Конкурс "Еспресо. Вибір читачів" представляє довгий список книжок номінації "Література для дітей"

12 липня, 2018 четвер
14:00
Зміст

Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" представляє довгий список книжок номінації "Література для дітей"

За вихід у фінал змагатимуться 50 книжок українських авторів.

Протягом червня оргкомітет конкурсу отримав 139 заявок від 26 видавництв на участь у конкурсі. Після ретельної перевірки їх на відповідність вимогам, до конкурсу увійшли 98 книжок, із них 50 представляють номінацію "Література для дітей".

Далі трійку найкращих визначить професійне експертне журі конкурсу.  Представляємо список у номінації "Література для дітей".

“Афиновий ведмедик”, Анастасія Волховська (Видавництво “Vivat”).

Якщо спробувати, то кожен день може стати святом. Афиновий Ведмедик і його друг розкажуть, що настрій поліпшують і катання з гірки, і веселка — чарівний міст у небо, і книжка, яку ти відкриєш на потрібній сторінці, — там, де починаються дива.
 

“Варта у Грі”, Наталія Матолінець (“Видавництво АССА”).

Темна чаклунка Варта Тарновецька спокійно жила у Львові: працювала у кав’ярні, зустрічалась із друзями та часом потрапляла в сутички зі світляками. Але все змінилось, коли у місті почалася Гра. На кону вирішальної битви темних та світлих — влада у Центральноєвропейському конгломераті на наступне століття.
 

“Веселі ангелята”, Марічка Крижанівська (Видавництво “Апріорі”).

Чи зустрічали ви коли-небудь кругленьких рум'янощоких ангеликів? Ну звісно ж, ні! Бо вони живуть високо в небі, на хмаринках. В цій книжці розповідається про пригоди і забави веселих ангелят.

“Відчайдушний боягуз”, Володимир Арєнєв (“Видавництво Старого Лева”).

Данько — звичайнісінький хлопчик, життя якого повне пригод: він блукає світами сновидінь, грає головну роль у захопливому фільмі, мандрує машиною часу в майбутнє та бореться із мікробами-прибульцями. Він вчиться долати труднощі, з якими щодня стикаються діти, і на допомогу йому приходять вірні друзі.

 

“Вітька + Галя, або Повість про перше кохання”, Валентин Чемерис (Видавництво “Апріорі”).

Гумористична повість про життя і пригоди школярів із села Великі Чаплі. На сторінках книги переплелись: дружба і перше кохання, вірність і перший поцілунок, дуель і перше побачення. Героїчні, а часом і безглузді вчинки підказують Вітьку Горобцю шлях до серця Галі Козачок.

 

“Гессі”, Наталя Матолінець (Видавництво “Vivat”).

У затишному світі, що нагадує часи Belle Époque, де люди дбають передусім про мистецькі насолоди, танцювальні вечірки й вишукані манери, живе 15-річна Гестія Амалія. Проте її життя перетинається з іншим світом — невидимим, але вловлюваним у химерних подіях і яскравих снах. Гессі розуміє: вона має розгадати хитросплетіння цих світів — лише тоді сповна пізнає себе…


“Гімназист і Вогняний Змій”, Андрій Кокотюха (Видавництво “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”).

Ужитті гімназиста Юрка Туряниці трапляється чимало пригод. Дивні речі кояться в столиці — одна за одною горять історичні будівлі. Восьмикласник Юрко Туряниця разом з приватним детективом Назаром Шпигом та вірним бульдогом Джентльменом беруться за справу. Чи під силу звичайному гімназистові випередити злодіїв і врятувати від забуття українську історію?..
 


“Де народжуються плюшеві ведмедики”, Татуся Бо (“Видавництво Vivat”).

У кожної дитини є улюблена іграшка, яку вкладають спати, годують, беруть із собою на прогулянки... і пам’ятають усе життя. Виявляється, неподалік існує чарівна країна, в якій чудова тітуся Натуся із помічниками створює найкращі м’які іграшки. І саме туди відправляється маленька дівчинка з мамою.

