Житло за кордоном: де зупинитись туристу?

Наталія Ряба
25 листопада, 2018 неділя
09:19

Де обирати житло для подорожей і на чому можна зекономити

Проживання у подорожах – це головна частина туристичних витрат. Вирушаючи у самостійну поїздку, обов’язково це врахуйте. Ви будете вражені: на житло йде 50% бюджету подорожі. Це стосується як родин із дітьми, так і соло мандрівників. Де ж обирати житло для подорожей і на чому можна зекономити? 


Вартість житла у подорожах залежить від багатьох чинників: сезон/несезон, тип і розташування помешкання, кількість кімнат та, власне, гостей. Я – великий прихильник самостійних поїздок, тобто без туроператорів, які вже продають готові тури. Я обожнюю власноруч планувати все – складати план подорожі або навпаки - робити все хаотично, обирати міста і шукати житло. Важливу роль відіграє той фактор, на чому їхати у подорож. Це напряму впливає на вибір житла. Влітку ми їздимо на машині із дітьми. Це велика поїздка Європою. Ми можемо зупинятись будь-де: машина дарує нашій подорожі свободу. Вона завжди під рукою: півгодини – і ми в Римі або Парижі. 

Коли подорожуєш на автобусах/літаках/потягах і не маєш змоги взяти автівку в оренду, то я наполегливо раджу знімати житло ближче до центру. Це суттєво зекономить ваш бюджет. Громадський транспорт в Європі – недешевий. Щоденне користування ним – чимала стаття видатків для сім’ї. Інша справа, коли подорожуєш наодинці. Але й тут я намагаюсь зняти житло ближче до центру чи метро, аби мати змогу допізна гуляти містом і знайомитись із його культурою та історією. 
 

Вілли та апартаменти 

З чого почати пошук? Країни і міста, а вже потім житла – чи навпаки? Ідеального рецепту не існує. У наших сімейних подорожах буває по-різному. Часом ми хочемо потрапити у конкретне місце і там шукаємо житло. Але буває й інакше – ми обираємо регіон і зупиняємось там, де бачимо привабливу ціну. Так цьогоріч ми опинились у дивовижному містечку Літохоро у Греції. Торік ми дуже хотіли потрапити на лавандові поля у Валансолі у Провансі. Знайшли чудовий будинок, звідки рукою дістати до всіх природніх див цього французького регіону. 


Я, як і вся моя сім’я, ми палкі прихильники оренди віл та апартаментів у місцевих мешканців. Найкращий помічник у цьому сайт Airbnb.com. Тут можна зняти як кімнату, так і цілий будинок. Таке проживання часто дає зануритись у місцеву атмосферу, побачити побутові традиції регіону чи країни. Крім того, можна поспілкуватись із власником житла, який, як місцевий, дасть безцінні поради. Але найцікавіше інше: це житло часто може вас вразити. Цього року у США мій знайомий зняв кімнату у будинку, зробленому у справжньому ангарі. Торік ми планували осісти у Франції у будинку 19-го сторіччя – без електрики й інших зручностей. Але нас випередили більш прудкі туристи. Вартість житла може бути дуже і дуже різною. У Португалії ми зняли двокімнатну квартиру за 30 євро. Лише квартал – і Атлантичний океан. Усі заходи сонця були нашими. А в Аркашоні – устричній столиці Франції – ми зняли цілу віллу з трьома спальнями та садом за 80 євро. Зазвичай, це вартість квартири. 


Переваги
Паркування. Практично кожне житло здається із місцем для машини. В Європі, не секрет, дуже гостра проблема із паркуванням – як у великих, так і маленьких містах. Коштує воно тут шалених грошей. 
Знижки. Господарі часто скидають кілька євро, якщо ви бронюєте житло на тиждень чи місяць. Це дуже вигідна опція для тих, хто хоче повністю зануритись в країну і нікуди не поспішає. Час від часу власники житла знижують вартість у переддень заїзду. Їм вигідніше дешевше здати своє помешкання і отримати свою копійчину, ніж не заробити нічого. Хто вперше реєструється на сайті Airbnb.com, теж отримує додатковий бонус – мінус 20 євро на житло.

Недоліки
Блокування коштів. Ви маєте знати – натискаючи кнопку «забронювати», сайт блокує всю вартість житла. Тому перед тим, як це зробити, напишіть  господарям і дізнайтесь усі деталі. І лише потім бронюйте. Кілька років тому у нас був один випадок в Італії. Ми знайшли чудове житло на три дні. На сайті воно було вільним. Ми забронювали, але виявилось, що помешкання недоступне. Господарі не позначили це, а ресурс уже заблокував певну суму на картці. Розблокування може зайняти кілька днів. 
Додаткові послуги. Ретельно дивіться фінальну вартість житла, а не лише ціну за одну ніч. Вона може суттєво зрости. Туди включають вартість послуг сайту Airbnb.com. Крім того, деякі власники додають певні послуги, як от – прибирання житла. Часом ця сума абсолютна невиправдана. Тоді ми шукаємо щось інше. 
 

