Але вчителька фізкультури Лорна Торп порадила йому займатися саме цим видом спорту, а батько наполіг, щоб син її послухав.

Свою першу нагороду Болт здобув у 8 років, коли посперечався зі своїм приятелем Рікардо, хто з них швидше бігає. Розмову випадково почув місцевий священник – преподобний Нугент, який пообіцяв переможцеві безкоштовний обід. Забіг виграв Усейн, який отримав трапезу із курячого філе зі смаженою картоплею, горохом та рисом.

Легка атлетика поступово ставала справою його життя, але навколо було так багато спокус. Батькам доводилося відтягувати хлопчиська від комп'ютерної приставки, а тренеру Глену Міллсу пізніше - відгороджувати юнака від "гріхів" Кінгстона зі столичними нічними клубами та улюбленими Усейновими фаст-фудами.

Саме багаторічний тренер збірної Ямайки із легкої атлетики Міллс вивів Болта на найвищий рівень, після того, як обдарований спринтер відкинув пропозиції переїхати до США, куди його кликали численні коледжі, зваблюючи стипендією та казковими умовами для тренувань.

Міллс практично наново поставив Болту техніку бігу, а найголовніше - примусив його змінити ставлення до справи. Незабаром замість хлопця, який полюбляє повалятися у ліжку та подовше поспати, з'явився амбітний атлет, який бачив перед собою чітку мету.

Порадив її поставити тренер. Були це зовсім не ефемерні світові рекорди чи олімпійське золото. Болт просто згадав, що його мати ненавиділа прати, адже робила це вручну - Усейн вирішив заробити їй на пральну машину.

Можна констатувати, що Болт із поставленою метою впорався. У свіжому рейтингу Forbes серед найбагатших спортсменів світу він займає 23-тє місце зі статками $34,2 млн. Лише $2,2 ямаєць заробив на біговій доріжці, решта – гроші від численних спонсорів. Болт є обличчям таких всесвітньо відомих компаній, як Puma, Gatorade, Hublot, Sprint.

У чому секрет його успіхів

З часів, коли, Усейн Болт встановив свій перший світовий рекорд, багатьом не дають спокою складові його успіху. Але, той хто вважає ямайця ідеальним атлетом, помиляється. Болт страждає на сколіоз – у нього викривлений хребет, що неабияк йому дошкуляло впродовж усієї кар'єри. До того ж у ямайця права нога на 1 см коротша за ліву.

Найкращий спринтер у історії навіть не типовий за фізичними даними спринтер. Зріст ямайця – 195 см, що не притаманно бігунам на короткі дистанції. Він заважає на старті набрати максимальну швидкість – і дійсно на перших 10 м дистанції Болт конкурентам завжди поступається.

Неймовірно, але свій, здавалося б, головний недолік, ямаєць перетворив на перевагу. Крок у Болта виявився значно більшим, ніж у конкурентів: якщо меншим на зріст спринтерам, аби здолати 100 м потрібно зробити приблизно 44 кроки, то ямайцю достатньо 41.

Дається взнаки й генетика. Маленька Ямайка із населенням близько 3 млн має просто неймовірну кількість видатних спринтерів – тамтешні бігуни на короткі дистанції здобули 75 олімпійських медалей.

Науковці виявили у ямайців, які є нащадками рабів із Західної Африки, так званий, спринтерський ген - ACNN3, який пришвидшує скорочення м'язів. Вважається, що на Ямайці його розповсюдженню сприяли насичені алюмінієм грунти.

Якщо взяти конкретно Болта, то дослідники стверджують, що у нього 80% швидких м'язів із білими волокнами, які швидше скорочуються, проти 20% із червоними. В той час як у звичайної людини це співвідношення приблизно однакове.

Про силу генів свідчить й те, що Болт, на відміну від багатьох професійних спортсменів, на початку своєї кар'єри навіть не слідкував за харчуванням. А про те, що під час тріумфальної Олімпіади-2008 у Пекіні він харчувався виключно курячими нагетсами, вже складають легенди. Та це дійсно правда - ямайцю ставало погано лише від одного вигляду китайської їжі.

Проте тренер Міллс завжди підкреслював, що генетика нічого не варта без щоденної наполегливої праці, без якої Болт не став би тим, ким він зараз є.

Що буде після Болта

Нині Болт – один із найвидатніших спортсменів у історії. Його популярність неймовірна. У Facebook у ямайця 18,7 млн фанів, у Instagram – 7,1 млн, а у twitter – 4,75 млн. Коли він біг 100 м на Олімпіаді у Лондоні, на квитки надійшло понад 1 млн заявок, хоча трибуни вміщують лише 60 тис. Зустрітися з Болтом за честь мав навіть Барак Обама, коли був президентом США. 

Не дивно, що у Міжнародній федерації легкої атлетики (IAAF) ламають голову над тим, хто замінить Болта, який повернув на легкоатлетичні арени аншлаги. Президент IAAF Себастьян Коу вже запропонував Болту посаду у організації, але поки ямаєць не поспішає і за власним висловом хоче спочатку "розслабитися та сповна насолодитися життям".

Тепер Болту точно поспішати нікуди, адже перед ним відчинені усі двері. Якщо він раптом захоче стати президентом Ямайки, то йому це легко вдасться – на острові він не менш культова особистість, ніж легендарний Боб Марлі.

За забігами Болта у Кінгстоні на велетенських вуличних моніторах спостерігають десятки тисяч вболівальників, а йому самому місті встановлено пам'ятник у знаменитій фірмовій позі блискавки. Блискавки, останній спалах якої стався у серпні цього року у Лондоні. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
Більше новин