“Де ESC з моїх халеп?”, Тетяна Стрижевська (Видавництво “Легенда”).

Сніжці-Сніжані п’ятнадцять. Вона фарбує собі волосся синім, щоб не бути схожою на Рапунцель, майже не готується до ЗНО, захоплюється аніме та комп’ютерними іграми, уміє оновити прошивку на планшеті, шукає щирості й мало тямить у коханні. А ще рідко знаходить розуміння в дівчат, і по відверту пораду їй легше звернутися до друзів-хлопців.

“Дике літо в Криму”, Зірка Мензатюк (Видавництво “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”).

Повість про літні канікули на кримському узбережжі, про дружбу київської школярки Наталочки з татарськими ровесниками. П'ятикласниця зіткнеться з небезпеками й загадками. Найбільшою таємницею стане коштовний срібний пояс, схований 1944 року, коли татарів насильно вивозили з рідного Криму.

“Дрімучий ліс”, Анастасія Лавренішина (Видавництво “Фонтан казок”).

Змалечку Уляна мешкає в моторошної рогатої чаклунки, яку називають Старою, яка вважається в лісі найголовнішою. Проте є такі закутки, в які Дрімучий ліс її не пускає. Якось Стара відправляє Уляну серед ночі в той закуток Дрімучого лісу, куди самій їй ходу нема, і вимагає, щоб дівчина принесла їй звідти Відьомську книгу…

 

“Звідки в крані вода?”, Інна Конопленко (Видавництво “Ранок”).

Книжка-розкладачка наочно і в доступній формі показує юним дослідникам, як виникає дощ, як виростає дерево, як утворюється мед тощо.

 

“Зуб”, Надьожна (Надія Кушнір) (Видавництво “Книгаренька”).

В основі книжки лежить реалістична історія про зуб мудрості, який почав рости не туди. За ширмою цієї невеличкої проблеми читачі можуть побачити цілий арсенал філософських проблем.

“І прийшли пінгвіни”, Юрій Нікітінський ("Видавництво Vivat").

Зазвичай пінгвіни живуть в Антарктиді. Але незвичайно, якщо вони гостюють у київського школяра Вані Овалова. Ще незвичайніше, коли вони стріляють з гармат і беруть участь у рок-концертах. А ще розносять у будинку все дощенту… А ще вміють вирощувати парникові помідори… А ще доставляють до Києва справжнє антарктичне морозиво… А ще літають у космос…

“Кексик на дачі”, Курило Інна (Видавництво “Мандрівець”).

У четвертій книжечці із серії пригод котика Кексика розповідаєть­ся  про вміння товаришувати і про те, як важливо бути чистим, охайним і ви­хованим.

“Кексик на природі”, Курило Інна (Видавництво “Мандрівець”).

Це друга книжечка із серії пригод котика Кексика. Він ознайомлюється з правилами дорожнього руху і вчиться, як правильно поводитися на ву­лиці.
 


“Котик Кексик і мешканці двору”, Курило Інна (Видавництво “Мандрівець”).

Перша книжечка із серії пригод котика Кексика, який пізнає світ так само, як і кожна дитина. Кексик зна­йомиться з вороною Ксенею та песиком Волоханем, які стануть для нього справжніми друзями.

 


“Котик Кексик і подарунки”, Курило Інна (Видавництво “Мандрівець”).

Третя книжечка із серії пригод котика Кексика навчить малечу не брати чужого і вибачатися за погану поведінку.

 


“Крихта та її блискавичні мрії”, Марія Брильова (Видавець Корбуш).

Маленьке каченя Крихта та її брати Сплюх, Сідень, Вертун, Стрибайло та Нехтя, щоб здійснити Мрію, вирушають у казкову подорож, під час якої їх чекають всілякі дива, цікаві відкриття, нові знайомства.

 

“Легенди Чернівців від Чорної Вівці”, Христя Венгринюк (Дитяче арт-видавництво “Чорні вівці”).

