4 революційні книги про те, як побудувати успішний бізнес

22 вересня, 2017 п'ятниця
16:00

Як Uber підкорював світ, Ізраїль створив країну стартапів, супербоси вирощують таланти, а нові технології нищать сильні компанії

Видання про те, як керувати іншими, досягати успіху та впроваджувати нові технології. Видавництво Yakaboo Publishing, яке спеціалізується на нон-фікшн літературі, пропонує книжки, які можуть допомогти змінити підхід до бізнесу й досягти неабиякого успіху.  

Супербоси. Як видатні лідери плекають таланти. Сидні Фінкелстін

2005 року Сидні Фінкелстін, спеціаліст з лідерства та бізнес-стратегування, професор, очільник факультету лідерства в Школі бізнесу Така при Дартмутському коледжі, розпочав «всеосяжний дослідницький проект у сферах бізнесу, спорту, моди і мистецтва, вишукуючи потенцій­них супербосів і виявляючи їхні генеалогічні дерева».

Науковцю стало цікаво, як деяким керівникам без спеціальної підготовки вдається вирощувати «дерева геніїв», виховувати таланти, які потім самі перетворюються на вдалих представників тієї чи іншої галузі. Щоб це з’ясувати, Фінклестін провів більше 200 інтерв’ю, проаналізував тисячі книжок, статей і монографій. Витративши на дослідження десять років, він виклав результати та висновки у книжці «Супербоси».

То ж хто такі супербоси? Це ті керівники, які надихають і навчають, вони управляють за допомогою власного прикладу, приділяють співробітникам увагу. Їхньою противагою є «традиційні керівники», що, як правило, «схильні демотивувати працівників, уповільнювати їхнє зростання й підривати ефективність, вдаючись до чис­ленних моделей поведінки, які ніяк не назвеш «найкращою практикою»: пліток, інтриг, недоречних спроб приписати собі чужий успіх тощо».

Читайте також10 найвідоміших бізнес-книг, які надихають

Фінклестін поділяє супербосів на три категорії: бунтівники, славні виродки та вихователі. До кожної з них автор має приклади – усього 18 особистостей, серед яких видатний модельєр Ральф Лорен, культовий кінорежисер Джордж Лукас, відомий тренер НФЛ Білл Уолш, голова корпорації Oracle, найбільшого у світі розробника програмного забезпечення у світі, Леррі Еллісон та інші.

Як висновок Фінклестін пише, що досвіди супербосів вчать людей вибудовувати інші типи відносин між керівниками і підлеглими, вони «дають нам майстер-клас − як ко­жен із нас може впливати на те, що робить». Книжка буде цікавою для коучів, ейчарів, директорів і босів, у яких є прагнення до самовдосконалення.


Дилема інноватора. Як нові технології нищать сильні компанії. Клейтон Крістенсен

Бестселер Wall Street Journal і Businessweek, що увійшов до ТОП-100 книг про успіх і лідерство за версією Amazon.

Книжка автора, якого американський Forbes назвав одним з найвпливовіших теоретиків бізнесу останніх 50 років – «Дилема інноватора» не є розважальним чтивом, це серйозне дослідження професора Гарвардської школи бізнесу Гарвардського університету з кейсами, графіками та цифрами.

У свідомості більшості з нас словосполучення «нові технології» є чимось фантастичним, запорукою успіху і незліченних матеріальних благ. Втім, відомо безліч прикладів, коли великі корпорації, гіганти у своїх галузях зникали через захоплення новими віяннями у принципах управління бізнесом.

Однією з таких згубних тенденцій Крістенсен вважає орієнтованість на клієнта, коли компанії прислухалися до своїх споживачів і агресив­но інвестували в технології, продукти та виробничі потужності, які задовольняли потреби наступного покоління їхніх клієнтів.

У цьому й полягає одна з дилем інноватора – «беззастережне слідування переконанню, що хороші менеджери повинні триматися ближче до своїх клієнтів, може стати фатальною помилкою», адже конкуренція і знесилення бізнесу невпинно призведуть до його зникнення.

На думку Крістенсена, «багатьох загальновизнаних засад раціонального господарювання насправді слід дотримуватися ситуативно. Бувають часи, коли не треба слухати клієнтів, коли треба інвестувати у розроб­ку менш прибуткових продуктів нижчої якості, коли треба агресивно завойовувати малі, а не великі ринки».

Читайте також: 5 книжок про великі ідеї, які можна прочитати за один вечір

На основі ретельного дослідження й аналізу успіхів і невдач інноваційної діяльності компаній в різних індустріях автор сформулював основні принципи підривних технологій. Вони допоможуть майбутнім і теперішнім підприємцям орієнтуватися у ситуаціях, коли ринок вимагає дотримання засад раціонального менеджменту, а коли – ризику.

Книжка знадобиться підприємцям, що прагнуть стабільності у веденні власної справи, керівникам компаній.


