Фірташ повертається: як працюють нові газові схеми на десятки мільярдів

27 квітня, 2018 п'ятниця
10:08

Як за декілька місяців Дмитро Фірташ "заробив" понад 10 млрд грн, куди йдуть гроші громадян, сплачені за комуналку та як політики покривають газові схеми - про це в розслідуванні журналіста програми "ШУСТРОВА LIVE" Дмитра Костюка.

Підозрюваний американською юстицією в справі хабарництва олігарх Дмитро Фірташ продовжує збагачуватись на українцях. Нові газові схеми приносять йому мільярди гривень щомісяця. Сумнівною вважає діяльність компаній Фірташа енергетичний експерт Іван Надєїн.

"Вони декларували те, що їм не повертається частина зобов’язань, які має видати держава по зарахуванню субсидій. Але є купа питань, я думаю, що тут уже і правоохоронці можуть задавати питання: чи певна сума, яка надходить на рахунки цієї компанії, чи всі вони повертаються "Нафтогазу", - говорить експерт.

Чорна смуга для Дмитра Фірташа розпочалася одразу після Революції Гідності, в 2014 році. Тоді з оренди у групи Фірташа забрали Іршанський гірничо-збагачувальний і Вільногірський гірничо-металургійний комбінати.

Через рік визнали неплатоспроможним і ліквідували "Надра банк", який обслуговував депозитними грошами увесь бізнес Фірташа.

Далі Національна поліція відкрила провадження за фактом нецільового використання групою Фірташа інвестицій на Запорізькому титано-магнієвому комбінаті. Взялась за цю справу і Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Кримінальне провадження з'явилося і в Генпрокуратурі. За фактом можливих порушень при приватизації сєверодонецького об'єднання "Азот".

За рішенням Держгеонадр для групи Фірташа анулювали ліцензії на розробку ільменітових пісків у Житомирській області.

Зрештою, постановою Кабміну з 1 квітня 2017-го облгази Фірташа зобов’язали платити за оренду державних газорозподільних мереж, чого вони раніше не робили.

Сам же Дмитро Фірташ вже третій рік змушений захищатися в європейських судах у справі про корупцію міжнародного масштабу.

"Находясь на свободе, я смогу построить качественную защиту дальнейшую. Все, что происходило со вторника: одно задержание, второе задержание – это никому не оставило сомнений по поводу того, что это политическое преследование меня", - говорив 24 лютого 2017 року Дмитро Фірташ.

Судова тяганина не заважає олігарху успішно реалізовувати злочинні схеми в Україні. У ЗМІ все частіше з’являється інформація про те, що статки Фірташа збільшуються, а його бізнес-імперія розростається.

Одержання ліцензій на видобуток газу, монополія на ринку добрив, контроль над державним підприємством "Сумихімпром" - все це говорить: Фірташ повертається. Він пристосувався до нових постреволюційних умов та знайшов спосіб обходити українське законодавство.

Так, його завод "Кримський титан" одержує сировину в Житомирській області, веде виробництво в Криму і сплачує податки в російський бюджет, а небезпечні хімічні відходи виливає в Херсонській області, отруюючи українців. Схоже, для Дмитра Фірташа гроші важливіші за людські життя. Та все ж найбільші кошти "газовому корупціонеру" приносять газові махінації.

"Фактично у "Нафтогаза" сьогодні він дає газ через посередників газзбутів. Тут треба або навести порядок в цих газзбутах, бо в цій системі дійсно вони можуть просто не платити, користуватися грошима, там максимально відтягувати, але їм мають давати газ. І тут якась порочна система", - розповідає Іван Надєїн.

Щоб зрозуміти, як збагачується Дмитро Фірташ, слід розібратися в тонкощах функціонування газового ринку України.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз" постачає газ регіональним газозбутовим підприємствам. А вони вже розподіляють цей газ по помешканням громадян.

Населення сплачує за газ. Ці гроші потрапляють на рахунки газзбутів. Вони мають перерахувати одержані кошти державному "Нафтогазу". Однак, схоже на те, що не всі сплачені українцями за комуналку гроші потрапляють до безпосереднього постачальника газу.

"Вони всі консолідовані в одних руках. Там 22 облгази і там здесяток газзбутів вони фактично контролюються однією групою. Багато в чому це також є проблемою. Вони керуються і контролюються з одного центру", - зазначає Іван Надєїн

Більшість газзбутів перебувають у приватній власності, під контролем "Регіональної газової компанії", яку пов’язують з Дмитром Фірташем.

"Ця Регіональна газова компанія вона як певна настройка", - підкреслює Надєїн.

 "Регіональна газова компанія" Дмитра Фірташа нараховує два десятки підприємств, які постачають газ населенню 16–и регіонів України.

Ці підприємства, виконуючи посередницьку функцію, отримують частку від транзиту газу, - зазначає енергетичний експерт Юрій Корольчук.