Головна порада
Відгуки: завжди читайте їх. Дрібниця? Можливо. Але витратьте свій час і перечитайте відгуки. У нас була історія у Словенії. Ми захотіли зупинитись в Індрії, чудовому гірському містечку. Подивились на опис і фотографії – і все. Вперше у житті не прочитали відгуки. І це було нашою найбільшою помилкою. Житло було гірше за хлів. І про це писали у відгуках.   

Готелі 


Це, мабуть, найпопулярніший варіант для проживання. Готелі можна знайти у будь-якому куточку планети. Це ідеальний варіант для соло мандрівника. Я, наприклад, часто зупиняюсь у готелях, а не в апартаментах. Коли ж подорожую всією родиною, то готелі обираємо лише час від часу. Ми так плануємо нашу поїздку, щоб побути у тому чи іншому місті хоча б 2-4 дні. І для таких зупинок обираємо апартаменти чи будинки, де є кухня і все необхідне. Але виключно для ночівлі, звісно, ми віддаємо перевагу готелям. Дуже часто вони роблять велику знижку для бронювання "в останню мить". Найпопулярніші ресурси, де можна шукати готелі, - Booking.com, Expedia.com, Hotels.com. Ще можна скористатись пошуковиком-агрегатором HotelsCombined.com. 

Для мандрівників, які часто подорожують, існують спеціальні знижки і лояльні умови. Наприклад, пізній заїзд. Два роки тому ми дуже пізно приїхали до готелю в Ужгороді. Була десь друга ночі. Мене, як учасника програми лояльністі, прийняли, хоча для інших готель був зачинений. Є ще один ресурс, яким зручно користуватись в останню секунду – HotelTonight.com. Часом тут можна зустріти карколомні пропозиції – 5-зірковий готель за ціною 3-зіркового. Але цим сайтом вигідно користуватись лише у великих містах, бо для маленьких фактично нема пропозицій. 


Переваги
Безпека. Територія готелю під ретельним наглядом – часто є охорона та камери відеоспостереження. Коли я подорожую одна, для мене це дуже важливо. Крім того під наглядом стоянки для автомобілів.   
Сніданки. Вони є у більшості готелів. Це дуже проста їжа, але її достатньо для початку дня. 

Недоліки:
Відсутність кухні. Для соло подорожей це не має жодного значення. Але коли їздиш із дітьми, то це однозначно мінус. 

Головна порада
Перевірка відгуків. Не довіряйте тому, що написано на сайті із пошуку готелів. Зайдіть, наприклад, на Google Maps і там ще почитайте про той чи інший готель. Ви будете здивовані, наскільки можуть відрізнятися думки туристів. 


Хостели

Хостели – це житло не для людей зі слабкими нервами. Жарт, звичайно. Але таке житло насправді підійде не кожному. Це чудовий варіант для соло мандрівників та молоді. У хостелах все просто і зрозуміло: ви бронюєте місце у  кімнаті і живете там із невідомими вам людьми. Це дуже економний варіант. Є різні кімнати – на різну кількість людей. Мій власний досвід – обирати кімнату, де не більше 6 ліжок. Інакше – повний хаос. У деяких хостелах є можливість забронювати номер із власною ванною кімнатою. Це буде трохи дорожче, але вам не доведеться чекати у черзі на душову чи туалет. 


Я, чесно кажучи, часто зупиняюсь у хостелах. Це зручно для проживання у великих містах, де ціни на готелі можуть бути захмарними. Під час мандрівки у США я не мала іншого варіанту, як зупинитись у хостелі. Наприклад, у Сан-Франциско вартість однієї ночі становила 50 доларів. Те саме у Лос-Анджелесі чи Нью-Йорку. В Європі за ці гроші я зняла б окремий номер. Але така селяві. 

Переваги
Ціна. Це найголовніший плюс такого помешкання. У Варшаві я зупинялась у хостелі за 500 гривень. Це був чудовий 4-місний номер, тихий і чистий.  
Розташування. Дуже часто хостели знаходяться у прекрасних туристичних місцях – або в самому центрі міста, або дуже близько до метро. 
Недоліки
Сусідство. Ви ніколи не знаєте, хто буде вашим сусідом. Це такий "сюрприз". Хропіння, ранні прокидання (наприклад, о 5-й годині), чужі запахи – до цього ви маєте апріорі бути готовими. Крім того, є в принципі дуже шумні люди. І ось уявіть: ви тільки заснули, вам вже щось сниться, коли у номер заходить ваш сусід, вмикає світло і починає копирсатись у своїх речах. Я сплю у хостелах виключно у берушах і в масці для сну. 

