Павло Усов: Білоруська влада ділиться інформацією з ФСБ, а ФСБ здійснює операції в Білорусі

Антін Борковський
2 грудня, 2017 субота
15:00

Павло Усов, білоруський політолог (перебуває в Варшаві), в ефірі телеканалу Еспресо про контроль ФСБ над білоруською політикою, про білоруських миротворців і фатальну довірливість України

Шпигунські пристрасті з Білоруссю розгулялися по повній. Ми розуміємо, що Лукашенко донедавна намагався грати якусь більш-менш добру гру. Але зараз багатьох українських громадян почали затримувати, звинувачуючи у всіх можливих гріхах.

Білоруська система безпеки, якщо особливо говорити про зовнішню розвідку або про КДБ, досить-таки сильно прив'язана до російського ФСБ. І тут питання, хто є господарем в білоруському домі: білоруське КДБ чи російське ФСБ ?!

Тому що це не перша операція російських спецслужб на території Білорусі. Білоруська влада, якщо говорити про спецслужби, не до кінця навіть розуміє, що відбувається в країні, і не до кінця може контролювати ті операція, які проводять російські спецслужби на території Білорусі.

А з урахуванням того, що у нас немає кордонів, Білорусь перетворюється у вільний коридор не тільки для якихось російських агентів, а навіть, можна сказати, і диверсійних груп, які в перспективі можуть використовувати такий ось коридор для реалізації своїх особливих операцій на території Білорусі. Це перший момент.

Другий момент - також зрозуміло, що Росія не зацікавлена ​​в тому, щоб між навіть проросійським авторитарним режимом у Білорусі і українською владою вибудовувався якийсь діалог. І візити Лукашенка до Києва, зустрічі з Порошенком неодноразово викликали певну частку обурення і обурення в самій Росії, тому ці дії також можуть бути спрямовані на те, щоб підірвати навіть більш-менш позитивні відносини між Білоруссю і Україною.

Лукашенко нам розповідав балади про те, що, мовляв, Білорусь ножем в спину не вдарить, і так далі. Зараз українські політики останні арешти почали називати саме «ударом в спину».

Наскільки я розумію, якщо дипломатична війна досягне певного апогею, то, можливо, столиця Білорусі Мінськ може піти з так званого «Мінського процесу».

У цій суперечці і в цих скандалах, а також в діях білоруської влади, скажімо так, винна сама українська влада, яка дуже довірливо сприймає слова Лукашенка, його реверанси.

Вже давно пора зрозуміти, що Лукашенко говорить те, що хочуть від нього почути, а в реальності Білорусь була і залишається геополітичним простором Росії.

І з цього треба виходити, коли хтось намагається вибудовувати якісь відносини з нинішньою білоруською владою. Лукашенко ніколи не буде гарантом нічого, він не є гарантом власних слів, він не є гарантом власних обіцянок. Це всього лише утилітарний підхід для забезпечення своєї власної безпеки навіть у тих же відносинах з Росією.

І це, на жаль, українська влада не розуміє, і не розуміла. Я думаю, що і продовжують якимось чином прагнути зберегти ці добрі відносини. Природно, мотивація тут ясна, тому що Київ все ж боїться, що Білорусь може перетворитися ще в один фронт, або ще один плацдарм, з території якого буде загрожувати Росія тій же самій Україні, і такі побоювання виникали неодноразово.

Зрозуміло, що виникає питання щодо того, чи варто залишати Мінськ як переговорний майданчик для вирішення питань Донбасу. Навіть той факт, що Білорусь залишається цим майданчиком, аж ніяк не вирішує проблему Донбасу, не наближає до врегулювання конфлікту, Білорусь не є незалежним майданчиком. Офіційна Білорусь є всього лише філією Кремля. Тобто, якщо говорити про дипломатичні якісь питання, ігри, то це всього лише додатковий аеродром, який використовує в своїх іграх Кремль.

Це досить загрозливо звучить. З урахуванням цього стає недобре від самої думки про присутність так званих «нейтральних» білоруських військових як миротворців на Донбасі. Тобто, наскільки я розумію, це все одно, що вважати костромських військових або якихось там зауральських військових нейтральними.

Навчання «Захід-2017» чітко показали, що про незалежне становище або характер білоруських військ годі й казати. Потрібно також звернути увагу на той факт, що в Білорусі  створені так звані Сили швидкого реагування або сили спеціальних операцій, які взгідно з офіційним документом покликані брати участь в якихось миротворчих акціях.

Але тут є один нюанс. Саме ці Сили швидкого оперативного реагування є елементом загальної системи так званих колективних сил швидкого реагування, або так званих КСОР в рамках ОДКБ. Тобто знову ж білоруські миротворці в цьому плані, якщо вони поїдуть, будуть всього лише представництвом російських збройних сил, хоч формально вони і будуть підкорятися Мінську.

Але в реальності я не думаю, що білоруські військові в даному контексті, враховуючи всю ту ідеологічну роботу, яка проводиться в збройних силах в Білорусі, пропаганду в медіа просторі, що вони будуть нейтральні. Це найважливіше. І вони будуть, скоріше, проросійськими, ніж проукраїнськими.

Без дотацій і постійних вливань в білоруську економіку російських грошей Білорусь чекають серйозні пертурбації. Я думаю, що з цим можна пов'язати і шпигунський скандал, як елемент торгівлі з Росією. Тобто раніше Білорусь торгувала з Європою політичними в'язнями, а тепер з Росією Білорусь торгує українськими громадянами. А також до цього пов'язати і той факт, що Лукашенко відмовився від візиту в Брюссель.

Якщо говорити про викрадення українських громадян з території лукашенківської Білорусі, чи буде це тривати і наскільки масштабним може бути цей процес?

Я думаю, що це не перший і не останній випадок, і це повинно дати поживу для роздумів українській владі і бути гранично обережною, тому що досить згадати той факт, що білоруська влада не пропускали на територію Білорусі українських політиків, які були внесені в чорний список російських прикордонників.

А зараз у нас єдиний митний простір, єдиний прикордонне простір. Відповідно, є єдиний список людей, які представляють безпосередню загрозу для російської влади, які включені в чорний список людей, які включені в якісь кримінальні справи Генеральною російської прокуратури.

Природно, білоруська влада будуть ділитися інформацією з ФСБ, а ФСБ природно здійснюватимуть свої операції на території Білорусі. Тому я вважаю, що Україна повинна перестати бути інфантильною в стосунках з авторитарною владою в Білорусі, повинна бути хоча б якась реальна оцінка ситуації в Білорусі і тим взаєминам, які на сьогоднішній день існують між Білоруссю і Росією.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
Більше новин