Це книжка-мандрівка. Читати її потрібно поволі, розважливо. Так само неквапно і вдумливо треба мандрувати рідним містом Чорної Овечки. Так, щоб відчути глибинність міста, яке повне таємниць. Чорна Овечка десь у найнесподіванішому місці розкриє ще не одну його таємницю…


“Малятам про кошенят: казки для дітей та дорослих”, Бакуменко Сергій (Видавництво “Мандрівець”).

Книжка рекомендована для сімейного читання, тому що доброта, турбота про ближніх, ласка, віра в любов і вдячність – сімейні цінності.

“Мене звати Мар'ям”, Надія Гербіш (Видавництво “Vivat”).

Мар’ям втратила дім у всіх його сенсах, опинилася в чужій країні, зіткнулася з ворожістю, породженої стереотипами й історіями, зміст яких їй годі збагнути, пережила болючу втрату, однак здобула найкоштовніший дарунок любові й врятованого життя.


“Мій віммельдень”, Світлана Гриб (Видавництво “Артбукс”).

Цей віммельбух допоможе малюкам дати відповідь на чимало важливих запитань. Які звички допомагають лишатися активними та енергійними, а які можуть нашкодити здоров’ю? Як зміцнити імунітет та зберігати гарний настрій? Навіщо дотримуватися правил дорожнього руху, сортувати сміття та прибирати за своїм собакою?

“Монстри, що живуть у шафах”, Олег Чаклун (Видавництво “Фонтан казок”).

Кумедні мон­стри Малюк, Забіяка, Хвалько, Незграба неодмінно полюбляться маленьким читачам. Особливіс­тю цих казок є теплий ненав’язливий гумор, яким тонко просякнута вся оповідь. Письменник разом зі своїми читачами усміхається до дитячих страхів — і добра сила цієї усмішки така дієва, що легко перетворює монстрів на друзів.

“Моя Ба”, Тетяна Стус (Видавництво “Ранок”).

У кожної людини в серці є особливий будиночок пам’яті, де живе її рід. На порозі цього «дому» й Ба. Літня бабуся погано рухається, важко говорить, але це не заважає їй та її близьким бути люблячими, терпимими, радісними, цінувати кожну спільну мить.

 


“Найкраща у світі фіранка”, Олександр Драган (Видавництво “Ранок”).

Коли Горила запросив своїх друзів, Панду і Пінгвіна, на какао й хрумке печиво з кремовою начинкою, він навіть не здогадувався, на що це обернеться для його нової, найкращої у світі фіранки.

“Незвичайні професії”, Алла Гутніченко, Юлія Коломоєць (“Видавництво Старого Лева”).

У хлопчика Андрія – незвичайна родина. Мама – флорист, тато – палеонтолог, сестра – обіймачка панд, дідусь – тітестер, а бабуся – сурдоперекладач. Є в родині також склодув і повітроплавець, архітектор та піцайоло і кінолог, а сам хлопчик ще не знає, ким стане, коли виросте.

 


“Неймовірні пригоди Мандарини Сергіївни”, Ольга Голубєва (Видавництво “Ранок”).

У житті завжди є місце дивовижам, несподіванкам і подвигам. Історії про свій дивовижний життєвий досвід розповідає своїм онукам супергероїчна бабуся.

 

“Неймовірні тварини. Знайомство”, Авторська група “МАГ” (Видавництво “Ранок”).

Разом із малюком роздивіться тварин на правих сторінках книжки, прочитайте, що вони розповідають про себе. Відігнувши клапани, перетворіть відому тварину на неіснуючу, роздивіться її, опишіть, вигадайте ім’я. Дайте відповіді на питання з лівої сторінки.

 

“Новорічні канікули”, Інна Руда (Видавництво “Каламар”).

Десять веселих історій про святкові розваги та події в зимовому місті. На кожній сторінці вирує життя. Про кожну ілюстрацію щоразу можна вигадувати свіжу історію, закручувати нові сюжети, помічати нові деталі та відшукувати загублені речі.

“Пан Їжак”, Олексій Потапенко (Видавництво “Ранок”).

Книга познайомить юного читача з сімейством їжаків. Дитина дізнається, чому їжаки не носять на колючках яблука, скільки видів їжаків існує, а ще де вони мешкають, що споживають, як спілкуються й багато-багато іншого.

