У нас є що протиставити російській агітці. 5 фільмів, які українці зняли про Крим

Лєна Чиченіна
31 січня, 2018 середа
15:49

Найяскравіші вітчизняні стрічки, які розповідають про півострів

Від українських політиків час від часу можна почути фразу "Крим обов'язково знову стане нашим". Ясна річ, що це тупий популізм, але повернути півострів справді хочеться багатьом. І настільки, що вигадуються цілі теорії, що невдовзі Росія у магічний спосіб розпадеться на частинки, припинить існувати як така і з анексією буде покінчено автоматично.

Інші ж мріють про якнайшвидше повалення цьогочасної російської влади. І щоб на їхнє місце прийшли порядні хроші люди, а вже тоді ми точно не розгубимося і просто попросимо віддати поцуплені території. А є просто прагматики, які люблять, цокаючи язиками, звинувачувати усіх мрійників у наївності, мовляв, не бачити нам Криму, як власних вух.

А поки усі ці люди говорять, інші намагаються щось робити. Не знаю, як аналізувати дії політиків, але про кінематографістів розповім радо. Справа в тім, що нині можна знайти українське кіно про Крим практично на будь-який смак. Воно з'являлося раніше і з'являтиметься в майбутньому - навіть вже цього року.

А найголовніше - немає жодного фільму, настільки трешового як "Крим" російського режисера Алєксєя Піманова. Нагадаю, це агітка, яка побачила світ минулого року і викликала переважно нестримний регіт та неймовірні знущання.

Отже, давайте пригадаємо найяскравіші вітчизняні стрічки, які так чи інакше розповідають про півострів.

"Гамер" Олега Сенцова

"Гамер" - це не історія про територію, а про людей, які там живуть. Молодий хлопець із ніком Косс - кіберспортсмен, який живе лише своєю справою, не помічаючи нічого і нікого навкруги. Втім, у якийсь момент від переживає розчарування, опиняється в страшенній розгубленості та перестає розуміти, що робити з власним життям.  

Наші медіа не надто цікавляться культурою, відтак, коли мова заходить про Олега Сенцова, то говорять про все, крім його фільму. А між тим, у нас із вами відібрали одного з найкращих режисерів. "Гамер" - це його дебют, якщо не брати тренувань на короткому метрі.

У Сенцова немає режисерської освіти, він просто тримав комп'ютерний клуб у Сімферополі, займався своєю справою, але дуже любив кіно. І одного разу вирішив його знімати. Продав клуб, продав машину, зібрав кількох людей і за 20 тисяч доларів просто зробив те, про що мріяв. Слоган картини, до речі, звучить так: "хтось хоче, а хтось отримує".

І зробив це настільки добре, що потрапив аж на Ротердамський фестиваль. І тут не можу втриматися від зубоскальства. В кінематографічних колах часто можна почути розмови про те, що тоді, у 2011-му,  "Гамер" мало кого вразив з українських професіоналів. Але після участі стрічки у вищезгаданому престижному фестивалі думки товариства змінилися і Сенцова почали сильно хвалити. 

Читайте також: 16 найочікуваніших українських фільмів, які вийдуть у 2018 році

Як на мене, Крим у цій історії показаний максимально реалістично. Бо знімальна група не могла собі дозволити винайняти трамвай або перегородити якусь територію для зйомок, тому в кадрі було багато справжнього життя. Ба більше - воно було і  в самих героях, яких, між іншим, грали непрофесійні актори.

 Жодної тетральщини, пафосу і кривлянь - усього того, чим зазвичай грішить наш кінематограф. Олегові Сенцову вдалось цього уникнути з першої ж спроби у великому кіно, без освіти, без підтримки Держкіно, без великої знімальної групи. Тому я повторю - у нас відібрали збіса талановитого режисера. Сподіваюся, не назавжди.

"Хайтарма" та "Чужа молитва" Ахтема Сеітаблаєва

Обидві стрічки розповідають про життя кримських татар у роки Другої світової. І обидві показують, в якому становищі опинилася тоді Україна - між Гітлером і Сталіним, режими які абсолютно варті одне одного.

"Хайтарма" взагалі став першим фільмом, який підняв питання депортації татар з Криму. Історія ця про льотчика Ахмет-Хана Султана, двічі Героя Радянського Союзу, який приїздить до сім'ї в Алупку і стає свідком того, як його народ вантажать у вагони та вивозять за тисячі кілометрів.

Одна з героїнь, вже літня жінка, зібравши речі і виходячи з будинку, каже енкаведистові: "У меня пять внуков погибли на войне, шестой внук сражается за нашу землю. Увидишь его - скажи ему, что он предатель". Нагадаю, радянська влада тоді звинувачувала кримських татар у зраді та співпраці з нацистами. 