Дика гонка. Як Uber підкорював світ. Адам Лашинскі

Uber – один з найбільш вдалих стартапів 2000-х років, який починав з 200 пасажирів на день, дійшовши до представництв у 77 країнах світу. Американський журналіст Адам Лашинскі витратив чимало сил і часу на те, щоб вмовити непоступливого й гонорового Тревіса Каланіка, співзасновника і на момент написання книжки директора Uber на співпрацю.

Протягом двох років тривало заглиблення в історію, стиль роботи, скандали, пов’язані із перевізником. Лашинскі не лише був у центральному офісі Uber, а й сам спробував себе у ролі водія, автор книжки супроводжував Каланіка під час відряджень, врешті розпізнавши всі глибини особистості голови компанії.

«Дика гонка» − це оповідь не стільки про успіх, скільки про ризик, величезну роботу до повного виснаження, реалізацію амбіцій, ухиляння від закону та побудову нових принципів існування компанії.

Uber має власну легенду виникнення. Мовляв, якось під час подорожі до Парижа Каланік та його приятель Ґерретт Кемп не змогли викликати таксі під час дощу. Тоді комусь сяйнула думка, що було би круто, якби можна було перетворити власний смартфон на диспетчера служби-перевізника.

Але Каланік до того мав такий бекграунд, що у випадковість повірити важко, аж надто практичною людиною він здається, хоч і намагається закріпити за собою статус «містер спонтанність». Власне, достоїнством книжки Лашинскі є послідовне і ґрунтовне вибудовування подій, що дає максимально повну картину передумов і причин виникнення стартапу, що нині оцінюється в 70 мільярдів доларів.

Читайте також: 5 книжок про геніїв. Як стати Маском, Джобсом або Гейтсом

Між популізмом і характерним для нього пафосом автор книжки знаходить в персоні Каланіка мрійника, який виріс на науковій фантастиці, створивши власну компанію, що є схибленою на майбутньому.

Одним з корисних одкровень директора Uber стає фраза, яку варто запам’ятати інноваторам і тим, хто думає над запуском власного стартапу:

«Чесно кажучи, постійно хочеться зробити так, щоб твоя компанія здавалася маленькою. Треба створювати механізми й культурні цінності, щоб почувати­ся якомога меншими. Лише у такий спосіб компанія залиша­тиметься інноваційною й спритною. Але це можна робити по-різному залежно від масштабу. Коли компанія зовсім крихітна, працюєш швидко, бо всі все знають. Але якщо компанія величезна, а ти далі покладаєшся на колективну мудрість, ніякого порядку не буде і все просуватиметься дуже повільно. Тому треба постійно шукати ту межу між по­рядком і хаосом».


Країна стартапів. Історія ізраїльського економічного дива. Ден Сенор, Сол Сингер

«Країна стартапів» вперше вийшла 2009 року, стала бестселером The New York Times і була перекладена 30 мовами світу. Видання є особливо актуальним для України саме зараз, коли наша країна постала перед викликами, віддавна знайомими Ізраїлю.

Це історія про те, як бідна, технологічно відстала країна у стані перманентної війни, маючи обмаль зовнішньої підтримки, змогла не тільки вижити, а й здивувати світ рівнем добробуту, технологічними досягненнями, залишаючи далеко позаду «стабільні» і багаті на ресурси держави.

Автори подають докладну розповідь про те, як можна вирощувати овочі в пустелі, експортуючи їх, здійснювати наукові відкриття, мати найкращу в світі медицину та армію. Читаючи «Країну стартапів», весь час не дає спокою запитання: «Чому вони змогли? Завдяки чому у них вийшло?».

Ден Сенор, американський журналіст і політичний радник, та Сол Сингер, ізраїльській публіцист, дають вичерпну відповідь на сторінках своєї книжки.

По-перше, в Ізраїлі немає стигматизації невдачі. Навіть якщо ти помилився, витратив купу грошей і часу, а потім втратив це все, ніхто не буде тебе засуджувати, як і ніхто не дасть страждати від гіркоти поразки.

По-друге, обов’язкова служба в армії дає безліч корисних зв’язків. Зважаючи на те, що у війську проходять службу всі без виключення, а відносини всередині нього чітко контролюються і вибудовуються за принципами справедливості й звитяги, то людина стає до бізнесу чи підприємництва переконаною, що після армії у неї є друзі, соратники і немає корупції та хабарництва.

По-третє, «Країна стартапів» подає приклад того, як політики, які дійсно мріють про світле майбутнє своєї країни, можуть допомагати бізнесу. Високий рівень освіти, глобалізація, відкритість до емігрантів теж зіграли свою позитивну роль у становленні сучасного Ізраїлю. Книжка обов’язкова для прочитання стартаперам у будь-якій галузі, майбутнім політикам, і тим, хто прагне діяти не за правилами.  

