Мова, за яку розстрілювали. Про фобію меншовартості, або Скільки можна умовляти?

Тетяна Зінченко
21 лютого, 2019 четвер
13:28

21 лютого - Міжнародний день материнської мови. Як твориться наш інтелектуальний портрет в канві світового фотоальбому

Ще з 2000 року щорічно 21 лютого весь світ святкує День рідної мови. Як би банально це не звучало, але мова - це справді душа народу, його інтелектуальний портрет, те єдине і невідворотне, що об’єднує всіх людей, те, чим пишеться історія народу. Тому всі народи світу цього дня будуть особливо монолітні, демонструватимуть красу саме своєї мови, розповідатимуть про те, що саме їхня мова - найдавніша, найсильніша і наймилозвучніша.

І це нормально і природно, оскільки своє - завше найкраще. Ненормально і неприродньо відгороджуватися від свого і вважати його другосортним, недосконалим, а ще гірше - соромитися. Гірко, що саме це спостерігається в нас, коли саме твою мову, якою ти спілкуєшся зі світом, яку перейняв від матері і якою щиро дорожиш, вважають другосортною. 

Звичайно, як і в кожному питанні, в цьому також можна знайти свої причини та наслідки. Одна з таких - заборони мови, її геноцид, знищення в минулому, недостатній обсяг знань про рідну мову, який нам був доступний, і невеликий досвід, неповний спектр її розкриття. Щоб заповнити ці прогалини в мовах, які трапляються, й було запроваджене свято, яке ми відзначаємо наприкінці зими.

Читайте також: 4 століття репресій. Як українську мову намагались вбити 134 рази 

Добре, що останнім часом українська мова для всіх українців усе-таки стає пріоритетною. З чим ми себе сьогодні можемо по-праву і привітати!null

"Мови – це важливо!" – гасло ЮНЕСКО до Дня рідної мови

Міжнародний день рідної мови був започаткований у листопаді 1999 року на ХХХ-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Там же було вирішено підтримувати мовне та культурне розмаїття планети. 

 Може, ми і не знали, але фахівці підрахували: із 6000 мов, які нині існують, половина з них перебуває під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Тому ЮНЕСКО звертає увагу людства на це важливе питання комунікації між народами.   

Розпорядження "Про відзначення Міжнародного дня рідної мови" в Україні було видано в 2002 році. З того часу ми маємо ще один день пошанування рідної мови в освітніх і культурних закладах, у спільнотах, просвітницьких організаціях, школах, садочках і в кожній родині зокрема.

Читайте також: Мова має значення! Є мова - є людина, нема мови - є раб

null

Українська - це мова, якою не прикривали армію і флот, за яку розстрілювали

Відома українська письменниця Оксана Забужко не стомлюється звертатися і до нас, своїх співвітчизників, і до світової громадськості з животрепетними питаннями нашої мови. Вона залишає романтичний бік мовного питання романтикам, натомість керується конкретними фактами, які змушують серйозно замислитися і які по-справжньому мотивують.

"Я говорю українською, тому що я українка, і це моя рідна мова. Мова є маркером ідентичності, одним з дуже важливих. І мова живе доти і остільки, доки і оскільки нею говорять. Якщо мовою не говорять, вона завмирає. Я говорю українською для того, щоб моя мова жила, ширилася, розвивалася і мала майбутнє. Українська взагалі дуже сильна мова. Я думаю, що той факт, що я з нею народилася – для мене особисто велика творча удача і, можна сказати, привілей. Українська – це мова, яка за модерний, останній період, за 200 останніх років, практично не мала постійного політичного даху. Це мова, якою не прикривали армію і флот. Навпаки, це мова, за яку розстрілювали. Як у Києві 1918 року, так і в Донецьку 2014-го. І те, що в цих умовах найменшого сприяння ця мова не лише вижила і збереглася, а й створила прекрасну літературу, спадкоємицею якої я маю честь себе почувати, - показник того, що це – надзвичайно сильна  потужна мова. Мова, за якою, що б там не було, - майбутнє. Не бійтесь говорити українською! Думайте про майбутнє".

 

Мова – далеко не тільки “засіб спілкування”, тобто передачі “вже готових думок”, як нас усіх учили в імперській школі. Значно серйозніша її місія – бути способом народження тих думок: коли “нема мови”, людині просто-напросто “нема чим думати”."

Оксана Забужко

Заговори, щоб всі тебе почули!