"Вони заробляють на одному, виключно на транспортуванні газу. Ця маржа, ця прибутковість вона не є великою. Там буквально не більше двох відсотків в цілому від тарифу всього вартості газу. Він повинен і фінансувати всі роботи ремонтні, заміни наприклад труб, тому що газові мережі також зношуються, надавати сервісні послуги", - говорить Корольчук.

Навіщо олігарху Фірташу такий малоприбутковий бізнес, який ще й вимагає значних капіталовкладень? Справа в тому, що замість оновлення мереж, компанії олігарха займаються лише нарощенням боргів перед державою.

Сумарна заборгованість регіональних газозбутових підприємств, за останніми підрахунками складає рекордні 35,3 млрд. грн. З них 23,7 млрд – це борг "Регіональної газової компанії" Фірташа. За неповні 4 місяці цього року він збільшився на грандіозні 10 млрд гривень. Таким чином, борги газзбутів з 2017 року зросли у три з половиною рази.

Експерт з енергетики й газу Марія Яковлєва вбачає фальсифікації у зростанні боргів газозбутових компаній: "Враховуючи на те, що в нас сьогодні з 12 з половиною мільйонів абонентів, які користуються газом, практично 4 мільйони не мають лічильників, то ми розуміємо, що ніхто не зможе це перевірити".

В промисловій групі Дмитра Фірташа зростання заборгованості газзбутів пояснюють тим, що населення недобросовісно сплачує за газ. Не згодна з таким твердженням народний депутат України Тетяна Чорновол: "Ми розуміємо, що щось там з грошима відбувається. Насправді. Бо населення насправді - найкращий платник в Україні. По великому рахунку. Але достати будь-яку інформацію ми не можемо".

Експерти пов’язують значне збільшення боргів газзбутів з прийняттям Постанови уряду №951, яка була введена в дію з 1 січня 2018 року. Відповідно до рішення Кабінету міністрів, "Нафтогаз" зобов’язали постачати газ регіональним газзбутам на "безумовній основі". Це дозволило газзбутам збільшили свої борги на третину впродовж усього лише трьох місяців.

Левова частка українців віддає за комуналку більше, ніж витрачає на свої сім’ї. Ці кошти мають потрапити до державного бюджету та піти на соціальні програми. Але навіщо олігарху розставатися з такими грошима, коли можна їх присвоїти, зіславшись на те, що це населення не платить.

У відповідь на наше звернення, в НАК "Нафтогаз України" пояснили: (Виділити наступний текст) Держкомпанія зобов’язана відпускати газ регіональним газзбутам. В той же час, вона не має повноважень для перевірки їхньої діяльності.

"Чому тоді платити, якщо і так газ отримуєш. А населення все одно ж платить", - розповідає Іван Надєїн.

Компанії Фірташа мають можливість не розплачуватись за одержаний газ, аргументуючи тим, що не платить нібито населення. В той же час, перевірити достовірність цієї інформації можуть лише правоохоронні органи. Не менше корупційних ризиків приховує і нинішня форма нарахування субсидій.

"Держава нараховує і виплачує з бюджету коштів практично у два рази більше, ніж людина реально споживає. Вони проплачуються державою з бюджету, якщо ми говоримо про субсидіанта і цей газ реально не споживається, але він списується", - розповідає Марія Яковлєва.

Розмір субсидій визначається індивідуально для кожного домогосподарства. Наприклад, держава розрахувала, що сім’я використає 400 кубічних метрів газу впродовж місяця. На цей газ з бюджету виділили кошти. Замість населення, держава сама розраховується з газзбутами за газ за допомогою субсидій. А газзбути розраховуються цими самими субсидіями перед "Нафтогазом", від якого газ і отримали. Якщо родина спожила більше запланованого об’єму газу – вона зобов’язана доплатити газзбутам власні гроші.

"Чим більше ти зарахуєш на субсидіантів відповідно, тим більше ти потім отримаєш від держави компенсації за ці субсидії. Відповідно ці газові компанії вони зацікавлені в тому, чим більше буде субсидіантів, тим більше на них буде зараховано газу", - зазначає Іван Надєїн

Однак, що відбувається, якщо домогосподарство спожило не 400 кубометрів газу, а приміром, вдвічі менше? Яка доля цих 200 кубів, які "Нафтогаз" поставив газзбуту, але вони не дійшли до споживача. В такому випадку у газзбутів з’являється спокуса сфальсифікувати данні про споживання газу населенням. Присвоїти цей газ та перепродати його в рази дорожче промисловості.

"У нас 12 з половиною мільйонів абонентів практично 9 мільйонів - субсидіанти. Їм нараховують субсидії незалежно від того, є в них лічильники чи нема в них лічильників. Їм нараховують за розрахунковими нормами. Саме така система дозволяє велику частину коштів нараховувати зайвих. Ті, які споживач, отримувач такої допомоги, він не споживав таку послугу. Тобто він не споживав газ в такій кількості", - говорить Марія Яковлєва.

