Як зекономити на комуналці з державною допомогою

Уляна Букатюк
5 квітня, 2018 четвер
16:52

Що варто зробити вже зараз, щоб восени в оселі було тепло, а за комуналку віддавати менше грошей. Яку допомогу пропонує держава

Сучасна українська приказка каже: зима закінчилася, а отже саме час готуватися до нового опалювального сезону. Тим паче, що цілком можливе чергове підвищення цін на газ.

На яку державну підтримку в комунальній боротьбі зараз можуть розраховувати українці, а що можна зробити самотужки

Монетизація субсидій

Щоб допомогти незаможним громадянам платити за підвищеними тарифами на комунальні послуги, держава вже кілька років надає населенню субсидії. У 2018 році порядок їх надання дещо змінився, але на пільги та субсидії на комунальні послуги для населення планується витратити 71 млрд грн або 7,2% держбюджету.

За словами міністра фінансів України Олександра Данилюка, зараз субсидії отримує близько 60% українських домогосподарств. З жовтня ціна на газ для населення в Україні мала підвищитися ще на 19%, з квітня мало бути ще одне підвищення. Це було зобов’язання України в межах угоди з МВФ.

Однак уряд відмовився підвищувати ціну на газ, адже в такому випадку, за підрахунками Міненергетики, субсидіантами стануть аж 90% українських домогосподарств.

Через це Україна залишилася без траншу фонду й, чи буде наступний, поки невідомо.

Читайте також: В уряді говорять, що з МВФ вже можна попрощатись. Чи справді це так

Втім система субсидій, яка діяла в Україні донедавна, не раз зазнавала критики, адже по великому рахунку не сприяла економії енергоресурсів, а в доступі до субсидій громадяни мали змогу державу надурити.

Тож з 1 січня в Україні почався перший етап монетизації субсидій. Спочатку субсидії монетизують на рівні підприємств ЖКГ. Отримані кошти підприємства можуть витратити лише за цільовим призначенням, тобто на на оплату спожитих енергоносіїв. Вони мають право вільно обирати постачальника енергоносіїв. Але без приведення ціни на газ до ринкового рівня, з запровадженням цього етапу доведеться зачекати.

Наступний крок до монетизації субсидій передбачає передачу “живих" грошей населенню, якими люди розраховуватимуться за комунальні послуги.

За задумом, субсидія буде нараховуватися не за соціальними нормами, а за фактичним обсягом спожитих послуг. Однак коли ця норма запрацює, поки невідомо. В уряді обіцяють запровадити її до кінця року.

Вкладатися в енергоефективність

Але одна справа підштовхувати громадян до енергоефективності за допомогою субсидій, а інша - стимулювати енергоефективність компенсацією витрат на її досягнення та законодавчо. Для цього останнім часом зроблено чимало.

Влітку 2017 року ВРУ ухвалила так званий пакет енергоефективних законів. З їх допомогою депутати посилили контроль якості енергозбереження в новобудовах та відремонтованих будинках, а також зобов'язали до кінця 2017 року забезпечити 100% облік води та енергоресурсів.  

Та що держава пропонує власникам осель, які далекі від енергоефективних? Адже на їх ремонт потрібні колосальні кошти. Для цього в Україні діє кілька програм, які допомагають суттєво заощадити.

На сьогодні  діє 107 таких програм, що на 23% більше у порівнянні із аналогічним періодом 2017 року.

На їх реалізацію у 2018 році вже виділено майже 115 млн. грн. Це майже на 30% більше ніж у 2017 році.

Якщо взятися за досягнення енергоефективності вже зараз, на комунальних платежах в опалювальний сезон можна буде зекономити від 40% до 70%. То на що варто звернути увагу

“Теплі” кредити

Це програма, впроваджена урядом ще в 2014 році. Такі кредити дієві, якщо людина чи громада хоче утеплити оселю чи замінити енергообладнання, проте не має власних коштів.

Держава дає можливість взяти для цього кредит в одному з державних банків (Укргазбанку, Ощадбанку, Приватбанку та Укрексимбанку), частину якого компенсує. Для цього потрібно розписати проект того, що прагнете зробити та подати на розгляд. Для розрахунку можна скористатися калькулятором від Держенергоефективності.

Сума компенсація різниться залежно від потреб:

  • Якщо ви хочете замінити котел на негазовий, держава компенсує вам 20% від суми кредиту.

  • На придбання енергоефективних матеріалів та обладнання, різноманітних утеплювачів та екранів уряд повертає 35% від суми кредиту.

