Як Ахметов позбувається «Укртелекому» і хто кому винен гроші

Тетяна Шустрова
7 лютого, 2018 середа
16:24

Розслідування програми «ШУСТРОВА LIVE» щодо боротьби Ахметова, Фірташа та Хорошковського за "Укртелеком"

Історія з приватизацією найбільшого в Україні оператора фіксованого зв'язку та інтернету “Укртелеком” отримала неочікуваний поворот. Компанія СКМ на чолі з Рінатом Ахметовим, яка є власником Укртелекому, стала відповідачем одразу у кількох судових процесах на Кіпрі, в Лондоні та в Україні. І все через купівлю цього телекомунікаційного активу.

Для того, аби зрозуміти, хто і навіщо судиться з Рінатом Ахметовим, потрібно ретельно розібратися в деталях цих угод, котрих, як нещодавно з'ясувалося, було декілька.

Отже, в 2011-му році Фонд держмайна без торгів продає майже 93% акцій “Укртелекому” ТОВ “ЕСУ” дочці маловідомого австрійського фонду ЕРІС, який  створювався як приватизаційна компанія у Східній Європі.  Ціна угоди 10,6 млрд гривень або 1,3 млрд в доларовому еквіваленті за тодішнім курсом.

null

Що це була за компанія і хто стояв за цим EPIC, не знав навіть тодішній профільний віце-прем'єр Борис Колесніков. Ось уривок з його інтерв'ю перед продажем Укртелекому наприкінці 2010-го року.

Борис Колесніков, екс-віце-прем'єр, екс-міністр інфраструктури: "Уряд України цікавить тільки одне питання - це ціна, яка буде сплачена за Укртелеком. Друге питання - скільки буде вкладено в розвиток Укртелекому за 3-5 років. Інформацією про власників я, як і ви, не володію".

Вже за два роки у 2013-му Укртелеком купує СКМ Ріната Ахметова. Але завдяки нещодавній кіпрській судовій ухвалі стало відомо, що у 2012-му році існувала ще одна угода з перепродажу Укртелекому, і яку, за інформацією СКМ, лобіював президент-утікач Віктор Янукович. А саме, йдеться про перепродаж австрійським фондом ЕРІС ста відсотків акцій товариства ”ЕСУ”, яке володіло Укртелекомом, офшорній компанії Raga Establishment Ltd, яка раніше мала назву Epic Telecom Invest Ltd. І вже у цієї офшорки Raga SCM Financiаl, компанія з групи СКМ, і купує Укртелеком.  Але вже за 860 млн доларів. Чомусь аж на 460 млн доларів дешевше за ціну попередної угоди. Цю суму, за умовами договору, розбили на три транші. Перший - в розмірі 100 млн доларів - СКМ сплатила. А потім платити перестала.

null

Саме це й стало причиною для позову  компанії Raga в Лондонський суд. Журналіст Станіслав Юрасов, який досліджував цю тему, каже, що все настільки заплутано, що розібратися не змогли навіть в лондонському суді.

Стас Юрасов, журналіст видання ЛІГА.NET: "Там були представники і Ріната Ахметова (СКМ), так і представники Дмитра Фірташа, і юристи українські, які мали відношення, знали про деталі угоди. Також опитували представників ЕРІСа, компанії, яка безпосередньо приватизувала Укртелеком".

Саме прізвище Дмитра Фірташа й зацікавило журналістів. Як з'ясувалося, компанія Raga належить колишньому банкіру Денису Горбуненку, який вже давно живе в Лондоні та у якого з Фірташем дружні стосунки.

Крім того, в ході лондонського судового процесу випливло ще одне прізвище — екс-голови СБУ Валерія Хорошковського, який на момент приватизації, за даними тієї ж СКМ, разом з Горбуненком був міноритарним акціонером компанії ЕРІС.

Стас Юрасов, журналіст видання ЛІГА.NET: "В документах Лондонського суду є інформація про 25%, які Хорошковському належало нібито. Але після цього ці 25% перекочували нібито в цю Ragа, кредиторами якої є Дмитро Фірташ".

null

Експерти схиляються до думки, що Фірташ у даному випадку був не стільки кредитором, скільки власником компанії. Про це, зокрема, говорить керівник департаменту інвестиційної компанії CONCORDE CAPITAL Олександр Паращій.

Олександр Паращій, керівник департаменту інвестиційної компанії CONCORDE CAPITAL: "Ми знаємо, що там фігурує компанія Raga, і фігурує пан Горбуненко. Але буде логічно припустити, що за цією компанією стоїть хтось більш потужний, хто має більше грошей. Можливо це якраз Дмитро Фірташ".

На думку експерта «Реанімаційного пакету реформ» Іллі Несходовського, тоді за великими приватизаційними процесами стояли підставні іноземні фірми, які де-факто контролювалися українськими олігархами.

Ілля Несходовський, кандидат економічних наук, експерт реанімаційного пакету реформ: "На момент здійснення всіх цих угод Фірташ мав серйознив вплив на всі процеси, які відбувалися в Україні з точки зору приватизації з точки зору переділу державного майна. Він все ж таки виступає більше як кредитор даної операції, ніж бенефіціар. Фактично його основна була мета – це отримання прибутку".