Використовуючи субсидійну систему, газзбути Фірташа можуть заробляти на перепродажі залишків газу, який не спожили по субсидіям громадяни.

"І от тут уже теж починаються можливості ага я візьму ніби для населення по дешевшій ціні, але продам його промисловості. 40 відсотків там у тебе получається", - підозрює Іван Надєїн.

Справа в тому, що облгази і газзбути – це фактично афілійовані компанії у власності Дмитра Фірташа. Тому він, як власник газзбутів, не лише отримує від "Нафтогазу" ресурс за заниженою ціною і постачає цей газ населенню, а й через облгази веде облік його використання. Компанії Фірташа самі визначають, скільки газу спожило населення, виписують платіжки і отримують гроші від громадян.

За роз’ясненнями причин суттєвого збільшення боргів ми завітали до "Київоблгаз збуту". Підприємства з орбіти Дмитра Фірташа, яке заборгувало за газ понад 3 млрд грн. Перше, на що звертаємо увагу: газзбут та облгаз під вивіскою "Регіональна газова компанія" знаходяться в одному приміщенні.

В установі журналістам не раді. Працівники компанії відмовлялися з нами спілкуватися та визнавати, що тут працюють. А директор, зі слів охоронця, в терміновому порядку вирушив на нараду. Однак, година очікування і нам таки вдалося поспілкуватися з директором "Київоблгаз збуту" та з’ясувати, як у компанії пояснюють причини заборгованості.

"Взимку через велике споживання такі категорії, як пенсіонери, там, люди без роботи не можуть по 7-8 тисяч в місяць заплатити за газ. Тому у нас є заборгованість населення з нами, відповідно ми недорозраховуємося з НАКом", - населення не платить – такою називає головну причину зростання заборгованості своєї компанії директор "Київоблгаз збуту" Денис Смоляков. Його не бентежить те, що на дворі уже майже літо, а впродовж останнього тижня борги компанії збільшилися на 880 млн грн.

"Март был холодный.  Поэтому 800 миллионов – вполне приемлимая цифра", - пояснює Денис Смоляков.

Посадовець пояснює збільшення заборгованості зменшенням платоспроможності населення унаслідок зростання ціни на газ. Однак, за його ж словами, ціни на газ з 2017-го по 2018-й роки не змінилися: "Наскілька білше ціна  – настільки меньше населення може заплатити за газ".

То ж директор фірташівського "Київоблгаз збуту" так і не зміг нам чітко пояснити природу нових мільярдних боргів.

"Щоб ви розуміли, "Нафтогаз"  і жодна структура в Україні, жодне судове слідство в Україні навіть не бачить, хто платить, а хто не платить. Ми не можемо подивитися. Чому? Тому що всі бази даних по платникам знаходяться в середині фірташівської системи. Тобто знаходяться в облгаззбутах, знаходяться в облгазенерго", - розповідає Тетяна Чорновол.

У відповідь на наше запитання: які можливі наслідки подальшого зростання заборгованості Регіональної газової компанії Фірташа, в "Нафтогазі" нам відповіли, що подальше збільшення заборгованості може призвести до проблем із забезпеченням населення газом та теплом.

Зробити прозорою діяльність облгазів могло б створення єдиної бази клієнтів-споживачів газу. Рішення про створення такої бази має затвердити Верховна Рада України, однак народні депутати гальмують прийняття відповідного законопроекту.

"Досі олігархи Фірташ, Льовочкін, Бойко обкрадають українців. Фракція Радикальної партії вимагає від уряду повернути під державне управління державні газові мережі", - говорив у 2017 році Олег Ляшко.

Та попри те, що головний "радикал" країни Олег Ляшко в публічному просторі закликає до деолігархізації, все ж таки саме його фракція у парламенті і провалила законопроект, що мав забезпечити прозорість газового ринку.

"Він почав гратися. Його фракція натискала кнопки. Коли бачили, що їх наближається 226, вони витягали картки. І тому кількість ляшковців, які голосували, постійно мінялася", - вважає Тетяна Чорновол.

Законопроект ставили на голосування декілька разів. Зі слів народного депутата Тетяни Чорновол, "радикали" то голосували за законопроект, коли було зрозумілим, що голосів не набереться, то не голосували, коли була небезпека, що законопроект таки приймуть.

Схоже, Дмитро Фірташ вміє підбирати необхідні ключі до політиків. Маючи необмежений бюджет та власну медіа-імперію, він продовжує почуватися у безпеці та грабувати українців. З-поміж котрих не лише побутові споживачі газу, але й працівники його власних підприємств. Компанії олігарха – найбільші боржники по зарплаті. Лише примусом Міністерство юстицій змусило Фірташа заплатити своїм працівникам понад 16 мільйонів гривень заборгованості. Населення зубожіє, а Фірташ далі багатіє.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
11:02
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
Більше новин