  • 40% від позики держава профінансує на загальнобудинкові заходи, якщо кредит братиме ОСББ чи кооперативи.

  • Для отримувачів субсидій держава відшкодує до 70% витрат.

“Ті квартири, які вже скористалися нашою програмою, скоротили рахунки в два рази”, - заявив в ефірі Еспресо голова Держагенства з енергоефективності Сергій Савчук.

На початок 2018 року, за словами Савчука, за програмами "теплих" кредит банки видали вже понад
5 млн грн.

Фонд енергоефективності

В лютому 2018 року уряд анонсував Фонд енергоефективності, підтриманий країнами ЄС.  То які можливості надаватиме він?

Фонд енергоефективності в першу чергу буде підтримувати ОСББ у впровадженні енергоефективних проектів шляхом надання грантів (безповоротної фінансової допомоги), розмір яких буде визначати відповідно до рівня досягнутої економії теплової енергії після впровадження проекту з підвищення рівня енергоефективності. В Мінрегіонрозвитку розраховують, що це буде приблизно 40% від вартості проекту.

Від програми “теплих” кредитів це відрізнятиметься спрямованістю коштів. Якщо за допомогою “теплих” кредитів держава компенсовує витрати лише на матеріали для енергоефективності, то для компенсації через Фонд враховується весь проект, включно з роботами.

В Мінрегіонрозвитку річну ємність нового ринку енергоефективності після запуску Фонду оцінюють в 1,5 млрд євро, щорічний ефект на платіжний баланс — до 1 млрд євро.

Також розраховують, що витрати на субсидії скоротяться  до 1 млрд євро на рік, а річне споживання та імпорт газу — до 5 млрд м3.

Для обох програм компенсації коштів з боку держави обов’язковою вимогою є встановлення лічильника.

Інші можливості

Окрім загальнонаціональних, в Україні також діють місцеві програми здешевлення “теплих кредитів” для ОСББ/ЖБК та індивідуальних домогосподарств.

Де діють місцеві програми, людям залишається сплатити ще 15-20% кредиту. Часто буває таке, що ОСББ отримує повне відшкодування за кредитами”, - запевняє Савчук.

У Києві, наприклад, для ОСББ та ЖБК діє програма "70/30", яка фінансує до 70% витрат на енергоефективні заходи в багатоповерхівках.

В Держенергоефективності створили інтерактивну карту, де можна подивитися детальніше, де ці програми працюють.

Також існують можливості залучати недержавні кошти. Наприклад через програму “Енергосервіс”.  Вона дозволяє залучити інвестора в особі ЕСКО-компаній, які не тільки профінансують комплексні енергоефективні заходи на рівні всього багатоквартирного будинку, а й виконають їх під ключ.

Одним з ключових інвесторів за такими програмами часто виступає Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), який нещодавно розпочав кредитну програму на загальну суму 100 млн євро для фінансування проектів підвищення енергоефективності громадських будівель. До участі в програмі передбачається залучити 10 міст України.

Для громадян та ОСББ в ЄБРР є окрема програма - IQ energy. Нещодавно банк подвоїв компенсацію виплат за нею. Тепер компенсовуватиметься до 35% від витрат громадян на утеплення житла або встановлення енергоефективного обладнання, якщо під час такої модернізації вони використовували кредити банків-партнерів.

Для ОСББ компенсація зросла з 25-30% до 40%. Максимальний ліміт на один проект залишився колишнім – 3 тис. євро.

Заявку можна подати протягом чотирьох місяців після отримання кредиту, але до його погашення. Компенсацію можна отримати вже протягом 3-5 тижнівпісля подачі заявки.

Навіть, якщо не хочете залучати кошти ззовні та розбиратися в програмах, є чимало можливостей не відкладати питання енергоефективності оселі через брак коштів. Наприклад, можна скористатися послугами енергосервісної компанії. Такі підприємства роблять ремонт оселі, а розраховуватися за їхні послуги можна впродовж тривалого періоду після цього (своєрідний ремонт в кредит).