Якщо це так, то виходить, що Фірташ сплатив за Укртелеком лише 6,5 мільярдів гривень, бо решту, а саме 4 млрд гривень, надали у вигляді облігацій державні банки — Ощадбанк та Укрексімбанк. При перепродажі Укртелекому, Ахметову відійшли й ці мільярдні кредити. І вони досі не погашені.

 

null

 

Олександр Паращій, керівник департаменту інвестиційної компанії CONCORDE CAPITAL: "Ахметов  повинен був заплатити за Укртелеком більше ніж 800 мільйонів доларів. При цьому він купував компанію, на якій вже були борги порядка 4 мільярдів гривень. Фактично в сьогоднішніх цифрах він би мав заплатити за Укртелеком приблизно десь 1 млрд доларів". 

Між тим, претензії компанії Raga до СКМ в Лондонському суді зводяться до несплати решти, тобто 760 млн доларів. В СКМ, до якої ми звернулися за коментарем, письмово відповіли, що претензії безпідставні та некоректні.

Свою позицію вони пояснюють тим, що при укладанні угоди продавець запевняв, що за компанією  Raga не стояли та не стоять якісь приховані бенефіціари: "SCM Financial зупинила виплати другого і третього платежу на користь EPIC/Raga, коли на початку 2014 року ми зрозуміли, що EPIC/Raga порушила свої зобов'язання, заяви і гарантії за договором з нами, і не збирається усувати такі порушення".

 

null

Зокрема,  йдеться про невиконання інвестиційних зобов'язань, які прописані в приватизаційній угоді між Фоном держмайна України та ЕСУ. А саме інвестування в Укртелеком 450-и млн доларів, а також створення телекомунікаційної мережі спецзв'язку для органів державної влади. В СКМ наполягають: купуючи актив, вони не знали про це. Коли ж дізналися, звернулися до продавця з вимогою виправити ситуацію за їхній рахунок. Ті не відреагували. Почекали, поки спливе визначений угодою термін та подали позов в Лондонський арбітраж. А він виніс рішення не на користь СКМ. Однак СКМ покладає надії на апеляцію, яка розглядатиметься 23 квітня.

Олександр Паращій, керівник департаменту інвестиційної компанії CONCORDE CAPITAL: "Ахметов не хоче брати на себе ці зобов’язання, які мали бути виконані до того як він став власником контрольного пакету «Укртелекому».

На Кіпрі позивачем до СКМ, виступила та сама Ragа. У Ахметова цей позов називають надуманим, який має на меті чинити тиск. Адже своїм рішенням суд заморозив активи та рахунки власника СКМ, тим самим заборонивши будь-які угоди на суму більше 820-и млн доларів. Тим часом, за повернення Укртелекому державі бореться і Фонд державного майна. Претензії прості: невиконання інвестиційних зобов'язань, —  каже в.о. голови Фонду Віталій Трубаров.

Віталій Трубаров, в.о. глави фонду держмайна України: "За цей період часу не було виконано дві головні умови. Ми подали заяву в суд про розірвання даного договору купівлі-продажу та накладення штрафних санкцій на покупця. Штрафні санкції складають понад 2 млрд гривень, а в доларовому еквіваленті більше 80 млн доларів​".

Держава в особі ФДМУ виграла у СКМ вже два суди — Господарський та Апеляційний, що фактично означає повернення Укртелекому в державну власність.

Однак, за словами очільника Фонду держмайна, попереду ще касація. Але це ще не все. Адже Укртелеком також проходить по кримінальній справі про заниження ціни під час приватизації, яку веде Генеральна прокуратура України і в рамках якої накладено арешт на даний пакет акцій.

Віталій Трубаров, в.о. глави фонду держмайна України: "Ми звернулися з письмовою заявою в прокуратуру для того, щоб вони зняли цей арешт. В принципі, ми повертаємо акції. А акції повинні бути підкріплені майном, яке свого часу теж оцінювалося і інвентаризувалося на момент продажу​".

За словами експертів, на сьогоднішній день ситуація виглядає так, що Ахметову вигідно віддати Укртелеком державі. Однак тут питання в тому, що врешті отримає держава в разі реприватизації. Адже, на думку члена спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації, народного депутата Ігоря Лапіна, Україні може дістатися геть не те, що колись продавалося.

Ігор Лапін, народний депутат, фракція “Народний Фронт”: "Питання в тому на сьогоднішній день, що ми маємо забирати — папери-акції чи ми маємо забирати в тому контексті, яка їхня вартість — ми мусимо їх оцінювати, вони теж втрачають свою вартість. І на сьогоднішній день хто кому винен?"

Натомість, СКМ вважає для себе ідеальним варіантом  розірвання угоди та повернення їй назад передоплати у розмірі 100-а млн доларів. А далі  Фонд держмайна повинен розібратися з Ragа та її кінцевими бенефіціарами, а також з тими, хто фінансував приватизацію у 2011-му році. Чим врешті закінчиться боротьба за Укртелеком стане зрозуміло вже найближчим часом, коли суди в Києві та Лондоні приймуть остаточні рішення.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
Більше новин