 

“Пригоди кота Пуха-Золотовуса”, Микола Михтодович (Видавництво “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”).

Котові Пухові Золотовусові — звичайному сільському котові з золотою вусинкою — судилася доля справжнього героя, якому доведеться пройти чимало неймовірних випробувань, побувати в далеких світах і стати рятівником своєї напівзабутої прабатьківщини Руданії...

“Пригоди Тараса в далекому космосі”, Галина Манів (Видавництво “Фонтан казок”).

Десятирічний Тарас загубився в нескінченних просторах Всесвіту сам-один у своєму зорельоті — а все через те, що погано вчив інтеграли…

 

“Про що думає слон”, Наталія Чуб (Видавництво “Ранок”).

У книзі безліч цікавих фактів про слонів. Наприклад, чому у слона такі великі вуха, як він приймає душ, як спить і що любить їсти на сніданок. А ще малюк може уявити себе слоненям. І спробувати: тупотіти, як слон; трубити, як слон; купатися, як слон.

“Пуанти для Анни”, Надійка Гербіш (“Видавництво Старого Лева”).

Анна має мрію: дівчинка хоче стати справжньою балериною. Відколи вона побачила на сцені театру тридцять два магічні фуете, Анна робить усе, аби її мрія справдилася, загартовує тіло і характер. Та чи легко бути танцівницею?

“Раз овечка, два овечка”, Галина Крук (Видавництво “Vivat”).

Ці вірші народилися з гри і до гри припрошують. Вони яскраві й веселі, світ у них — навиворіт, а дива біжать підстрибом поруч із читачами.  Вони вчать лічити і вигадувати,мають логопедичний ефект, їх легко запам’ятати…

“Розбишацький детектив”, Діана Мельникова (Видавництво “Фонтан казок”).

Леся Дика і Сергій Василевський — справжнісінькі добрі розбиша­ки. Ними керує добре серце, щира допитливість і палке прагнення справедливості. Вони рятуватимуть кажана, а ще шукатимуть злочинця, який викрав у музейників меч князя Святослава Хороброго.


“Світ навколо мене. Дивовижні відкриття ведмедика Санні в лісі”, Наталія Чуб (Видавництво “Ранок”).

Щодня ведмедик Санні здійснює дивовижні відкриття в лісі. Разом із ним малюк дізнається, для чого їжачкові колючки, хто найліпше бачить у темряві, хто в лісі всім спати не дає і ще багато цікавих фактів про життя лісових мешканців.

“Синя коробка”, Галина Ткачук (Видавництво “Ранок”).

Герой книги Богдан любить динозаврів. Він малює їх, вирізає та ставить на полицю. Однак, коли хлопчик іде до школи, у динозаврів починається власне життя.

“Сіль для моря, або Білий Кит”, Анастасія Нікуліна (“Видавництво Vivat”).

Чотирнадцятирічна Ліза не знаходить спільної мови ані з батьками, ані з однокласниками. Здається, єдині, хто її розуміють, — це море і хлопець під загадковим ніком Білий Кит.

“Сова, яка хотіла стати жайворонком”, Галина Вдовиченко (Дитяче арт-видавництво “Чорні вівці”).

У книзі йдеться про двох пташок та їхні звички – спати довго й прокидатися рано. Кожна з них веде свій спосіб життя, часом навіть не усвідомлюючи його переваги. А що буде, коли одного дня сови почнуть полювати вранці, а жайворонки – співати вночі?

 

“Таємне завдання капітана Кепа”, Сергій Лоскот (Видавництво “Ранок”).
Суворий морський капітан Кеп отримує таємничого листа. Він мусить врятувати мешканців країни Щастя, у яких викрали рубінове серце. Нібито саме ця коштовність є запорукою безхмарного життя містян. Героїчний самітник приймає виклик.

“Титепетль сердиться”, Аня Хромова (Видавництво “Ранок”).