Знімали "Хайтарму" у 2012 році в Алупці, Судаку та Бахчисараї. Автори кажуть, що у масовці знялося більше тисячі людей, багато з них насправді пережили депортацію, а потім і повернення на рідні землі. До речі, "Хайтарма" - це назва танцю, і означає він саме "повернення".

Читайте також: "Свінгери": голі та смішні. Як українці скучили за сексом у кіно

Що ж до "Чужої молитви", то тут Крим вже був не Кримом. Зйомки стартували, коли півострів два роки як мав статус анексованого і відтворювати його довелося у Грузії. Нагадаю, ця історія розповідає про Саіде Арифову, яка рятувала дітей від нацистів, видаючи їх за кримських татар та навчаючи мусульманської молитви. Ну а вже потім їй довелося вдруге їх рятувати, вже від радянської влади та депортації, довівши, що діти насправді євреї.

Обидві роботи, звісно, дуже антирадянські. І реакція наших сусідів на це, звісно, була. Тодішній консул РФ в Криму Владімір Андрєєв не пустив двох льотчиків на показ "Хайтарми", попри те, що вони приїхали до Сімферополя аж із Росії. Мовляв, стрічка брехлива і "викривляє правду про Велику Вітчизняну Війну".

Але після шквалу обурення консул навіть подав у відставку. А "Хайтарма" отримала російську премію "Ніка" і сталося це одразу після анексії. Тоді, на початку 2014, українці вперше почали обговорювати те, чи варто приймати премії від росіян. У випадку з "Хайтармою" це сприйнялося переважно позитивно.

"Повернутись зі світанком" Нарімана Алієва

А ось тут ми підійшли до не дуже відомих імен. Поки що. Наріман Алієв - молодий режисер, на рахунку якого поки лиш короткий метр. Усі роботи - про Крим. Найпершу його стрічку "Повернутися зі світанком" показали на "Молодості" і вже тоді кінокритики давали Наріманові непогані шанси успішну режисерську кар'єру.

Фільм знімався за рік до приходу "зелених чоловічків". А розповідав про батька та сина, які переживають конфлікт. Син стверджує, що хоче поїхати з дому, що тут немає майбутнього ні для кого. Тато ж на ці слова реагує болісно. Історична складова, звісно, додає цій класичній ситуації з батьками та дітьми нових відтінків. Старше покоління, яке втратило Батьківщину, а потім її повернуло, бачить, що для молодших ці цінності нічого не значать. Нині цей сюжет став ще більш багатогранним.

"Повернутися зі світанком" - це перша частина трилогії "Кримські історії". Другою була короткометражка "Seni Sevem" ("Тебе кохаю"), про заборонене кохання кримсько-татарського хлопця та української дівчини. Третя ж із назвою " Sensiz" ("Без тебе") присвячена рідному братові режисера, який загинув в автокатастрофі.

За сюжетом у двох хлопців ламається машина, але їм треба дійти до важливого місця, що вони і роблять, йдучи кримськими степами і сперечаючись. Зрештою, вони доходять до місця, де загинув їхній брат, у якого сьогодні День народження. У 2016 році фільм відібрали до однієї з конкурсних програм Берлінале.

Влітку ж цього року Наріман Алієв збирається фільмувати свій перший повний метр. Стрічка називатиметься "Додому" і мова там йтиме знову про тата і сина. Вони їдуть з Києва до окупованого Криму і ця їхня подорож показуватме як непрості стосунки конкретних героїв, так і загалом життя кримських татар після анексії. А ще, судячи з анонсів, фільм показуватиме красу нашої країни і як по-різному живуть українці.

"Крим, як це було"

Майдан став справжнім поштовхом до появи різних явищ. Зокрема - до просто валу якісного документального кіно. Існують десятки стрічок як про Революцію Гідності, так і про війну на Донбасі.

Що ж до Криму - тут історій значно менше, але вони є. Як на мене, найяскравішою та найцікавішою є робота досить відомого і надзвичайно активного об'єднання "Вавилон13". Вони і створили та випустили свого часу в прокат фільм "Крим, як це було"

На жаль, просто так його подивитися не можна. У відкритому доступі фільму немає, тому хто прогавив прокат - співчуваю. Але якщо почуєте про окремі покази цієї роботи - обов'язково йдіть. Там мова йде про людей, яким довелося особисто зустрічати "ввічливих людей у зеленому". І не лише зустрічати, але і протистояти їм. Це військові, матроси, солдати - люди, історії яких страшенно кінематографічні.