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.27
    Купівля 39.27
    Продаж 39.77
  • EUR
    Купівля 41.91
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
16 квітня
08:46
У Гданську ліквідували "фабрику документів" і затримали 25-річну українку
08:37
Ван Ї
У Китаї заявили, що продовжуватимуть співпрацю з Іраном і після нападу на Ізраїль
08:33
Світлана Захарова і Путін
У Південній Кореї скасували балет за участі росіянки-"єдинороски" Захарової
08:23
Ексклюзив
Окупанти
З Олешок та Голої Пристані виїхали майже всі окупаційні служби й відбувається постійна ротація військових РФ, - журналістка Вірлич
08:11
У США обвалився міст після того, як в нього врізалося судно
ФБР розслідує обвал мосту в Балтиморі через зіткнення із судном
08:00
OPINION
Олексій Панич
Для Заходу Ізраїль "свій" давно, а до "своєї" України він щойно звикає
07:46
Інфографіка
втрати окупантів
Армія РФ за добу втратила в Україні 9 танків, 16 артсистем і 920 військових
07:28
G7
Війна в Україні й загострення на Близькому Сході – серед основних тем зустрічі міністрів закордонних справ G7
07:15
Оновлено
шахед
Росія вночі запустила "шахеди" по Україні: Сили оборони не допустили влучань
06:59
Напада на священника у Сіднеї
У Сіднеї чоловік влаштував різанину в церкві: поранено 4 людей, поліція заявила про теракт
06:55
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Барселона" - ПСЖ, "Борусія" - "Атлетико": де дивитися матчі-відповіді 1/4 фіналу ЛЧ
06:51
ЗСУ, мобільні вогневі групи ППО
Нічна атака "шахедів": Повітряні сили знищили усі 9 ворожих БПЛА
06:38
Кислиця
"Категорично відкидаємо божевільні звинувачення": Кислиця в Радбезі ООН пояснив мету провокацій Росії на ЗАЕС
06:26
На фото: Зброярка фільму "Іржа" Ганна Гутьєррес-Рід
Убивство українки Гатчінс: реквізиторку засудили до 18 місяців тюрми
05:59
Конгрес США
Конгрес США ввів нові санкції щодо Ірану у відповідь на атаку на Ізраїль
05:56
NASA шукає дешевий і швидкий спосіб повернути на Землю зразки породи з Марсу
05:33
технології світ
Зі статей у вікіпедії видаляють дані про санкції щодо дочок Путіна, російських чиновників і бізнесменів
04:39
Пентагон
У Пентагоні назвали потребу України у ППО "терміновою"
04:11
світ Греція кокаїн кримінал
Поліція Греції у вантажівці виявила майже 60 кг кокаїну вартістю понад €2 млн
03:43
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав повітряних ударів по базах "Хезболли" в Лівані
03:15
США і Канада розширили санкції проти Білорусі
02:34
Частина, яка, схоже, була зроблена в Китаї в січні, була в іранському безпілотнику
У Білому домі пояснили, чому не збивають іранські дрони в Україні, як це зробили в Ізраїлі
02:06
Рафаель Маріано Гроссі
Гроссі в Радбезі ООН заявив про зростання ризику для Запорізької АЕС через обстріли
01:53
війна з Росією нафта ППО безпілотник
"Фантастична рентабельність": Литвиненко пояснив ефект від ударів дронами по території РФ
01:25
Білий дім, освітлений синім і білим кольорами
Білий дім проти окремого законопроєкту про допомогу Ізраїлю без України
00:57
Оновлено
грузія
У Тбілісі триває мітинг проти ухвалення закону про "іноагентів": поліція затримала 14 людей
00:36
зернова угода ,експорт зерна, Одещина, економіка
Україна, РФ й Туреччина домовлялись про судноплавство в Чорному морі, але угода зірвалась у березні, - Reuters
2024, понедiлок
15 квітня
23:59
Байден
США віддані безпеці Ізраїлю, припиненню вогню і звільненню заручників, - Байден після іранської атаки
23:52
Оновлено
Павло Петриченко
На фронті загинув військовослужбовець і громадський діяч Павло Петриченко
23:28
Петр Фіала
Чехія прагне надати Україні 300 тис. снарядів і законтрактувала вже 180 тис., - Фіала
23:07
Естонія
РФ вислала естонського дипломата у відповідь на дії Таллінна щодо представника російської дипмісії
22:34
Олена Зеленська зустрілася з королевою Данії Мері
22:20
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Удар РФ по Одесі під час візиту делегації Греції: прем'єр Міцотакіс назвав атаку акцією залякування
21:57
Очільник СБУ Василь Малюк
У РФ заявили, ніби заочний арешт голови СБУ Малюка оскаржив його "захист", спецслужба прокоментувала
21:36
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Влада "похоронила" мобілізацію одним реченням в законі, - офіцер ЗСУ Лапін
21:31
Ексклюзив
Дмитро Разумков
"Бійці на фронті деморалізовані тим, що їх кинули": нардеп Разумков про питання демобілізації
21:29
Оновлено
Норвегія
Зеленський зустрівся з головою МЗС Норвегії Барт Ейде та заявив про завершення підготовки безпекової угоди
21:18
ЄС - Україна
Допомога в 50 млрд євро: Єврокомісія схвалила план реформ для України
20:23
Ексклюзив
"До оточення далеко, але наміри ворога чітко простежуються": полковник запасу ЗСУ про ситуацію в Часовому Яру
20:08
ракета Х-59
Росіяни вдарили балістикою по Кіровоградщині
Більше новин