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, неділя
28 квітня
00:30
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
"Зеленський наказав заарештувати Залужного": росіяни вигадали новий фейк
2024, субота
27 квітня
23:44
Збірна України, хокей
Збірна України знищила Естонію та очолила таблицю ЧС з хокею
22:45
Маріно Пушич
Тренер "Шахтаря" відмовився від роботи в "Ліверпулі"
22:13
Кремль москва
Таджикистан застеріг громадян від поїздок у Росію
21:24
Ілюстративне фото
У Камбоджі на військовій базі вибухнули боєприпаси: загинуло 20 солдатів
21:20
Віталій Миколенко, Евертон, АПЛ
Тренер зробив моторошний прогноз щодо участі українського футболіста на Євро-2024
21:13
Ексклюзив
Віталій Портников
Україна втратила вікно можливостей, щоб убезпечити себе від агресії РФ, - Портников
20:54
презентація книги "Гвардія наступу. Самовидець"
У Києві презентували воєнно-історичний роман "Гвардія наступу. Самовидець" на основі історій реальних військових
20:43
окупант
Кубинські найманці ліквідували російського командира на Донеччині, - "Атеш"
20:28
Бердичі
Росіяни захопили Бердичі, - DeepState
20:28
Ціллю РФ під час сьогоднішньої атаки були об'єкти транзиту газу, від яких залежить безпека постачання в ЄС, - Зеленський
20:26
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 27 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
20:11
Ексклюзив
ЗСУ
"Десятиліття протистояння без будь-яких угод": дипломат Чалий спрогнозував, як може завершитися війна Росії з Україною
20:07
Оновлено
"Динамо" - "Дніпро-1" 2:1 (27 квітня 2024 року)
"Динамо" переграло "Дніпро-1", а "Минай" розбив "Чорноморець": розклад та результати всіх матчів 26-го туру УПЛ
20:02
Десантно-штурмові війська ЗСУ, віцськові
Спротив запускає серію соціальних відео з закликом допомогти Силам оборони України
20:02
OPINION
Галина Пагутяк
Боюся, що про них забудуть
19:54
землетрус
В Японії стався землетрус магнітудою 6,5 бала
19:50
На головній сцені Євробачення: Alyona Alyona & Jerry Heil провели першу репетицію
19:38
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Розмови на кухнях повернулися
19:29
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 49 ворожих атак на чотирьох напрямках
19:25
Ексклюзив
Еспресо логотип
Телеканал "Еспресо" має більший спектр позицій, ніж телемарафон, - членкиня громадської ради при Комітеті ВР України з питань свободи слова Дуцик
19:20
Оновлено
Зеленський звільнив голову Броварської РДА Майбоженка, якого заарештовано на 2 місяці за п'яний наїзд на пішоходів
19:06
Наслідки ворожого удару по залізничній станції в Очеретине
Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного: офіційно від ЗСУ
19:05
IOS 17 APPLE
Apple поновила переговори з OpenAI щодо впровадження генеративних функцій ШІ в iPhone
18:50
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
Стороною обвинувачення було штучно створено дві військових експертизи, - адвокат Червінського про доказову базу у справі
18:41
Як-52
Захисники Одеси збили російський дрон-розвідник за допомогою навчального літака
18:33
малий бізнес
Харків скасує плату за землю та інші податки для бізнесу
18:22
В Одесі відтворили події євангельської історії
В Одесі відбулася щорічна великодня реконструкція хресної дороги Христа
18:10
Ілюстративне фото
Була 6 днів без їжі та води: у США подружжя випадково відправило кішку у зворотній посилці Amazon
18:06
OPINION
Юрій Богданов
Наш світ є продуктом малопрогнозованих і малопрорахованих рішень
17:47
OPINION
Радослав Сікорський
Польща визначилася з політикою щодо України та ЄС
17:44
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Дрони СБУ атакували військовий аеродром і два НПЗ у Краснодарському краї РФ, - ЗМІ
17:37
міномет обстріл
Окупанти обстріляли з мінометів Козацьке на Херсонщині: трьох людей поранено
17:33
Олександр Сирський
"Має тенденцію до загострення": Сирський про ситуацію на фронті
17:15
Оновлено
Австралія
ППО, безпілотники й обладнання: Австралія виділяє Україні пакет військової допомоги Україні на $100 млн
17:00
Ексклюзив
переговори між Україною та РФ
Питання можна ставити людям, які вели переговори, - політолог Магда про саміт у Стамбулі та "мирну угоду" з РФ 
16:59
Іл-76
ПВК "Вагнер" скуповує в Узбекистані вантажні Іл-76 та переганяє до Африки, - ЗМІ
16:36
повістка
Чи зможуть громадяни з повістками звертатися до рекрутингових центрів: відповідь Міноборони
16:12
Роуз Ґоттемюллер
Питання вступу України до НАТО порушуватимуть на липневому саміті у Вашингтоні, - ексзаступниця генсека НАТО
16:10
напад з ножем
Приїхали з'ясувати стосунки: на Житомирщині вчитель порізав ножем своїх колишніх учнів
Більше новин