І справді, скільки можна переконувати? Це вже навіть не смішно - жити на цій землі, а говорити мовою цієї землі не вміти.

З чого почати? Ось:

  1. Вчитися, не боятися робити помилок, запитувати, цікавитися.
  2. Читати книжки українською мовою, дивитися фільми українською мовою, слухати українську музику.
  3. Писати українською мовою в соцмережах.
  4. Знайти друзів, які хочуть перейти на українську, взаємно мотивувати.
  5. Запровадити українську в родині, вчитися разом.
  6. З незнайомими людьми, в магазинах, на касах, у сфері обслуговування говорити українською мовою.
  7. Почати говорити з друзями українською мовою.
  8. Почати говорити на роботі українською мовою.
  9. Налаштувати українською мову сайтів та техніки.
  10. Творити український простір.
  11. Підтримувати українську культуру та медіа.
  12. Запросити інших робити те саме.

Як ти говориш з дитиною? Про страх меншовартості

Це - з особистого, але, на мій погляд, дуже типового. Коли сусідка на дитячому майданчику слухала, як я спілкуюся з дитиною, щоразу ставила одне і те ж запитання: "Чому ти з ним говориш українською? Як же він з людьми буде спілкуватися, коли виросте?". Це було давно, і сусідка моя з чоловіком приїхали в столицю з сільської глибинки, щоб працювати на будівництві.  Вони постійно побоювалися, що "розкусять" їхнє провінційне походження і насміхатимуться через це з них і їхніх дітей. Дітей вони назвали модними інтернаціональними іменами і спілкувалися з ними жахливою російською впереміш з гуцульською говіркою. Норму поведінки в таких родинах визначав страх меншовартості.

Але світ змінився і стрімко змінюється надалі. До нас приїздять високі представники з усіх куточків світу. Вони, люди, які досягли в цьому житті дуже багато, не соромляться говорити з нами українською. Вони залюбки вчать її, захоплюються красою і милозвучністю і часто наголошують на цьому.

З нами хочуть спілкуватися українською!

Мала честь поспілкуватися з парижанином Кирилом Клеманом (українською буде "Кирило" - так "прочитав" мені своє ім’я  фотограф, блогер, письменник, перекладач (з англійської, російської та української на французьку).  "Я люблю говорити українською мовою, вона - як  пісня, гарна мова!", - каже Кирило. Француз навчався в Сорбоні, вивчав лінгвістику, а наразі робить все можливе, щоб об'єднати європейські народи в напрямі зацікавлення культурним, історичним і духовним надбанням один одного, бо це - норма для сучасного світу. Кирила із задоволенням запрошують на дружні заходи в різні діаспори, у тому числі й нашу.  Вдалося йому побувати гостем на форумі за участю прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана. Велика кількість фото України, українців, які зробив Кирило Клеман, інтерв’ю, розмови з українцями, які провів він, свідчать про те, що ми - цікаві світу, нас хочуть знати і з нами хочуть спілкуватися. З нами хочуть спілкуватися українською!

null

Парижанин Кирило Клеман

 "Потрапила, як карась у сметану: стала свідком підписання змін до Конституції на засіданні Верховної Ради у зв'язку з п'ятою річницею початку агресії Росії проти України. До речі, голова Європейської Ради Дональд Туск свою промову виголосив українською, як і Гжегож Схетина з Польщі, як і Борис Вжесневський з Канади, - високопосадовці Європи і світу вчать українську! Ми таки недаремно стояли на Майдані: Україна є, і дедалі помітніша, значиміша для світу. І якщо той же Дональд Туск цитує вірш Галини Крук, - українські поети недаремно пишуть вірші!" - написала у своєму Facebook письменниця Зірка Мензатюк ось буквально день тому.

Президент Європейської Ради Дональд Туск 19 лютого 2019 року п'ятнадцять хвилин виступав у Верховній Раді українською на спецзасіданні у зв'язку з п'ятьою річницею початку російської агресії (фото: Reuters)

То що виходить? Нашу мову поважають у світі, вчать і захоплюються нею, а ми в ній досі шукаємо вади? Ми - сучасні українці, діти стількох революцій, люди, які за останнє десятиріччя пережили так багато, що історикам писати й писати, не повинні дозволити відсунути рідну мову на задвірки. Вона має жити з нами, із сильною красивою нацією, за якою - майбутнє.   

Українці святкують День соборності 22 січня 2019-го року (фото: Reuters)

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тис. керованими авіабомбами: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793 дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило "масштабну кібератаку" на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
Більше новин