Головна порада
Тип номеру. Ніколи, чуєте, не беріть змішані номери – або зупиняйтесь у жіночому, або чоловічому номерах. 
Читайте відгуки і передивляйтесь фото. Ви і так "купуєте кота у мішку", коли зупиняєтесь у хостелі. Тож не зайвим буде максимально перечитати усю наявну інформацію. 


Кемпінги 


Вся Європа – у кемпінгах. Європейці беруть великі відпустки, сідають у трейлери і їдуть світ за очі. Є різні види кемпінгів. Є виключно для трейлерів. Тобто ви приїжджаєте на своєму будинку на колесах і живете у ньому. Поруч є місце для барбекю та шезлонгів. Трейлер підключається до електроенергії та води. 


Є інший вид кемпінгів. Це закрита територія, де можна жити у маленьких будиночках або у своєму наметі. В останньому вартість проживання дуже символічна - платити треба лише за місце під, власне, ваш намет. Будиночки – інша історія. У Франції ми знайшли прекрасний кемпінг біля Дюни дю Піла і Атлантичного океану. Будиночок на чотирьох коштував 45 євро на день. Але здавали його мінімум на тиждень. 


Переваги
Ціна. Таке житло дешевше за готелі чи апартаменти. 
Розташування. Дуже часто кемпінги розташовані у дивовижних місцях, де ви точно не знайдете ані готель, ані квартири. Наприклад, цього року ми знайшли прекрасний кемпінг в Албанії – на березі дивовижного Шкодарського озера. 
Недоліки
Шум. У кемпінгах все розташовано дуже близько. Один трейлер біля іншого. Те саме стосується і будинків, і наметів. Якщо ви хочете усамітнитись, то це не ваш варіант. 
Головні поради
Переконайтесь, що кемпінг справді усім забезпечений. Одна справа, коли ви подорожуєте на своєму трейлері і у вас все є всередині – холодильник, плита тощо. Інша справа, коли ви на власному авто чи з наметом.


Каучсерфінг 

Не маєте грошей, але дуже любите подорожувати? Тоді для вас каучсерфінг. Ви маєте лише придбати квиток у ту чи іншу країну, а далі вас безкоштовно поселять  і ще й нагодують. Каучсерфінг – дуже популярний ресурс. Втім аби вас приймали у себе вдома, ви теж маєте бути гостинним і тримати відкритими для туристів двері свого житла. Це все фіксується у відгуках та у вашому на сайті Couchsurfing.org. Мені колись відмовили у проживанні, тому що я сама не приймала гостей у своїй квартирі. 


Переваги
Вартість. Ви нічого не платите за проживання. І це величезний плюс. Але будьте готові до того, що спати доведеться на матраці на підлозі чи в одній кімнаті із власником житла. 
Нові знайомства. Це ідеальна можливість завести нових друзів у всьому світі та познайомитись із культурою країни зсередини. 
Недоліки
Безпечність. Це найважливіший аспект. Ніхто насправді не знає, ким є господар помешкання. У мене є багато друзів, які користуються цим ресурсом. Я, зізнаюсь, не зупинялась ніде за допомогою цього ресурсу. Мене дуже непокоїть, що більшість хостів – чоловіки. 
Головна порада
Дивитись рейтинг господаря помешкання і читати ще раз відгуки. Якщо маєте сумніви, напишіть комусь із мандрівників, хто вже зупинявся у цій квартирі. 


Під відкритим небом 

Цей варіант ночівлі – для романтиків… Або для тих, у кого зовсім не залишилось грошей на готелі чи апартаменти. Ми з родиною з 2012 року подорожуємо Європою на машині. За цей час у нас було стільки ночівель під відкритим небом, що навіть не порахувати. Можна брати із собою намет, але будьте готові, що у більшості країн розкласти його можна лише у спеціальних місцях. Інакше – поліція і штрафи. Ми зупиняємось на автостоянках – спимо у машині  або у спальних мішках на вулиці. Але не тільки. Якось зупинились у містечку Лідо делле Націоні неподалік Венеції. Ми сподівались там знайти бодай якесь житло, бо були там раніше і знали, що вільних готелів багато. Але не цього разу. Ніч була дуже теплою, тож ми пішли на пляж. Там розклали пледи. У магазині неподалік купили різної їжі. У морі дістали устриці – ми вже знали, як це робити. І ось, що я скажу – це була, мабуть, найкраща ночівля у нашому житті. 

Переваги
Вартість. Її просто не існує. Тому це найбюджетніший варіант з усіх. 

Недоліки
Втома. Де б ви не ночували під відкритим небом, добряче виспатись не вдасться. 

Головна порада
Безпека. Переконайтесь, що у цьому місці справді можна ночувати, наскільки воно безпечне. Думайте не лише про злочинців, але й диких тварин. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
Більше новин