Італійські вибори. Чому до влади можуть прийти евроскептики та друзі Путіна

Максим Вікулов
1 березня, 2018 четвер
14:47

Після шести років перебування при владі технократів та поміркованих проєвропейських лівоцентристів до влади в Італії знову рвуться євроскептики, радикали та популісти, які мають гарні стосунки з Кремлем

Вже за кілька днів відбудеться найважливіша подія в політичному житті Євросоюзу цього року. У неділю, 4 березня, італійці оберуть новий парламент країни. За прогнозами соціологів, до двох третин в ньому можуть отримати популісти, праві радикали та відверто прокремлівські політичні сили

Наприкінці минулого року президент Італії Серджіо Матарелла підписав указ про розпуск вищого законодавчого органу, призначивши нові вибори на 4 березня 2018-го. Втім, і старт виборчої кампанії, і її перебіг дають небагато приводів для оптимізму.

Після шести років перебування при владі технократів та поміркованих проєвропейських лівоцентристів, до влади знову рвуться євроскептики, радикали та популісти. Які – сюрприз-сюрприз! – геть усі мають чудові стосунки з Кремлем і наввипередки обіцяють зняти антиросійські санкції.

Криза традиційних політсил

З листопада 2011 року при владі в Римі перебували проєвропейські уряди: спочатку безпартійний технократ Маріо Монті, потім – представники лівоцентристської Демократичної партії Італії Енріко Лета, Матео Ренці та Паоло Джентілоні. Їм вдалося певним чином стабілізувати економіку, що перебувала до того у глибокій кризі.

Водночас, темпи зростання ВВП залишаються надто повільними – менше одного відсотка, майже не створюються нові робочі місця, а ініціативна молодь масово залишає країну: з 2008 року 1,5 мільйони молодих італійців виїхали до Сполучених Штатів, Великої Британії, Німеччини та Франції.

Не найкращі розклади також і в середині Демократичної партії. Минулого року її залишила ціла низка впливових політиків, заснувавши власні проекти: "Італійські ліві", "Прогресивний та демократичний рух" та партію "Разом".

Падіння популярності центристів внаслідок економічних проблем, міграційної кризи та внутрішніх чвар призвели до того, що «демократи» не зможуть розраховувати на більше, ніж 20% голосів виборців (а всі лівоцентристи разом – на 27-28%).

Що досить сумно, адже для України саме Демократичная партія була і залишається найбажанішим партнером: серед її членів немає відверто проросійських політиків, "демократи" приєдналися до антиросійських санкцій ЄС та зберігали загальноєвропейський консенсус у цьому питанні. Хоча й усіляк уникали їх посилення: у 2016 році саме уряд Матео Ренці заблокував перемовини про чергові санкції проти Кремля за бомбардування сирійського Алеппо.

Повернення Берлусконі

Тріумфатором виборів цілком може стати скандальний медіамагнат Сільвіо Берлусконі. Здавалося, що епоха екстравагантного мільярдера в італійській політиці завершилася у 2011 році, коли він полишив прем’єрський пост на тлі економічних негараздів, численних секс-скандалів та звинувачень в корупції і ухилянні від сплати податків.

Більше того, 2013 році було ухвалено спеціальний закон, який забороняє Берлусконі обіймати будь-які публічні посади терміном на 6 років.

Проте на сьогодні Сільвіо Берлусконі виправдано за значною частиною звинувачень. Рейтинг його політсили невпинно йде вгору. Не в змозі через заборону ні балотуватися в депутати, ні (тим більше) очолити уряд, екстравагантний мільярдер тим не менше прекрасно керує своєю правоцентристською партією "Вперед, Італія!" та координує всі головні процеси на правому фланзі. Наразі коаліція, утворена партією Берлусконі з ультраправими партнерами претендує на трохи більше, ніж 37% голосів, з яких безпосередньо "Вперед, Італія!" розраховує на 17-18%.

Ультраправі на марші

Попутниками Берлусконі, з якими "Вперед, Італія!" уклала коаліційну угоду, виступають "Ліга Півночі" та "Брати Італії".

"Ліга Півночі" як напівсерапатистська партія, що обстоювала федеративний устрій країни та бюджетну автономію багатих північних провінцій. Згодом концепція помінялася, партія стала загальноіталійською, а головними "ворогами" стали не жителі бідного півдня, а мігранти з країн Африки. Наразі в Італії перебуває близько півмільйона шукачів кращої долі, від яких найбільше потерпають як раз мешканці південних провінцій. "Ліга" обіцяє повністю закрити італійський кордон для нелегалів, а тих, хто вже перебуває в країні – депортувати назад до Лівії. Не дивно буде, якщо з такою риторикою колишні північні сепаратисти зберуть на півдні навіть більше голосів, ніж у себе вдома. Наразі "Лігу Півночі" підтримують трохи більше 13% виборців.