Титепетль — справжнісінький вулкан. Коли його сердять, наслідки теж справжні: руїни, біль, страх, втрата друзів. Усередині кожного з нас є такий вулкан, наповнений емоціями.

“Три горішки для Сашка”, Вікторія Ярош (Видавництво “Фонтан казок”).

Дев’ятирічний Сашко — син олігарха. У нього є все, про що тільки може мріяти дитина. Але дорослі ігри в аристократизм для Сашка відверто нудні.  Матеріальні цінності не можуть замінити світлої, щирої й безкорисливої дружби.

“Хто з’їв мою піжаму”, Олеся Мамчич (Видавництво “Ранок”).

Одного вечора у звичайній родині стається надзвичайна подія - зникає жовта піжама! Власнику піжами доводиться перетворюватися на детектива й розпочати розслідування. Хто ж з'їв піжаму: мама, тато, сестра, братик чи Той, Хто Живе Під Диваном?

“Чорна-чорна курка”, Галина Вдовиченко (“Видавництво Старого Лева”).

Книжка про те, що звичайна домашня курка може виявитися геть непересічною птахою! Вигадницею неймовірних історій та нових забав, редакторкою «Чорнокурківського вісника», танцівницею фламенко, мешканкою високого горіха…

“Шафа під сливою”, Аліна Штефан (“Видавництво Vivat”).

Динамічна й сповнена пригод історія про двох затятих читак, які мандрують у… Шафі. На них чекають карколомні спуски бобслейною трасою, фехтування, байкджоринг і польоти на дирижаблі. І все це в режимі переміщень і перевтілень.

“Шпалереон”, Олена Колінько (Видавництво “Фонтан казок”).

Якщо уважно придивитися до нових шпалер у класі й «увімкнути» уяву, то в їхніх візерунках залюбки можна розгледіти чудернацьких істот. Усе це дуже цікаво й кумедно на нудному уроці — але не тоді, коли потрапляєш до Шпалереону, де всі ці істоти виявляються живими...

“Як розвеселити Самотність”, Лана Ра (ТОВ “Новаторфільм”).

Самотність - то хтось або щось і абсолютно невеселий? Це хибна думка! Конячка Камелія вважає, що несправедливо і неправильно, коли хтось сумує. А тому вирушає на пошуки Самотності, щоб розвеселити її.

“MOX NOX”, Таня  Малярчук (“Видавництво Старого Лева”).