Вони не лише про політику, але і про вибір, дружбу, зраду, перемогу, силу характеру та переконань. І ще там про гумор. Багато героїв розповідають про окупантів з неймовірою іронією.

І я вже не кажу, що "Крим, як це було" має саме документальну цінність, автори зафіксували безліч розповідей, які дозволяють побачити події значно глибше і яскравіше. До того ж, "Вавилон13" неможливо звинуватити у пропаганді, їхні стрічки - це не агітки, бо критика державних діячів там займає достатньо суттєве місце.

"Черкаси" Тимура Ященка

Ну і ще анонсів. На серпень цього року обіцяють прокат фільму "Черкаси". Особисто у мене він у топі очікувань. Шкода, що поки автори не виклали трейлер, бо він дійсно вражає. Мова йтиме про березень 2014 року, коли російські військові заблокували у бухті Донузлав український корабель "Черкаси". На тлі тритижневої оборони показуватиметься історія двох простих сільських хлопців. Підозрюю, ми маємо усі шанси побачити цю саму трансформацію героїв, якої так часто бракує у вітчизняному кіно.

Ясна річ, зйомки не відбували в Криму, його замінили Очаків та Одеса. Ну і частково - Київ та Чернігівщина. І ще важлива штука - історична достовірність має усі шанси відбутися, позаяк автори хвалилися, що їм допомагає у зйомках командир "Черкас" Юрій Федаш. Отож, якщо все складеться вдало, то матимемо дійсно видовищне кіно до Дня Незалежності.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
Балтійське море
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
18:31
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
18:25
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
18:04
OPINION
Віктор Каспрук
Нова гра Ірану: чи буде відповідь Ізраїлю?
17:59
Кривий Ріг, російська атака, обстріл
Громади чотирьох областей України отримають техніку для розчищення завалів
17:49
Північний потік 2
Страховики відмовились платити оператору "Північного потоку" за пошкодження газогону
17:48
МВФ
Цьогоріч Україні потрібно $42 млрд для бюджетної підтримки, - очільниця МВФ Георгієва
17:46
У Києві відновиться платне паркування. Деталі
17:43
ракета
Україна – в ОБСЄ: 97% російських атак спрямовані на цивільну інфраструктуру
17:31
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Шмигаль попередив про ймовірність Третьої світової війни, якщо Україна програє РФ
17:29
Шахтар
"Зоря" у меншості дала бій "Шахтарю" в УПЛ
17:27
Іран
США та Британія ввели санкції проти Ірану через масовану атаку на Ізраїль
17:24
Очільника ГО "Російська громада Полтавщини" засудили до 15 років
17:21
Ексклюзив
ППО
Був знищений ворожий вузол ППО: Defense Express про удар по військовому аеродрому в Джанкої
17:15
Гітанас Науседа
Президент Литви Науседа назвав неприйнятними подвійні стандарти у допомозі Ізраїлю та Україні
17:10
генерал Мартін Херем
Командувач Сил оборони Естонії переконаний у перемозі над Росією у разі її агресії проти Таллінна
17:10
На фото: DZIDZIO, Тарас Тополя та Олександр Пономарьов презентували спільну пісню
DZIDZIO, Тарас Тополя та Олександр Пономарьов презентували спільну пісню
17:03
малюнок, діти
Україна повернула з окупації двох підлітків з Херсонщини
16:57
Ексклюзив
На Львівщині запустили нову сонячну електростанцію
Сонячні електростанції можуть додавати в енергосистему до 30% потужності, – голова енергетичного комітету ВР Герус
16:55
На фото: Мартін Скорсезе
Леонардо Ді Капріо може зіграти Френка Сінатру в новому фільмі Мартіна Скорсезе
16:52
Грузія акції протестів
МЗС відреагувало на заяви прем'єра Грузії, що закон про "іноагентів" захистить Тбілісі від "українізації"
16:48
Данія
Данія стане першою державою, яка закупить зброю для ЗСУ в українських виробників, - Камишін
16:31
Ексклюзив
вимкнення електроенергії
"Знищити 10 тис. сонячних електростанцій дуже важко": віцеканцлер Німеччини Габек запропонував спосіб протидіяти енергетичному терору РФ
16:23
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Чалий пояснив, чому позиція Китаю щодо запрошення Москви на Глобальний саміт миру є слабкою
16:12
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Стало відомо, хто транслюватиме Євро-2024 в Україні
16:00
OPINION
Зоя Казанжи
Телемарафон як кіно абсурду
15:58
Оновлено
Німеччина
Німеччина викликала російського посла через викриття двох шпигунів РФ
15:57
Мирослав Куєк
Помер український журналіст та літератор, батько Ані Лорак Мирослав Куєк
Більше новин