"Брати Італії" - ультраправа партія, очолювана колишнім міністром молодіжної політики Джорджі Мелоні. За даними соціологів, за неї можуть віддати свої голоси близько 5% італійців.

"Ліга Півночі" та "Брати Італії" є відверто євроскептичними політсилами, які виступають за вихід з єврозони і зменшення впливу Брюсселя на внутрішні процеси. Водночас, Сільвіо Берлусконі є досить проєвропейським політиком. Минулого року він налагодив нормальні стосунки з Ангелою Меркель, а також готується співпрацювати з ключовими фігурами ЄС.

Що найважливіше для України – все три партії є відверто проросійськими.

Їх лідери закликають до негайного зняття санкцій з Москви, а депутати (включаючи Берлусконі, який до того ж є особистим другом Володимира Путіна) неодноразово відвідували окупований Крим.

Щоправда, Сільвіо Берлусконі, якому ні до чого конфлікт з Берліном та Брюсселем, встиг заявити, що він не буде приймати одноосібні рішення щодо антиросійських санкцій, тим самим порушуючи єдність ЄС, але "зробить усе можливе, щоб переконати Євросоюз у їх шкідливості".

Тріумфатором італійських виборів може стати особистий друг Володимира Путіна Сільвіо Берлусконі

П’ять зірок: ідеальний популізм

Нарешті, ще одна євроскептична, антимігрантська і проросійська полістила – це "Рух п’яти зірок". "П’ятизіркові" - абсолютні популісти, які обіцяють усім усе й відразу: зниження податків, ріст соціальних виплат, введення безумовного базового доходу, легалізацію одностатевих шюбів, перехід на зелену енергетику, а також введення безпосередньої демократії та інтернет-урядування.

Також "Рух п’яти зірок" виступає за вихід із зони євро і критикує політику НАТО щодо розміщення додаткових сил у Польщі та країнах Балтії. Влітку 2016-го депутати від "Руху" намагалися провести рішення щодо скасування антиросійських санкцій, а у грудні лідер політсили Луїджі ді Майо в інтерв’ю "РИА Новости" назвав санкції "божевільними" й такими, що нанесли італійській економіці збитків на 7 млрд доларів.

Партійні ЗМІ "П’ятизіркових" часто розміщують матеріали російських пропагандистських ресурсів Sputnik і Russia Today. У свою чергу, кремлівські медіа, боти та тролі роблять усе від них залежне, аби підтримати "Рух п’яти зірок" та "Лігу Півночі". До речі, цікавий факт: до 2014 року засновник та перший керівник "Руху", комік Беппе Грілло активно критикував путінський режим за порушення прав гомосексуалістів, утиски ЗМІ та репресії проти опозиції.

На сьогодні "Рух п’яти зірок" може розраховувати на близько 28% голосів. Злий жарт з ними може зіграти складне виборче законодавство, у відповідності до якого виборець може проголосувати лише за той партійний список, кандидата від якого він підтримав у одномандатному виборчому окрузі. "П’ятизіркові" майже зовсім не представлені на місцевому рівні, і це, звичайно, відіб’ється і на рівні загальнонаціональної підтримки.

Загалом, виходячи з нинішніх трендів, на Італію після 4 березня чекають важкі часи. До двох третин депутатських мандатів можуть отримати популісти, євроскептики і симпатики російського лідера Володимира Путіна.

Що точно послабить третю за чисельністю населення і за економічною потугою країну Євросоюзу - вже зараз у Італії проходять масові (і не завжди мирні) демонстрації противників ультраправих. Не кажучи про те, що ніхто не набирає 50% голосів, а створити коаліцію буде надзвичайно важко – занадто вже різні ідеологічні позиції у провідних гравців.

На минулому тижні Італію сколихнули масові протести противників ультраправих

Читайте також: В Італії антифашистські демонстрації завершилися зіткненнями з поліцією

А слабка Італія, керована корупціонерами, ксенофобами і безвідповідальними демагогами, які до того ж перебувають у дружніх стосунках з Росією – головним ворогом західного світу – точно не додасть стабільності і безпеки на всьому європейському континенті. Це чудово розуміють і в Брюсселі – так, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що ЄС має бути готовим до "найгіршого сценарію" в Італії після виборів 4 березня..

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
Більше новин