Химерна книжка, яка перенесе в чорно-білу реальність майбутнього, де над руїнами людської цивілізації ширятимуть дивні рукокрилі істоти і в якій читача, більше може не існувати.
 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.22
    Купівля 39.22
    Продаж 39.74
  • EUR
    Купівля 42.13
    Продаж 42.82
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
8 травня
20:35
У Британії для дітей запровадять обмеження на користування соцмережами
20:24
Кирило Буданов (в центрі)
Російська пропаганда намагається зобразити Буданова конкурентом Зеленського
20:09
8 ТРАВНЯ ОЛЕКСІЙ ЗБИВ СВОЮ ДРУГУ РАКЕТУ З ПЗРК «ІГЛА»
Воїн Херсонської зенітної ракетної бригади збив крилату ракету з ПЗРК "Ігла"
20:08
OPINION
Костянтин Москалець
Мовчання моря пам’яті
20:05
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росія атакувала Україну щойно виробленою ракетою X-101. Колонка Сергія Згурця
20:04
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил Євлаш розповів, чому літаки окупантів скидають бомби на територію РФ
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 805-го дня війни: посли ЄС висловились за використання російських активів на підтримку України, а Велика Британія завдасть дипломатичного удару РФ
19:57
Інгріда Шимоніте
Литва не депортуватиме чоловіків призовного віку в Україну
19:57
ракета "Довгий Нептун"
Українські війська вдарили по 3 засобах ППО росіян, на фронті відбулось 121 бойове зіткнення
19:51
Георгіївська стрічка
Окупанти погрожують бердянцям ув'язненням за псування георгіївської стрічки
19:46
Оновлено
Вогонь, пожежа
Російська нафтобаза в окупованому Луганську горіла всю ніч, - журналіст
19:44
КМДА
Київська міськрада перейменувала проспект Правди на честь Європейського Союзу
19:40
Ексклюзив
окупанти танк
Для штурму Харкова армії РФ потрібно 100-тисячне військо, - полковник ЗСУ Черник
19:37
Microsoft
Microsoft побудує в американському штаті Вісконсін дата-центр вартістю $3,3 млрд
19:30
Київщина, прикордонники
На Київщині викрили осіб, які розповсюджували наркотики серед військових
19:28
Віктор Орбан
"Нам важлива позиція Угорщини": Зеленський запросив Орбана на Саміт миру
19:26
Ексклюзив
Запоріжжя
За іронією долі окупанти влучили у парк "Перемоги" в Запоріжжі, - депутатка райради Сисоєва
19:22
Руслан Стефанчук
Стефанчук висловився про можливе звільнення міністра Сольського, підозрюваного в оборудках із землею
19:17
Оновлено
Ліна Костенко і Валерій Залужний стали почесними громадянами Києва
Ліна Костенко і Валерій Залужний стали почесними громадянами Києва
19:15
OPINION
Микола Княжицький
Майже півтора року триває розгляд Верховною Радою законопроєкту про заборону російської церкви
19:13
Мірча Луческу
"Динамо" прийняло рішення повернути Луческу, - ЗМІ
19:07
електроенергія
Велика Британія внесе 23 млн євро у Фонд підтримки енергетики України
19:03
Російські хакери
Росія атакує Польщу в кіберпросторі, щоб отримати дані про військову підтримку України, – міністр Гавковський
19:02
Кая Каллас
Прем'єрка Естонії Каллас закликала не переходити на російську мову в розмовах з "неестонцями"
18:57
Мобілізація
Росіяни, впливаючи на українську молодь, намагаються зірвати мобілізацію в Україні
18:34
Україна ЄС
Посли ЄС погодили використання доходів від російських активів для підтримки України
18:11
На фото: Шведський співак Ерік Сааде з палестинською арафаткою
Шведський співак Ерік Сааде порушив правила Євробачення і вийшов на сцену з палестинською арафаткою
18:06
Олег Синєгубов
Росіяни створюють угруповання військ на північ від Харкова, - Синєгубов
18:03
OPINION
Лана Зеркаль
Децентралізована генерація: абсолютно нові для України рішення
17:58
На Дніпропетровщині запустили ділянку магістрального водогону
Лишилися без води після підриву Каховської ГЕС: на Дніпропетровщині запустили ділянку магістрального водогону
17:52
Вінісіус Жуніор, Реал, Ліга чемпіонів
"Реал" - "Баварія": букмекери дали фінальний прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
17:46
військовий квиток, мобілізація
Арахамія розповів про дві моделі економічного бронювання від мобілізації: одну з них точно запровадять
17:44
Оновлено
на фото наслідки обстрілу Харкова 8 травня 2024 року
Росія вдарила по житловому району Харкова: кількість постраждалих зросла, серед них 4 дитини
17:42
Речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук
Росіяни намагалися штурмувати острів Нестрига, використовуючи гідроцикл, - Плетенчук
17:21
Оновлено
суд обирає запобіжний захід у справі про вбивство підлітка у фунікулері
Убивство підлітка на фунікулері в Києві: слідство встановило, що співробітника УДО ніхто не провокував
17:18
Кевін Спейсі
Кевін Спейсі виграв суд за звинуваченням у сексуальному домаганні
17:14
Давид Арахамія
У "Слузі Народу" озвучили ресурс потенційно мобілізованих ув'язнених
17:14
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав зрадник, який наводив фосфорні снаряди рф на Миколаївщину
Наводив фосфорні снаряди РФ на Миколаївщину: агент росрозвідки отримав 15 років тюрми
17:07
прапор Росії
Велика Британія висилає військового аташе РФ: названо причину
16:57
Василь Ломаченко та Анатолій Ломаченко (праворуч)
"Церква Московського патріархату промиває мізки": український боксер пояснив, у чому проблема Ломаченка
Більше новин